ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

01/09/2021

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση επιτείνει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της το δημογραφικό πρόβλημα και το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση επιτείνει με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της το δημογραφικό πρόβλημα και το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισηςΜιλώντας στη Ολομέλεια, επί του Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

Το δημογραφικό δεν είναι, ούτε νέο, ούτε ελληνικό πρόβλημα. Το αντιμετώπισαν στοιχειωδώς κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Και η μεν Γερμανία το κατάφερε εντάσσοντας στην εργασία και την κοινωνία της εκατομμύρια πρόσφυγες, όταν η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται από την Ευρώπη για παράνομες επαναπροωθήσεις, οι δε άλλες δύο χώρες το πέτυχαν με τεράστιες προνοιακές δαπάνες για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά, δωρεάν σχολικά γεύματα, γενναιόδωρες παροχές για το παιδί και τη μάνα. Η ΝΔ τις υπηρεσίες φροντίδας τις βλέπει σαν ένα νέο κερδοφόρο τομέα του ιδιωτικού κεφαλαίου όπου πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες

Σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες αργούν να κάνουν παιδιά. Όμως η σπουδάστρια μάνα έχει τεράστιες παροχές σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης; Εδώ, είτε θα την έκοβαν στις εισαγωγικές με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και αν τα κατάφερνε να μπει θα την έκοβαν γιατί δεν θα τελείωνε γρήγορα τις σπουδές της

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφτασε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,35 δις (2% του ΑΕΠ) από 879 εκ. το 2015 (0,04% του ΑΕΠ) στοχεύοντας στον ευρωπαϊκό ΜΟ του 4%. Η ΝΔ, στο πενταετές μεσοπρόθεσμο, με ανάπτυξη υποτίθεται στα ουράνια, την κρατάει ακριβώς στα 3,35 δις. Τις δε δαπάνες για τα παιδιά, από 789 εκ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ τις έφτασε στα 1,4 δις.

Ο δείκτης γονιμότητας, σε φθίνουσα πορεία από τη δεκαετία του ‘80 έφτασε στη δεκαετία της κρίσης κάτω από το 1,3, αποδεικνύοντας ότι μειώνεται δραματικά όσο επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική ασφάλεια των πολιτών.

Η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτε από όσα συνέστηνε η ομόφωνη έκθεση διακομματικής επιτροπής της Βουλής το 2018 για το δημογραφικό που κι εκείνη ψήφισε.

Πρότεινε πολιτικές απασχόλησης, ενίσχυση εργασίας και κατώτατου μισθού. Η ΝΔ επέτεινε την ανασφάλεια των νέων, που έχουν την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, με τα απλήρωτα δεκάωρα, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την ευτελιστική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από το 2022.

Η Έκθεση πρότεινε ενίσχυση δομών φροντίδας παιδιού, επιδόματα, φορολογικά κίνητρα στους νέους, εκπαιδευτική πολιτική. Η ΝΔ άφησε φέτος 83.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και 40.000 νέους εκτός πανεπιστημίων. Τους «απεγκλώβισε» για να οδηγηθούν στα πανάκριβα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, κατά το παράδειγμα του πρωθυπουργού, ή στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, όπως προτρέπει η διατηρηθείσα στη θέση της υπουργός παιδείας. Εκεί όπου δεν υπάρχουν βάσεις εισαγωγής, αλλά «έξοδα εισαγωγής».

Έτσι όμως στερεί από αυτά τα 40.000 παιδιά ένα ασφαλέστερο μέλλον, αφού με ανεργία κινδυνεύει ένας στους 17 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναντι ενός στους 5 της υποχρεωτικής εκπαίδευσης .

Η κυβέρνηση αποκεφαλίζει τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη χρεώνοντάς τους την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών και φέρνει τον κ. Πλεύρη για να υλοποιήσει τις προαναγγελθείσες απολύσεις υγειονομικών για να μπουν ιδιώτες κλινικάρχες στο ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν 40% των μηνιαίων εισοδημάτων τους για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας έναντι 20% των Ευρωπαίων ενώ, κατά την ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, ο ένας στους δύο Έλληνες δανείζεται για να βγάλει το μήνα.

