ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/09/2021

Π. Σκουρλέτης: Η οπισθοδρομική και ταξικά προσδιορισμένη πολιτική σας είναι εστία εντάσεων και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση - βίντεο

Π. Σκουρλέτης: Η οπισθοδρομική και ταξικά προσδιορισμένη πολιτική σας είναι εστία εντάσεων και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση - βίντεο



Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την Εκπαίδευση

Σημεία της ομιλίας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΚΙΝΑΛ για την εκπαίδευση:

Κυρία υπουργέ, κυρία υφυπουργέ, σας άκουσα πριν,όταν μιλάγατε από το βήμα, να αισθάνεστε την ανάγκη να ευχαριστήσετε την εκπαιδευτική κοινότητα για τις προσπάθειές της, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε δύσκολες συνθήκες να λειτουργήσουν τα σχολεία. Αυτό, πραγματικά, αν είναι ειλικρινές, οφείλει να το κάνει μια πολιτική ηγεσία. Αλλά, αντιλαμβάνομαι, από αυτά τα οποία πράττετε, ότι έχετε μια περίεργη αντίληψη για το περιεχόμενο των ευχαριστιών σας.

Δεν αντιλαμβάνομαι το ευχαριστώ προς τους εκπαιδευτικούς με βάση την, από 16 του μηνός, εγκύκλιό σας, που τους απειλείτε, αντί να τους καλείτε σε διάλογο για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου.

Δεν αντιλαμβάνομαι το ευχαριστώ απέναντι στις 17.000 μαθητές, που εξαιτίας της δικής σας επιλογής, με βάση την ελάχιστη βάση εισαγωγής, έμειναν έξω φέτος από τα πανεπιστήμια, 17.000 επιπλέον από όσους θα έμεναν.

Δεν αντιλαμβάνομαι το ευχαριστώ απέναντι στους φοιτητές που τους έχετε υποσχεθεί αστυνόμους, αντί νέες προσλήψεις ΔΕΠ.

Δεν αντιλαμβάνομαι το ευχαριστώ στα παιδιά των νυχτερινών σχολείων, που στην πράξη καταργήσατε το δικαίωμα του 1% των παιδιών αυτών για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Είμαστε εντελώς αλληλέγγυοι με τους 49 γονείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ απέναντι στις δικές σας αποφάσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία υπουργέ, οι λοιμωξιολόγοι, οι γιατροί, λένε ότι ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδιά. Αυτή η πραγματικότητα, η οποία δεν χωράει, φαντάζομαι, αμφισβήτηση, υποθέτω ότι σας οδηγεί σε αυτό που έμαθα πριν από λίγο ότι ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου, ότι κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ θα δίνει ιδιαίτερα στοιχεία για τα κρούσματα στα παιδιά. Αυτή η πραγματικότητα αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει ένα μεγάλο βάρος για σας. Ένα βάρος, όμως, που φαίνεται ότι δεν το έχετε αντιληφθεί. Διότι πράγματι, τα σχολεία, και δεν είναι σχήμα λόγου, ανοίγουν φέτος όπως έκλεισαν πέρυσι. Ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία δεν έχετε να παρουσιάσετε στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην κατεύθυνση της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού, ούτε μία αίθουσα παραπάνω, λέγοντας ότι χρειάζονται προϋποθέσεις. Καθίσατε με την Αυτοδιοίκηση, σε κάθε δήμο να δείτε τι δυνατότητες υπάρχουν για να βρεθούν νέες αίθουσες; Ή θεωρείτε ότι το μέτρο του 50%+1 των κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα, δεν είναι ένα άκρως ρισκαδόρικο, επικίνδυνο μέτρο, όχι για τα ίδια τα παιδιά, που κατά τεκμήριο θα περάσουν την αρρώστια ελαφρά λόγω ηλικίας, αλλά με βάση το γεγονός ότι ενώ ένα 40% και πλέον του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, αυτά τα παιδιά έχουν οικογένειες. Θα πάνε στις οικογένειές τους και ενδεχομένως θα είναι οι μεταδότες. Μπορεί να υπάρχει η πραγματικότητα ενός μειωμένου -με βάση τους στόχους που θα έπρεπε να είχαμε πετύχει- ποσοστού εμβολιασμένων, αλλά δεν παύει να υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι σε αυτή την υπόθεση.

