ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/09/2021

Αλ. Χαρίτσης: Από την προεκλογική παραπλάνηση έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση της μεσαίας τάξης

Αλ. Χαρίτσης: Από την προεκλογική παραπλάνηση έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση της μεσαίας τάξηςΣυνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας στην ιστοσελίδα «Newsique.gr» (Βούλα Κεχαγιά)

«Ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Newsique.gr», επισημαίνοντας ότι «δεν ακούσαμε τίποτα για την πορεία της πανδημίας, το μέλλον των σχολείων, τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας» ενώ «η, στα όρια του αστείου, πρόταση για τα δωρεάν data και η παράταση ορισμένων μέτρων της προηγούμενης περιόδου υπογραμμίζουν την τεράστια απόσταση της κυβέρνησης από τις αγωνίες της κοινωνίας».

«Από την προεκλογική παραπλάνηση έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση της μεσαίας τάξης» σημειώνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «αντί να εκμεταλλευτεί τις πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυνατότητες - ρύθμιση δημόσιου χρέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - για γενναία στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους».

«Από την περασμένη άνοιξη, παραγωγικοί φορείς και καταναλωτικές ενώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι έρχεται έκρηξη της ακρίβειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα δέσμη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της» συνεχίζει ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αδιαφόρησε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή». Παράλληλα, κάνει λόγο για «προκλητικές θριαμβολογίες σε μια δύσκολη συγκυρία», ξεκαθαρίζοντας ότι «η όποια ονομαστική ανάπτυξη -που είναι λογικό να υπάρχει μετά από την βαθιά κρίση- θα είναι συμπεριληπτική και κοινωνικά προσανατολισμένη και όχι να «εξυπηρετήσει ήδη κατεστημένα και ισχυρά συμφέροντα».

«Είμαστε σε μια εποχή αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» τονίζει ο Αλ. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα αναπτυξιακή πορεία εκκινεί από το τρίπτυχο: ρύθμιση ιδιωτικού χρέους – στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων – δημόσια παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς», «αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία - με κύριο το Ταμείο Ανάκαμψης» και «στόχο την ανάταξη της οικονομίας με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Χαρίτση πώς σάς φάνηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής ΔΕΘ; Αρκούν;

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες ανησυχούν σοβαρά για τις δυσκολίες της επόμενης περιόδου- την πορεία της πανδημίας, το μέλλον των σχολείων, τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Δεν ακούσαμε τίποτα για αυτά. Η, στα όρια του αστείου, πρόταση για τα δωρεάν data και η παράταση ορισμένων μέτρων της προηγούμενης περιόδου δεν αντιμετωπίζουν προφανώς μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Υπογραμμίζουν όμως την τεράστια απόσταση της κυβέρνησης από τις αγωνίες της κοινωνίας.

Τι θα έπρεπε να προσέξει η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας αλλά δεν το έκανε;

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και την ίδια στιγμή στρατηγικές απαντήσεις. Δείτε τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το Κογκρέσο θα εγκρίνει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα θωράκισης και επέκτασης του κοινωνικού κράτους ύψους 3 τρισεκατομμυρίων. Το σημαντικό δεν είναι μόνο το ιλιγγιώδες ποσό. Είναι η πολιτική στόχευση. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο για τις πολλαπλές κρίσεις -την υγειονομική, την περιβαλλοντική και την οικονομική- του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο.

Τα μέτρα ανακουφίζουν τη μεσαία τάξη; Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέτε ότι  πρωθυπουργός την ξεγέλασε προεκλογικά...

Από την προεκλογική παραπλάνηση, τώρα έχουμε φτάσει στην συνειδητή πλέον εξαπάτηση. Αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη είναι αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της πολύ περιορισμένης πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με δυσβάσταχτα βάρη που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία και με τις επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που οδηγεί σε αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Σε αυτά τα πολύ χειροπιαστά προβλήματα ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία λύση. Και αυτό τη στιγμή μάλιστα που έχουμε πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυνατότητες - ρύθμιση δημόσιου χρέους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άρση των δημοσιονομικών περιορισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες για γενναία στήριξη των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα και λίγους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση πάντως διατείνεται ότι η ανάπτυξη ήρθε με 16,2% επιδόσεις της οικονομίας για το β` τρίμηνο του 2021.

Είναι προκλητικές οι θριαμβολογίες σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει συγκρίνοντας το σήμερα με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 που πρακτικά η οικονομία είχε παγώσει με τρόπο πρωτοφανή στην οικονομική ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μια προκλητικά μικροπολιτική αντίληψη για την οικονομία. Δεν είναι ώρα για αερολογίες και φιέστες. Είναι ώρα για να συζητήσουμε το εξής: η όποια ονομαστική ανάπτυξη -που είναι λογικό να υπάρχει μετά από την βαθιά κρίση- θα είναι συμπεριληπτική και κοινωνικά προσανατολισμένη ή θα εξυπηρετήσει ήδη κατεστημένα και ισχυρά συμφέροντα; Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα της επόμενης μέρας.

