03/10/2021

Κ. Ζαχαριάδης: Αν ο Τσίπρας πάρει την πρώτη εντολή ποιο κόμμα θα δώσει βοήθεια στον ηττημένο Μητσοτάκη;

Συνέντευξη Κώστα Ζαχαριάδη στο iEidiseis στο Βασίλη Σκουρή

Γιατί επιμένετε ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές , όταν ο πρωθυπουργός τις έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο, ακόμα και πριν λίγες ημέρες στη ΔΕΘ;

Ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές ή όταν δει ότι τον βολεύουν προσωπικά ή όταν καταλάβει ότι δεν μπορεί να τις αποφύγει λόγω της αποτυχία του και της επιταχυνόμενης φθοράς του. Θα κινηθεί απολύτως ιδιοτελώς, όχι παραταξιακά μόνο αλλά κυρίως προσωπικά.
Άλλωστε η πιθανότητα προώρων εκλογών και τα ανάλογα δημοσιεύματα τροφοδοτούνται από τον φιλοκυβερνητικό τύπο από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Νομίζουν ότι μπορούν να απειλούν με την αδυναμία τους. Σε όλες τις κρίσεις που καλείται να διαχειριστεί ο κ.Μητσοτάκης περνά θεαματικά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος βάζει στον εαυτό του και την κυβέρνησή του. Ακρίβεια, πανδημία, φυσικές καταστροφές δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και το ακριβοπληρωμένο επιτελείο του δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επικοινωνιακή διαχείριση χωρίς πραγματικά αποτελέσματα. Όταν αποτυγχάνει αντί να αναδιοργανώσει τον τομέα ευθύνης που απέτυχε κάνει επικοινωνιακό damage control με επικοινωνιακή αντεπίθεση. Αναποτελεσματικός, ευθυνόφοβος, με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης με μόνη έγνοια να μην τραυματιστεί επικοινωνιακά… Πόσο μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο μοντέλο διακυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία; Εδώ δεν μπορεί να πείσει ούτε τους «δικούς» του. Τη Δευτέρα μετά τη ΔΕΘ οι δημοσιογράφοι Πρετεντέρης, Παπαχρήστος και Καρπετόπουλος με αρθρογραφία τους έδειξαν ή ότι δεν πιστεύουν τον Πρωθυπουργό ή ότι τον προτρέπουν εμμέσως για πρόωρες κάλπες. «Οποιαδήποτε πλέον Κυριακή θα είναι εκλογική», έγραφε ο Γιάννης Πρετεντέρης.  «Μύρισαν εκλογές» ήταν ο τίτλος του Γιώργου Παπαχρήστου. Ο Αντώνης Καρπετόπουλος έγραψε «Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης έκανε μια ομιλία προεκλογική, αλλά πραγματικά το ελπίζω για το γενικότερο καλό»! Εννοώντας προφανώς το δικό τους «καλό».

Το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» που θέτει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μοιάζει πιο πειστικό από τη θέση για «προοδευτική κυβέρνηση» που θέτετε εσείς. Τι απαντάτε;

Η απάντηση εδώ είναι πάλι ερώτηση. Σήμερα αυτοδυναμία δεν έχουμε; Τι εμποδίζει τον κ Μητσοτάκη στην ορθή διακυβέρνηση; Είναι λοιπόν, ένας εκβιασμός του κ Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό. Ζητάει αυτοδυναμία και χρόνο όταν τα έχει και τα δύο. Τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Μας λέει ότι είναι ανάδελφο κόμμα, ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με κανένα, ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανένα, ότι μόνος του τα ξέρει όλα και τα κάνει καλά… Πολύ ευρωπαίος ο κ. Μητσοτάκης, να τον χαίρονται εκεί στο Λαϊκό Κόμμα… Δεν ξέρω αν παρακολουθήσαμε αρκετά και αν βγάλαμε διδάγματα από τις γερμανικές εκλογές… Ο ηττημένος το βράδυ των εκλογών δεύτερος κ. Λάσετ της γερμανικής Δεξιάς διεκδικούσε να συγκροτήσει συντηρητική κυβέρνηση με επίκεντρο το κόμμα του, η κ. Μέρκελ κυβέρνησε δεκαέξι χρόνια με συνεργασίας, στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που κυβερνά η δεξιά κυβερνά με συνεργασίες… Μόνο εδώ κατέχουν όμως την πραγματική αλήθεια στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.
Εμείς δεν εκβιάζουμε τους πολίτες…Δείχνουμε τον δρόμο της αλλαγής, τον δρόμο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Τους ζητάμε να δώσουν με την ψήφο τους ισχυρή εντολή γι΄ αυτό. Εγγυόμαστε ότι έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος θα συμπεριφερθούμε με βάση την ενότητα και την πολιτική και κοινωνική συμμαχία των Προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό που λέμε εμείς γίνεται ήδη στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Νορβηγία, θα γίνει και στη Γερμανία. Αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης που αλλού το έχει δει; Εξουσιομανής και αχόρταγός… Δεν λειτουργούν έτσι οι σύγχρονες δημοκρατίες.

Ήδη, πάντως, κανένα κόμμα της προοδευτικής ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρότασή σας. Ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε και το ΜέΡΑ25…

Όντως έτσι είναι. Όμως όπως είπε ο Αλ Τσίπρας μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας και μετεκλογικού περιβάλλοντος, μεσολαβούν εκλογές. Πως μπορούμε να γνωρίζουμε την πολιτική γεωγραφία που θα αναδείξει η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες… Ποιος θα είναι πρώτος; Ποιος θα είναι δεύτερος; Ποιοι θα έχουν ανέβει; Ποιοι θα έχουν πέσει; Ποιοι θα είναι εντός Βουλής; Ποιοι εκτός; Θα υπάρξουν νέα κόμματα; Θα μπουν στη βουλή; Ποια θα είναι η ηγεσία των κομμάτων στη Βουλή;
Μετά τις εκλογές θα τα δούμε όλα… Ο Τσίπρας θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης θα είναι ηττημένος… Η αλλαγή θα έχει νικήσει κοινωνικά και εκλογικά… Ποιος θα μπορέσει να το αρνηθεί και κυβερνητικά; Ποιος θα δώσει βοήθεια σε έναν ηττημένο εκλογικά Μητσοτάκη και θα μοιραστεί μαζί του το φορτίο της ήττας και της αποδοκιμασίας του;

Σε μια τέτοια κυβέρνηση επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

Ποιος σοβαρά μπορεί να αναρωτηθεί γι’ αυτό; Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτόν δεν θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Θα ψηφίσει Τσίπρα ο ελληνικός λαός και θα φέρουμε μετά κάποιον άλλο; Στην Ισπανία κυβέρνηση έκανε ο Σάντσεθ κι όχι ένας άλλος, στην Πορτογαλία ο Κόστα κι όχι ένας άλλος, στην Γερμανία θα κάνει ο Σόλτς. Κυβέρνηση όμως δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αμυνας …. Φαντάζεστε να δώσουν εντολή οι πολίτες σε προοδευτικά κόμματα να κυβερνήσουν και μετά να έρθουν «άλλοι»; Εγώ δεν μπορώ να το διανοηθώ πρώτα απ’ όλα με όρους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινωνικής λογοδοσίας.
Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ σας ανησυχούν; Μήπως μετά την εκλογή ηγεσίας μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο για εσάς; Και έχετε προτίμηση;

Ευχόμαστε στο ΚΙΝΑΛ όπως και σε κάθε δημοκρατικό κόμμα οι εσωτερικές του διεργασίες να είναι πετυχημένες κα δημιουργικές. Εμάς ο αντίπαλος μας είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές της. Θέλουμε να ηττηθεί η ΝΔ και ξέρουμε ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει την αυτάρκεια και την αλαζονεία του σωτήρα της προοδευτικής παράταξης. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ, μακάρι να μπορούν να γίνουν, όπως αυτές που έχει η αριστερά με τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και στη Γερμανία όπου σε πολλά κρατίδια συγκυβερνούν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά.

