ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/09/2021

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική Μητσοτάκη, μεγαλώνει τις ανισότητες, μοιράζει τα οφέλη της ανάπτυξης στους λίγους και ισχυρούς φίλους του - βίντεο

Δ. Παπαδημούλης: Η πολιτική Μητσοτάκη, μεγαλώνει τις ανισότητες, μοιράζει τα οφέλη της ανάπτυξης στους λίγους και ισχυρούς φίλους του - βίντεο



Συνέντευξη στo Κontra Channel: Την ίδια ώρα, ο νόμος Χατζηδάκη, άρθρο 69, δίνει τη δυνατότητα στην αγνώστων ιδιοκτητών μέσω πολλών off-shore “#eFood”, να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους

Η ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την απλή αναλογική. Μόνο που η Ελλάδα χρεοκόπησε και μπήκε στα μνημόνια με μονοκομματικές κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και με μεγαλύτερη ευθύνη της ΝΔ, που έστελνε πλαστές στατιστικές στις Βρυξέλλες και μας άφησε έλλειμμα 15%.

Δεν συνηθίζουμε να μιμούμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Εκείνος με το που έγινε αρχηγός το 2016 άρχισε να ζητάει εκλογές, και δεν έπαψε μέχρι και τον Ιούλιο του 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πατριδοκαπηλική αντιπολίτευση όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν καβάλησε το άρμα των “Μακεδονομάχων” και του ψευδοπατριωτισμού. Τώρα, τον σκληρό πυρήνα αυτών που νιώθουν προδομένοι επειδή “τηρεί και τιμά” τη Συμφωνία των Πρεσπών, τους βρίσκει μπροστά του ως ακραίους επιθετικούς αντιεμβολιαστές.

Το τέλος της πανδημίας που έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται φενάκη. Παραμένουμε σε υγειονομική κρίση και απειλή, κινδυνεύοντας από μια “πανδημία των ανεμβολίαστων”.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δυστυχώς δεν είναι ακυρωμένο. Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Και η προσφυγή στη Χάγη, δεν είναι ενεργή πολιτική της ΝΔ αυτή τη στιγμή. Δεν το έχει θέσει ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως απαίτηση της Ελλάδας προς το Βερολίνο, το Παρίσι ή την ηγεσία της ΕΕ.


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εκπομπή επικαιρότητας «Επί του Πιεστηρίου».
Απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε μια σειρά από διεθνή και εσωτερικά θέματα και εφ’όλης της ύλης: για τον απόηχο της ΔΕΘ, το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στη συσπείρωση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, που έμειναν αναπάντητες και χωρίς ουσιαστική διαχείριση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα εξής:


Ο απόηχος της ΔΕΘ

«Στην παρατεταμένη και πολωτική προεκλογική περίοδο που κήρυξε ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ –δεν ξέρουμε απλώς την ημερομηνία των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό του έχοντας αυτά τα μεγέθη και αυτή την επιρροή, πηγαίνει για νίκη. Είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό.
Το πολιτικό δίλημμα θα είναι: Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ενδεχόμενες συνεργασίες ή κυβέρνηση της ΝΔ, Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν βλέπω πουθενά ισοπαλία σε αυτά τα θέματα – και πιστεύω δε, για τον Στέλιο Κούλογλου, με την εκτίμηση του οποίου είχα την ευκαιρία να διαφωνήσω πλήρως και δημοσίως, ότι ο συνάδελφος έκανε ένα σοβαρό λάθος. Και απ’ ότι βλέπω και από τη χθεσινή του δήλωση, νομίζω ότι και ο ίδιος το συνειδητοποίησε».

 

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε με επάρκεια και πληρότητα τη θέση μας και την προσυπογράφω. Δεν συνηθίζουμε να μιμούμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Εκείνος με το που έγινε αρχηγός το 2016 άρχισε να ζητάει εκλογές, και δεν έπαψε μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Ο Τσίπρας έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θα γίνει Μητσοτάκης. Και το αποδεικνύει και με τον τρόπο που προσεγγίζουμε την τουρκική επιθετικότητα.

Εμείς δεν κάνουμε πατριδοκαπηλική αντιπολίτευση σαν κι αυτή που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Τσίπρας υλοποίησε ουσιαστικά, τη συμφωνία που προσπαθησε να κλείσει ο πατέρας του Κυρ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τον έριξε ο Σαμαράς. Και έφτιαξε και κόμμα πάνω σε αυτό, με εθνικιστική, πατριδοκαπηλική ατζέντα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απ’ όσο νιώθω και ξέρω, συμφωνούσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απλώς καβάλησε το άρμα των “Μακεδονομάχων” και της ψηφοθηρικής πατριδοκαπηλείας. Και τώρα, τον σκληρό πυρήνα αυτών που νιώθουν προδομένοι επειδή “τηρεί και τιμά” τη Συμφωνία των Πρεσπών, τους βρίσκει μπροστά του και ως ακραίους επιθετικούς αντιεμβολιαστές, που μαζί και με την ευθύνη της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, κρατάνε την Ελλάδα πολύ κάτω στα ποσοστά του εμβολιασμού: η Πορτογαλία έχει ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 80% ενώ η Ελλάδα είναι κάτω από το 60% και οι εμβολιασμοί πρακτικά έχουν σταματήσει.

Το τέλος της πανδημίας που έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται μια φενάκη. Παραμένουμε σε υγειονομική κρίση και απειλή, κινδυνεύοντας από μια πανδημία των ανεμβολίαστων».

