ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/09/2021

Γ. Πούλου: Μετά την απορρύθμιση της εργασίας, σειρά έχει η επικουρική ασφάλιση! - βίντεο

Γ. Πούλου: Μετά την απορρύθμιση της εργασίας, σειρά έχει η επικουρική ασφάλιση! - βίντεο



Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», επεσήμανα ότι η κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση και στην επικουρική ασφάλιση.

Αρχικά ανέφερα ότι η συγκυρία μέσα στην οποία ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή σημαδεύτηκε από το πρωτοφανές ναυάγιο του «ημιτελούς» ανασχηματισμού, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Τόνισα, επίσης, ότι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος, στη χώρα μας καταγράφεται μια ζοφερή πραγματικότητα «αποσύνθεσης» του ΕΣΥ. Με 6.000 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας και 4.000 συμβασιούχους του τομέα Υγείας σε ομηρία, με αναστολή αδειών για τους εξουθενωμένους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας, με παραιτήσεις εντατικολόγων στο Ρέθυμνο, με την ΠΟΕΔΗΝ σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με τους εργαζόμενους σε ιδρύματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων –στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και αλλού– να βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια, λόγω της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει η τιμωρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Για το νομοσχέδιο, επεσήμανα ότι η κυβέρνηση αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση το διανεμητικό σύστημα, που είναι εξασφαλισμένο από τις εισφορές των εργαζομένων, με το κεφαλοποιητικό, που εξαρτάται από τις αμφίβολες αποδόσεις των «επενδύσεων»…

Η νέα γενιά εργαζομένων δεν θα έχει εξασφαλισμένη σύνταξη, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές της θα τζογάρονται στις διεθνείς αγορές!

Τέλος, τόνισα ότι η κοινωνία θα σταθεί απέναντι στα σχέδια των «μαθητευόμενων μάγων» ενός παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού και σύντομα θα αναδείξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας που θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα!

 

 
Ομιλία για το Νομοσχέδιο « Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, στην Ολομέλεια της Βουλής. 2-9-2021
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θέλω κι εγώ να αποχαιρετήσω από αυτό το βήμα, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη που με το έργο του και την προσωπική του στάση, εξέφρασε τους αγώνες, τις αγωνίες, τα πάθη, τις ευαισθησίες και τις ελπίδες του λαού μας, για πάνω από μισό αιώνα!
Το έργο του, τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ποιος θα το περίμενε ότι ο φετινός Αύγουστος που ξεκίνησε με πυρκαγιές, θα έκλεινε με ναυάγιο!
Με το πρωτοφανές ναυάγιο του προχθεσινού «ημιτελούς» ανασχηματισμού, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός!
Γιατί αυτή ακριβώς είναι η συγκυρία μέσα στην οποία φέρνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια το παρόν νομοσχέδιο.
Με την κυβέρνηση σε πανικό, αφού δεν καταφέρνει ούτε καν να ανασχηματιστεί αποτελεσματικά, πόσο μάλλον να κυβερνήσει αποδοτικά και να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας…
Ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά από την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και της πανδημίας, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη!
Γιατί αποτέλεσμα αυτής της τραγελαφικής απόπειρας ανασχηματισμού, δεν ήταν τελικά ούτε η ενίσχυση της κυβέρνησης, αλλά ούτε και η υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως επεδίωξε το Μαξίμου, με τις απίστευτες μεθοδεύσεις και παλινωδίες του γύρω από το πρόσωπο του νέου Υπουργού Πολιτικής Προστασίας…
Αλλά αυτά παθαίνει ένας πρωθυπουργός, όταν κάνει ανασχηματισμό με γνώμονα όχι την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά τη φτηνή επικοινωνία, τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς και την «υπουργοποίηση» των εκλεκτών των μεγάλων «ολιγαρχών», δηλαδή των επίσημων «χορηγών» της κυβέρνησης!