Πως, λοιπόν, ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν το στηρίξατε, χωρίς προσλήψεις, δεν δουλεύουν περισσότεροι άνθρωποι - ίσα ίσα, με βάση τις τιμωρητικές ανακοινώσεις σας, αυτή τη στιγμή πολλά νοσοκομεία, ιδιαίτερα της περιφέρειας, έχουν καταρρεύσει - πως λοιπόν, επιλέγετε για δεύτερη χρονιά να ρισκάρετε την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τη λειτουργία του συστήματος υγείας; Όχι μόνο από covid, διότι όταν πιέζεται το σύστημα από τον covid, αφήνει πίσω και τις άλλες ασθένειες κι εκεί θα βγούν τα στοιχεία, κάποια στιγμή, ποιοι άνθρωποι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν χρονίζοντα προβλήματα ή άλλες σοβαρές ασθένειες, λόγω του ότι ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου συστήματος υγείας είναι προσανατολισμένο στην καταπολέμηση του covid.

Είχατε εργαλεία για να κάνετε κάτι τέτοιο. Δεν το κάνατε. Ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να έχει την ευθύνη του ανοίγματος των σχολείων. Θα έπρεπε στα μεγάλα σχολικά κέντρα, σε συνεννόηση με τους δήμους, να υπάρχουν κινητά συνεργεία που να κάνουν τεστ στον μαθητικό πληθυσμό και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν άκουσα τίποτα για τις μάσκες, αυτό το περσινό φιάσκο. Φέτος οι μάσκες δεν είναι κάτι αναγκαίο; Πρέπει να τις πληρώνουν από μόνοι τους; Μας είπατε ότι σας κατηγορούσαμε, επειδή κάποιοι δεν ήθελαν να βάλουν μάσκα. Όχι μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Δεν υπήρξε κανείς σε αυτήν την αίθουσα. Αυτά μπορείτε να τα λέτε για να δημιουργείτε εντυπώσεις προς τα έξω σε όσους μπορεί να είναι ανορθολογιστές και να λένε τέτοια πράγματα. Εδώ, φέτος, γιατί δεν υπήρξε μια τέτοια μέριμνα, αλλά μάσκες οι οποίες να λειτουργούν, όχι σαν την περσινή υπόθεση;

Στις σχολικές καθαρίστριες το ίδιο. Τα χρήματα που δώσατε είναι κολλημένα, δεν φτάνουν και υπάρχουν άξιοι δήμαρχοι που το παράδειγμά τους δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης, οι οποίοι βάζουν από τα χρήματα των ίδιων των δήμων για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.

Κυρία υπουργέ, έμεινα εμβρόντητος από τη στάση αφωνίας σας απέναντι σ’ ένα περιστατικό το οποίο δεν έχει προηγούμενο, είναι σπάνιο. Αναφέρομαι στη στάση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπογδάνου να δημοσιοποιήσει στοιχεία μικρών μαθητών μ’ έναν άκρως μισαλλόδοξο και ρατσιστικό τρόπο και δεν βρήκατε εσείς ως υπουργός Παιδείας να πείτε κουβέντα. Συμφωνείτε με τη στάση του; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε κάτι; Τι μήνυμα διαπαιδαγωγικό δίνετε στους ίδιους τους μαθητές, όταν η υπουργός Παιδείας δεν λέει τίποτα; Και την ίδια μέρα - η μέγιστη υποκρισία - ο πρωθυπουργός φωνάζει τον Αντετοκούνμπο να τον υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να του αποδώσει ιθαγένεια, μπας και σκεπάσει αυτά τα μηνύματα που πυκνώνουν από τις γραμμές σας, που αποτελούν ένα μονιμότερο στοιχείο της ταυτότητας της παράταξής σας. Η συγκατοίκηση με ακροδεξιές αντιλήψεις, με ρατσιστικές αντιλήψεις, με μισαλλόδοξες αντιλήψεις είναι η κοινή ταυτότητα πολλών άλλων σήμερα, με τους οποίους συνυπάρχετε στη Νέα Δημοκρατία.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να μου πείτε: Τα εικοσιπέντε χιλιάδες προσφυγόπουλα που είναι στα camps κλεισμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στα σχολεία; Αυτό σας απασχολεί; Είδαμε λαμπρές περιπτώσεις και χειροκροτήσαμε, συγκινηθήκαμε από παιδιά προσφυγόπουλα που μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες μπόρεσαν και τέλειωσαν το σχολείο και πέρασαν στις εξετάσεις. Η παράταξή σας, όμως, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται αυτά τα ζητήματα, όταν καταψήφιζε τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα των παιδιών δεύτερης γενιάς να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Αναφέρομαι στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μιας και μιλάμε για τα ζητήματα της πανδημίας και της καθαριότητας στα σχολεία, ο κ. Βορίδης αρνείται σε εικοσιτρείς καθαρίστριες που επί χρόνια δουλεύουν στον δήμο της Αθήνας στην καθαριότητα των σχολείων, που είναι νόμιμα απασχολούμενες, αλλά δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, να προσληφθούν φέτος. Άλλο ένα δείγμα ρατσιστικής μισαλλοδοξίας και διακρίσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουγα πριν όσα έλεγαν οι συνάδελφοι από το ΚΙΝΑΛ και σκέφτηκα, κυρία υπουργέ, ότι ίσως την περίοδο του πρόσφατου ανασχηματισμού να είχατε αγωνία, διότι θα μπορούσε να είναι η κυρία Διαμαντοπούλου στη θέση σας. Τέτοια σύμπτωση απόψεων πια; Δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο αυτό. Πολλά πράγματα από κοινού έχει κάνει το κόμμα σας με το κόμμα της κυρίας Διαμαντοπούλου.

