ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/09/2021

Γ. Πούλου: Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι «μπίζνες» και οι Δήμοι δεν είναι Ανώνυμες Εταιρείες! - βίντεο

Γ. Πούλου: Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι «μπίζνες» και οι Δήμοι δεν είναι Ανώνυμες Εταιρείες! - βίντεο



Στην ομιλία της στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ και λοιπές διατάξεις» δεν αποτελεί αξιόπιστη βάση για ουσιαστική βελτίωση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και πρέπει να αποσυρθεί!

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, κτηνιάτρων και τους γεωτεχνικών, αλλά και των φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων, η συντριπτική πλειοψηφία των άμεσα εμπλεκόμενων είτε διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, είτε το απορρίπτει εντελώς!

Αντί η κυβέρνηση να επενδύει στην παιδεία και στην καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας, προκρίνει για μία ακόμη φορά την καταστολή και την τιμωρητική προσέγγιση των σχετικών προβλημάτων με επιβολή υπέρογκων προστίμων και άλλων κυρώσεων!

Τέλος, επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο μία ακόμη σημαντική αρμοδιότητα αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια και προσφέρεται στις ελεγχόμενες από τους Δημάρχους Οικονομικές Επιτροπές, που θα δεσμεύουν τα Συμβούλια και θα προκαθορίζουν τις αποφάσεις τους για θέματα δανεισμού των ΟΤΑ...

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Από τη συνολική επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που έγινε στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής μας, θεωρώ ότι έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί πειστικά οι πολλές και δομικές αδυναμίες του...

Ειδικά, η χθεσινή ακρόαση των φορέων ήταν απολύτως αποκαλυπτική της απογοήτευσης που έχει δημιουργήσει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχεδόν στο σύνολο των εμπλεκόμενων!
Ήταν πραγματικά ένας κόλαφος!
Ξεκινώντας με τον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζοντας με τους επιστημονικούς φορείς, τους κτηνίατρους και τους γεωτεχνικούς και καταλήγοντας στους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων και σωματείων, το συμπέρασμα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων είτε διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, είτε το απορρίπτει εντελώς!

Επομένως, είναι πλέον σαφές ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη βάση για μια ουσιαστική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ευζωίας των ζώων συντροφιάς και πρέπει να αποσυρθεί!
Μας είπατε, κύριε Υπουργέ, στην 3η επί των άρθρων συζήτηση στην επιτροπή, ότι το νομοσχέδιο «πάει ένα βήμα μπροστά» το θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς...
Και η αλήθεια είναι ότι, ναι, πράγματι το κάνει αυτό... αλλά προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση!
Αντί να ενώνει, διχάζει.

Αντί να χτίζει πάνω σε δοκιμασμένες δομές και πρακτικές, οδηγείται σε επικίνδυνους πειραματισμούς.
Αντί να αποτελεί μία βάση συναινετικού διαλόγου για να προκύψουν και οι προτάσεις μας, που εσείς ο ίδιος ζητάτε υποτίθεται διακαώς, δημιουργεί μία πρωτοφανή πόλωση.
Είναι ακόμη ένα παράδειγμα κακής νομοθέτησης από την κυβέρνησή σας και προσπαθείτε να αντιστρέψετε αυτή την πραγματικότητα «κουνώντας μας το δάκτυλο»!
Μπορούσατε κύριε υπουργέ να βγάλετε συμπεράσματα από την διαβούλευση του νομοσχεδίου και να το αποσύρετε. Το ενδιαφέρον των πολιτών και των κοινωνικών φορέων αποτυπώθηκε με τις 29 περίπου χιλιάδες των παρεμβάσεων που όμως κατά 80% ήταν αρνητικές.

Γιατί δεν το αποσύρατε για να το επεξεργαστούμε εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη τις στοχευμένες παρατηρήσεις και προτάσεις των ενδιαφερομένων;
Η εκ των υστέρων έκκλησή σας προς τους φορείς αλλά και τα κόμματα, για προτάσεις και νομοθετικές βελτιώσεις δεν έχει κανένα νόημα σε αυτή την φάση, γιατί το νομοσχέδιό σας δεν επιδέχεται διορθώσεων, αφού σχεδόν σε όλα τα άρθρα του παρουσιάζει προβλήματα…

Κύριε υπουργέ διακατέχεστε από την αλαζονεία της κοινοβουλευτικής σας αυτοδυναμίας και θέλετε να παρουσιάζετε ότι νομοθετείτε από το μηδέν… Δεν αξιοποιείτε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν αξιολογείτε αντικειμενικά τα θετικά σημεία και τις αδυναμίες, ώστε να νομοθετήσετε βελτιωτικά.
Για αυτό καταλήγετε σχεδόν πάντα να νομοθετείτε μόνοι σας, αντίθετα με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δηλαδή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

Και αναρωτιόμαστε, αφού δεν νομοθετείτε για τους πολλούς για ποιους λίγους νομοθετείτε; Για ποια συμφέροντα;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ανέφερε χθες ο Υπουργός κ. Πέτσας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη που ήταν: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο»
Μάλιστα ο υπουργός έθετε ρητορικά ερωτήματα για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς….
Ωστόσο, στον πυρήνα του νομοσχεδίου επιλέγεται η τοπική αυτοδιοίκηση να επωμισθεί όλο το βάρος της διαχείρισης του νέου πλαισίου… κι αυτή αρνείται και προτείνει να ξανασυζητηθεί….

