06/10/2021

Πέρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Τροπολογίες Αρβανίτη για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Πολιτικές στην Ευρωζώνη

Πέρασαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left& μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης&Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή με τίτλο «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ», στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου:

Υπερψηφίστηκαν ή ενσωματώθηκαν στις «συμβιβαστικές» 18 από τις 21 τροπολογίες - προτάσεις του Κώστα Αρβανίτη στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή με τίτλο «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ», στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία & μέλος της EMPL, συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης ως Σκιώδης Εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left. Οι τροπολογίες Αρβανίτη, που πέρασαν με τις ψήφους του Δημοκρατικού Τόξου, με την Ακροδεξιά σταθερά απέναντι, διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ στοχεύουν στην εξάλειψη των εργασιακών, οικονομικών & κοινωνικών ανισοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι πολιτικές των Ευρωπαϊκών εξάμηνων έχουν συνδεθεί με τη λιτότητα, η παρούσα έκθεση, με εισηγήτρια την ΕΒ του S&DLinaGalvezMunoz, κινείται σε μια διαφορετική κατεύθυνση από τα προηγούμενα χρόνια,με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών για τον εργαζόμενο, και περιλαμβάνει πολλά από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της Αριστεράς. Μεταξύ άλλων, τονίζει τη σημασία της καλύτερης ενσωμάτωσης των κοινωνικών στόχων του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που θα συμβάλει στην  κοινωνική πρόοδο, την ευημερία & τη βιωσιμότητα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.

Εκκινώντας από τη θεμελιακή παραδοχή ότι, προκειμένου μία μεταρρύθμιση να είναι βιώσιμη, οφείλει να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, ο Κώστας Αρβανίτης, με τις τροπολογίες του, ζητά:

ü Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει ποιοτική απασχόληση και δίκαιους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, ισότητα και κοινωνική προστασία, ενώ θα ενδυναμώνει τις ομάδες ευάλωτων ατόμων, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης για όλους στη μετά-covid εποχή»

ü Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τα εργασιακά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα ανάληψης συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης, καθώς και το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται ψηφιακά. Ακόμη, να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους χώρους εργασίας, με φυσική ή ψηφιακή παρουσία

ü Να αντιμετωπιστεί άμεσα ο αρνητικός αντίκτυπος της κρίσης της νόσου COVID-19 στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, που οδήγησε σε αύξηση της φτώχειας και των αποκλίσεων, με άμεσα επηρεαζόμενους τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζομένους σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης και επισφαλούς απασχόλησης

ü Οι νέες τεχνολογίες να ωφελούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους (συνθήκες εργασίας, ποιότητα ζωής), να προστατεύεται η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και να δημιουργούνται καλύτερες θέσεις εργασίας, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην κοινωνικοοικονομική σύγκλιση

Να σημειωθεί πως 3 καίριες τροπολογίες του Κώστα Αρβανίτη για την εξάλειψη της φοροαποφυγής και τον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των τηλεργαζόμενων,καταψηφίστηκαν με βοήθεια του ΕΛΚ, μια στάση που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τη σταθερή αποστροφή της Δεξιάς για την εργασιακή ισότητα, καθώς το δημοκρατικό και φιλελεύθερο προσωπείο της πέφτει μπροστά στην επιλογή στήριξης του εργαζομένου ή του κεφαλαίου.

«Η έκθεση κινείται σε θετική κατεύθυνση, και είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε με διαρκείς παρεμβάσεις και πιέσεις, ότι θα καταστεί εργαλείο υπέρ των εργαζομένων και δε θα μείνει ευχολόγιο» σχολιάζει ο  ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, και συνεχίζει: «Αναμένουμε την κατάθεσή της προς ψήφιση στην ερχόμενη Ολομέλεια, όπου, αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής που θα αλλοιώσει στον πυρήνα της την έκθεση (όπως συνέβη με την Έκθεση για το δικαίωμα στην Αποσύνδεση), θα την υπερψηφίσουμε».