ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/09/2021

Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά και ξεπουλάει σα να μην υπάρχει αύριο!

Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά και ξεπουλάει σα να μην υπάρχει αύριο!



Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη στο Kontra Channel στη Νατάσα Γιάμαλη

Επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ είχαμε διασφαλίσει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όχι την εκποίηση!

Εμείς υλοποιήσαμε πολιτικές κάτω από ένα μνημόνιο. (Ξαναθυμίζω ότι τη χώρα δεν την έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια. Την έβγαλε το 2018 το καλοκαίρι εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό απόθεμα).  Η επιδίωξη των θεσμών τότε, αλλά και της τρόικας του εσωτερικού ήταν η ιδιωτικοποίηση, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών ήταν σκληρό προαπαιτούμενο. Δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να μείνουν αυτές οι επιχειρήσεις, τα δίκτυα της χώρας και η ΔΕΗ  με πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού δημοσίου και σε δημόσιο έλεγχο.  Υπενθυμίζω ότι διασφαλίσαμε, κατόπιν μεγάλης μάχης και σε καθεστώς σκληρής πίεσης την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία εντάσσεται στο Υπερταμείο.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διασφαλίζει την εκχώρηση της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα.

Έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία,  χωρίς μνημόνια και πιέσεις και εφαρμόζει πολιτική σκληρότερη και από αυτή των μνημονίων. Αν αυτό δεν είναι μία παλαιά πολιτική, θατσερικού τύπου, τότε τι είναι;  Πρόκειται για μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη και μάλιστα χρεοκοπημένη και αναποτελεσματική, την οποία θέλουν να βαφτίσουν «σύγχρονη»!  Ήδη έχει αρχίσει μία παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής κρατικής παρέμβασης στα θέματα του κοινωνικού κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία αλλά και σε εκείνα της ενεργειακής ασφάλειας ενός κράτους. Παρατηρούνται μετατοπίσεις, όπως π.χ. στη Γαλλία που αναφέρατε προηγουμένως, ώστε να ανακτηθεί ο έλεγχος στην ενέργεια και σε επιχειρήσεις όπως στο νερό κ.λπ.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί σκληρά σα να μην υπάρχει αύριο! Για τους ίδιους ίσως να μην υπάρχει. Για τη χώρα όμως;

Γενικό σχόλιο: Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας νομοθετήθηκαν σκληρά πράγματα. Απλώς η κοινωνία είχε τις αγωνίες της, η υγειονομική κρίση επισκίασε τα πάντα, έδωσε ένα προκάλυμμα στον κ. Μητσοτάκη να περάσει σε πολύ σκληρές παρεμβάσεις. Θυμίζω τις παρεμβάσεις στην παιδεία και στην δημόσια υγεία.  Επίσης το ακαταδίωκτο τραπεζικών στελεχών, επιχειρήσεων, διοικητικών συμβούλων, όπως βεβαίως των επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας με τους πολίτες εγκλωβισμένους στο φόβο και στα σπίτια τους.

Βλέπουμε ότι έχουμε κυβέρνηση που κυβερνά και ξεπουλάει σα να μην υπάρχει αύριο. Ενδεχομένως να γνωρίζουν ότι δεν έχουν αύριο. Αλλά το να μην τους ενδιαφέρει το αύριο της χώρας, είναι ένα βαρύ συμπέρασμα που δεν είναι δικό μου, ή το κόμματός μου. Ακούγεται καθημερινά από χείλη πολιτών.    

Οι πολίτες στο έλεος της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.

Σε απάντηση του συνομιλητή της ο οποίος ανέπτυξε τα πλάνα της κυβέρνησης τα οποία μεριμνώντας …για τις δύο επόμενες δεκαετίες προχωρούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα η πραγματικότητα που είναι αμείλικτη: Οι πολίτες άρχισαν να βιώνουν και το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.  Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ μείωσε το δανεισμό κατά 1 δισ. Κάθε χρόνο γινόταν επενδύσεις της τάξης 500-700 εκ και βεβαίως δεν έγινε ούτε μία στιγμή αύξηση του ρεύματος και τέλος μέχρι το τέλος είχαμε μία μεσοσταθμική μείωση στα τιμολόγια κατά 12%. Με την έλευση της ΝΔ δύο μετά τις εκλογές, το Σεπτέμβριο του 19, οι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 15%! Και τώρα ενώ παρουσιάστηκαν ως οι σωτήρες της ΔΕΗ, ενώ την παρουσίασαν ως κερδοφόρα προσφάτως, την ιδιωτικοποιούν!