Γιατί αρνείται να αναλαμβάνει συνεχώς νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους και άλλες προϋποθέσεις π.χ. ειδικευμένο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό…
Γιατί υπουργέ δεν σας εμπιστεύονται; Γιατί δεν πείθονται από τις υποσχέσεις και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις σας;
Μήπως αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνη;

Ή μήπως επειδή διαπιστώνουν ότι με το παρόν νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις και φοβούνται ότι θα εκτεθούν στους δημότες τους, απέναντι στους οποίους καθημερινά λογοδοτούν αλλά και ότι θα βρεθούν μπροστά σε ενδεχόμενες νέες αστικές και ποινικές διώξεις;
Μήπως η ανάθεση της πρόσληψης καθαριστριών για τα σχολικά συγκροτήματα, επέφερε πρόσθετο κόστος στους προϋπολογισμούς των Δήμων αφού η χρηματοδότησή σας δεν καλύπτει την εργατική δαπάνη; Κύριε υπουργέ υπηρετώ ακόμη την αυτοδιοίκηση του Α΄βαθμού και η κριτική μου είναι βιωματική. Δεν είναι θεωρητική ή στείρα πολιτική…
Επίσης είπατε ότι τα χρήματα για τις υποδομές έχουν εξασφαλιστεί… Και μέχρι στιγμής πρέπει να ομολογήσετε ότι μόνο τα 43 εκατ. από το Φιλόδημος ΙΙ, έχουν δεσμευτεί.., μέρος κι αυτά των 37 δις με τα οποία σας … «προίκισε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα επιπλέον 40 εκατ. που υποσχεθήκατε χθες, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιμένουμε να διαπιστώσουμε πως και πότε θα διατεθούν… Ειρήσθω εν παρόδω, οι δήμαρχοι τρέχου…ν να εντάξουν τα αξιολογημένα έργα τους αφού η διαδικασία οριστικής ένταξης έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά….
Όσο για τα 15 εκατ. με τα οποία, όπως αναφέρατε, θα αυξηθούν οι Κεντρικοί αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), γνωρίζετε κι εσείς ότι αν δεν διατυπωθούν συγκεκριμένα και δεσμευτικά στο νομοσχέδιο αλλά και μέχρι να εγγραφούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων, αποτελούν κούφιες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα…

Και καλό θα ήταν να μην κομπάζετε κύριε υπουργέ ως προς το ύψος αυτού του ποσού και να το συγκρίνετε με τις 600.000 ευρώ που λάμβαναν ως επιχορήγηση οι Δήμοι από το ΥΠΑΑΤ. Άλλες συνθήκες, άλλες απαιτήσεις…
Διότι από την στιγμή που απουσιάζει οικονομοτεχνική μελέτη υπολογισμού του κόστους ανά Δήμο μπορούν τα 15 εκατ. να αποδειχτούν και λίγα. Ειδικά αν αναλογιστούμε το εύρος των νέων αρμοδιοτήτων.

Κι επειδή κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της χρηματοδότησης δεν αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι Δήμοι κινδυνεύουν επιπλέον να τιμωρούνται και με πρόστιμα χωρίς καν να την έχουν λάβει…

Επίσης με την μεγάλη καθυστέρηση της ένταξης των έργων υποδομής, καταφύγια κλπ του Φιλόδημος ΙΙ αλλά και την νέα προκήρυξη του «Αντώνης Τρίτσης» που υποσχεθήκατε να γίνει άμεσα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι το 2023, έτος έναρξης της αξιολόγησης των Δήμων. Δεν γνωρίζετε ότι η διαδικασία δημοπράτησης ενός έργου μέχρι και την εγκατάσταση του αναδόχου ξεπερνά τους 12 μήνες στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά χωρίς ενστάσεις;
Κατόπιν όλων αυτών να πιστέψουμε την περιρρέουσα άποψη ότι τελικά οι Δήμοι στο νομοσχέδιο σας, αποτελούν το όχημα χρηματοδότησης ιδιωτικών συμφερόντων;
Να γιατί αρνούνται οι Δήμοι κύριε υπουργέ.. Εσείς θα αναλαμβάνατε ως δήμαρχος τέτοια ευθύνη;

Είπατε επίσης ότι με τον σχεδιασμό σας, μειώνεται ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αλλά και γενικά βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσής τους …
Ενστερνίζονται αυτή την άποψη οι επιστήμονες, κτηνίατροι και γεωτεχνικοί, αλλά και οι φιλοζωϊκές οργανώσεις; Όχι, όπως φάνηκε από την ακρόασή τους.
Οι ενστάσεις τους ξεκινούν από τις γενικές αρχές του Νομοσχεδίου και καταλήγουν σε πλήθος ειδικών διατάξεων σε όλα σχεδόν τα άρθρα του.
Από την μεταφορά μέρους της αρμοδιότητας στο ΥΠΕΣ και την συνακόλουθη διάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών εποπτείας και ελέγχου του ΥΠΑΑΤ μέχρι την αγνόηση των Ευρωπαϊκών κανονισμών αλλά και των διεθνών προτύπων.

