06/09/2021

Επίκαιρη ερώτηση Τζάκρη: Κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου (Καλής)

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Κατασκευή του φράγματος Αλμωπαίου (Καλής)».
Κύριε Υπουργέ,
Στην Πέλλα  η κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου είναι ένα έργο πνοής, ένα σημαντικό αρδευτικό έργο που θα εξυπηρετήσει με την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής όλη τη διαδικασία αγροτικής παραγωγής συμβάλλοντας επίσης στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Και ενώ έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό έργο το οποίο μέχρι πρότινος έδειχνε ότι ήταν καθ’ όλα ώριμο, αφού μετά την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων τον Απρίλιο 2018, αυτοί θα ενσωματώνονταν στην οριστική μελέτη και θα υποβάλλονταν τα τεύχη δημοπράτησης, ωστόσο να καθυστερεί  (για λόγους μη σημαντικούς όπως πχ ο πρόσφατος δασικός δρόμος των 100 μέτρων).
Ο κ. Σκρέκας (πρώην Υφυπουργός) πριν την αναχώρησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ενημερώσει ότι μέχρι τις αρχές φθινοπώρου του 2021 θα είχε ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και τα τεύχη δημοπράτησης.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε τι φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών και να δημοπρατηθεί το έργο;
Προτίθεστε να συμπεριλάβετε την κατασκευή του Φράγματος του Αλμωπαίου, ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή της Πέλλας, στα αρδευτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης για τη γεωργία;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Τζάκρη Θεοδώρα