Το δημογραφικό το χρησιμοποιεί η ΝΔ ως πρόσχημα γι την τεράστια νεοφιλελεύθερη ανατροπή στην ασφάλιση. Και είναι άλλος ένας νόμος που ψηφίζει μόνη της, ενώ η κοινωνία δεν συμφωνεί.

Είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η νέα γενιά, οι κάτω των 35 χρόνων, που δεν βλέπουν πώς θα επιβιώσουν με το δόγμα της ατομικής ευθύνης αντί της ασφάλειας της συλλογικής ευθύνης και της αλληλεγγύης. Ατομική ευθύνη για την πανδημία, για τον εμβολιασμό, για την ατομική σύμβαση εργασίας. Η ατομική ευθύνη είναι ο ατομικός κουμπαράς που όταν θα σπάσει στα 40 χρόνια θα δουν όλοι οι σημερινοί νέοι ότι δυστυχώς είναι άδειος

Το φιάσκο του ανασχηματισμού σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους. Είναι μια κυβέρνηση σε πανικό που μετράει αντίστροφα προς το τέλος της.

Είμαστε εδώ, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια μεγάλη αλλαγή, για να μην υλοποιήσουμε την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και να δώσουμε ασφάλεια και προοπτική στη νέα γενιά. 

.

Ακολουθεί η ομιλία:

Ομιλία της Θ. Φωτίου, βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης η κυβέρνηση επικαλείται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό όμως το πρόβλημα επιτείνεται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας στην εργασία, την ανεργία και το κοινωνικό κράτος. Δύο χρόνια τώρα υποκριτικά το χρησιμοποιείτε για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Διότι το δημογραφικό δεν είναι ούτε νέο ούτε ελληνικό πρόβλημα. Είναι γνωστό εδώ και 40 χρόνια σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες είχατε το μερίδιο σας, μεγάλο μερίδιο, και δεν κάνατε τίποτα.

Βεβαίως, το δημογραφικό το αντιμετώπισαν στοιχειωδώς κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γερμανία, εντάσσοντας στην εργασία εκατομμύρια προσφύγων. Τι κάνετε εσείς δύο χρόνια τώρα; Φτάσατε να μας κατηγορεί η Ευρώπη για παράνομες επαναπροωθήσεις. Το αντιμετώπισαν επενδύοντας τεράστιες προνοιακές δαπάνες για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, και ισχυρό κοινωνικό κράτος, όπως η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά, δωρεάν σχολικά γεύματα, γενναιόδωρες παροχές για το παιδί, τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο) έτσι ώστε να νιώσει ασφαλής η γυναίκα και να τεκνοποιήσει. Εσείς τις υπηρεσίες φροντίδας τις βλέπετε σαν ένα νέο κερδοφόρο τομέα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τα σχολικά γεύματα λοιδορούσατε ως συσσίτια, και όχι μόνο δεν αυξήσατε τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά φέτος αφήσατε εκτός 83.000 παιδιά.

Εμείς ως κυβέρνηση φτάσαμε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,35 δις από 879 εκατομμύρια το 2015. Εσείς, στο πενταετές μεσοπρόθεσμο, με ανάπτυξη υποτίθεται στα ουράνια, την κρατάτε στα ίδια επίπεδα, 3,35 δις. Σημειωτέον ότι αυτές οι δαπάνες είναι το 2% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός ΜΟ είναι το 4%, ενώ το 2015 δεν υπήρχε καν η Ελλάδα στον προνοιακό χάρτη της Ευρώπης, είχαμε δαπάνες μόλις 0,04% του ΑΕΠ. Αυτό μας παραδώσατε το 2015, 789 εκ. για τα παιδιά και μέσα σε μνημόνια εμείς το φτάσαμε σε 1,4 δις.

Οι γυναίκες αργούν να κάνουν παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Γνωρίζετε όμως πόσες παροχές έχει σπουδάστρια μάνα σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης; Εσείς θα την κόβατε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και αν τα κατάφερνε να μπει θα την κόβατε γιατί δεν θα τελείωνε γρήγορα τις σπουδές της.

