31/08/2021

Μ. Χατζηγιαννάκης: Εθνική τραγωδία η καταστροφική φωτιά στη Β. Εύβοια - βίντεο

“Τα όσα συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες με την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια συνιστούν μια εθνική τραγωδία. Αποτύχαμε ως Πολιτεία, αποτύχαμε ως κράτος και η Νέα Δημοκρατία απέτυχε προφανώς ως κυβέρνηση”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη βουλή ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, στη συζήτηση για την κύρωση της ΠΝΠ που περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν επί δέκα ολόκληρες μέρες στη βόρεια Εύβοια, κάνοντας λόγο για έναν πύρινο εφιάλτη που βίωσαν εγκαταλελειμμένοι από το κράτος οι κάτοικοι, περιμένοντας μάταια τη συνδρομή περισσότερων πυροσβεστικών μέσων. “Στην Κρύα Βρύση, στους Αμέλαντες, στο Πευκί, στη Λίμνη, στις Καματριάδες, σε δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για ώρες και μέρες για βοήθεια χωρίς να εισακουστούν ποτέ. Και αυτό εσείς το θεωρείτε κράτος; Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ειλικρινά ότι παρείχε μέσα προστασίας της β. Εύβοιας;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης για την επόμενη μέρα στην Εύβοια ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός πολύ σοβαρού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς όπως σημείωσε το δάσος αποτελούσε το βασικό μέσο βιοπορισμού του πληθυσμού της περιοχής. Επεσήμανε ότι μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη μισή Εύβοια επείγει η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ενόψει του επόμενου χειμώνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολύ κακό προηγούμενο, καθώς ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού στο νησί δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε τότε επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο βουλευτής Ευβοίας πρότεινε την άντληση των υφιστάμενων και επαρκών πόρων του Ενιαίου Λογαριασμού Εφαρμογής Κοινωνικής Πολιτικής για την πλήρη αποζημίωση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους από τις φωτιές, χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τη σχετική κυβερνητική ρύθμιση. Κλείνοντας, ο Μ. Χατζηγιαννάκης έκανε ειδική μνεία στους ρητινοσυλλέκτες και τους δασεργάτες της βόρειας Εύβοιας, ζητώντας την ουσιαστική στήριξή τους προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί είτε να συνταξιοδοτηθούν, είτε να έχουν χρήσιμο ρόλο για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη του καμένου δάσους.