ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/09/2021

Δ. Αυγέρη: Αντιστρέφετε την ωφέλεια ακόμη και των δωρεών - Από κοινή την μετατρέπετε σε ιδιωτική, ΣΔΙΤ παντού - Τι θα κάνετε με τους επικουρικούς;

Δ. Αυγέρη: Αντιστρέφετε την ωφέλεια ακόμη και των δωρεών - Από κοινή την μετατρέπετε σε ιδιωτική, ΣΔΙΤ παντού - Τι θα κάνετε με τους επικουρικούς;



Σημεία ομιλίας της αν. Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19:

*  Την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή άνοιξε η αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνοντας την άκρως αντικοινοβουλευτική και αντιθεσμική διαδικασία, που επέλεξε η κυβέρνηση μεσάνυχτα Παρασκευής για να εισάγει προς κύρωση την τροποποίηση της ήδη κυρωθείσας σύμβασης με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσθέτοντας δεκάδες (37 συνολικά) επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το σχέδιο 400 σελίδων εισήχθη ξημερώματα Σαββάτου για να συζητηθεί Δευτέρα πρωί, χωρίς να υπάρχει όχι μόνον ο απαιτούμενος  χρόνος διαβούλευσης, αλλά ούτε καν ο αναγκαίος χρόνος μελέτης τους. Προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται αυτό το νομοθέτημα στη Βουλή  αποτελεί επιτομή της κακής νομοθέτησης και της πλήρους κοινοβουλευτικής απαξίωσης από πλευράς σας.

*  Στη συνέχεια και απευθυνόμενη προς τον Υπ. Υγείας κ. Πλεύρη παρατήρησε ότι δεν ξεκίνησε καλά τη θητεία του: "Με το καλημέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία σας, δώσατε ξεκάθαρα δείγματα γραφής. Με εκείνη την τροπολογία με την οποία ανοίξατε διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα στα ιδιωτικά συμφέροντα για να σαρώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όχι ότι είχαμε κάποια αμφιβολία περί τούτου. Αλλά κάθε στιγμή που διανύετε σε αυτή τη θέση ευθύνης, κάθε δήλωσή σας, κάθε πράξη σας, κάθε υπογραφή σας, έρχεται να το επιβεβαιώσει. Αυτό το σχέδιο υπηρετείτε, βάσει αυτού κόβετε και ράβετε τα νομοθετήματά σας"

*  Όσο δε για την τρέχουσα διαδικασία εκ νέου κύρωσης της Σύμβασης, τόνισε ότι και σ` αυτή την περίπτωση πράττει τα ίδια, ακόμη και για τη δωρεά του Ιδρύματος που σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018:  "Και με την συγκεκριμένη περίπτωση, έρχεστε να επιβεβαιώσετε αυτό που ανέφερα παραπάνω. Ότι ακόμη κι όταν πρόκειται για μια μεγάλη ιδιωτική δωρεά προς το δημόσιο, προς τον ελληνικό λαό, εσείς αντιστρέφετε την ωφέλεια. Από κοινή, την μετατρέπετε απροσχημάτιστα σε αποκλειστικά ιδιωτική, γιατί απλά, δεν είστε εδώ για να υπηρετείτε και να προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον και την κοινή ωφέλεια,  αλλά για να εξυπηρετείτε τα ιδιωτικά συμφέροντα και οφέλη, με τα οποία πάτε χέρι-χέρι. Δείτε τι κάνατε με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού..."

Εστιάζοντας στην ουσία της συζήτησης η Βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αναφέρθηκε σε επιμέρους σημεία του συζητούμενου νομοσχεδίου:

-  "Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, το άρθρο 1, αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχετικά με το «έργο VI», το οποίο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και ως γνωστός αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT) στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Όπως επίσης, και στην τοποθέτηση κυκλοτρόνιων, δηλαδή μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου,  στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τώρα, με την τροποποίηση της σύμβασης, εξαιρείτε αυτά τα νοσοκομεία από την τοποθέτηση της συνοδευτικής μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκου (Κύκλοτρον)

-  Κύριε Πλεύρη, θυμάμαι τον τρόπο που διακόπτατε τον κ. Πολάκη στη  συνεδρίαση της Επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία, όταν αναφερόταν στα οφέλη που θα προκύψουν από το να παράγεται ραδιοφάρμακο στα νοσοκομεία και υπεραμυνόταν αυτής της κυβερνητικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο γιατί αντιδρούσατε έτσι. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βλέπετε με καλό μάτι την προοπτική τα δημόσια νοσοκομεία να διασφαλίσουν την παραγωγή ραδιοφαρμάκου. Να μπουν δυναμικά σε αυτή τη διαδικασία, να σπάσει το μονοπώλιο της μιας και μοναδικής επιχείρησης στη χώρα μας που παράγει και προμηθεύει τα νοσοκομεία μας με ραδιοφάρμακο, κι έχει εκτινάξει την τιμή του, που είναι από τις υψηλότερες, αν όχι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Και η οποία θα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή  - όσο κι αν διατείνεστε ότι προστίθενται νέοι παίχτες σε αυτό το κομμάτι -  γιατί αποφασίσατε να απεμπολήσει το δημόσιο τη δυνατότητα να παράγουν τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας αυτάρκεια, και χτίζοντας τείχος ασφάλειας από παιχνίδια χειραγώγησης τιμών και αισχροκέρδειας.

-  Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βάλει τέλος σε αυτή την αμαρτωλή ιστορία που παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία υπηρετήσατε ως σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας. Να βάλει τέλος σε αυτή την αμαρτωλή ιστορία κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στον ευαίσθητο χώρο της υγείας με τις υπερτιμολογήσεις ραδιοφαρμάκων σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.  Με τις ενέργειες της Περιφέρειας επί Ρένας Δούρου τοποθετήθηκαν δύο κυκλοτρόνια, το ένα στο Γενικό Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων και το άλλο στο Μεταξά. Ακολούθως, με τη σύμβαση με το ΙΣΝ προβλέφθηκε η προμήθεια και λειτουργία κυκλοτρονίου στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

-  Και τώρα έρχεστε να τροποποιήσετε την σύμβαση  και να εξαιρέσετε τα τέσσερα νοσοκομεία από τη συνοδευτική μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου (Κύκλοτρον). Στο «γιατί» τα κάνετε όλα αυτά, η απάντηση έχει δοθεί από τα παραπάνω.  ΣΔΙΤ ΠΑΝΤΟΥ!

-  Τώρα, ως προς το υπόλοιπο που αφορά στην σύμβαση, η ολοκλήρωση του έργου προσδιορίζεται για τις αρχές του 2022. Αλλά και για αυτό το σκέλος, η πολιτική της Κυβέρνησης με την αποδυνάμωση, τις αναστολές, τις απολύσεις και την υποστελέχωση του ΕΣΥ προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το αν θέλει και μπορεί να υποστηρίξει την συγκεκριμένη δωρεά. Δηλαδή να την υποστηρίξει επί μακρόν και με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, κατά τρόπο που να  βελτιστοποιεί τη λειτουργία του. Θέλετε παράδειγμα γι` αυτό;  Δέστε τι έγινε για παράδειγμα με την δωρεά της «Επιτροπής 2021» της κινητής ΜΕΘ 18 κλινών στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Ουδέποτε στελεχώθηκε με νέο προσωπικό η μονάδα, ενώ λειτούργησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις τριών μηνών. Από τον Μάιο ήταν τελείως ανενεργή, παρότι η πανδημία καλπάζει και η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 100% στο Παπανικολάου.  Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση και της ίδιας της δωρήτριας, δια της Προέδρου του, κυρίας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Δεν ξέρω αν της απαντήσατε, εμείς πάντως ακόμα περιμένουμε την απάντησή σας στο κοινοβουλευτικό ερώτημα που σας καταθέσαμε.

-  Ως προς το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι ουσιαστικά νομοθετείτε δια της παρεκκλίσεως και δια της παρατάσεως για να καλύψετε τα κενά που οι ίδιοι έχετε προκαλέσει με την κυβερνητική σας πολιτική. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εξακολουθείτε να νομοθετείτε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Τι καταδεικνύει αυτό; Την παντελή προχειρότητα και την απουσία συνεκτικού και μακροπρόθεσμου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εξηγεί δε, την σημερινή κατάσταση με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, όπου τα νοσοκομεία, οι ΜΕΘ και σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό δοκιμάζουν και πάλι τα όρια και τις αντοχές τους.

-  Προβλέπονται παρατάσεις συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που δεν αφορούν όλους όσοι προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας και μόνο μέχρι τις 31/12/2021. Ωσάν να έχει προβλέψει η Κυβέρνηση ότι αυτή η «έκτακτη συνθήκη» θα κρατήσει 2-3 μήνες ακόμη. Και μετά; Συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων γιατί θα είναι αχρείαστα; Στον καιάδα οι άνθρωποι που έδωσαν και δίνουν την μάχη της πανδημίας σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας;

-  Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα, παρά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Δεν έχει προκηρύξει ούτε μία μόνιμη θέση νοσηλευτικού προσωπικού και δεν έχει ανταποκριθεί στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων προκειμένου να στελεχωθούν θέσεις άγονων δομών ή ειδικοτήτων. Ούτε απάντηση στο θέμα του επικουρικού προσωπικού, δίνετε με το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Πλεύρη. Δεν υπάρχει αναφορά και πρόβλεψη. Παρότι είχατε δεσμευθεί για κάτι τέτοιο στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ. Στα κατατεθέντα άρθρα της Κύρωσης- δεν βλέπουμε να περιλαμβάνεται η παράταση των συμβάσεων των επικουρικών του Ν. 4737 άρθρο 20, που λήγουν στις 31/10/2021. Τους ξεχάσατε κύριε Υπουργέ, ή δεν θέλετε να τους ξέρετε;"

-  Στο σημείο αυτό, και διατυπώνοντας η Δώρα Αυγέρη την ερώτηση προς τον Υπουργό: "Τι θα κάνετε με τους επικουρικούς;", ο κ. Πλεύρης ανταπάντησε: "Θα φέρουμε τροπολογία", με τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να σημειώνει ότι αυτό είναι είδηση και ότι μένει να εξακριβωθεί τι θα προβλέπει η τροπολογία καθώς και την χρονική διάρκεια που θα έχει η παράταση.

-  Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Δώρα Αυγέρη, αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναφερθεί αναλυτικά στα διάφορα ζητήματα που θέτει το νομοσχέδιο στην κατ’ άρθρον συζήτηση, δήλωσε ότι "...ουσιαστικά οι παραπάνω διατάξεις είναι μια συνέχιση παράτασης ισχύος μιας ΠΝΠ, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί  να νομοθετεί δύο χρόνια μετά την πανδημία χωρίς την αναγκαία λογοδοσία και διαφάνεια. Απλά επικυρώνοντας ήδη προειλημμένες αποφάσεις. Δεν νομοθετεί για το μέλλον, αλλά αποσπασματικά και πρόχειρα με την τακτική του "βλέποντας και κάνοντας".



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