Η φθίνουσα εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας στη χώρα μας από τη δεκαετία του ‘80 (1,4 παιδιά ανά νοικοκυριό με μία αύξηση το 2010 στο 1,5) φτάνει την τελευταία δεκαετία της οικονομικής και πολιτικής κρίσης κάτω από το 1,3. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι όσο η ασφάλεια των πολιτών οικονομική και κοινωνική επιδεινώνεται, επιδεινώνεται και ο δείκτης γονιμότητας

Με κάθε νομοσχέδιο και πράξη επιτείνετε την ανασφάλεια της νέας γενιάς. Η ομόφωνη έκθεση διακομματικής επιτροπής της Βουλής το 201, την οποία ψηφίσατε ως ΝΔ, πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ως εξης:

1ον: Πολιτικές απασχόλησης, ενίσχυση εργασίας και κατώτατου μισθού. Τι κάνατε εσείς; επιτείνατε την ανασφάλεια των νέων που έχουν την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με τα απλήρωτα δεκάωρα, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και δώσατε την ευτελιστική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από το 2022.

2ον: Προέβλεπε η έκθεση ενίσχυση δομών φροντίδας παιδιού, επιδόματα, φορολογικά κίνητρα στους νέους, εκπαιδευτική πολιτική. Τι κάνατε εσείς; Αφήσατε φέτος 83.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αφήσατε 40.000 νέους εκτός πανεπιστημίων. Τα αποκλείσατε για να οδηγηθούν στα πανάκριβα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, κατά το παράδειγμα του πρωθυπουργού, ή στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, όπως προτρέπει η διατηρηθείσα στη θέση της υπουργός παιδείας. Εκεί όπου δεν χρειάζονται βάσεις εισαγωγής, φτάνει να έχουν να πληρώνουν.

Πέραν της αυταξίας της γνώσης, που στερείτε από τα 40.000 παιδιά που αφήσατε εκτός πανεπιστημίων του στερείτε και ένα ασφαλέστερο μέλλον, αφού με ανεργία κινδυνεύει ένα στους 17 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναντι ενός στους πέντε της υποχρεωτικής εκπαίδευσης .

Αφήσατε το ΕΣΥ ανοχύρωτο, αποκεφαλίζετε τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη χρεώνοντάς τους την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών και φέρνετε τον κ. Πλεύρη να υλοποιήσει τις προαναγγελθείσες απολύσεις υγειονομικών για να μπουν ιδιώτες κλινικάρχες στο ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν 40% των μηνιαίων εισοδημάτων τους για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας έναντι 20% που πληρώνουν στην Ευρώπη και να τελειώνει ο μισθός τους στις 2 με 3 εβδομάδες κι όπως λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, ο ένας στους δύο Έλληνες δανείζεται για να βγάλει το μήνα.

Είναι προφανές ότι το δημογραφικό δεν σας απασχολεί. Tο χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα γι αυτήν την τεράστια νεοφιλελεύθερη ανατροπή στην ασφάλιση. Είναι άλλος ένας νόμος που ψηφίζει μόνη της η ΝΔ, ένας νόμος με τον οποίο η κοινωνία δεν συμφωνεί.

Είναι προφανές ότι δεν σας νοιάζει νέα γενιά και ασφάλειά της. Είναι η γενιά μέχρι 35 χρόνων, που δεν βλέπει ποιο είναι το μέλλον της, πώς θα επιβιώσει , με το δόγμα της ατομικής ευθύνης, στον αντίποδα της συλλογικής ευθύνης και της αλληλεγγύης. Ατομική ευθύνη για την πανδημία, για τον εμβολιασμό για την ατομική σύμβαση. Η ατομική ευθύνη είναι ο ατομικός κουμπαράς που όταν θα σπάσει στα 40 χρόνια θα δουν όλοι οι σημερινοί νέοι ότι δυστυχώς είναι άδειος

Το φιάσκο του ανασχηματισμού σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους. Μία κυβέρνηση σε πανικό που μετράει αντίστροφα προς το τέλος της.

Είμαστε εδώ, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια μεγάλη αλλαγή, για να μην υλοποιήσουμε την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και να δώσουμε ασφάλεια και προοπτική στη νέα γενιά.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