 

Για την απλή αναλογική

«Η ΝΔ καταβάλλει προσπάθεια να συκοφαντήσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την απλή αναλογική. Μόνο που η Ελλάδα χρεοκόπησε και μπήκε στα μνημόνια με μονοκομματικές κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και με μεγαλύτερη ευθύνη της ΝΔ, που έστελνε πλαστές στατιστικές στις Βρυξέλλες και μας άφησε έλλειμμα 15%.
Οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ, οι πιο προηγμένες και οι πιο πλούσιες, έχουν εδώ και δεκαετίες κυβερνήσεις συνεργασίας, με αναλογικά συστήματα».

Για την οικονομία

«Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε όλη την Ευρωζώνη, πάνω από 200% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική με δανεικά. Και αξιοποιεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα πήρε μια Ελλάδα χρεοκοπημένη από τα μνημόνια, αλλά έριξε την ανεργία από το 27% στο 17%, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες ενισχύοντας τα φτωχότερα στρώματα, έβαλε την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, άφησε ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο κάνει τώρα τον άνετο ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Η πολιτική του όμως, μεγαλώνει τις ανισότητες, μοιράζει τα οφέλη της ανάπτυξης στους λίγους και ισχυρούς, τους φίλους της ΝΔ και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, με τις φοροαπαλλαγές και τα bonus και το που μοιράζονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και την ίδια ώρα, ο νόμος Χατζηδάκη, άρθρο 69, δίνει τη δυνατότητα στην αγνώστων ιδιοκτητών μέσω πολλών off-shore eFood, να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους».

 

Για τις τουρκικές προκλήσεις και την προσφυγή στη Χάγη

«Κάθε λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει, οφείλει να ζητά υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση αλλά και μια πιο σαφή, συνεκτική απάντηση και στρατηγική απέναντι για τις τουρκικές προκλήσεις. Ακριβώς επειδή η Τουρκία δεν είναι το “καλό παιδί” που παριστάνει ο Ερντογάν κάθε φορά πριν τις Συνόδους Κορυφής, για να βάλει στον πάγο τη συζήτηση περί κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με ευθύνη στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες για το τι έγινε στα ΒΑ της Κρήτης, δίπλα στο Κάβο Σίδερο. Αληθεύει η πληροφορία ότι μπήκε μέσα στα χωρικά μας ύδατα τουρκικό πολεμικό;

Μέχρι στιγμής, από την κυβέρνηση δεν έχουμε μια σαφή απάντηση.
Σημαντικό είναι επίσης το να μην εθελοτυφλούμε: Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο απομονωμένος. Η Ελλάδα, με καθαρά κυβερνητική ευθύνη, δεν έχει ουσιαστική επιρροή και παρέμβαση στην ατζέντα του Ευρω-τουρκικού διαλόγου. Ατζέντα η οποία χαράσσεται κυρίως στο Βερολίνο, με μικρή συμμετοχή και του Παρισιού, και η Ελλάδα, σε αυτή τη χάραξη είναι χαμηλός εταίρος ή καμιά φορά και παρατηρητής.
Θυμίζω τη συνάντηση για το λιβυκό, με παρούσα την Τουρκία, η Ελλάδα απουσίαζε. Το ζητούμενο είναι να χαράξουμε εθνική στρατηγική, πράγμα που δεν το βλέπω όμως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αν ο Ερντογάν θέλει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τότε θα πρέπει να δεχθεί και επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, με συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη. Η υλοποίηση της εθνικής αυτής γραμμής της χώρας, χαράχτηκε πριν από 40-και χρόνια, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ακολούθησε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Σημιτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας.

Μια ενεργή και διαρκής ενημέρωση όλης της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενωμένο, αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν δεν δεχθεί την επίλυση των διαφορών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω συμφωνίας ή με συνυποσχετικό για τη Χάγη, τότε θα πρέπει να ξεχάσει και την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Αυτό δεν το έχει πει ποτέ η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν έχει τεθεί ως απαίτηση της Ελλάδας προς το Βερολίνο, το Παρίσι ή την ηγεσία της ΕΕ.

Να είμαστε ειλικρινείς: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δυστυχώς δεν είναι ακυρωμένο. Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Και η προσφυγή στη Χάγη, δεν είναι ενεργή πολιτική της ΝΔ αυτή τη στιγμή.

 

Το ΕΚ με ψηφίσματά του που τα εγκρίναμε με πλειοψηφία της τάξης του 90%, είναι πολύ πιο αυστηρό απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν απ’ ότι οι κυβερνήσεις, το Συμβούλιο και τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής που βγαίνουν ομόφωνα μετά τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, όπως και στο ζήτημα της Β. Μακεδονίας και των τριών μνημονίων για την υλοποίηση των θετικών για την Ελλάδα πλευρών της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έρχονται στη Βουλή για κύρωση επειδή ο Κυρ. Μητσοτάκης φοβάται τις αντιδράσεις Σαμαρά και Καραμανλή –που μπήκαν αγκαλιά και πλάι-πλάι στο Βελίδειο στη ΔΕΘ για να δώσουν ένα σήμα, έτσι δεν ενεργοποιεί και την πολιτική για Χάγη, το να πιέσουμε δηλαδή να γίνει μέρος των ευρωπαϊκών απαιτήσεων προς την Τουρκία, γιατί με τη Χάγη δεν συμφωνεί ο Σαμαράς, ο οποίος διαφωνεί ακόμη και με το να γίνει διάλογος με την Τουρκία και ο Καραμανλής, ο οποίος σπανίως μιλάει αλλά εκφράζει επιφυλάξεις…»

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