08/09/2021

Ερώτηση Μπάρκα: Άμεση ανάγκη καταγραφής και αποζημίωσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση ανάγκη καταγραφής και αποζημίωσης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του Νομού Πρέβεζας, που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία»
Η πρόσφατη κακοκαιρία της 26ης Αυγούστου, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, άφησε μεγάλες ζημιές στον πρωτογενή τομέα παραγωγής του Νομού Πρέβεζας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της πανδημίας, όπως οι πολύ αυξημένες τιμές πρώτων υλών, προβλήματα που καθιστούν ασύμφορη σε πολλές περιπτώσεις τη συνέχιση της παραγωγής, έρχονται αντιμέτωποι και με καιρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής κρίσης θα είναι ολοένα και πιο ακραία.
Η καταστροφή στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν ολοκληρωτική, με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να πωληθούν πλέον τα χτυπημένα προϊόντα και παράλληλα τα περισσότερα λαχανοκομικά φυτά των καλλιεργειών καταστράφηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άμεση η ανάγκη καταγραφής των ζημιών κι η απόδοση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ώστε να μην καταστραφούν κι οι ίδιοι ολοκληρωτικά.
Επειδή, η καταγραφή των ζημιών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής του Νομού Πρέβεζας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει,
Επειδή, η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε ο πρωτογενής τομέας, μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να μην κληθεί να έρθει αντιμέτωπος και με γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται από τον ΕΛΓΑ οι διαδικασίες καταγραφής κι αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών και όσων ακόμη παραγωγών του πρωτογενούς τομέα είδαν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να καταστρέφεται λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος