01/10/2021

Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Ανάγκη δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου

Ερώτηση Μεϊκόπουλου:  Ανάγκη δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου»

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.
Η ΓΓ λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα, που έχουν ως αρμοδιότητα να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, ενώ υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών.
Συγκεκριμένα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, παραπομπής των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών, νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.
Στο Δήμο Βόλου, λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υποστηρίζεται η δομή από το αντίστοιχο Συμβουλευτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες της περιοχής που χρήζουν συμβουλευτικής ή άλλης βοήθειας αναγκάζονται να απευθύνονται είτε στη ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900, είτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Λάρισας.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Ξενώνα του Δήμου Βόλου, οι απασχολούμενες Κοινωνικές Λειτουργοί, με ενημέρωσαν πως είναι αναγκαία η λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου στο Βόλο, καθώς μέχρι σήμερα οι ίδιες αναγκάζονται να παίζουν και αυτόν τον ρόλο, προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με άλλα Συμβουλευτικά Κέντρα, πράγμα που είναι δυσλειτουργικό και δεν βοηθάει στην αμεσότητα της παροχής εξειδικευμένης βοήθειας.
Η λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Βόλου ήταν και στις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Κέντρο είναι απαραίτητο για την πρωτοβάθμια αντιμετώπιση των προβλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, την πραγματοποίηση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών στον Ξενώνα  και την παροχή Νομικών συμβουλών (για ασφαλιστικά μέτρα κλπ) με εχεμύθεια και ασφάλεια  για τις ωφελούμενες.
Η καταγεγραμμένη αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών τους τελευταίους μήνες τόσο πανελλαδικά όσο και στη Μαγνησία, κάνει πιο επιτακτική παρά ποτέ την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου και την έμπρακτη αρωγή και διευκόλυνση των θυμάτων.
Επειδή, πανελλαδικά λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα, που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, ενώ υλοποιούν δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών.
Επειδή,  στο Δήμο Βόλου λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να συνοδεύεται από το αντίστοιχο Συμβουλευτικό Κέντρο.
Επειδή, το κοντινότερο Συμβουλευτικό Κέντρο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες γυναίκες της περιοχής που χρήζουν συμβουλευτικής ή άλλης βοήθειας είναι αυτό της Λάρισας.
Επειδή, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενες στον Ξενώνα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με άλλα Συμβουλευτικά Κέντρα, πράγμα που είναι δυσλειτουργικό και δεν βοηθάει στην αμεσότητα της παροχής εξειδικευμένης βοήθειας στις ενδιαφερόμενες γυναίκες της Μαγνησίας.
Επειδή, η αύξηση των περιστατικών βίας κατά γυναικών στη χώρας καλεί στη λήψη άμεσων μέτρων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
    1. Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να λειτουργήσει άμεσα στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου Συμβουλευτικό Κέντρο, ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενες γυναίκες της περιοχής τη δυνατότητα άμεσης και εξειδικευμένης πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης και φροντίδας;
    2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών που λαμβάνει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος