ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/08/2021

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών



Χ. Μαμουλάκης: Συνεχίστε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αγωνία έλαβε τέλος και μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τις υποψήφιες φοιτήτριες και τους υποψήφιους φοιτητές μας, ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά μας που πέτυχαν τον στόχο τους και η επόμενη μέρα τα βρίσκει να περνούν το κατώφλι των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ένα νέο πεδίο γνώσης ανοίγεται μπροστά τους και πρωτόγνωρες προκλήσεις τα περιμένουν. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς, όπως και στους γονείς, που κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.

Για τις νέες και τους νέους μας που δεν είδαν τον στόχο τους να επιτυγχάνεται αυτή τη φορά - και που, δυστυχώς, με τους κυβερνητικούς πειραματισμούς είναι πάρα πολλές χιλιάδες - θα απαιτηθεί μια νέα προσπάθεια, μια εναλλακτική διαδρομή. Τίποτα άλλωστε δεν τελειώνει σε αυτό το σημείο, τουναντίον, τώρα αρχίζουν όλα.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, συνεχίστε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Με πίστη στις δυνατότητές σας. Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Αδράξτε την ευκαιρία!».

 

Κ. Μπάρκας: Συγχαρητήριο Μήνυμα για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τις μαθήτριες και τους μαθητές, που σε μια πρωτόγνωρη για τη γενιά μας περίοδο, κλήθηκαν να εξεταστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που οι κυβερνώντες επέλεξαν οι εισακτέοι να είναι λιγότεροι φέτος κατά σαράντα χιλιάδες.

Συγχαρητήρια στις επιτυχούσες και στους επιτυχόντες για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και καλή σταδιοδρομία.

Η σκέψη μας ας είναι στο να στηρίξουμε ολόπλευρα τα παιδιά μας, που λόγω της κυβερνητικής εμμονής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν θα πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει.

 

Μήνυμα της Ε. Αγαθοπούλου για τα αποτελέσματα των βάσεων των Πανελλαδικών εξετάσεων

Σήμερα είναι μέρα χαράς για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους, που βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα, κατακτώντας μια θέση στη Σχολή της αρεσκείας τους. Θα ήθελα μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχηθώ καλή σταδιοδρομία και καλή φοιτητική ζωή. Τους εύχομαι να καταφέρουν να ζήσουν στο έπακρο την φοιτητική εμπειρία, η οποία εκτός από εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τους δίνει και εφόδια για την ζωής τους, για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Τα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν στη Σχολή της αρεσκείας τους πρέπει να θυμούνται ότι τίποτε δεν τελειώνει στην ηλικία των 18 ετών, αντίθετα, όλα τώρα ξεκινάνε. Θα τους δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξουν, η Πολιτεία οφείλει να είναι δίπλα τους σε αυτό.

Φέτος όλα τα παιδιά, οι γονείς τους και οι καθηγητές δοκιμάστηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες και έφεραν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, που αξίζει τα θερμότερα των συγχαρητηρίων.

Δεν μπορώ, δυστυχώς, να εκφράσω την ίδια αισιοδοξία για την πορεία του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα το Κιλκίς, που φέτος, λόγω κυβερνητικών επιλογών, θα έχει τους μισούς εισακτέους από άλλες χρονιές. Μπορεί οι προβλέψεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου, που έκαναν λόγο για μείωση 86% να μην επαληθεύθηκαν, αλλά και η μείωση κατά περίπου 40% δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. Περίπου 70 θέσεις θα παραμείνουν κενές φέτος στο τμήμα του Κιλκίς, χωρίς κανένα λόγο, απλά και μόνο λόγω πολιτικών επιλογών και απόφασης της κυβέρνησης για συρρίκνωση και απαξίωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σε πείσμα όμως των κυβερνητικών σχεδιασμών, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός μαθητών δήλωσε ως σχολή προτίμησής του το Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, διότι είναι γνωστές οι πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές που επιφυλάσσει.