Η εναλλακτική πρόταση του κόμματός σας πού επικεντρώνεται;

Στη δυνατότητα για ριζικά διαφορετική πολιτική που μπορεί να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα και συνάμα να χαράξει τον αναγκαίο στρατηγικό μετασχηματισμό της χώρας. Δεν είμαστε στην εποχή της σκληρής μνημονιακής επιτροπείας. Είμαστε σε μια εποχή αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα αναπτυξιακή πορεία εκκινεί από το τρίπτυχο: ρύθμιση ιδιωτικού χρέους – στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων – δημόσια παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς. Το τρίπτυχο αυτό συνδέεται με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων - με κύριο το Ταμείο Ανάκαμψης - με στόχο την ανάταξη της οικονομίας με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας. Ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας ύστερα από τη μακρά εμπειρία της κρίσης και της πρόσφατης πανδημίας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα ίδια. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο αλλαγής.

Πιστεύετε ότι η φθορά που κατέγραψε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και το «φιάσκο» του ανασχηματισμού θα ανακοπεί μετά την παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ;

Η κυβέρνηση έχει συνηθίσει να αποφεύγει τα πραγματικά ερωτήματα, αναζητώντας τις απαντήσεις σε διάφορες φιέστες - ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πρωθυπουργό στη Σαντορίνη; Πια όμως ο χρόνος μετράει διαφορετικά. Η κοινωνική δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους δεν κάμπτεται με ευχολόγια και επικοινωνιακά κόλπα. Η καθοδική πορεία της κυβέρνησης είναι ανεπίστρεπτη.

Αλλάζει το πολιτικό κλίμα;

Έχει ήδη αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε αξιοσημείωτη υπομονή στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη μεταφραζόταν σε ενθουσιώδη στήριξη και πορεύτηκε αλαζονικά. Σήμερα, πληρώνει τον συνδυασμό της έπαρσης, της ανικανότητας και της αντικοινωνικότητας που τη διακρίνει. Οι πολίτες απαιτούν κάτι καλύτερο. Και εκεί έγκειται η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μετατρέψουμε την πρότασή μας για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο σε καθημερινή υπόσχεση για συλλογική ασφάλεια, κοινωνική θωράκιση και οικονομική ανάκαμψη.

Βλέπετε εκλογές από την άνοιξη του 2022 και μετά;

Δεν είμαι προφήτης. Οι ενδείξεις όμως είναι ξεκάθαρες: υπάρχει φθορά της κυβέρνησης και κοινωνική απαίτηση για μία διαφορετική, προοδευτική, πολιτική. Το πότε θα γίνουν ακριβώς οι αναπόφευκτες εκλογές λοιπόν δεν είναι το σημαντικό εδώ. Το σημαντικό είναι -όποτε κι αν γίνουν- να σηματοδοτήσουν μία νέα πορεία για τη χώρα.

Τί θα γίνει με την ακρίβεια; Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων.

Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά για να μη φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε. Από την περασμένη άνοιξη, παραγωγικοί φορείς και καταναλωτικές ενώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι έρχεται έκρηξη της ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έγκαιρα δέσμη άμεσων μέτρων για την ανάσχεση της: παρέμβαση του κράτους και των ρυθμιστικών αρχών με ιδιαίτερη εστίαση στην ενέργεια όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για να υπάρξει συνολική αποκλιμάκωση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση αδιαφόρησε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή. Έστω και τώρα, επαναλαμβάνουμε το βασικό: αντί για μέτρα συγκυριακού χαρακτήρα, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει θεσμικά και να πατάξει ολιγοπωλιακές πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς που κοστίζουν ήδη πολύ ακριβά στην κοινωνία και στην οικονομία.

Τα σχολεία ανοίγουν φέτος, όπως άνοιξαν και πέρυσι. Δεν άλλαξε κάτι;

Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση στα σχολεία. Φαίνεται ότι ξεκινάμε από χειρότερη αφετηρία σε σχέση με πέρισυ. Θα έχουμε όμως περισσότερους μαθητές ανά τάξη, δεν υπάρχει σχέδιο σοβαρής ιχνηλάτησης και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στις οικογένειες, τους μαθητές και τις σχολικές κοινότητες! Και όλα αυτά παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος τα σχολεία να αποτελέσουν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Η κοινωνία -και ειδικά οι μαθητές- δεν αντέχουν μια ακόμα χαμένη χρονιά! Η κυβέρνηση όφειλε να επενδύσει τα πάντα στη θωράκιση των σχολείων. Αντί για αυτό, άφησε τα πράγματα στην τύχη τους.

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