Στα ζητήματα που φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τη φετινή χρονιά, στα ζητήματα της αξιολόγησης επιλέγετε έναν τρόπο εντελώς στρεβλό να προσεγγίζετε το θέμα της αξιολόγησης. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να νοείται αξιολόγηση μιας σχολικής μονάδας χωρίς να συνυπάρχει με μόνιμους θεσμούς και διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών. Μάλιστα, θεωρείτε και ως αγγαρεία, ως δυσμενή μετάθεση την υπόθεση της επιμόρφωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση αν δεν ξεπεραστεί στον μεγαλύτερό του βαθμό, ολοσχερώς το θέμα των μόνιμων απασχολούμενων στην εκπαίδευση και της μείωσης των αναπληρωτών καθηγητών, που αν κοιτάξει κανείς διαχρονικά το ποσοστό με βάση τους απασχολούμενους στην εκπαίδευση, δεν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξει ρήτρα άμεσης αναπλήρωσης κάθε συνταξιοδοτούμενου με αντίστοιχη μόνιμη πρόσληψη; Γιατί δεν το κάνετε; Κάνατε τον διαγωνισμό των μόνιμων προσλήψεων και είναι το μόνο στο οποίο ακολουθήσατε τον δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο, καλό είναι, αλλά δεν φτάνει.

Αντί διαλόγου, λοιπόν, ποινές, απειλές, αναχρονιστικές απόψεις και μέθοδοι που μας γυρνούν στο ’82 γύρω από το κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης, η οποία οφείλει να είναι συλλογική υπόθεση.

Κυρία υπουργέ, κάνατε μια πολιτική η οποία είναι σαφώς ταξικά προσδιορισμένη και κοινωνικά μεροληπτική. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δημιούργησε νέα πελατεία για τους ιδιώτες κολεγιάρχες και την ίδια ώρα φαίνεται ότι βάζετε σε αντιπαράθεση την εκπαίδευση, τη μόρφωση, την αυταξία της μόρφωσης, με την υπόθεση της κατάρτισης. Είναι τραγικό λάθος αυτό, είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή, που η κατεύθυνση από την Ευρώπη – και το γνωρίζετε καλά- είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εσείς παίρνετε μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Θέλω να πω ξεκάθαρα στην αίθουσα αυτή, ότι οι τιμωρητικές διατάξεις που ψηφίσατε πρόσφατα με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης, θα καταργηθούν από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί και θα τους καλύψουμε απόλυτα και θα αποκαταστήσουμε και όσους διωχθούν. Το λέω αυτό γιατί έχουμε εμπειρία από τη δική σας κυβέρνηση, την προηγούμενη, τού τι σημαίνει εκδικητική στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Το σχολείο και η εκπαίδευση σήμερα έχουν ανάγκη από είκοσι χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, έχουν ανάγκη από διπλασιασμό των μελών του ΔΕΠ. Έχουμε ανάγκη από ένα ακριβό σχολείο, ένα σχολείο που να είναι προτεραιότητα, όπως και η υγεία. Ξέρετε ότι για να βρεθούν τα χρήματα για να στηρίξεις ένα ακριβό σχολείο και ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς να χαρίζεις φόρους στους «ημετέρους» μέσα από ακραία ταξικές φοροελαφρύνσεις, όπως κάνατε στη Θεσσαλονίκη με την περίπτωση των ανθρώπων που κατέχουν οκτακόσιες και οκτακόσιες και οκτακόσιες χιλιάδες –γιατί μπορεί να είναι και επί δύο και επί τρία- αντικειμενικής αξίας περιουσία, εμπορική δηλαδή ένα διακόσια, να την κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους και να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ και αυτό στο όνομα τού ότι επιτρέπεται και για τους άλλους.

Επαναφέρετε την τράπεζα θεμάτων, μια επιλογή η οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα θα αυξήσει τη σχολική διαρροή. Με δυο λόγια, η πολιτική σας είναι μια πολιτική η οποία δημιουργεί εστίες έντασης, είναι μεροληπτική, παλιομοδίτικη, αναχρονιστική, που βλέπει την εκπαίδευση μέσα από τους στενούς ορίζοντες των αναγκών μιας συγκεκριμένης οικονομικής τάξης και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Σας ευχαριστώ.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