Θα συνεχίσουμε να ζητάμε την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Κιλκίς, με πόρους και προσωπικό, γιατί αποτελεί έναν αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή μας, αλλά και γιατί είναι από τις σχολές που μπορούν να δώσουν επαγγελματικές λύσεις σε εκατοντάδες νέους και νέες ώστε να παραμείνουν στη χώρα μας και να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητα τους στον τόπο τους.

 

Σ. Βαρδάκης: Ένα τεράστιο μπράβο για τον αγώνα και την προσπάθεια που κατέβαλαν όλες οι υποψήφιες και όλοι οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις - τα όνειρα δεν σταματούν εδώ

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των επιτυχόντων των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς, μαθήτριες και μαθητές, για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν στις μαθήτριες και στους μαθητές που προσπάθησαν, αλλά η εισαγωγή τους σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα δεν επετεύχθη. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι μία δοκιμασία αλλά όχι η τελευταία.

Υποψήφιες και υποψήφιοι κλήθηκαν όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, να δώσουν μεγάλη μάχη, μέσα από Πανελλήνιες Εξετάσεις, για την είσοδό τους, στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας.

Μια μάχη, που λόγω των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ταυτόχρονα θα λέγαμε και άνιση, καθώς με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα μέτρο άδικο, που στερεί από τους υποψήφιους τη σημαντικότερη ευκαιρία για φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας, σηματοδοτεί σήμερα, για μια μερίδα παιδιών - επιτυχόντων μια σημαντική ευκαιρία. Παράλληλα επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς πάνω από 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αρκετά Πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς εισακτέους.

Η νομοθέτηση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες, δεν έχει θέση στο ελληνικό δίκαιο και πρέπει να καταργηθεί. Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να στερεί από ένα παιδί το όνειρο και το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

 

Μήνυμα της Τ. Ελευθεριάδου για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσες και όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι δεδομένο, ότι η δύσκολη χρονιά που διένυσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της χώρας, εκτός από την πανδημία, ταυτίστηκε με την αντικοινωνική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις των νομοσχεδίων Κεραμέως, οι οποίες δυσχέραιναν το έργο των υποψηφίων.

Το αξιοσημείωτο επίτευγματων μαθητών/τριων, λαμβάνει έτσι μια αδιαμφισβήτητη πρόσθετη αξία.

Όπως είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή της θέσπισης της τιμωρητικής ΕΒΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε πως 40.000 παιδιά δεν πρέπει να σπουδάσουν στα πανεπιστήμιά μας, ενώ παράλληλα έκανε τα πάντα για να αποκτήσουν νέους πελάτες τα ιδιωτικά κολέγια.

Η Καβάλα και το ΔΙΠΑΕ δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την πολιτική της κ. Κεραμέως. Έτσι, φέτος, οι σχολές της Καβάλας θα υποδεχτούν 582 λιγότερους φοιτητές/τριες, σε σχέση με πέρσι, λόγω της θέσπισης «κόφτη» από το αρμόδιο Υπουργείο, δείγμα της πολιτικής απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλήθεια, τι έχουν να πουν γι’ αυτή την εξέλιξη οι τοπικοί, γαλάζιοι πολιτευτές;

Τέλος, θέλω να καλέσω τους μαθητές που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή-αφού τους πω ένα ειλικρινές μπράβο, για την προσπάθειά τους- να μην τα παρατήσουν. Ο δρόμος της επιτυχίας είναι μπροστά τους και περνά μέσα από την επιμονή στους στόχους τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Η ζωή προσφέρει αναρίθμητες επιλογές και είναι στο χέρι τους να τις ανακαλύψουν.

Συγχαρητήρια σε όλους!

Εύχομαι τα καλύτερα στο νέο τους ξεκίνημα.

 


Δήλωση της Καλλιόπης Βέττα με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Tριτοβάθμια εκπαίδευση

«Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τίθεται τέλος στην αγωνία των νέων της ΠΕ Κοζάνης που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς που δοκίμασε τις αντοχές τους, αφενός με την τηλεκπαίδευση και τα διαρκή περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας και αφετέρου με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, που κατέστησαν ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση στα ΑΕΙ για χιλιάδες υποψηφίους.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους επιτυχόντες με την ευχή να γεμίσουν με πολύτιμές εμπειρίες, δημιουργικότητα και γνώση τη νέα σελίδα που ανοίγεται στη ζωή τους.

