10/09/2021

Ερώτηση Αναγνωσυοπούλου: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των Μουσικών Εκπαιδευτικών Σχολών

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των Μουσικών Εκπαιδευτικών Σχολών»
Με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00» (Αρ.Δ1α/ΓΠ.οικ. 53950) παρατείνονται μια σειρά έκτακτων μέτρων σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.
Μεταξύ αυτών προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, εξαιρουμένων των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ωδεία, Μουσικές Σχολές, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής), με αναλογία μεταξύ εκπαιδευτών/καθηγητών/δασκάλων και μαθητών/σπουδαστών 1:1. Ουσιαστικά δηλαδή επιτρέπεται μόνο η διενέργεια ατομικών μαθημάτων.
Λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας ήδη οι προηγούμενες δύο σχολικές χρονιές χάθηκαν προκαλώντας σοβαρό οικονομικό πλήγμα στα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας και κυρίως δημιουργώντας ένα συνεχές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μέσα στο οποίο ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν προγραμματισμό για την νέα χρονιά.
Με τις νέες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις ουσιαστικά οι Μουσικές Σχολές, Ωδεία, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής κ.ά. υφίστανται ένα ακόμη πλήγμα, καθώς δεν θα επιτρέπονται ομαδικά μαθήματα ή συλλογικές δραστηριότητες, κάτι που ανατρέπει εξ ολοκλήρου την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτει σε επισφάλεια τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των εν λόγω σχολών.
Ωστόσο και ενώ επιτρέπεται η διενέργεια ομαδικών δραστηριοτήτων με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων λ.χ. σε ΚΔΑΠ, Σχολές χορού, γυμναστήρια κ.α., την ίδια στιγμή αυτό απαγορεύεται στα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργώντας σχολές δύο ταχυτήτων και κυρίως διακριτική και άνιση μεταχείριση σε βάρος της μουσικής εκπαίδευσης.
Σε επιστολή του Ωδείου Σύγχρονης Μουσικής Εκπαίδευσης προς την Υπουργό Πολιτισμού μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι: «[…] Δυστυχώς, ενόψει της έναρξης νέας σχολικής χρονιάς (2021 -2022)και του προγραμματισμού μας Ωδεία καλούμαστε να οργανώσουμε τα φετινά μας μαθήματα δίχως να γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι και κυρίως αγωνιούμε, ότι μια ακόμη χρονιά θα χαθεί για τους μαθητές μα. […] Εφόσον, τα Ωδεία αποκλείονται -μόνο αυτά- από όλα τα ομαδικά μαθήματα, αυτό δίνει ένα μήνυμα στους μαθητές και στους γονείς ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πανδημίας, τα Ωδεία είναι χώροι περισσότερο επικίνδυνοι από τους υπόλοιπους εφόσον μόνο εκεί απαγορεύονται τα ομαδικά μαθήματα και πουθενά αλλού».
Επειδή, η διασφάλιση της ακώλυτης πρόσβασης σε κάθε μορφή εκπαίδευσης είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Επειδή, δημιουργείται άνιση και διακριτική μεταχείριση σε βάρος της μουσικής εκπαίδευσης την στιγμή που επιτρέπονται ομαδικές δραστηριότητες σε άλλες μορφές εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Επειδή, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξακολουθεί να δημιουργείται σοβαρή ανασφάλεια για τον μελλοντικό προγραμματισμό και τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες στα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να επιλυθεί το ζήτημα λειτουργίας των Μουσικών Εκπαιδευτικών Σχολών και να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση στον τρόπο λειτουργίας τους σε σχέση και με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)