ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/09/2021

Γ. Ραγκούσης: Έγγραφα φωτιά, καίνε τους κατά κυριολεξία ψευδομάρτυρες Υπουργούς που αθωώνουν την COSCO και της παραδίδουν το 16 % του ΟΛΠ, πλήττοντας βάναυσα την κοινωνία και την οικονομία της Α και Β Πειραιά - Να αποσύρουν τώρα τη σύμβαση-απάτη

Γ. Ραγκούσης: Έγγραφα φωτιά, καίνε τους κατά κυριολεξία ψευδομάρτυρες Υπουργούς που αθωώνουν την COSCO και της παραδίδουν το 16 % του ΟΛΠ, πλήττοντας βάναυσα την κοινωνία και την οικονομία της Α και Β Πειραιά - Να αποσύρουν τώρα τη σύμβαση-απάτη



 Σημεία ομιλίας Γ. Ραγκούση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της Κύρωσης συμφωνίας τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς

1.Έγγραφα φωτιά, καίνε τους κατά κυριολεξία ψευδομάρτυρες Υπουργούς που αθωώνουν την COSCO και της παραδίδουν το 16 % του ΟΛΠ, πλήττοντας βάναυσα την κοινωνία και την οικονομία της Α και Β Πειραιά.

Να αποσύρουν τώρα τη σύμβαση-απάτη.

2.Ο αποκαλυπτικός διάλογος που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

(Επισυνάπτονται: απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκθέσεις Ανεξάρτητου Μηχανικού, Σύμβαση προς ψήφιση).

Σημεία ομιλίας Γ. Ραγκούση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτη Β΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την κρίσιμη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της Κύρωσης συμφωνίας τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

1.Όπως πολλοί εδώ μέσα, έτσι και εγώ είμαι ένας από αυτούς που απεχθάνομαι, και αυτό έχει σχέση με αυτά που θα πω στη συνέχεια, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Κυριολεκτικά το λέω, την απεχθάνομαι.

Θα πρότεινα στους κκ Σταικούρα και Πλακιωτάκη, ειλικρινά και εντελώς καλόπιστα να αντιληφθούν τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ως μία ίσως τελευταία ευκαιρία που έχετε να αποφύγετε την έκθεση του εαυτού σας σε μία πολύ βαριά ποινική ευθύνη, η οποία προκύπτει και απορρέει από τα κείμενα στα οποία έχετε βάλει την υπογραφή σας.

Και εξηγούμαι:

Ποιο είναι το μείζον θέμα, ποια είναι η ταμπακιέρα αυτής της Σύμβασης, ποιο είναι το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται αυτή η Σύμβαση;

Η COSCO για να πάρει το 16% των επιπλέον μετοχών του ΟΛΠ έπρεπε να έχει υλοποιήσει ένα σύνολο υποχρεωτικών επενδύσεων. Από αυτά που η ίδια η COSCO με ίδια κεφάλαια έπρεπε να εισφέρει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτές οι υποχρεωτικές επενδύσεις, δεν έχει εισφέρει παρά μόλις το 38% όσων όφειλε να εισφέρει μέχρι και το τέλος της επενδυτικής περιόδου των 5 ετών.

Είναι αυτό το μείζον; Όχι, δεν είναι αυτό το μείζον και ούτε είναι αυτή η πεμπτουσία, ο ακρογωνιαίος λίθος της Σύμβασης.

Απευθύνομαι ειδικά στους συναδέλφους της Πλειοψηφίας, που τους ζητείται κατά τη γνώμη μας ουσιαστικά να γίνουν συνυπεύθυνοι στη διάπραξη αυτών των ποινικών αδικημάτων.

Ποιος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, λοιπόν, αυτής της Σύμβασης;

Δεν είναι ότι η COSCO έχει υλοποιήσει ένα μόνο μικρό ποσοστό των υποχρεωτικών επενδύσεων, γιατί η COSCO θα μπορούσε να έχει υλοποιήσει 1% των υποχρεωτικών επενδύσεων και για το υπόλοιπο 99% που δεν υλοποίησε να μην έχει καμία ευθύνη, πράγματι. Τότε, ναι, μια τέτοια Σύμβαση, αυτός ο δρόμος που ακολουθεί αυτή η Σύμβαση θα είχε νόημα, θα πατούσε νομικά, πολιτικά και ηθικά σε μία στέρεη βάση

Το ερώτημα, λοιπόν, το κρίσιμο είναι αν ευθύνεται ή δεν ευθύνεται η COSCO, ο ΟΛΠ – COSCO, για τη μη πραγματοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων;

Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα.

Απάντηση της Κυβέρνησης στο νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει, δηλαδή στη Σύμβαση, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 2 Υπουργοί:

Σελίδα 1, από αυτό που βλέπω εγώ στην αρίθμηση του νομοσχεδίου, στα επειδή στο νούμερο 2.

«Τα μέρη έκριναν αναγκαία τη διευθέτηση όσων ζητημάτων ανέκυψαν έως σήμερα κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων των πρώτων υποχρεωτικών επενδύσεων για λόγους που κείνται εκτός του εύλογου ελέγχου του ΟΛΠ.»

Δηλαδή, η Κυβέρνηση, έχει υπογράψει μία σύμβαση-και ζητεί την υπερψήφιση από τους βουλευτές της πλειοψηφίας-σύμφωνα με την οποία η μη πραγματοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων επί 5 χρόνια από τον ΟΛΠ COSCO, εκφεύγει της ευθύνης που έχει η COSCO.

Δεν αφορά αυτή η ευθύνη, την COSCO. Το έκανε μόνο εδώ η Κυβέρνηση;

Μόνο σ’ αυτό εδώ που έχει φέρει προς ψήφιση; Η απάντηση είναι, ΟΧΙ .

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

Πού βασίστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο για να κρίνει τις 2 συμβάσεις που τέθηκαν υπόψη του, τον Ιούλιο του 2021. Βασίστηκε σε πολλά και διάφορα, ανάμεσα στα οποία και στο εξής:

Σελίδα 5 της απόφασης 382 του 2021 εδάφιο γ’. Ήδη, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, προσέξτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «ενόψει της λήξης της ανωτέρω περιόδου πενταετούς διάρκειας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί από την ΟΛΠ Α.Ε. η υλοποίηση του συνόλου των ανωτέρω συμφωνημένων επενδύσεων, χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας, όπως συνομολογεί το Ελληνικό Δημόσιο».

Δηλαδή, πήγε το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η Κυβέρνηση, δηλαδή ο κ. Πλακιωτάκης με την υπογραφή του και ο κ. Σταϊκούρας και το ΤΑΙΠΕΔ και τι είπαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

Ναι, δεν έχουν γίνει υποχρεωτικές επενδύσεις στην 5ετία, αλλά συνομολογούμε ως δημόσιο ότι για αυτό δεν έχει καμία υπαιτιότητα η εταιρεία.

Συμφωνούμε μέχρι εδώ; Συμφωνούμε. Φαντάζομαι, ότι δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Το νομοσχέδιο και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διάθεσή σας.

Πάμε, τώρα, να δούμε αυτό που έχει υπογράψει ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Σταϊκούρας αν είναι ακριβές και αληθές και βάσει του οποίου οδήγησαν το Ελεγκτικό Συνέδριο στην απόφαση του;

Εμείς, έχουμε τους ισχυρισμούς μας.

Ακούσατε και θα ακούσετε και από άλλους συναδέλφους, έχουμε ημερολόγιο όλων των διαδικασιών κάθε έργου και είμαστε σε θέση να πιστοποιήσουμε και να αποδείξουμε ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση και έχει υπογράψει, είναι ψέμα, είναι εξαπάτηση.

Εξαπατήθηκε από την Κυβέρνηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο και τώρα καλείται και προσπαθεί η κυβέρνηση να εξαπατήσει και τη Βουλή.

Πώς, όμως, αποδεικνύεται αυτό;

Επειδή το λένε οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευση είναι αρκετό; Προφανώς, δεν είναι αρκετό. Τι θα ήταν αρκετό, κύριε Πρόεδρε;

 

Θα ήταν αρκετό ο ανεξάρτητος μηχανικός, σε ανύποπτο χρόνο πριν ένα, πριν 2 χρόνια να έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού του ερωτήματος.

Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα καταθέσω στα Πρακτικά - ειλικρινά για να λάβουν γνώση οι βουλευτές της πλειοψηφίας και να κρίνουν τη στάση τους ιδίως οι βουλευτές της Α΄ και Β’ Πειραιά, αλλά και για την προστασία του κυρίου Πλακιωτάκη και του κυρίου Σταϊκούρα την τελευταία στιγμή - τις εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού, από τις οποίες για μία προς μία τις υποχρεωτικές επενδύσεις ο ανεξάρτητος μηχανικός σε ανύποπτο χρόνο, ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης, μα όλο το βάρος της ευθύνης, στον ΟΛΠ COSCO για την μη υλοποίησή τους, για τη μη πρόοδό τους.

(Βλέπε επισυναπτόμενες εκθέσεις του Ανεξάρτητου Μηχανικού για κάθε υποχρεωτική επένδυση ξεχωριστά)

Αυτό δεν το κάνει ούτε ο Σαντορινιός ούτε ο Ραγκούσης ούτε ο Δρίτσας ούτε κανένας, το κάνει ο ανεξάρτητος μηχανικός. Επαναλαμβάνω, σε όλες τις εκθέσεις του, σε ανύποπτο χρόνο.