Σε όσους δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα εύχομαι να συνεχίσουν να διεκδικούν τα όνειρά τους με πείσμα και χωρίς απογοήτευση. Από σήμερα τους περιμένουν νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες για να υλοποιήσουν τους στόχους και τα σχέδιά τους.

Επίσης, θέλω να συγχαρώ όσους εκπαιδευτικούς, γονείς, κηδεμόνες και οικείους των υποψηφίων στάθηκαν δίπλα τους και τους στήριξαν, ηθικά και υλικά, αυτή τη δύσκολη χρονιά. Η συνεισφορά τους ήταν αναμφίβολα καταλυτική και ανεκτίμητη.

Τέλος, να καλωσορίσω τους νέους φοιτητές που επέλεξαν για τις σπουδές τους το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πιστεύω ότι η επιλογή τους θα δικαιωθεί, καθώς το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και το επίπεδο σπουδών του Π.Δ.Μ. θα τους προσφέρουν μεγάλα εφόδια για τη ζωή και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Δυστυχώς, βέβαια, η κυβερνητική εμμονή στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τη φετινή χρονιά άφησε το στίγμα της και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου έμειναν αδιάθετες εκατοντάδες κενές θέσεις, στερώντας άδικα από πλήθος υποψηφίων την εισαγωγή τους σε αυτό και τη συνέχιση των σπουδών τους.

Αγαπητές νέες και νέοι,

Εύχομαι η νέα εποχή που ξεκινά για τον καθένα και την καθεμιά από εσάς να είναι ακόμη πιο αισιόδοξη, ελπιδοφόρα και δημιουργική, γεμάτη στόχους και όνειρα για το μέλλον, γεμάτη εφόδια για τη ζωή.

Καλή αρχή σε όλους!».

 

Μήνυμα του Αλ. Μεϊκόπουλου για τους επιτυχόντες και μη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων​

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης και ανώμαλης πορείας προς την επίτευξη του στόχου σας στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και η γενικότερη αβεβαιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με οδηγό τη γνώση, την ευθύνη και την αισιοδοξία ανοίγετε τα φτερά σας στην ενήλικη ζωή σας και το μέλλον.

Ένα μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν δίπλα στους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους που στάθηκαν δίπλα τους υπομονετικά και υποστηρικτικά.

Πολλά συγχαρητήρια, όμως, και σε όλες και όλους εκείνους που δεν κατάφεραν αυτή τη φορά να εισαχθούν σε κάποια Σχολή. Έπειτα από την «έμπνευση» της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θέσπισε μεσούσης της πανδημίας και άφησε 40.000 υποψηφίους εκτός, πολλοί από εσάς ίσως αισθάνεστε ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με αδιέξοδα και μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία σας από εδώ και πέρα.

Μην το βάζετε κάτω και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Με επιμονή, προσήλωση και δουλειά θα δημιουργήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην πραγμάτωση του στόχου σας. Ακόμα και αν δεν έχετε έναν πατέρα που θα σας «τακτοποιήσει» στο Yale, ακόμα και αν τα ιδιωτικά κολλέγια δείχνουν να είναι μονόδρομος, μην εγκαταλείπετε το στόχο σας να περάσετε στη Σχολή που επιθυμείτε.

Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έμειναν εκτός Πανεπιστημίου λόγω ΕΒΕ μπορεί να είναι ακόμα ένα χτύπημα στη Δημόσια Παιδεία που φιλοδοξεί να ανοίξει μια χρυσή σελίδα για τα ιδιωτικά κολλέγια και εκπαιδευτήρια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Δημόσια Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει πυρηνικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας και κοιτίδα αστείρευτου ταλέντου που καταξιώνεται και αναγνωρίζεται εγχώρια και στο εξωτερικό.

Συνεχίστε, προχωρήστε και προσπεράστε όλους εκείνους που βάζουν προσχώματα στο δρόμο σας. Η ζωή είναι όλη μπροστά σας.

 

Θ. Μωραΐτης: Ο Μητσοτάκης σβήνει 40.000 όνειρα. Μαζί και την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία.

Παρέθεσε στοιχεία, τονίζοντας πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» κι αποδεικνύουν ότι «η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία».

«Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι, από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι και συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229», τόνισε.

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, η «διαγραφή της οποίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη», όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η πλήρης υποβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματά της, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική της ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών» και υπογράμμισε πως «Μητσοτάκης και Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό του».

«Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως "Ιφιγένειες", ως "παράπλευρες απώλειες". Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια», είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η ανακοίνωση των βάσεων, όχι μόνο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας, αλλά αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία.
Θ. Μωραΐτης: «Ο Μητσοτάκης σβήνει 40.000 όνειρα. Μαζί και την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία.

Παρέθεσε στοιχεία, τονίζοντας πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» κι αποδεικνύουν ότι «η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία».

«Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι, από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι και συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229», τόνισε.

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, η «διαγραφή της οποίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη», όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η πλήρης υποβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματά της, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική της ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών» και υπογράμμισε πως «Μητσοτάκης και Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό του».

«Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως "Ιφιγένειες", ως "παράπλευρες απώλειες". Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια», είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η ανακοίνωση των βάσεων, όχι μόνο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας, αλλά αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία.

Οι αριθμοί, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία, είναι αμείλικτοι:

- Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι.

- Από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι.

- Συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229.

Η διαγραφή, δε, του Νομού μας από τον ακαδημαϊκό χάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλήρης υποβάθμισή του σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική ανάπτυξη του τόπου.

Από τις 979 προσφερόμενες θέσεις, αν υπολογίσουμε και τους επιτυχόντες με το 10%, συνολικά καλύφθηκαν μόλις οι 274 θέσεις.

Ενδεικτικά, τα στοιχεία στοιχεία με τους επιτυχόντες από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ:

- Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου από τις 234 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 43 και τα ΕΠΑΛ 28.

- Στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου από τις 223 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 3 και τα ΕΠΑΛ 21.

- Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου από τις 178 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 2 και τα ΕΠΑΛ 5.

- Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου από τις 187 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 109.

- Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρινίου από τις 157 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 4 και τα ΕΠΑΛ 9.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών.

Ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό μας.

Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως "Ιφιγένειες", ως "παράπλευρες απώλειες".

Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια.»

 

Δήλωση του Παύλου Πολάκη σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, δήλωσε τα εξής:

Θέλω από καρδιάς να συγχαρώ τους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες μαθητές/τριες που κατάφεραν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην δυσκολότερη από όλες τις απόψεις χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.

Τα παιδιά μας φέτος, δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν ένα βάναυσο εγκλεισμό, κοινωνική αποστασιοποίηση, τηλεδιδασκαλία, γενικευμένο φόβο μέσα σε υπερπληθείς συνωστισμένες τάξεις κ.α., είχαν απέναντί τους και μια ανάλγητη κυβέρνηση που μέσα σε όλα αυτά επέβαλε και τον αποκλεισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κάτω από την ιδεοληψία μιας απαρχαιωμένης «αριστείας» και της επιλογής να γίνουν «δωράκια» προς τις ιδιωτικές σχολές.

Η σκέψη μας είναι ολόπλευρα στους δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένους μαθητές και μαθήτριες που δεν θα πραγματοποιήσουν φέτος το όνειρό τους για την εισαγωγή σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα λόγω της κυβερνητικής εμμονής στην ΕΒΕ… και η έννοια μας είναι να στηρίξουμε αποφασιστικά τους ίδιους και τους γονείς τους για μια δεύτερη ευκαιρία που την δικαιούνται. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει δημόσια δεσμευθεί ότι θα την καταργήσει.

