ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/09/2021

Αλ. Τσίπρας για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έγκλημα - Δεν θα το αφήσουμε να περάσει - Πετύχατε ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές επί 4,5 χρόνια

Αλ. Τσίπρας για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έγκλημα - Δεν θα το αφήσουμε να περάσει - Πετύχατε ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές επί 4,5 χρόνια



Ομιλία στη Βουλή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν 56 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια - Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας από τους τηλεοπτικούς δέκτες του δικτύου της Βουλής τη συνεδρίαση σήμερα κατά τη διάρκεια της επίκαιρης -πιο επίκαιρης δεν γίνεται, θα έλεγα- επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άκουγα τους υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον έναν μετά τον άλλο να λαμβάνουν τον λόγο και συνειδητοποίησα ότι μάλλον πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση και πανικό, διότι μη έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις απέναντι στους πολίτες, στους καταναλωτές, στον ελληνικό λαό για αυτό που ζουν στην καθημερινότητά τους, οι περισσότεροι εξ αυτών -όχι όλοι για να μην τους αδικήσω, ανάλογα, βεβαίως, με την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του καθενός, αλλά οι περισσότεροι- ανέβηκαν σε αυτό εδώ το βήμα για να εκτοξεύσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο -χαρακτηριστικότερος ο κ. Γεωργιάδης τσιρίζοντας- επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Και, βεβαίως, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση, όχι σε μας, απέναντι στους πολίτες που μας παρακολουθούν, δίνοντας έστω την εντύπωση ότι έχουν ένα κυβερνητικό σχέδιο να ελέγξουν, να τιθασεύσουν, να κοντρολάρουν έστω αυτό το κύμα ακρίβειας που σήμερα απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη, διότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Αν αθροίσω πόσες φορές ειπώθηκε το «ο κ. Τσίπρας», άκουσα πάνω από σαράντα φορές το όνομά μου. Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς αμέτοχοι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να είστε καλά.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ θερμά. Όμως, αυτό είναι ένδειξη της μεγάλης σας αδυναμίας να δώσετε ουσιαστικές απαντήσεις. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε, αλλά κάποιος που παρακολουθεί, σίγουρα το καταλαβαίνει.

Είχαμε πριν από λίγες μέρες τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρωθυπουργός εκεί πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα. Και εγώ μία εβδομάδα μετά προειδοποίησα ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι ένας άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνησή σας, οργής γιατί η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αποδοκιμασίας διότι εκλεγήκατε κυβέρνηση με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι έχετε σχέδιο για να αξιοποιήσετε αυτή τη συγκυρία.

Όμως, εσείς χωρίς να έχετε πιέσεις ασφυκτικές, όπως είχαμε εμείς τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνήσαμε, χωρίς να έχετε ούτε τρόικα, ούτε μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο αίσθημα της ανασφάλειας, ανασφάλεια για τη ζωή, ανασφάλεια για τη δουλειά, ανασφάλεια για την περίθαλψη, ανασφάλεια για την εκπαίδευση, για την καθημερινότητα, για το νοίκι που ανεβαίνει, για το μήνα που δεν βγαίνει, για το εισόδημα που εξαερώνεται πριν καν βγει το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.

Και απ’ ό,τι βλέπω από τον τρόπο που επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε τα μεγάλα αυτά ζητήματα και τα δύσκολα που είναι μπροστά –τα δύσκολα είναι μπροστά, δεν τα λέμε μόνο εμείς αυτά- εσείς αντιμετωπίζετε αυτές τις δυσκολίες χωρίς σχέδιο, με επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούσατε την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποιήσεις ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, με το ενεργειακό κόστος να έχει ανέβει στον ουρανό και όταν –έγιναν και διάφορες συγκρίσεις- η τιμή του φυσικού αερίου κοστίζει αυτή τη στιγμή σαν να είχαμε επτά φορές πάνω από την τιμή σε ένα πρατήριο καυσίμων, από 1,5 ευρώ να έχει πέσει στα 7 ευρώ. Αντιστοιχία έγινε για να συνειδητοποιήσει όμως ο μέσος πολίτης ότι ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά.

