ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/09/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Υπουργείο Εργασίας δείχνει τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει: «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι»

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Υπουργείο Εργασίας δείχνει τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει: «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι»



 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση, της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου, του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και της Γραμματέως της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Όλγας Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 49 βουλευτές του κόμματος, σχετικά με τα σοβαρά θέματα που εγείρονται μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για την απασχόληση σε ξενοδοχεία:

● παιδιών άνω των 16 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων

● ατόμων με αναπηρία, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στηλιτεύουν την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα παιδιά που έχει το κράτος υπό την φροντίδα του, σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο. Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Ήδη με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του Υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι η συνέργεια με τους Ξενοδόχους, στοχεύει και στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Δηλαδή, η υποχρέωση του κράτους ανατίθεται σε ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι. Η επένδυση που το κράτος οφείλει και εκ του συντάγματος να πραγματοποιήσει στην κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων και από επαίνους για τη φιλάνθρωπη στάση εαυτών και αλλήλων.

Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι, η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας.

Η αντιμετώπιση αυτή των ανηλίκων παιδιών των κλειστών δομών δεν είναι νέα.. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε τα παιδιά των ιδρυμάτων που στην τρίτη γυμνασίου δεν έβγαζαν 17 προωθούνταν στη σχολή της Πάρνηθας ή της Ρόδου για τουριστικά επαγγέλματα (καμαριέρες, γκρούμ κ.λπ.). Και βέβαια στο Γυμνάσιο πήγαιναν τα 10αρια ή και τα 9άρια, οι υπόλοιποι/ες για «τέχνη». Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών της υπαίθρου οδηγούνταν από τον φόβο της πείνας στις πόλεις, όπου τα αγόρια μάθαιναν μια τέχνη και ζούσαν στο πατάρι του μαγαζιού και τα κορίτσια γίνονταν «ψυχοκόρες» και ζούσαν στο «δωμάτιο υπηρεσίας». Φυσικά όφειλαν ευγνωμοσύνη στον «ευεργέτη τους», που τα «περιμάζεψε».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση ώστε να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά, στόχος που σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλούν τον Αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:

● Σε τι συνίσταται ακριβώς η σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου σας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε θέματα κοινωνικής προστασίας; Έχει αποτυπωθεί το σχέδιο σε κάποιο κείμενο;

● Έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη επί των σχεδίων σας οι αρμόδιοι φορείς των δημόσιων δομών φροντίδας ανηλίκων, δηλαδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών;

● Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κλειστές δομές φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου;

Θα στερήσετε από τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας της χώρας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το Λύκειο;

● Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι των δομών φιλοξενίας, δεν θα γίνουν έρμαια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν θα αποτελέσουν τα “παιδιά για όλες τις δουλειές”;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Η κυβέρνηση, μετά τον αντεργατικό νόμο, προωθεί την εργασία σε ξενοδοχειακές μονάδες ανήλικων παιδιών που διαβιούν σε κλειστές δομές και τελούν υπό την προστασία και φροντίδα του κράτους».

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:
• Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
• Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Θα μπορούσαμε να εκλάβουμε αυτή τη συνεργασία ως ένα ακόμα επεισόδιο του επικοινωνιακού μπαράζ στο οποίο υποβάλλουν την εξουθενωμένη ελληνική κοινωνία τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, δεδομένου του ότι δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο υλοποίησης αυτής της συνέργειας. Επειδή όμως, μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της, αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα παιδιά που έχει το κράτος υπό την φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο.

Ήδη, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη γνωρίζουμε ότι η πολιτική της οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Γιαυτό θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής. Έτσι προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε κλειστές δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών. Από την ανακοίνωση δεν μαθαίνουμε προφανώς τίποτε για το εργασιακό καθεστώς, τα δικαιώματα και τις αμοιβές που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε αυτούς τους ανήλικους.

Μαθαίνουμε όμως ότι η συνέργεια στοχεύει και στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Πρόκειται για υποχρέωση του κράτους που ανατίθεται σε ιδιώτες, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι. Η επένδυση που το κράτος οφείλει και εκ του συντάγματος να πραγματοποιήσει στην κοινωνική πρόνοια, αντικαθίσταται από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των μεγάλων επιχειρήσεων, και από επαίνους για τη φιλάνθρωπη στάση εαυτών και αλλήλων.

Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γιαυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας.

Η αντιμετώπιση αυτή των ανηλίκων παιδιών των κλειστών δομών δεν είναι νέα. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε τα παιδιά των ιδρυμάτων που στην τρίτη γυμνασίου δεν έβγαζαν 17 προωθούνταν στη σχολή της Πάρνηθας ή της Ρόδου για τουριστικά επαγγέλματα (καμαριέρες, γκρουμ κ.λπ.). Και βέβαια στο Γυμνάσιο πήγαιναν τα  10αρια ή και τα 9άρια, οι υπόλοιποι/ες για «τέχνη». Τα παιδιά των φτωχών οικογενειών της υπαίθρου οδηγούνταν από τον φόβο της πείνας στις πόλεις, όπου τα αγόρια μάθαιναν μια τέχνη και ζούσαν στο πατάρι του μαγαζιού και τα κορίτσια γίνονταν «ψυχοκόρες» και ζούσαν στο «δωμάτιο υπηρεσίας». Φυσικά όφειλαν ευγνωμοσύνη στον «ευεργέτη τους», που τα «περιμάζεψε».

Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την από-ϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε τι συνίσταται ακριβώς η σχεδιαζόμενη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε θέματα κοινωνικής προστασίας; Έχει αποτυπωθεί το σχέδιο σε κάποιο κείμενο;

2. Έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη επί των σχεδίων του οι αρμόδιοι φορείς των δημόσιων δομών φροντίδας ανηλίκων, δηλαδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών;

3. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και κλειστές δομές φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου;

4. Θα στερήσει από τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας της χώρας τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το Λύκειο;

5. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι των δομών φιλοξενίας, δεν θα γίνουν έρμαια εργοδοτικής αυθαιρεσίας και δεν θα αποτελέσουν τα “παιδιά για όλες τις δουλειές”;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Βαρδάκης Σωκράτης
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Γεροβασίλη Όλγα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βερναρδάκης Χριστοφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Mαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέττυ)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