 

Αλ. Αυλωνίτης: Καλή πρόοδο στα παιδιά μας

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, πρωτόγνωρες για τα σχολικά δεδομένα, τις αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και το φυσικό αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, η Υπουργός επέμεινε στην καταστροφική της λογική, σήμερα η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της μέχρι τώρα, μαθητικής κοινότητας.

Για όσους εξασφάλισαν μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, εύχομαι να χαρούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο το ταξίδι της γνώσης που ξεκινά. Με υγεία και αισιοδοξία να φανούν αντάξιοι των επιλογών και των προτεραιοτήτων που έθεσαν το προηγούμενο διάστημα.

Σε όσους δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν το στόχο τους, τους παροτρύνω να μην χάσουν την επιθυμία για πρόοδο που μπορούν να την αναζητήσουν σε άλλες οδούς μόρφωσης και εξειδίκευσης.

Βλέποντας την αγωνία των γονέων με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να παρέχουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά τους, θεωρώ θεμελιακού χαρακτήρα την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει το δικαίωμα της εκπαίδευσης σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, κάνοντας πιο εύκολο τον αγώνα κάθε οικογένειας που πασχίζει για τα τέκνα της.

 

Χ. Καφαντάρη: Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:

Συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν τους στόχους τους στις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και σε όλα τα παιδιά, που αγωνίσθηκαν. Η σημερινή ημέρα πρέπει να σηματοδοτεί την αρχή ενός Μέλλοντος για όλα τα παιδιά.

Μια δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά πέρασε, λόγω και της πανδημίας, με τηλεκπαίδευση (όχι για όλους), με υγειονομικά προβλήματα στη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας και η κ. Κεραμέως, υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφαρμόζει ανάλγητα νέο σύστημα και «κόφτες» εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Κάτι που παρουσιάζει ως επιτυχία, δείχνοντας σε χιλιάδες παιδιά, το δρόμο, στην κατάρτιση και όχι στην Παιδεία. Όμως, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, ανέδειξε εμφατικά, την σκληρή νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 40.000 περίπου μαθητές εκτός της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς επιτυχόντες και βέβαια, έτοιμη πελατεία για την ιδιωτική εκπαίδευση (κολλέγια, ιδιωτικά ΙΕΚ κ.α.).

Τμήματα σε τριτοβάθμια ιδρύματα όλης της χώρας έμειναν με μηδέν εισακτέους ή με ελάχιστους εισακτέους. Ακόμη και τα τμήματα Περιβάλλοντος (Λάρισα και Μυτιλήνη), και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκης, Ορεστιάδας), έμειναν με ελάχιστους εισακτέους σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις, ενώ, το αντίστοιχο τμήμα Καρπενησίου έμεινε με 1 (έναν/μία) εισακτέο και της Δράμας με κανέναν. Την ίδια στιγμή που ο «πράσινος» πρωθυπουργός μας σε διεθνή φόρα τοποθετείται υπέρ του Περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, ιδιαίτερα, μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την ανάγκη έντονης προσπάθειας και ανάγκη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την αποκατάσταση από τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών.

 

Ν. Γκαρά: Άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στον Έβρο. Ελάχιστοι οι εισακτέοι στα Πανεπιστημιακά Τμήματα

Η ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, επιβεβαίωσε τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών και μαθητριών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και την αποδυνάμωση των Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Η εγκληματική πολιτική της ΝΔ και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, προς ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων, πλήττει ιδιαίτερα τα Τμήματα του Έβρου, που απειλούνται με κλείσιμο. Οι ευθύνες βαρύνουν και τους τοπικούς Βουλευτές της ΝΔ, όχι μόνο για την ψήφο και τη στήριξη της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για την αδράνειά τους. Αν και είχαμε προειδοποιήσει για τα καταστροφικά αποτελέσματα και είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας, υποστήριξαν με θέρμη την αντιαναπτυξιακή κι αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα εισάγονται μόλις 71 νέοι φοιτητές (κάλυψη θέσεων μόλις στο 20%), ενώ στο Τμήμα Δασολογίας εισάγονται μόλις 21 (ποσοστό κάλυψης θέσεων μόλις στο 9%). Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν εισαχθεί 467 φοιτητές στα δύο Τμήματα. Αντίστοιχα τραγικά είναι και τα αποτελέσματα για το Τμήμα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, όπου εισάγονται 26 φοιτητές φέτος έναντι 117 πέρσι.