Επαναλαμβάνω, εσείς αντιμετωπίζετε αυτές τις δυσκολίες χωρίς σχέδιο, με επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μόνο ένα συμπέρασμα ασφαλές μπορώ να βγάλω, ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα και δεν έχετε δει τίποτα. Ο άνεμος της οργής και της αποδοκιμασίας φυσάει τούτη την ώρα –και κάνετε πως δεν το βλέπετε- σχεδόν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση και όπου πολίτες θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους απέναντι σε έναν προστατευτικό κλοιό που έχετε φτιάξει μονοκαλλιέργειας της πληροφορίας από ελεγχόμενα στην πλειοψηφία τους –όχι όλα βεβαίως- μέσα ενημέρωσης. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνετε, ότι ο άνεμος αυτός θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, κακό του κεφαλιού σας. Γιατί θα γίνει τυφώνας, αν συνεχίσετε έτσι, κυκλώνας.

Εγώ πάντως δεν έχω ξαναδεί, όσο παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, να ανεβαίνει Πρωθυπουργός ακόμα και τις μέρες του μνημονίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να εξαγγέλλει πέντε πράγματα και μετά από τρεις μέρες να αναγκάζεται να δίνει διαρροές για νέες παροχές. Γιατί δεν τις είπε τρεις μέρες πριν; Τις ξέχασε;

Προφανώς, διότι όλα όσα, κύριε Σταϊκούρα, με τα non papers τα ωραία που γράφετε στο Υπουργείο Οικονομικών θελήσατε να παρουσιάσετε ως πλουσιοπάροχες παροχές προς τον ελληνικό λαό από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επειδή κάνετε και διαρκώς μετρήσεις, συνειδητοποιήσατε ότι στα αυτιά των περισσότερων πολιτών ακούγονται ως ασπιρίνες απέναντι σε μια βαριά ασθένεια.

Και γι’ αυτό πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί σας, σπεύσατε για να μετριάσετε την απογοήτευση των πολιτών, να κάνετε δύο πράγματα:

Πρώτον, να μαζέψει στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης τους οικονομικούς συντάκτες για να τους ζητήσει να μην κάνουν ρεπορτάζ για την ακρίβεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι δήθεν όταν αναπαράγεται η πραγματικότητα της ακρίβειας στα μέσα ενημέρωσης, ενθαρρύνονται οι κερδοσκόποι, ενώ το αντίθετο συμβαίνει. Όταν κρύβεται αυτό κάτω από το χαλί και είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τότε οι κερδοσκόποι συνεχίζουν τη δουλειά τους και την εντείνουν. Όμως, νομίζετε ότι αν κρύψετε κάτω από το χαλί την πραγματικότητα, θα σωθείτε και ξεκινήσατε να διαρρέετε παροχές τις οποίες ξέχασε ο Πρωθυπουργός να μας πει και θα έρθουν κάποια στιγμή στον προϋπολογισμό, στις εκλογές που θα έρθουν κάποια στιγμή, αν έρθουν, πότε θα έρθουν και τα λοιπά.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Εξαγγείλατε υποτίθεται μεγαλόπνοο σχέδιο. Δεν θα αναφερθώ στις αστειότητες με τα megabytes, χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς για τους νέους ανθρώπους. Δεν θα αναφερθώ σε αυτά καθόλου, ούτε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και μάλιστα όχι από τα πολύ πετυχημένα, τα οποία τα εξαγγείλατε ως δήθεν μεγαλόπνοα σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και του braid drain.

Θα αναφερθώ στο θέμα των 150 εκατομμυρίων, του μεγαλόπνοου σχεδίου σας για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας. Και μας είπατε μάλιστα ότι με αυτό το πακέτο θα αντιμετωπίσετε κατά 70% τουλάχιστον τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο ρεύμα, με τα 9 ευρώ.

Και αναρωτιέμαι σε ποιον απευθύνεστε. Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις και το μέγεθός τους που ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται και να καταφθάνουν στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι πολίτες ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

Μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική ρεύματος –αν συνυπολογίσει κανείς ότι αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και δεν θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη- που αναμένεται να είναι πάνω από 100-120 εκατομμύρια μηνιαίως, θα υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη χονδρική. Δεν μιλώ για αυτό που θα περάσει στον καταναλωτή. Δηλαδή ένα κόστος προφανώς άνω του 1 δισεκατομμυρίου, εσείς λέτε ότι θα λυθεί με 150 εκατομμύρια.

Το μέσο νοικοκυριό, με βάση αυτονόητες μελέτες που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς έχοντας στοιχειώδη επίγνωση του τρόπου κοστολόγησης, παρά την επιχορήγηση αυτή των 9 ευρώ την οποία προσφέρετε, ήδη βλέπει και θα δει στους λογαριασμούς που παίρνει σε μηνιαία βάση τουλάχιστον 30% αύξηση και είμαι επιεικής.

Και δεν αναφέρομαι στο τι θα σημαίνει αυτή η αύξηση, που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, για καταναλώσεις που κατά μέσο όρο τους σκληρούς μήνες του χειμώνα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερες απ’ όσο μπορεί να τους υπολογίσει κανείς σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.

Και αναρωτιέμαι: Προσπαθείτε να ξεφύγετε από αυτό; Προσπαθείτε να το κρύψετε διαλαλώντας ένα ψέμα και με σπουδή να μην αναδειχθεί στις ειδήσεις; Δεν έχει νόημα αυτό. Διότι το παίξουν-δεν το παίξουν οι ειδήσεις, ο πολίτης θα πάρει το λογαριασμό του ρεύματος και θα δει πόσο αυξήθηκε και θα συγκρίνει.

Βεβαίως, μας λέτε διαρκώς ότι δεν φταίτε εσείς. Σχεδόν για όλα όσα συμβαίνουν και έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσετε προς όφελος των πολιτών μάς λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, κάποιος άλλος φταίει. Για την πανδημία που είμαστε εδώ και ένα μήνα περίπου δεύτερη χειρότερη χώρα σε κρούσματα, αλλά και σε θανάτους –κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία- δεν ευθύνεστε εσείς, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και την καταστροφική διαχείριση που κάνατε, που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, δεν ευθυνόσασταν εσείς, ήταν η κλιματική κρίση, που και αυτή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αλίμονο.

Για την ακρίβεια τώρα πάλι δεν φταίτε εσείς, που από τις αρχές του καλοκαιριού είχαμε τις ενδείξεις και τα στοιχεία ότι στη χονδρική του ρεύματος είχαμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν φταίτε εσείς για τίποτα! Ακόμα και για το φιάσκο του ανασχηματισμού που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε. Εγώ έφταιγα και γι’ αυτό. Για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Και αναρωτιέμαι αν έχει νόημα, αφού σε όλα τα κρίσιμα δεν έχει ευθύνη η εκλεγμένη κυβέρνηση, γιατί να την εκλέγουμε, ρε παιδιά. Με συγχωρείτε δηλαδή. Αφού είναι αδύναμη να προστατεύσει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα, ποιο νόημα έχει να εκλέγουμε κυβέρνηση, αφού δεν φταίει αυτή για ό,τι συμβαίνει.

Εγώ λοιπόν σας καλώ, κύριε Σταϊκούρα –απευθύνομαι σε εσάς γιατί νομίζω ότι το επίπεδο του διαλόγου, σε σχέση με τον ομόλογό σας στο Υπουργείο Αναπτύξεως, είναι λίγο πιο σοβαρό- ας διαλέξουμε να πάμε να δούμε εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει ή όχι ακρίβεια και να ξεκινήσουμε από αυτό.

Ας πάμε σε ένα σουπερμάρκετ, ας πάμε στη λαϊκή αγορά, ας πάμε σε ένα πρατήριο καυσίμων, σε μια μικρή και μεσαία επιχείρηση, σε έναν αγρότη –όχι τον Ντάλτον, κάποιον άλλον που να είναι πιο γήινος- και να δούμε πώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αυτή τη μείωση του εισοδήματος.

Έχω εδώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τις κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών Αυγούστου 2020 με Αύγουστο 2021. Θα ήθελα να σταθούμε λίγο, διότι καταγράφονται υπερβολικές αυξήσεις ήδη από τον Αύγουστο σε διάφορα προϊόντα, 12% στα αμνοερίφια, 8% στα ψάρια, 7% στο ελαιόλαδο, 21,5% στα νωπά λαχανικά, 91% στο φυσικό αέριο αυγουστιάτικα, 29% στο πετρέλαιο θέρμανσης αυγουστιάτικα, 17,4% στα καύσιμα. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Την ίδια στιγμή εσείς πώς απαντάτε; Δεν δίνετε την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης και τον καλείτε να γκουγκλάρει για να βρει χαμηλότερες τιμές, όταν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές ήδη στο πρώτο εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να τις αυξήσουν στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.

Αρνείστε και το στοιχειώδες που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή να παρέμβετε δυναμικά καλώντας στο γραφείο σας τους υπεύθυνους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δράσουν προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι, να σταματήσει αυτό το καρτέλ ιδίως στην ενέργεια, στο οποίο δυστυχώς συμμετέχει και η ΔΕΗ, σ’ αυτό το ράλι ανόδου των τιμών.