Η Νέα Δημοκρατία κινείται κόντρα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό περίσκεψης απέναντι στις ανισότητες και την αυτορρύθμιση και μετατοπίσεων  προς την αναγκαιότητα κρατικών παρεμβάσεων και υποδομών.

Σήμερα πραγματοποιείται εκχώρηση του ενεργειακού αυτού πυλώνα. Εκχώρηση όχι πώληση γιατί δεν υπάρχει αντίτιμο. Βεβαίως ίσως προσπαθούν να βελτιώσουν τη χρηματιστηριακή θέση της ΔΕΗ ως ιδιωτικής εταιρείας πλέον, γιατί περί τέτοιας πρόκειται. Εδώ βλέπουμε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ότι σε μία εποχή όπου υπάρχει κρίση στην ενέργεια, ιδιωτικές εταιρείες στο εξωτερικό βρίσκονται σε πτώχευση. Ο έλεγχος του Δημοσίου ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη στιγμή θα ήταν εδώ για να προστατεύσει και να προσπαθήσει να ρυθμίσει την αγορά ούτως ώστε να μην έχουμε αυτές τις συνέπειες τις οποίες και θα ζήσουμε. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Το λένε επιχειρηματικοί παράγοντες, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστές, η ΔΑΚΕ η παράταξη της ΝΔ, εκτός από την ίδια τη Νέα Δημοκρατία που ισχυρίζεται ότι αυτό είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Και αυτό γίνεται σήμερα που η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη για να προστατεύσει -δείτε την πολιτική Μπάιντεν, δείτε τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν «κόντρα» σε ένα παγκόσμιο σκηνικό περίσκεψης και αντιδράσεων,  έρχεται με την παρωχημένη της αντίληψη που λέει ότι όταν πάνε καλά κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις αυτό στο μέλλον θα διοχετευθεί μέχρι τον πολίτη, το κράτος αποσύρεται από παντού και η αγορά θα αυτορυθμιστεί και εν πάση περιπτώσει κάντε υπομονή και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «παρακολουθούμε με ανησυχία και θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο» .Το γιατί θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο δεν γνωρίζουμε. Το γιατί το κράτος αποσύρεται από παντού, το γιατί η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, το εξηγήσαμε και το γνωρίζουμε. Εφ’ όσον επιλέγει η κυβέρνηση να αποσύρεται από τα πάντα ας αποσυρθεί και για τα καλά!

Ενόσω ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται εαυτόν ως την αρσενική μετενσάρκωση της Θάτσερ  η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία για τη χώρα

Η ζωή είναι αμείλικτη. Ο χειμώνας έρχεται. Τι θα γίνει στα σπίτια των ανθρώπων; Τι θα γίνει στη βόρεια Ελλάδα με το κρύο; Τι θα γίνει και με την έκρηξη στα βασικά είδη; Ποια είναι η κρατική παρέμβαση; Τι είπε η κυβέρνηση στην επιτροπή ανταγωνισμού; Τι είπε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να πράξει; Αντ’ αυτού έρχεστε εν κρυπτώ. Διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το «μαρτύρησε» στη ΔΕΘ προ ολίγων ημερών. Απέκρυψε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Και σήμερα έρχεται ένα να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα  στην ελληνική κοινωνία η οποία εν μέσω υγειονομικής κρίσης υποφέρει από την ανασφάλεια στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στο δρόμο που κυκλοφορούν οι άνθρωποι με όλο το πογκρόμ που έχετε εξαπολύσει όλο το προηγούμενο διάστημα στη νεολαία…. Δεν καταλαβαίνω που ζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της!

Και  κάθε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη στριμώχνεται …κάνει μαθήματα ιστορίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με επιλεκτική λήθη!

