01/10/2021

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για ρουσφετολογικές προσλήψεις εργασιακών συμβούλων ΙΔΟΧ στον ΟΑΕΔ

Με πολυσέλιδη τροπολογία της τελευταίας στιγμής για θέματα ΟΑΕΔ στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κυβέρνηση πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή την πρόσληψη εργασιακών συμβούλων με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μάλιστα «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής και γενικής διάταξης». Σύμφωνα με την ψηφισμένη τροπολογία, η αξιολόγηση των αιτήσεων και η επιλογή των προσληφθέντων θα διενεργείται από τριμελή Επιτροπή με απόφαση Δ.Σ. του ΟΑΕΔ. Οι προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο ΟΑΕΔ είχε και έχει ανάγκη από μόνιμους εργασιακούς συμβούλους, που πρέπει να προσληφθούν με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε εγκρίνει την πρόσληψη 1.260 εργασιακών μόνιμων εργασιακών συμβούλων για να καλύψουν τις ανάγκες του Οργανισμού, προκειμένου να παρέχει ομαδική και εξατομικευμένη στήριξη σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους και να τους προσφέρει θέσεις εργασίας, τις οποίες χρειάζεται να συγκεντρώνει μέσα από τη συστηματική του συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στις μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο που επέβαλε το τρίτο Μνημόνιο, ως πρώτη δόση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε άμεσα και πραγματοποίησε 360 προσλήψεις μόνιμων συμβούλων υψηλότατων προσόντων μέσω της κανονικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται, πάνω από δύο χρόνια μετά, χωρίς να έχει δρομολογήσει καμία μόνιμη πρόσληψη, να νομοθετήσει μια εντελώς διαβλητή διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), μέσα από την οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει και περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0»: 600 σύμβουλοι επί 4 χρόνια ίσον 55 εκ. Ευρώ.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.