Ταυτόχρονα δεν κάνετε και κάτι πρακτικό που κάνουν άλλες κυβερνήσεις. Ήλθε την προπροηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας στη Σύνοδο των χωρών του Νότου ο Πέδρο Σάντσεθ. Τη μέρα πριν έλθει στην Ελλάδα ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Συγκρίνετε τι ανακοίνωσε η Ισπανία και τι έχετε κάνει εσείς. Μεταξύ άλλων που ανακοίνωσε –μέχρι και διατίμηση ανακοίνωσε σε βασικά προϊόντα- φρόντισε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έχετε σκεφτεί αυτό; Έχει περάσει από το μυαλό σας σαν πλαίσιο λύσης, σαν προοπτική λύσης; Το έχετε σκεφτεί ποτέ αυτό; Εμείς το εξαγγείλαμε και μας κατηγορήσατε για υπέρβαση δημοσιονομικών ορίων, ενώ πρόκειται προφανώς για προσωρινά μέτρα. Δεν πρόκειται για μέτρα παραμετρικά ή μόνιμα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό από δω και στο εξής κάθε έτος.

Επιτρέψτε μου εδώ να μπω και σε κάτι εξίσου σημαντικό, ίσως και πιο δομικό. Η Ελλάδα έρχεται να αντιμετωπίσει, σε σχέση μ’ όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κύμα της ακρίβειας με πολύ δυσμενέστερους όρους για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος αφορά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει ήδη μειωθεί σημαντικά όλα τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχετε διάθεση να καταπολεμήσετε εναρμονισμένες πρακτικές και να πάρετε μέτρα.

Θέλω σ’ αυτά να προσθέσω και έναν τρίτο λόγο. Τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Εσείς τι έχετε κάνει και τι σας εμποδίζει να το κάνετε; Χθες στη Γερμανία κέρδισε τις εκλογές ο κ. Σολτς με σχέδιο αύξησης του κατώτατου ημερομισθίου 24%. Σε άλλες χώρες οι αυξήσεις στους μισθούς όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι γραμμικές και συμβαδίζουν με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Στην Ελλάδα τι ακριβώς γίνεται; Θέλετε να θυμηθούμε, μιας και σήμερα ήσασταν λαλίστατοι ενθυμούμενοι τα χρόνια της κρίσης; Τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο, που σας αρέσει τόσο πολύ η έκφραση; Μείωσε τον κατώτατο μισθό στα Τάρταρα, 192 ευρώ και κατά 280 ευρώ για τους νέους ανθρώπους μέχρι 25 ετών, θεσμοθετώντας τον υποκατώτατο. Και ύστερα λέτε γιατί στους νέους ανθρώπους δεν βρίσκετε την ψήφο σας, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον και στα exit polls.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 75 ευρώ, δηλαδή 11% και τον κατώτατο μισθό για τους νέους ως 25 ετών 162 ευρώ, δηλαδή 27% και υποσχεθήκαμε προεκλογικά το καλοκαίρι του ’19 7,5% συν 7,5% στη διετία, δηλαδή 15% αύξηση του κατώτατου μισθού. Πόσο διαφορετική θα ήταν η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών σήμερα απέναντι σ’ αυτό το κύμα της ακρίβειας αν είχε υλοποιηθεί η δική μας δέσμευση;

Εσείς τι είχατε πει προεκλογικά για το ζήτημα αυτό; Προφανώς πιεζόμενοι από τη δική μας εξαγγελία υποσχεθήκατε ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι κι εσείς θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό και μάλιστα υποσχεθήκατε ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

Τα λέω σωστά, κύριε Σταϊκούρα; Είχατε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης. Αν δεν κάνω λάθος, υπολογίζετε τον ρυθμό ανάπτυξης για το τρέχον έτος κοντά στο 6%. Γιατί, λοιπόν, δεν εξαγγείλατε αύξηση του κατώτατου μισθού στο 12% παρά μονάχα δώσατε αύξηση 13 ευρώ, αυτήν την ντροπιαστική, από 1η Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή 2%; Γιατί; Είναι ένα ερώτημα.

Ποιος σας εμποδίζει να το κάνετε αυτό, ποιος σας κρατάει; Μήπως σας κρατάνε αυτοί οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια από τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους και από τις μειώσεις της φορολογίας στα μερίσματα και στα κέρδη, που εκεί με γαλαντομία εσείς νομοθετήσατε για τα δικά τους συμφέροντα τα προηγούμενα δύο χρόνια; Μήπως αυτοί σας εμποδίζουν; Γι’ αυτούς κυβερνάτε ή για τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στη χώρα μας που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από το κύμα της ακρίβειας; Τελικά ποια είναι τα σχέδιά σας ως προς αυτό; Πείτε μας.

Διαβάζω διάφορα πρωτοσέλιδα που προφανώς προέρχονται από πανικόβλητους κύκλους του Μαξίμου μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που λέγανε ότι το κρατάει ο Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές. Τώρα θα μας πείτε τι θα κάνετε με τον μισθό. Θα μείνετε σ’ αυτό το ντροπιαστικό 2%; Εάν όχι, ελάτε να δούμε ποιο είναι το επίπεδο μισθού που τούτη την ώρα έχει ανάγκη ο Έλληνας μισθωτός και η ελληνική οικογένεια, το ελληνικό νοικοκυριό. Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό.

Έρχομαι τώρα στα θέματα της ενέργειας, κύριε Σκρέκα, γιατί άκουσα την τοποθέτησή σας και άκουσα βεβαίως και τον κ. Σταϊκούρα που έχει αναφερθεί στα θέματα αυτά και σε συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα. Θέλω να ξεκινήσω μ’ ένα απλό ερώτημα: Ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν δεν κάνω λάθος, δεν είπε κουβέντα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά.

Αλήθεια, κύριε Σκρέκα, δεν γνωρίζατε αυτήν την εξέλιξη; Ήταν μια εξέλιξη εκτός σχεδιασμού και πλάνων δικών σας και του Πρωθυπουργού; Κατά την άποψή μου θα ήταν απίθανο αυτό. Εφόσον τη γνωρίζατε όμως, γιατί δεν την εξαγγείλατε, γιατί το αποκρύψατε;

Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση -γιατί εμείς αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε- του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συμβάλλει, όπως λέτε, στην ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας στους πολίτες; Γιατί δεν το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός; Ποιος Πρωθυπουργός θα αρνιόταν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να εξαγγείλει ένα τέτοιο δώρο στους πολίτες αφού είναι τόσο σημαντικό, όπως λέτε;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κύριε Σκρέκα, ότι αφελής δεν είστε. Για όλα τα άλλα μπορώ να σας κατηγορήσω, αλλά για αφέλεια δεν μπορώ να σας κατηγορήσω. Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και ξέρετε και πολύ καλά για ποιους το κάνετε. Γι’ αυτό και το κρύψατε. Γι’ αυτό και η εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά.

Όπως, υποθέτω, ότι πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και κάποιοι άλλοι, που έστησαν κερδοσκοπικό χορό στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο Χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα.

Για εννέα μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να ανέβει η μετοχή της εταιρείας, όπως όλοι θα προεξοφλούσαν και με βάση τα κυβερνητικά πανηγύρια, αυτή βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα διεξαγάγει η ΔΕΗ. Την ώρα δηλαδή, για να το πω κατανοητά σε όλους, που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, θεωρώντας ότι με την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, με τα 1,3 δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν στα ταμεία, η λογική λέει ότι θα αυξηθεί η τιμή της στο μέλλον, κάποιοι άλλοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτωνόντουσαν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Με δεδομένο ότι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γνώριζε μόνο η διοίκησή της -και φαντάζομαι και εσείς κ. Σκρέκα και ο κ. Μητσοτάκης εκτός αν μας πείτε το αντίθετο εδώ- και η πολιτική ηγεσία με τους στενούς συνεργάτες, το ερώτημα είναι πώς συνέβη και απέκτησαν κάποιοι εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές. Αυτά είναι περίεργα πράγματα και φαντάζομαι θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις οι αρμόδιες αρχές.

Πάμε όμως στο κυρίως θέμα γιατί τα χρηματιστηριακά παιχνίδια μάλλον είναι τα παρελκόμενα του μεγάλου παιχνιδιού που έχουμε μπροστά μας σε σχέση με τη ΔΕΗ.

Μας λέτε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας απαξίωσε τη ΔΕΗ. Η αλήθεια είναι ότι κάτω από σκληρότατες πιέσεις και των δανειστών, αλλά και εγχώριων κύκλων, και πολιτικών και επιχειρηματικών, διασώσαμε τη ΔΕΗ, δεν την απαξιώσαμε. Τη διασώσαμε ως ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του ελληνικού λαού.

Επί τεσσεράμισι χρόνια η πώληση του 17% της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των διαπραγματευτών μας στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το 2014 άλλωστε αυτό αποτέλεσε και εξαγγελία του κ. Σαμαρά, με το σπάσιμο τότε στη μικρή και στη μεγάλη ΔΕΗ, που προέβλεπε την πώληση του 17% και στην ουσία προέβλεπε και τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως τα νερά, τα υδροηλεκτρικά, να περάσουν σε ιδιώτες. Σε κάθε διαπραγμάτευση λοιπόν αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης το να πετύχουμε να κρατήσουμε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο.

Και ταυτόχρονα αυτήν τη δύσκολη περίοδο που κρατήσαμε τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ κάναμε και κάτι άλλο σημαντικό. Κρατήσαμε μια ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, με χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επί τεσσεράμισι χρόνια ούτε ένα ευρώ και με κοινωνικό τιμολόγιο για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν αδυναμία επιβίωσης. Αυτά τα πετύχαμε δίνοντας σκληρή και δύσκολη μάχη.

Πρώτα από όλα διότι, κατά την άποψή μας, το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη για κάθε πολίτη της χώρας. Και δεύτερον, γιατί η ΔΕΗ ιδιαίτερα στις μέρες μας, την περίοδο της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του δημοσίου, στα χέρια του κράτους, ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και δίκαιο για τους πολίτες τα αναγκαία βήματα προς το μέλλον. Και γιατί η ενέργεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της οικονομίας. Η ΔΕΗ λοιπόν είναι μια κρίσιμη επιχείρηση και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Και ό,τι ακριβώς δεν κατάφεραν να κερδίσουν επί τεσσεράμισι χρόνια οι δανειστές, που καθόντουσαν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού και διαπραγματευόντουσαν με την ελληνική κυβέρνηση, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε χωρίς μάλιστα αυτό να αποτελεί και ανοικτή δημόσια δέσμευσή σας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να επιτελεί το κοινωνικό της έργο η ΔΕΗ. Καταφέραμε να μην αυξηθεί, όπως είπα, ούτε ένα ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μάλιστα να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% με βάση τα στοιχεία της Eurostat και παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ καταφέραμε να μην υλοποιηθεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Τι είχαμε επί των ημερών σας; Επί των ημερών σας και πριν προβείτε σε αυτήν την ενέργεια είχαμε υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες έως 20%. Το πρώτο που κάνατε ήταν να μεταφέρετε στα τιμολόγια των καταναλωτών, να απορροφήσετε δηλαδή, τη μείωση που είχαμε εμείς ανακοινώσει και θεσμοθετήσει στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, από το 13% στο 6%. Αφού απορροφήσατε τη μείωση μετά προβήκατε σε αυξήσεις έως και 20%. Αυτές οι αυξήσεις κόστισαν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές και οδήγησαν τους λογαριασμούς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους περίφημους ΕΛΑΠΕ σε χρεοκοπία και σε χαράτσια.

Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε, κύριε Σκρέκα, ο προκάτοχός σας κ. Χατζηδάκης και εσείς τη συνεχίζετε τώρα αυτήν την εξυγίανση.

Το 2020 η ΔΕΗ ήταν αυτή που ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας -τον Απρίλη του 2020 πουλούσε τετραπλάσια από τη χονδρική- αλλά και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή του target model τον Νοέμβριο του 2020, όπως -δεν τα λέμε εμείς- καταγγέλλει η ελληνική βιομηχανία.

Για να μην θυμηθώ ότι όλα αυτά τα μεγάλα επιτεύγματα έγιναν μετά τον διορισμό golden boys στη διοίκηση, όπου άρχισαν να παίρνουν υπέρογκες αμοιβές εξαπλάσιες από τις συνήθεις αμοιβές για τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο κλπ.

Και τώρα τι ακριβώς μας λέτε; Τώρα μας λέτε το εξής φοβερό, ότι το 34% που κρατάτε είναι ακριβώς το ίδιο με το 51%. Χαρίζετε δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού, ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο θα έλεγα για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, βάζετε σε κίνδυνο έναν κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πυλώνα και μας λέτε ότι αυτό αποτελεί εξυγίανση.