Η απάντηση του συνομιλητή της Γραμματέως της Κ.Ο. στα παραπάνω ήταν «ιστορικού χαρακτήρα».  "Όταν δεν μπορείτε να κάνετε δική σας πολιτική καταφεύγετε στο ΣΥΡΙΖΑ! Θυμίζω ότι τρίτο χρόνο κυβερνά η κυβέρνηση", επισήμανε η κ. Γεροβασίλη και τον προέτρεψε να συνεχίσει να «κάνει ιστορία»…  Αλλά καλό θα ήταν να μην ξεχνούν και το κυνικό και καταστροφικό για τον τόπο «κεφάλαιο» της χρεοκοπημένης χώρας και των άδειων ταμείων που κληροδότησαν στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσουν έτσι μία αριστερή παρένθεση, στρώνοντας το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο. Επιπροσθέτως, το γεγονός της μείωσης των φόρων που συνεχώς επικαλείται ως θρίαμβο η ΝΔ είναι καλό να θυμάται ότι συνέβη ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε την οικονομία της χώρας!

"Η ιστορία δεν επιτρέπει την επιλεκτική λήθη την οποία προσπαθεί να επιβάλει η Δεξιά. Συγκεκριμένα στο θέμα της ΔΕΗ: θυμίζω ότι παρελήφθη υπερχρεωμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Επίσης, η υπογειοποίηση των καλωδίων ήταν ένα έργο το οποίο θα μπορούσε να έχει αναληφθεί τις δεκάδες χρόνια που προηγήθηκαν επί κυβερνήσεων της Δεξιάς και όχι να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ιδεολογική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας".
 
Η ζοφερή πραγματικότητα αποτυπώνεται πλέον και δημοσκοπικά. Ξεκίνησε η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν  την αρχή της φθοράς της κυβέρνησης με αρνητικές γνώμες που ξεπερνούν το 50% σταθερά για τα κρίσιμα ζητήματα. Αντίθετα για τη ΔΕΘ προέκυψε μια αυξημένη  θετική  άποψη για τα τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Όντως για μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση κράτησε σταθερά και πολύ υψηλά τα δημοσκοπικά της ποσοστά. Κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση αρχικά απολαμβάνει της εμπιστοσύνης στη συνέχεια την ανοχή. Και αυτό κρατάει για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα το κόμμα που έχει απορριφθεί τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε η πανδημία που έβαλε διαφορετικά προτάγματα και την ανάγκη του κόσμου να συσπειρωθεί γύρω από μία κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Έτσι ερμηνεύεται αυτή η δημοσκοπική επιτυχία.

Τώρα που πέρασαν δύο χρόνια και κοπάζει -αν μπορούμε να το ισχυριστούμε- η αγωνία της υγείας, ο κόσμος αρχίζει να βλέπει την καθημερινότητά του, τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος και βεβαίως τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.   Αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται δημοσκοπικά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και βεβαίως το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό.

Η δική μας πολιτική εμφάνισε αδυναμίες στην έκφρασή της, η πανδημία λειτούργησε περιοριστικά και για εμάς σε συνδυασμό βεβαίως με το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία ...συγκλονιστική δυναμική στο μιντιακό περιβάλλον.

Όμως, σήμερα πλέον,  με την προγραμματική μας πρόταση, έχοντας περάσει και τη διαδικασία των οργανώσεων,  της κομματικής μας αναδιοργάνωσης και της προγραμματικής συνδιάσκεψης του καλοκαιριού νομίζουμε πως έχουμε δημιουργήσει εργαλεία που είμαστε σε θέση να απευθύνουμε στην κοινωνία.

Είναι ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδος. Όντως το ποσοστό των αναποφάσιστων υπερβαίνει το 20%. Συνήθως και υπό κανονικές συνθήκες μεσολαβεί ένα διάστημα διεργασίας ώστε κάποιος να αξιολογήσει την προηγούμενη ψήφο του και να καταλήξει στην επόμενη.  Φυσικά απαιτείται και δράση από πλευράς μας. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο και αποτυπώνεται σταθερά είναι η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πλευρά.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