Αναρωτιόμαστε για ποια «ανάπτυξη» και ποια «θωράκιση του Έβρου» μιλούν οι σημερινοί κυβερνώντες. Εδώ και δύο χρόνια βιώνουμε την κυβερνητική αδιαφορία, την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, το κλείσιμο κρίσιμων υπηρεσιών και δομών, ενώ σήμερα απειλείται η βιωσιμότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με τον ελάχιστο αριθμό εισακτέων.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες αλλά και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον αγώνα που έδωσαν σε μια χρονιά με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν, βεβαίως, και στους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.

 

Δήλωση Γ. Μπουρνού για την καταβαράθρωση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Θα ήθελα να συγχαρώ τις νέες και τους νέους του Νομού μας που σε τόσο αντίξοες συνθήκες, εργάστηκαν σκληρά και πέτυχαν να εισαχθούν στις πανεπιστημιακές σχολές της χώρας μας.

Η χαρά μας θα ήταν μεγαλύτερη, αν οι αναχρονιστικές εμμονές Κεραμέως-Μητσοτάκη και η περιφρόνησή τους για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν στερούσαν από χιλιάδες παιδιά τα όνειρά τους για πανεπιστημιακές σπουδές.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αυτές οι ιδεοληπτικές εμμονές είχαν ολέθρια αποτελέσματα, με καταβαράθρωση του αριθμού εισακτέων. Τμήματα της Λέσβου ή της Λήμνου έφτασαν να έχουν 5 ή 9 εισακτέους. Μεθαύριο αυτό το σαμποτάρισμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα γίνει αφορμή για να προχωρήσει η κ. Κεραμέως σε κλείσιμο τμημάτων και συρρίκνωσή του. Την προειδοποιούμε να μη το τολμήσει. Και η χώρα μας και τα νησιά μας χρειάζονται περισσότερους, όχι λιγότερους φοιτητές. Οι προκλήσεις του μέλλοντος, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευημερία, η ψηφιακή μετάβαση, η μείωση των ανισοτήτων, απαιτούν περισσότερους και όχι λιγότερους, πτυχιούχους και επιστήμονες. Μια άλλη κυβέρνηση θα φροντίσει γι’ αυτό.

 

Γ. Πούλου: 40.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημίων αφήνουν οι «βάσεις αποκλεισμού» και τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα Θήβας και Άμφισσας κινδυνεύουν να κλείσουν, με ευθύνη Μητσοτάκη – Κεραμέως!

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, θέλω να συγχαρώ τους μαθητές/τριες, που κατάφεραν να πιάσουν ή να πλησιάσουν τον στόχο που είχαν θέσει!

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς που κατάφεραν, παρά τα προβλήματα, να ολοκληρώσουν το σημαντικό έργο τους, αλλά και στους γονείς που στάθηκαν δίπλα στα παιδιά τους τη δύσκολη αυτή χρονιά.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω στα παιδιά που δεν έγραψαν όσο καλά περίμεναν, ότι η ζωή δεν μπορεί να καθοριστεί από έναν και μόνο βαθμό! Τα καλύτερα είναι μπροστά και τους περιμένουν!

Είναι γνωστό σε όλους, όμως, και κυρίως στους ίδιους τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, ότι στη φετινή προσπάθεια τους απέκτησαν έναν επιπλέον «αντίπαλο». Φρόντισε γι’ αυτό η κα Κεραμέως, όταν τον Φεβρουάριο –εν μέσω καραντίνας και τηλεμαθημάτων– θέσπισε την καταστροφική «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» (ΕΒΕ), ένα αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό «φίλτρο» αποκλεισμού μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!