Προσέξτε, εάν ισχύει αυτό που λέει ο ανεξάρτητος μηχανικός, τα ποινικά αδικήματα πολλαπλασιάζονται.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι απαλλάσσεται η COSCO από την ευθύνη με έναν τρόπο παραπειστικό, ψευδή, αναληθή, είναι γιατί έτσι απαλλάσσεται η COSCO και από την υποχρέωση καταβολής ποινικών ρητρών, που για να μην παραβιάσει ο κ. Πλακιωτάκης το καθήκον του, για να μην ο κ. Σταϊκούρας διαπράξει απιστία κατά του δημοσίου συμφέροντος, θα έπρεπε να τις έχουν επιβάλλει αν πήγαιναν, όχι με βάση αυτά που λέμε εμείς, αλλά με βάση αυτά που λέει ο ανεξάρτητος μηχανικός.

Είναι φοβερό, δηλαδή, αυτό που πάει να συμβεί είναι ένα έγκλημα για τις κοινωνίες του Πειραιά, για την πραγματική οικονομία του λιμανιού, για την ναυπηγοεπισκευή.

Λοιπόν, είναι μια πολύ κρίσιμη κατά την γνώμη μου συνεδρίαση αυτή και για τους δύο Υπουργούς που έχουν βάλει την υπογραφή τους και για την κυβερνητική πλειοψηφία και για τις κοινωνίες του Πειραιά.

Αυτό το έγκλημα το οποίο πάει να γίνει είναι εντελώς βασισμένο πάνω σε μία πραγματική διαστρέβλωση, αναλήθεια, ένα πραγματικό ψέμα. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι οι υποχρεωτικές επενδύσεις που δεν έχουν γίνει, δεν είναι υπαιτιότητα του ΟΛΠ Cosco. Είναι η υπαιτιότητα του ΟΛΠ Cosco σύμφωνα με τις εκθέσεις σε ανύποπτο χρόνο του Ανεξάρτητου Μηχανικού.

Άρα, αποσύρεται κύριε Πλακιωτάκη το συντομότερο αυτή εδώ τη σύμβαση. Βρείτε ένα εύσχημο τρόπο. Βρείτε έναν τρόπο δήθεν να την επαναδιαπραγματευθείτε. Εάν προχωρήσετε σε αυτή τη σύμβαση δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει κανέναν να σας εκθέσει σε βαρύτατη ποινική διερεύνηση ευθυνών που απορρέουν από αυτό το οποίο πάτε να διαπράξετε.

2.Ο αποκαλυπτικός διάλογος που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση:

………

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής):

……….

Ο κύριος Ραγκούσης και ο ΣΥΡΙΖΑ απόψε, κύριε Πρόεδρε, δίκασε, λαμβάνοντας υπόψη αποσπασματικά τις εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού ότι για όλα φταίει η COSCO, δηλαδή ο ΟΛΠ. Η αρμοδιότητα του ποιος φταίει, κύριε Ραγκούση, δεν την έχετε εσείς. Άλλο η βεβαίωση –προσέξτε- άλλο ο καταλογισμός…

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ποιος την έχει, κύριε Υπουργέ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής):

Θα σας εξηγήσω. Η αρμοδιότητά του ποιος φταίει ή είναι υπόχρεος, ανήκει στο διαιτητικό δικαστήριο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:

Μπα; Τότε γιατί στο νομοσχέδιο που έχετε φέρει λέτε ότι την υπαιτιότητα δεν την έχει ο ΟΛΠ και πήγατε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είπατε δεν έχει υπαιτιότητα ο ΟΛΠ; Πώς εσείς έχετε δικάσει…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εξαπατούν τη Βουλή. Το καταλαβαίνετε;

...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τότε πώς αναφέρετε στη σύμβαση ότι δεν έχει υπαιτιότητα ο ΟΛΠ, αν είναι έτσι όπως είπατε ότι μόνο το διαιτητικό δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε … εκείνος πως έκρινε; Πως έχει φέρει σε εσάς να ψηφίσετε μια σύμβαση, που λέει στο προοίμιο, ότι δεν ευθύνεται ο ΟΛΠ, και πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είπε το ίδιο.

….

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Με αποσπασματικές εκτιμήσεις των ανεξάρτητων μηχανικών, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ … εγώ έφερα στοιχεία…

Επισυνάπτονται:

1.ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

2.ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ COSCO ΣΤΗ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Υποχρεωτικών Επενδύσεων.

 

3. Σ/Ν: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ-ΑΠΑΤΗ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ COSCO ΣΤΗ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Υποχρεωτικών Επενδύσεων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ-ΑΠΑΤΗ




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