Έχετε μπροστά σας το συνέδριό σας; Τι είδους Συνέδριο θα είναι;

Επιτέλους συνέδριο. Το έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη μετά την πανδημία και το lockdown που διέκοψε το εγχείρημα της μεγάλης διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα ανοιχτό φιλόξενο σπίτι για όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, από όλες τις προελεύσεις και τα ρεύματα ιδεών όπως λένε οι ομόφωνα ψηφισμένες διακηρύξεις μας.
Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο αντιστοίχισης του εκλογικού, του κοινωνικού, του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό μας φορέα που μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να εκφράσει το όλον της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Μέχρι το συνέδριο μπορούμε να δουλέψουμε στο ζήτημα της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης. Να ενσωματώσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία και δράσης μας αυτά τα χρόνια, και να την μετουσιώσουμε σε απτή πολιτική και προγραμματική δράση. Η πορεία μέχρι το συνέδριο είναι σημαντική, αλλά και στο ίδιο το συνέδριο θα πρέπει να κάνουμε ένα απολογισμό για το τι πετύχαμε μέχρι τώρα, που κάναμε λάθη, που διστάσαμε ή κάναμε λάθος εκτιμήσεις, και να διαμορφώσουμε την ατζέντα και το πλάνο για την επόμενη μέρα. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ; Το κόμμα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνική σας βάση, μοιάζει να μην θέλει το άνοιγμα και δείχνει αδυναμίες παρέμβασης στο μαζικό κίνημα…

Έχετε δίκιο δεν έχουμε πετύχει ακόμα αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη από το 2012 όταν ο προοδευτικός κόσμος, ο κόσμος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ψήφισε εμάς ως τον κύριο πολιτικό φορέα έκφρασης του και έμεινε σταθερά δίπλα μας αυτά τα δύσκολα δέκα χρόνια. Έχουμε καθήκον και ηθικό χρέος απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες και τη χώρα μας.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για εμάς. Έχουμε συνειδητοποιήσει τα λάθη μας και το 2014 και το 2019.
Στις εκλογές για τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς συλλόγους πρέπει επιτέλους να συγκροτήσουμε μια στρατηγική συσπείρωσης ευρύτατων προοδευτικών πλειοψηφιών γύρω από συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους που αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών του κάθε κλάδου και η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματά τους.
Η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεπερνά τα όρια μιας κομματικής επιλογής, κατά την γνώμη μου αποκτά χαρακτηριστικά κοινωνικής ανάγκης για την ήττα της Δεξιάς. Η Ελλάδα και ο δημοκρατικός κόσμος αξίζει καλύτερα, επιτέλους ότι γίνεται ζητάει να αντιστοιχηθεί με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα.

Μέχρι τώρα είχαμε διεύρυνση προς το κέντρο. Διεύρυνση προς τα αριστερά σκέφτεστε, μπορείτε;

Διαφωνώ μαζί σας. Διεύρυνση είχαμε προς τους δημοκρατικούς πολίτες που μας ακούν, μας ψηφίζουν και μας υποστηρίζουν. Οφείλουμε να συνομιλήσουμε και να ακούσουμε με όλους όσοι δεν είναι με τον κ.Μητσοτάκη και δεν είναι φασίστες. Είναι πολύ απλουστευτικό το σχήμα ή προς το κέντρο ή προς τα αριστερά. Το πρόγραμμα καθορίζει την κατεύθυνση της διεύρυνσης αρά εδώ δεν χρειάζεται μονομερείς και προς το κέντρο και προς τα αριστερά και προς την πολιτική οικολογία και προς τους φιλελεύθερους και προς οικονομικά και κοινωνικά μεσοτρώματα και τη μεσαία τάξη και να ακούσουμε ξανά τις ανησυχίες και τις αγωνίες των αδύναμων και νεόπτωχων και φτωχών συμπολιτών μας. Διεύρυνση λοιπόν προς τους ευάλωτους εργαζόμενους που συνθλίβονται από την οικονομική δυσπραγία και την απάνθρωπη καθημερινότητα τους, να δώσουμε διέξοδο στον κόσμο που συντρίβονται οι εργασιακές του σχέσεις από παραδείγματα τύπου efood, που δεν είναι μόνο η efood. Διεύρυνση προς τους μαθητές και φοιτητές που η κα Κεραμέως τους στερεί το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον, διεύρυνση προς τους πολίτες που ανησυχούν για την υπερεκμετάλλευση και ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων, διεύρυνση προς τους πολίτες που βλέπουν την αμήχανη και αλλόκοτα κατευναστική πολιτική του κ Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να γίνει το κόμμα της αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής αδικίας, το κόμμα της ισότητας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Προόδου. Άρα αμφίπλευρη και πολύπλευρη διεύρυνση.