ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/10/2021

Παρέμβαση Π. Πολλάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας

Παρέμβαση Π. Πολλάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας



Στην σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης, αφού ζήτησε προκαταβολικά την ανοχή του χρόνου από τον προεδρεύοντα του σώματος, μιας και εδώ και ένα χρόνο περίπου αναφέρεται δημόσια στο θέμα της προμήθειας των φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων, τόνισε τα παρακάτω σημεία:

«Αντίθετα από ό,τι πολλοί περιμένουν, δεν θα μιλήσω ρεβανσιστικά ούτε για την προσωπική μου δικαίωση, γιατί είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε σχέση με το καλό των ασθενών.

Όπως επανειλημμένως έχω πει “η αλήθεια πάντα δικαιώνεται στο τέλος”, κάτι που με έκανε να υπομένω για έναν χρόνο την ”δολοφονία της προσωπικότητάς” μου μέσα από την καθημερινή, οργανωμένη και συντονισμένη στοχοποίηση, λοιδορία και απαξίωσή μου ως δήθεν αντιεμβολιαστή, ψιλοψεκασμένο, αντιεπιστημονικό και υπονομευτή του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας!

Ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου του 2020 με επανειλημμένες αναρτήσεις στη σελίδα μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις 8 Δεκεμβρίου σε κάθε ομιλία μου στη Βουλή αλλά και σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου, “φώναζα” και εκλιπαρούσα να φέρετε και εδώ τις θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Από πέρυσι έλεγα – κάτι που ζητούσε και ο Αλέξης Τσίπρας από το Forum των Δελφών και μετά – ότι, παράλληλα με τα εμβόλια, πρέπει μέσα από την ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων να χορηγείται νωρίς στην πορεία της νόσου (μέχρι την 7η μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων) η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις/ενδείξεις να νοσήσουν βαριά ή και να καταλήξουν από κορωνοϊό, δηλ. σε άτομα μεγάλης ηλικίας με συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα ή υπό ανοσοκαταστολή.

Ουδέποτε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απαντήσει ή έχει παράσχει την παραμικρή εξήγηση γιατί δεν έφερνε τη συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία (όπως έχω πει χαρακτηριστικά) αποτελεί τις “έτοιμες σφαίρες” στον πόλεμο κατά του Covid, ενώ τα εμβόλια συνιστούν τα “οχυρωματικά έργα”. Κάθε φορά που απηύθυνα αυτό το ερώτημα στον κ. Κοντοζαμάνη, ήταν σαν να μου απαντούσε ο προ εικοσαετίας Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού, καθώς οι υπεκφυγές του ήταν του τύπου: ”ναι εμείς θα τα φέρουμε όταν τα φέρουμε, αλλά μέχρι να τα φέρουμε δεν τα φέρνουμε…”!!

Ακούστε, λοιπόν, για να καταλάβετε το έγκλημα που έχει διαπραχθεί:

από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι χθες 30.9.2021 έχουν καταγραφεί συνολικά 516.320 κρούσματα εκ των οποίων τα 59.427 αφορούσαν σε άτομα άνω των 65 ετών (δηλ. τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις το 8,7% επί του συνόλου των κρουσμάτων). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί συνολικά 9.983 θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.227 αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών (δηλ. αυτή η πληθυσμιακή ομάδα «δίνει» το 82,5% των συνολικών θανάτων).

Αυτή ακριβώς είναι η ομάδα που θα έπρεπε να βοηθήσουμε με τα μονοκλωνικά αντισώματα, διότι γνωρίζαμε ότι όσο αυξάνει η ηλικία, πολύ περισσότερο μάλιστα αν συνυπάρχουν και νοσήματα, τόσο μικρότερη είναι η ανοσοαπόκριση των εμβολίων. Δηλ. ακόμη κι αν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, εξακολουθούν να έχουν τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης ή/και του θανάτου, ειδικά αυτοί που πάσχουν και από κάποιες νόσους. Γι’ αυτό, αν θυμάστε, από την αρχή είχα πει ότι πρέπει να εμβολιασθούν όλοι άνω των 60 ετών και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό, άλλωστε, η 3η δόση του εμβολίου δίνεται μόνο σε αυτές τις ομάδες.