Το σύνολο των αποκλεισμένων από τα Πανεπιστήμια είναι 40.000 νέοι και νέες, οι μισοί από τους οποίους εξαιτίας του «κόφτη Κεραμέως», της Ελάχιστης Βάσης…

Αλλά οι μαθητές δεν είναι τα μόνα θύματα. Η ΕΒΕ δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας και σε 150 τμήματα ΑΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας. Στα 68 από αυτά, οι επιτυχόντες αντιστοιχούν μόλις στο 6,23% των προσφερόμενων θέσεων!

Στο Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού της Θήβας εισάγονται 76 σε σύνολο 228 θέσεων, ενώ στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Άμφισσας εισάγονται 5 σε σύνολο 206 θέσεων (ΓΕΛ)!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και η κα Κεραμέως προσωπικά, ολοκληρώνουν την κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αφήνουν εκτός πανεπιστημίων 40.000 υποψηφίους, στέλνοντάς τους «δώρο» στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ φέρνουν 150 πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας αντιμέτωπα με λουκέτα!

 

Κ. Μάλαμα: Χιλιάδες παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Χθες, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέδειξε τις ιδεοληψίες και την καταστροφική πολιτική της κυρίας Κεραμέως. Χιλιάδες παιδιά από τη Χαλκιδική κι ολόκληρη την Ελλάδα έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα πενήντα σχολές έμειναν χωρίς εισακτέους. Ανάμεσα σε αυτές τις σχολές είναι σχολές του πολυτεχνείου, σχολές δασολογίας, σχολές που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους προοπτικής των νέων παιδιών. Εμείς λέμε ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής και να εισαχθούν τα παιδιά στις σχολές για να συνεχίσουν αυτές να λειτουργούν. Βασικός όρος για να γίνει αυτό είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός της εκπαίδευσης από την κυρία Κεραμέως.

 

Δήλωση των Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου για τα αποτελέσματα των βάσεων των Πανελλαδικών εξετάσεων

Πάνω από 40.000 υποψήφιοι, τα 2/5 του συνόλου των υποψηφίων, «απεγκλωβίστηκαν» από την βάσανο των ελληνικών Πανεπιστημίων, χάρη στις ιδεοληπτικές εμμονές της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Και εδώ αρχίζει η καταστροφή. Χιλιάδες θέσεις εισακτέων που δεν θα καλυφθούν εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα συρρικνώσουν και θα σβήσουν από τον χάρτη περίπου 40-60 τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Αποψιλώνεται η Αρχιτεκτονική Πάτρας, το τμήμα Γεωλογίας, όπως και πολλά άλλα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ούτε ένας εισακτέος από Γενικό Λύκειο στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης!

Οι ίδιοι αυτοί πίνακες των βάσεων, οι πίνακες της ντροπής, η ΕΒΕ ως άλλη διαδικασία φυσικής επιλογής, θέτουν το μείζον πολιτικό ζητούμενο. Αυτή η κυβέρνηση της εμφύλιας όξυνσης, είναι σαφές πια ότι επιδιώκει την βίαιη αποδιάρθρωση της κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι απενοχοποιεί τις κάθετες ταξικές διακρίσεις και μαζί με τις θέσεις που φρόντισε να χαθούν, χάνεται συνολικά και το βασικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: η Παιδεία ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Εξάλλου μια μέρα πριν την ανακοίνωση των βάσεων, η σημειολογική αξία του κυνισμού του Πρωθυπουργού, ο οποίος ταξιδεύει για να ‘’εγκαταστήσει’’ το παιδί του που ξεκινά σπουδές στο Yale, εμπεριέχει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ,για το ποιος είναι ο επικυρίαρχος αυτής της χώρας. Να τσακίσουμε με κάθε τρόπο την αλαζονική διακυβέρνηση τους!

Καλή δύναμη και συγχαρητήρια στους νέους φοιτητές που ανοίγουν την πόρτα του Πανεπιστημίου. Καλή δύναμη και συγχαρητήρια και σε όλα παιδιά που σε τόσο αντίξοες συνθήκες προσέκρουσαν στην αναλγησία αυτής της κυβέρνησης!