Τελικά το σημαντικότερο αποτέλεσμα του δήθεν ανασχηματισμού ήταν να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η «ακροδεξιά μετάλλαξη» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας του ιού «ΛΑΟΣ», με ανάθεση του Υπουργείου Υγείας, σε έναν αντιεμβολιαστή!
Εν μέσω τέταρτου κύματος και σοβαρών μεταλλάξεων που απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, στη χώρα μας καταγράφεται μία ζοφερή πραγματικότητα αποσύνθεσης του Εθνικού συστήματος Υγείας:
6.000 υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας, 4.000 συμβασιούχοι του τομέα Υγείας σε ομηρία, αναστολή αδειών για τους εξουθενωμένους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας με παραιτήσεις εντατικολόγων στο Ρέθυμνο, η ΠΟΕΔΗΝ σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τους εργαζόμενους στο Υπ. Υγείας, έξω από την Βουλή και στις πύλες των Νοσοκομείων μας.
Επίσης οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα αλλά και στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων: στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια λόγω της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει η τιμωρητική, ανάλγητη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο τρίπτυχο κατοικία – εργασία – ασφάλιση.
Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η κατεδάφιση των τριών αυτών πυλώνων που στήριξαν την μεταπολεμική οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας και το ξεπούλημά τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Μετά τη θέσπιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και μετά την αποδιάρθρωση της εργασίας, με την κατάργηση του οκτάωρου, σειρά έχει τώρα η απορρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, με την εισαγωγή του κεφαλοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση…
Όλα όσα ήταν δεδομένα για τις προηγούμενες γενιές, παίζονται τώρα στα ζάρια των αγορών!
Με χαμένους και πάλι τους νέους και τις νέες της χώρας μας που θα πληρώσουν τα «σπασμένα» της πολιτικής της.
Εκείνους και εκείνες που δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο γιατί ο «κόφτης Κεραμέως», η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους πέταξε έξω ή τους στέλνει στα ιδιωτικά κολλέγια,
εκείνους και εκείνες που θα δουλεύουν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα και θα πληρώνονται με ρεπό,
εκείνους και εκείνες που δεν θα έχουν εξασφαλισμένη σύνταξη, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στις διεθνείς αγορές!
Γιατί αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο διανεμητικό και το κεφαλοποιητικό σύστημα. Το πρώτο βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και είναι εξασφαλισμένο από τις εισφορές των εκάστοτε εργαζομένων, και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα, ενώ το δεύτερο εξαρτάται από τις αμφίβολες αποδόσεις των «επενδύσεων» που θα γίνουν με τις εισφορές αυτές!
Και θυμόμαστε όλοι, από την πικρή εμπειρία των «δομημένων ομολόγων», πόσο λαμπρές είναι οι επιδόσεις των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στο τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών!
Για να πετύχετε τους σκοπούς σας, όμως, κύριοι της κυβέρνησης, δεν διστάζετε να μεταχειριστείτε και το ψεύδος!
Αφού μας λέτε, με περισσή υποκρισία, ότι η στροφή στο κεφαλοποιητικό είναι αναγκαία, διότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης…
Ενώ γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2070, κάτι που αναγνώρισαν όχι μόνο οι ευρωπαϊκοί φορείς, αλλά και οι αναλογιστικές μελέτες του κυρίου Τσακλόγλου, που κατέθεσε στη Βουλή η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ο συνάδελφός σας ο κύριος Βρούτσης, για να επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Αποφασίστε, ποιος μας λέει αλήθεια τελικά; Ο πρώην Υπουργός ή ο νυν; Γιατί και οι δύο αποκλείεται!
Επίσης, μας λέτε ότι το οικονομικό κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα θα είναι μικρό...
Αλλά από τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προκύπτει ότι αυτό θα είναι περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ!
Πώς θα το καλύψετε; Μα, φυσικά, βάζοντας χέρι στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», στο 0,5% του ΑΕΠ, που είχε δεσμευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει τις ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ πλέον θα διατίθεται για την χρηματοδότηση των απαράδεκτων πειραματισμών σας, μέσω του νέου φορέα, του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)…
Ανάλογα καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες και στο δημόσιο χρέος που υπολογίζεται ότι θα το αυξήσετε κατά 49%, μετά το 2040!
Απειλούνται δηλαδή, με τον τρόπο αυτό, όλες οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό μέσα στα σκληρά χρόνια των μνημονίων για τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους!
Επιπλέον, μας λέτε ότι άδικα ανησυχούμε, διότι οι επικουρικές συντάξεις των νέων θα είναι εξασφαλισμένες, μέχρι της επιστροφής των εισφορών τους συν τον πληθωρισμό…
Βάζετε, δηλαδή, εξ αρχής…πολύ χαμηλά τον πήχη!
Αποσιωπάτε το γεγονός ότι αυτές οι συντάξεις θα είναι πολύ μικρότερες από τις σημερινές που προκύπτουν από το διανεμητικό σύστημα… και θα έχει μάλιστα, ήδη πληρωθεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης, μόνο και μόνο για να λάβουν τελικά οι αυριανοί συνταξιούχοι μικρότερες συντάξεις!
Το σύστημα που εισάγετε, κύριοι Υπουργοί, θα είναι παλάτι χτισμένο στην άμμο!
Αφού η απόδοσή του εξαρτάται από τόσους πολλούς αστάθμητους παράγοντες, είναι εκτεθειμένο σε τόσους πολλούς κινδύνους αστάθειας της παγκόσμιας οικονομίας, που είναι βέβαιο ότι τελικά θα κληθεί και πάλι ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει τις φτωχές αποδόσεις των επενδύσεων σας!
Και πάλι θα κληθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να καλύψουν και πάλι τη «χασούρα» του ασφαλιστικού σας τζόγου!
Γι’ αυτό εξάλλου, το κεφαλοποιητικό σύστημα δεν είναι παρά η εξαίρεση στον κανόνα των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη!
Οι περισσότερες χώρες από όσες το δοκίμασαν τις προηγούμενες δεκαετίες, είτε το εγκατέλειψαν εντελώς, είτε το κράτησαν ως προαιρετικό σύστημα ορισμένων επαγγελματικών ταμείων, δίπλα στο υποχρεωτικό και καθολικό διανεμητικό!
Αυτό είναι ακόμη μία άβολη αλήθεια για σας!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπά την κοινωνική αλληλεγγύη σε κάθε μορφή και εκδήλωσή της. Την κοινωνική αλληλεγγύη που αποτελεί το θεμέλιο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Γι’ αυτό στο στόχαστρό της μπαίνει το διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που βασίζεται ακριβώς στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, μεταξύ των εργαζομένων.
Η κοινωνία θα σταθεί απέναντι στα σχέδια των μαθητευόμενων μάγων ενός παρωχημένου νεοφιλευθερισμού και θα αναδείξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας που θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα!
Σας ευχαριστώ.


Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