24/09/2021

Σ. Βαρδάκης: Κύριε Υπουργέ σταματήστε να εξυπηρετείτε συμφέροντα και σκοπιμότητες εις βάρος των εργαζομένων και ξεκινήστε να αφουγκράζεστε επιτέλους την αγωνία τους

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ.Βαρδάκη για τις ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων

Η αναγκαιότητα της κήρυξης της υποχρεωτικότητας της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, αποτέλεσε, σήμερα στην Βουλή, αντικείμενο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος του επισιτισμού τουρισμού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά και στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να ρυθμίσει καίρια θέματα που αφορούν τον βιοπορισμό των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, στηλίτευσε την απραξία του Υπουργείου να ρυθμίσει την προϋπόθεση συμπλήρωσης των ημερών εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, που απαιτείται για να καταστεί ένας εποχικά εργαζόμενος δικαιούχος επιδότησης ανεργίας, δεδομένου ότι και φέτος η συμπλήρωση των αναγκαίων ενσήμων κατέστη λόγω συνθηκών, αδύνατη στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε επίσης στην κωλυσιεργία των αρμοδίων να δώσουν λύση στο ζήτημα, που έχει δημιουργηθεί με τα ένσημα των μονομερών αναστολών σύμβασης των ετών 2020 και 2021, καθώς μέχρι σήμερα δεν είναι ενημερωμένη η ασφαλιστική μερίδα των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη λήψη παροχών από τον ΕΦΚΑ.
Ο κ. Βαρδάκης κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι η μη επέκτασή των Σ.Σ.Ε., έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από Σ.Σ.Ε.. Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι οδηγοί στα τουριστικά λεωφορεία Κρήτης έδωσαν πολύμηνη απεργιακή μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι εργοδότες ήταν στην αρχή ανένδοτοι για την υπογραφή Σύμβασης.
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων από τις 05/05/21 και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, από τις 29/6/21, έχουν υποβάλει αίτημα, ζητώντας την κήρυξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους ως γενικώς υποχρεωτικών. Τα ανωτέρω αιτήματα, μάλιστα, συνοδεύονται από τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης της Σ.Σ.Ε. στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου άλλη μια φορά έκανε απλά μνεία στις προϋποθέσεις του νόμου, ενημερώνοντας τον κ. Βαρδάκη ότι η ένωση ξενοδόχων δεν έχει μέχρι σήμερα αποστείλει το μητρώο μελών της, ώστε να διαπιστωθεί ότι καλύπτει πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου.
“Ο Υπουργός ανέφερε ότι για τους ξενοδοχοϋπάλληλους κηρύχθηκε υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, ξεχνώντας προφανώς ότι για να γίνει αυτό, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε.) στηρίχθηκε στα στοιχεία που επικαλείται σήμερα ότι δεν έχει. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα στοιχεία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση, αποκρύπτοντας, πότε ακριβώς συνέβη αυτό, ενώ εν τέλει δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα αν θα κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική την Σ.Σ.Ε. τους. Συνεπώς καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι Υπουργείο και Κυβέρνηση, εμπαίζουν τους εργαζόμενους και προσπαθούν να τους αφήσουν για άλλη μια χρονιά στο έλεος της εργοδοτικής ασυδοσίας. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην το επιτρέψουμε.” σχολίασε ο κ. Βαρδάκης μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή.

.