Από τον θεσμό του ανάδοχου ζώου, την στείρωση, την εκτροφή, την διαδικασία ταυτοποίησης ζώων και εμπλεκομένων, μέχρι και τις προδιαγραφές των καταφυγίων και άλλων υποδομών φιλοξενίας τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Αντί η κυβέρνηση να επενδύει στην παιδεία και στην καλλιέργεια φιλοζωϊκής κουλτούρας μέσα από συστηματικές ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις, στα σχολεία και στην κοινωνία, προκρίνει για μία ακόμη φορά την καταστολή και την τιμωρητική προσέγγιση των σχετικών προβλημάτων με επιβολή υπέρογκων προστίμων και άλλων κυρώσεων.
«Παλιά σας τέχνη κόσκινο» κύριε υπουργέ
Πως λοιπόν να βρεθεί κοινός παρονομαστής για διάλογο και συγκλίσεις, όταν εσείς έχετε θέσει ένα τέτοιο πλαίσιο.. Παρόλα αυτά καταθέσαμε αναλυτικά όλοι, τις απόψεις μας στις συνεδριάσεις της επιτροπής και μπορείτε να τις αξιοποιήσετε.
Μη συνεχίζετε λοιπόν να επιρρίπτετε την ευθύνη στα κόμματα και τους φορείς. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού για μία ακόμη φορά βιώνετε την νομοθετική μοναξιά σας, που εσείς οι ίδιοι επιλέγετε.
Μία επιπλέον απόδειξη της βιασύνης και της προχειρότητας της νομοθέτησής είναι η απροθυμία σας να συνεργαστείτε με τα Πανεπιστημιακά αλλά και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.
Πρέπει έστω και τώρα να λάβετε υπόψη το υπόμνημα που απέστειλε το Ινστιτούτο Pasteur και συνυπογράφουν πάνω από οκτώ ερευνητικά κέντρα καθώς και πλήθος σχετικών εργαστηρίων στα Πανεπιστήμια, αναφορικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει στην βιοιατρική έρευνα, η απαγόρευση εκτροφής τρωκτικών και ειδών νυφίτσας που χρησιμοποιούνται σε πλήθος εργαστηριακών δοκιμών και μελετών.
Δηλαδή στο άρθρο 23 παράγραφος 5, όπου αναφέρεται: «απαγορεύεται η εκτροφή τρωκτικών και ειδών νυφίτσας για παραγωγή…. ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών» να απαλειφθεί η απαγόρευση της παρασκευής φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.
Τέλος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ δεν μπορώ να μην αναφερθώ και πάλι στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου και την απαράδεκτη συνεχιζόμενη επίθεση προς τα συλλογικά όργανα, τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, που εκφράζουν αυθεντικά την δημοκρατική λειτουργία στην Αυτοδιοίκηση.
Μία ακόμη σημαντική αρμοδιότητα που αφαιρείται από αυτά και …προσφέρεται στις ελεγχόμενες από τους δημάρχους Οικονομικές επιτροπές.
Οι οποίες θα μπορούν πλέον να δεσμεύουν τα συμβούλια και να προκαθορίζουν τις αποφάσεις τους, παραβιάζοντας την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 που προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και ο ν. 3852/2010, για θέματα δανεισμού των ΟΤΑ.
Είδαμε και πάθαμε να αποπληρώσουμε δάνεια, να τα ανακεφαλοποιήσουμε και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Τώρα ανοίγετε νέα πληγή… αυτή των αναπτυξιακών δανείων, με συνοπτικές διαδικασίες…
Είδαμε και πάθαμε επίσης να συμμαζέψουμε τα τεράστια χρέη των αναπτυξιακών εταιρειών των Δήμων μας….
Τώρα ανοίγετε ξανά τον δρόμο της υπερχρέωσης μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συστήσατε με σκοπό την ιδιωτικοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών και όχι μόνο.
Η υποστελέχωση των Δήμων γενικά, στις κοινωνικές, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, ανοίγει την όρεξη της σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες…
Πότε θα σταματήσετε επιτέλους την καταστροφική πολιτική σας;
Η Αυτοδιοίκηση, κύριε υπουργέ, δεν είναι μπίζνες και οι Δήμοι δεν είναι ανώνυμες Εταιρείες.
Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