Τι έγινε όμως για τα άτομα άνω των 65 ετών που είτε δεν εμβολιάσθηκαν είτε εμβολιάσθηκαν και δεν τους κάλυψε το εμβόλιο; Ξεκάθαρες κουβέντες: η κυβέρνηση τους άφησε να πεθάνουν! Αν είχε φέρει από τις αρχές του έτους 20.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων (δηλ. περί τις 1.500 - 2.000 δόσεις/ μήνα) και τις χορηγούσε σε εκείνους τους νοσούντες (από το σύνολο των 59.427 άνω των 65 ετών) που σύμφωνα με το ιστορικό τους και τη διάγνωση του γιατρού τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, είναι βέβαιο ότι θα είχαμε σώσει τουλάχιστον 6.000 συνανθρώπους μας, θα είχαν δηλ. αποσοβηθεί πάνω από 6.000 θάνατοι από τους 8.227 από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα!

Πείτε με όπως θέλετε, αλλά αυτό εγώ ούτε μπορούσα να το δεχθώ και να το ανεχθώ, ούτε πρόκειται ποτέ να το συγχωρήσω στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις Επιτροπές που διόρισε για να διαχειριστούν την πανδημία!

Το ίδιο “γιατί” στοιχειώνει και όλους όσοι έχασαν δικό τους άνθρωπο που θα μπορούσε να είχε σωθεί. Για το δικό μου αξιακό σύστημα και τη διαδρομή μου στην ιατρική επιστήμη, ακόμα και ένας συνάνθρωπός μας να είχε σωθεί, το κέρδος θα ήταν ανεκτίμητο! Πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους!!

Γιατί, λοιπόν, δεν τα έφερνε η κυβέρνηση;

- Μήπως δεν γνώριζαν για τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας επειδή είναι παντελώς ανίκανοι και άχρηστοι; Ήμασταν εμείς δηλ. πιο ενημερωμένοι και πιο διορατικοί από τον “στρατό” του δήθεν επιτελικού κράτους και των δεκάδων ”ειδικών” που τοποθέτησαν στις διάφορες Επιτροπές;

Θα μπορούσα να δεχθώ αυτή την εξήγηση μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 που δόθηκε η πρώτη επείγουσα έγκριση (09.11.2020 στην El Lilly) από τον FDA για θεραπεία κατά του κορωνοϊού με μονοκλωνικό αντίσωμα, άντε μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα που δόθηκε και στη δεύτερη εταιρεία (21.11.2020 στην Regeneron).

Έκτοτε όμως έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και χιλιάδες άρθρα στον διεθνή Τύπο που αναλύουν διεξοδικά και ποσοτικοποιούν τα οφέλη των συγκεκριμένων θεραπειών (προστασία 70-75% από τη βαριά νόσηση και τον θάνατο). Αποκλείεται να μην είχαν διαβάσει και να μην ήξεραν αυτές τις μελέτες κάποιοι από τους ”ειδικούς” των Επιτροπών!

Αποκλείεται να μην ήξεραν ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2020 ο ΕΟΦ της Ουγγαρίας έδωσε άδεια για χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ότι στα μέσα περίπου του Ιανουαρίου 2021 η Γερμανία παρήγγειλε και προμηθεύθηκε 200.000 δόσεις. Ότι αμέσως έκαναν το ίδιο 8 τουλάχιστον ακόμα χώρες της Ε.Ε.: η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Σλοβενία, καθώς και η Ελβετία εκτός Ε.Ε. Ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2021 ο ΕΜΑ έδωσε έγκριση/σύσταση για τη θεραπεία της Regeneron και ότι στις 5 Μαρτίου έκανε το ίδιο για τη θεραπεία της El Lilly.

Και να μην τα ήξεραν, ήμουν εγώ που τους τα φώναζα επί καθημερινής σχεδόν βάσης!

- Μήπως δεν ήταν διαθέσιμες οι 20.000 δόσεις που χρειαζόμασταν;

Γελοίο επιχείρημα που εκθέτει όσους το επικαλούνται. Εδώ βρήκε και πήρε η μικρή Σλοβακία 15.000 δόσεις, δεν θα βρίσκαμε εμείς 20.000; Εξάλλου, η El Lilly είχε στείλει επιστολή από τον Δεκέμβριο στο Υπουργείο Υγείας με την οποία ενημέρωνε ότι θα μπορούσε να μας διαθέτει σε μηνιαία βάση 1.000 περίπου δόσεις και εμείς δεν απαντήσαμε ποτέ!

Τέλος, θα μπορούσαμε να πάρουμε όσες δόσεις χρειαζόμασταν (περισσότερες δηλ. από 20.000) μέσα από το Clinical Trial Register της Ε.Ε.

- Μήπως το οικονομικό κόστος για την αγορά των 20.000 δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων ήταν απαγορευτικό;

Ντροπή σε όσους τολμούν να εκστομίζουν κάτι τέτοιο ως επιχείρημα! Η Γερμανία προμηθεύτηκε τα μονοκλωνικά προς 2.000€/δόση και η Σλοβακία προς 860€/δόση!