Μόνο που αυτό, κύριε Σκρέκα και κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, το επιδιώκετε με έναν τρόπο ο οποίος είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα ερασιτεχνικός, αλλά -θα έλεγα- και ύποπτος. Προχωράτε σε μια διαδικασία απαξίωσης της συμμετοχής και του ρόλου του δημοσίου στην πιο κρίσιμη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της χώρας. Εκχωρείτε τον έλεγχο της εταιρείας αλλά και τα μελλοντικά έσοδα που εσείς οι ίδιοι προβλέπετε, με έναν τρόπο πρωτοφανή για τα επιχειρηματικά δεδομένα.

Και μέχρι τώρα σας μιλούσα με όρους πολιτικούς -θα πείτε εσείς ενδεχομένως: και ιδεολογικούς- για την κοινή ωφέλεια, το δημόσιο συμφέρον, το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την προοπτική της «πράσινης μετάβασης» με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα υπό δημόσιο έλεγχο, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Τώρα θα σας μιλήσω με όρους επιχειρηματικούς, όρους αγοράς. Εσείς μας λέτε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι χρόνια που η ΔΕΗ θα απογειωθεί. Ο κ. Στάσης, αν δεν κάνω λάθος, είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΔΕΗ θα έχει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι κάνετε, λοιπόν, εσείς; Εγώ μέχρι τώρα είχα ακούσει και γνωρίζαμε για ατυχείς ιδιωτικοποιήσεις. Κάποιοι τις χαρακτήριζαν «ξεπούλημα», κάποιοι στην αγγλική “fire saling”. Το λέω καλά, Ευκλείδη; Μάλιστα. Ξεπούλημα, fire saling. Εσείς τώρα εισάγετε έναν καινούργιο όρο, τον όρο της εκχώρησης και μάλιστα επί πληρωμή. Για να μιλήσω εντελώς λαϊκά, όπως μιλάει ενδεχομένως ο ελληνικός λαός στα καφενεία, αλλά βγάζει σοφίες όπως μιλάει ο ελληνικός λαός στα καφενεία πολλές φορές: «και κερατάδες και δαρμένοι».

Προσέξτε τώρα. Δίνετε 150 εκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο, για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ. Όχι μόνο δεν παίρνετε ούτε ένα ευρώ. Και με βάση όσα λέει η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, αυτό το 17% στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να αξίζει 1,5 δις. Δηλαδή, πληρώνετε και από πάνω 150 εκατομμύρια, για να εκχωρήσετε 1,5 δις. Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό;

Δεν μιλάω –επαναλαμβάνω- ούτε με όρους ιδεολογικούς τούτη την ώρα ούτε με όρους πολιτικούς, αλλά με όρους της αγοράς. Ποιος επιχειρηματίας θα το έκανε αυτό για την επιχείρησή του; Ποιος θα επέλεγε μια τέτοια κίνηση, να χάσει δηλαδή 1,5 δις και να βάλει και 150 εκατομμύρια από πάνω τούτη την ώρα; Μας λέτε ότι το κάνετε, διότι αυτό είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ένα δεύτερο ερώτημα. Ποιος εμπνεύστηκε αυτού του είδους την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Προχωράτε σε μια αυξημένη μετοχικού κεφαλαίου ειδικού σκοπού, καταστρατηγώντας ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες αγοράς στους οποίους διαρκώς ομνύετε. Αποκλείετε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους παλαιούς μετόχους. Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε αυτό, κύριε Σταϊκούρα και κύριε Σκρέκα; Συνεννοηθείτε, αλλά να μου απαντήσετε, παρακαλώ, μετά σ’ αυτό. Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε;

Κάνατε το ίδιο, κύριε Σταϊκούρα, γιατί είναι μια αντιγραφή του μοντέλου που επιχειρήσατε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Εκεί είχατε μια δικαιολογία ότι, εφόσον η τράπεζα αυτή ήταν στην ουσία μια χρεωμένη τράπεζα και οι παλιοί μέτοχοι δεν είχαν συμμετάσχει επαρκώς στις ανακεφαλαιοποιήσεις, δεν είχε νόημα να τους ζητήσουμε. Τώρα ποια είναι η δικαιολογία; Οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ; Βέβαια, και στην Τράπεζα Πειραιώς δικαιολογία ήταν αυτό. Η αλήθεια και η ουσία είναι ότι κάποιος σας το είχε ζητήσει. Ο ιδιώτης μέτοχος σάς το είχε ζητήσει. Εδώ ποιος σας το ζητάει; Τι κρύβεται από πίσω; Ποιο είναι το κρυφό σας σχέδιο, πέρα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο; Ποιο κρυφό σχέδιο έχετε για τη ΔΕΗ;