Συγχαρητήρια του Μανόλη Θραψανιώτη στις νέες και τους νέους φοιτητές

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που κατάφεραν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες την εισαγωγή τους στα δημόσια Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια και σε όλα τα παιδιά που έδωσαν την μάχη τους και δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Οι ευκαιρίες δεν σταματάνε σε μια δοκιμασία.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω κορωνοϊού και κυρίως μετά την πρωτοφανή απόφαση αλλαγής του συστήματος των εξετάσεων στη μέση του σχολικού έτους και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άφησε εκτός πανεπιστημίων ακόμα και αριστούχους Μαθητές.

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, διπλάσιο με τα μέχρι ως τώρα δεδομένα που μένουν εκτός πανεπιστημιακών σχολών, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά τμήματα να μην συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν στην συνέχεια. Αυτό συνέβη και στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο, όπου μόνο ένα μικρό μέρος των θέσεων καλύφθηκαν. Μετά και την κατάργηση του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο και της Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, η απαξίωση και η υποβάθμιση του νομού Λασιθίου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρης.

Και η κ. Υπουργός προτρέπει όσους αποκλείστηκαν να γραφτούν στα δημόσια ΙΕΚ ή στα Ιδιωτικά κολέγια.

Η κατάργηση των 67 διετών τμημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, υψηλής εξειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στέρησε αυτήν την δυνατότητα σε 1500 περίπου αποφοίτους. Είναι εκείνα για τα τα οποία ο κ. Γεραπετρίτης θεώρησε επιτυχία της κυβέρνησης του την κατάργηση τους.

Είναι γνωστό ότι η εξίσωση των πτυχίων πανεπιστημίων με των κολεγίων όπου μπορούν να γραφούν χωρίς προαπαιτούμενο Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής αποτελεί προνομιακή απόφαση για τα συμφέροντα των κολεγίων.

Προφανώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν το Αεροπλάνο για να τα “εγκαταστήσουν” οι γονείς τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να στερεί από τους νέους μας το όνειρο και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

 

Θ. Ξανθόπουλος: Η πολιτική της κυβέρνησης να αποκλείσει χιλιάδες νέους από τα ΑΕΙ ενισχύει τα ιδιωτικά κολλέγια σε βάρος της δημόσιας παιδείας

Δήλωση του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλου, για τη δραματική μείωση των εισαχθέντων στις σχολές της Δράμας 

Με αφορμή τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων κατά τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα ελάχιστοι φοιτητές να εισαχθούν και στις δύο σχολές της Δράμας, την Δασολογία και το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση των φετινών βάσεων αποκάλυψε το προμελετημένη «έγκλημα» της κυβέρνησης σε βάρος των νέων αλλά και τις πραγματικές της προθέσεις όσον αφορά την δημόσια παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στις πανεπιστημιακές σχολές της Δράμας, στη μεν Οινολογία πέτυχαν ελάχιστοι από τα ΓΕΛ, στην δε Δασολογία κανείς από τα ΓΕΛ. Στην ανωτατοποίηση των σχολών που πετύχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ θέσπισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες υποψήφιοι εκτός πανεπιστημίου. Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά κολέγια ενισχύονται και ετοιμάζονται να υποδεχτούν, έναντι αδράς αμοιβής, τους νέους φοιτητές. Η εμμονή της συντηρητικής παράταξης να αποκόπτει, πρωτίστως τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, από το κοινωνικό αγαθό της μόρφωσης και να θέτει φραγμούς στην κοινωνική κινητικότητα, αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια της κοινωνίας. Οι πολίτες, οφείλουν να πουν ένα μεγάλο «Όχι», στη σφαγή των νέων και με τη στάση τους, να την αποδοκιμάσουν.

Τέλος, ανήκουν θερμά συγχαρητήρια στους υποψήφιους που δίνοντας σκληρή μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να πετύχουν. Αυτονόητα αυτά επεκτείνονται και στους γονείς τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς τους για το δύσκολο έργο που επιτελούν»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