Εμείς και 2.000 να τα παίρναμε, θα δαπανούσαμε 40εκ. ευρώ σε 10 μήνες!

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει φάει σε απευθείας αναθέσεις πάνω από 2 δις, έχει χαρίσει στους διάφορους παραχωρησιούχους των Εθνικών Οδών, στους ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, στα αεροδρόμια κλπ άνω των 500 εκ., έχει ”πετσώσει” τα ΜΜΕ με πάνω από 100 εκ., δίνει στις ιδιωτικές κλινικές 30 εκ./εξάμηνο για τη νοσηλεία των μη covid περιστατικών και άλλα ουκ έστι αριθμός, και θα τολμήσει να πει ότι θα ήταν μεγάλη δαπάνη αν δίναμε το πολύ 40 εκ. ευρώ για να σώσουμε συνανθρώπους μας από το θάνατο; Ε, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο θράσους…

- Μήπως τελικά η κυβέρνηση δεν τα έφερνε γιατί ήθελε έτσι να ”προμοτάρει” τα εμβόλια, καθιστώντας τα ως τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Πιθανώς, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το ομολογήσουν και να το παραδεχθούν, καθώς έτσι θα αποκαλυπτόταν όχι μόνο ο κυνισμός, η αναλγησία και η υστεροβουλία τους (όσο περισσότεροι θάνατοι, τόσο μεγαλύτερος ο φόβος των πολιτών και άρα η πίεση να εμβολιασθούν), αλλά και η αποτυχία εν γένει της κυβέρνησης να στηρίξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην πειθώ και όχι στον καταναγκασμό και τον κοινωνικό διχασμό που μέχρι σήμερα ακολουθεί.

Εξίσου πιθανή εξήγηση (και σε συνδυασμό με το προηγούμενο) είναι και η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης να αποφύγει με κάθε τρόπο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς για να είναι αποτελεσματική η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, ενεργοποίηση και συνδρομή της πρωτοβάθμιας υγείας μέσω του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ, αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών των νοσοκομείων με την πρόσληψη μόνιμου, εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού. Και αυτό διότι ο γιατρός που παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό του ασθενούς πρέπει – εντός 7 ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων – να ενημερώσει και να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του στο τοπικό νοσοκομείο για την ανάγκη χορήγησης ή μη της συγκεκριμένης θεραπείας.

Όπως και σε όλα τα άλλα, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επιρρίπτει την ευθύνη στον πολίτη, αποποιούμενη η ίδια κάθε δική της, λέγοντας απλώς ”έχετε τα εμβόλια, όποιος νοσήσει βαριά ή πεθάνει, δικό του πρόβλημα. Ακόμα κι αν έχει εμβολιασθεί!”

Όσο δε για τη θνητότητα από την Covid-19 τα συγκριτικά στοιχεία είναι εύγλωττα: Από τις 15 Μαΐου μέχρι σήμερα η Σουηδία είχε 420 θανάτους, η Ελβετία το ίδιο διάστημα είχε 449 θανάτους, η Πορτογαλία 956 θανάτους, η Τσεχία 356 θανάτους. Την ίδια περίοδο στη χώρα μας είχαμε 3.500 θανάτους. Τι είχαν αυτές οι χώρες; Είχαν τα μονοκλωνικά στα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα και κάποιες από αυτές είχαν χορηγήσει μαζικά την ιβερμεκτίνη.

Τέλος, για να διαφανεί το πόσο ψευδεπίγραφο είναι το κυβερνητικό επιχείρημα για τα κυκλοτρόνια, για τα οποία αφαιρέθηκαν οι σχετικές μέριμνες από τη Σύμβαση για να ευνοηθεί ο ιδιώτης που παράγει στο Λαύριο και προμηθεύει μονοπωλιακά το Δημόσιο - και του οποίου είχαμε καταφέρει να μειώσουμε τις τιμές επί των ημερών μας υπό την απειλή να αναπτύξουμε δίκτυο δικών μας μηχανημάτων στα νοσοκομεία -, σας ρωτάμε: γιατί δεν έχετε θέσει σε λειτουργία τα κυκλοτρόνια των νοσοκομείων «Μεταξά» και «Αγ. Ανάργυροι» που εδώ και 1 – 1,5 χρόνο εγκαταστάθηκαν εκεί με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής επί Ρένας Δούρου;

Για όλα αυτά θα λογοδοτήσετε»!

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