Λέτε διαρκώς: Μη στεναχωριέστε, διατηρούμε την αποτρεπτική μειοψηφία του 34%. Στην πραγματικότητα, όμως, εκχωρώντας τον έλεγχο της απόλυτης πλειοψηφίας στις μετοχές της εταιρείας, αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του δημοσίου και από το μάνατζμεντ. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει κιόλας αυτό. Να το εμφανίσετε τουλάχιστον ως ατύχημα. Να μην σχεδιάζετε, δηλαδή, τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων ή επιχειρήσεων, που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης και όχι εξαγοράς με άλλες ενεργειακές εταιρείες. Ο χρόνος θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε την ευθύνη να είμαστε εδώ και σας προειδοποιούμε. Θα είμαστε εδώ, θα σας παρακολουθούμε και θα σας περιμένουμε. Έχουν γνώση οι φύλακες, ίσως μεγαλύτερη από όση μπορεί να έχετε και εσείς, κύριε Σταϊκούρα.

Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας, για να ευνοήσετε φίλους, ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές! Ακούστε το καλά αυτό!

Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά είναι και εξοργιστικά ερασιτεχνικός και ύποπτος ο τρόπος που το κάνετε.

Και θα ήθελα πριν κλείσω να αναφερθώ μονάχα σε εναλλακτικές δυνατότητες που υπήρχαν και τις γνωρίζετε, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ. Πουλήσατε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ήρθε να αναλάβει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα fund που διαχειρίζεται χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία, ένα fund το οποίο πρόσφατα μάθαμε πως έχει περάσει και από τη Μεγάλη Βρετανία και άφησε πίσω του χρέη δύο δισεκατομμυρίων στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης στην Αγγλία. Και αναρωτιέμαι: Ένα fund που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλισμένων στην Αυστραλία με αυτό το παρελθόν πίσω του μπορεί να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω από 6%, αλλά δεν μπορεί να επενδύσει, για παράδειγμα, ο ΕΦΚΑ, που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων, ώστε και πόροι να αντληθούν και να μείνει ο δημόσιος έλεγχος στην κοινή ωφέλεια, να υπάρχει το συμφέρον στην κοινή ωφέλεια;

Αναρωτιέμαι: Εσείς, λοιπόν, που θεωρείτε ως φιλελεύθεροι στην οικονομία ότι είναι μονόδρομος να επενδύονται χρήματα, να μην μένουν χρήματα και κεφάλαια τα οποία να λιμνάζουν, γιατί φέρατε, λοιπόν, ένα fund από την Αυστραλία; Αλλά βεβαίως, το σχέδιό σας εσάς ήταν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τα χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων και ασφαλισμένων να πηγαίνουν σε άλλα funds, που θα τα τζογάρουν χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα τα επιστρέψουν πίσω.

Αυτός είναι ο καζινο-καπιταλισμός που έχετε στο μυαλό σας. Και από αυτόν τον καπιταλισμό που εσείς έχετε στο μυαλό σας, αυτό που απουσιάζει είναι ένα πράγμα: η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Όλα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον στα παλαιότερα των υποδημάτων.

Από όπου και να το πιάσει κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Αν είναι έγκλημα εκ προμελέτης, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ότι είναι έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενεών είναι βέβαιο.

Και το μόνο που θέλω να σας πω, πριν κατέβω από αυτό το βήμα, είναι ότι, σε ό,τι μας αφορά, αυτή η ιστορία δεν θα περάσει ούτε θα λήξει με μία απόφαση που ούτε καν θα υπογράψουν οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη, golden boys σε κάποιο διοικητικό συμβούλιο.

Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει και αισθάνεται αυτό που είπα στην αρχή, τον άνεμο της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας να θεριεύει. Δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και το μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Και το μόνο που κάνει τώρα που βλέπει να τελειώνουν οι μέρες είναι να στήνει το μεγάλο παζάρι με τα «ασημικά» του κράτους και μάλιστα χωρίς προσχήματα.

Θα υποστείτε, όμως, τις συνέπειες των πράξεών σας όσο και αν το καθυστερήσετε, όποτε και αν το αποφασίσετε. Θα τις υποστείτε στην κάλπη. Εκεί όπου η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει την εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει όχι μόνο το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, αλλά και το μείζον ζήτημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού μας πλούτου.




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