ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/10/2021

Γ. Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία δεν προστατεύει τη χώρα μας από απειλές στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα - Ανατρέπει πάγιες σταθερές της εξωτερικής πολιτικής - Παληκαρισμοί χωρίς αντίκρισμα, αναβλητική διπλωματία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία δεν προστατεύει τη χώρα μας από απειλές στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα - Ανατρέπει πάγιες σταθερές της εξωτερικής πολιτικής - Παληκαρισμοί χωρίς αντίκρισμα, αναβλητική διπλωματία χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική



Σημεία της ομιλίας του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στην Ολομέλεια της Βουλής


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε ως γενικός εισηγητής τις θέσεις του κόμματος επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Εξήγησε γιατί δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει μια συμφωνία, η οποία προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», αφήνοντας εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα και ανατρέπει πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, με την πρόβλεψη συμμετοχής μάχιμου εκστρατευτικού σώματος στο Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών.
Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να βελτιώσει τη συμφωνία, ως προς τα προβληματικά αυτά σημεία, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την αντίστοιχη κριτική του Ανδρέα Παπανδρέου με το «Βυθίσατε το Χόρα» και ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό όταν βεβαιώνει ότι παρέχει πλήρη κάλυψη απέναντι στις τουρκικές απειλές. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε απορρίψει τελευταία στιγμή τον κρίσιμο Ιούλιο 2020 τις φρεγάτες ως «πολύ ακριβές», για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, «φούσκωσαν» το λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Συμβούλιο Άμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών και ΚΥΣΕΑ) πράγμα που δεν συμβάλλει στην ορθολογική ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά εμπλέκει τη χώρα σε μία αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε τα εξής: «Είναι προφανές ότι η Τουρκία, με μεγαλύτερο οικονομικό βάθος από εμάς, εάν δεν έχουμε μια στρατηγικά προγραμματισμένη αμυντική πολιτική, αλλά απλώς αγοράζουμε ό,τι επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης για λόγους εντυπωσιασμού των Ελλήνων και όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, θα μπορεί να υπερθεματίζει σε αγορές, γιατί έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από εμάς, γιατί το δημόσιο χρέος της είναι 37% ενώ το δικό μας είναι 210% και το κυριότερο γιατί το 75% των στρατιωτικών της αναγκών το καλύπτει από την αμυντική της βιομηχανία, ενώ εσείς έχετε αφήσει τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ στο έλεος τους, να μην μπορούν καν να παράγουν τις σφαίρες που χρειάζεται ο ελληνικός Στρατός.
Δεν είναι από έναν αφηρημένο πασιφισμό, λοιπόν, που σας λέμε ότι εμπλέκετε τη χώρα σε μια επιβλαβή κούρσα εξοπλισμών, που αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 40%, ενώ μειώνει τον προϋπολογισμό της υγείας κατά 12%. Ναι, η ειρήνη είναι καταστατική αρχή για την Αριστερά, για τις προοδευτικές δυνάμεις και κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε Έλληνας, κάθε πατριώτης ειρήνη θέλει. Όμως, το λέμε και γιατί η κούρσα των εξοπλισμών υπονομεύει στην πραγματικότητα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Έτσι κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι.»

«Εμείς θα συνεχίσουμε, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος, να υποστηρίζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική που προωθεί λύσεις μέσω της διπλωματίας, που προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα μέσω της αποτελεσματικής αποτροπής», κατέληξε. «Αυτή την πολιτική που δεν έχετε εσείς, αυτή που ασκήσαμε εμείς και αυτή που θα εφαρμόσουμε ξανά, όταν κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης σας ζητήσαμε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής να καλύψετε το βασικό κενό, το βασικό μελανό σημείο που έχει αυτή η συμφωνία ως προς την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και να ζητήσετε από τη Γαλλία μια δήλωση σύμφωνα με την οποία η Συμφωνία αυτή προβλέπει αρωγή και σε περίπτωση παραβίασης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν το κάνατε αυτό. Αυτό που δεν κάνατε εσείς το έκανε το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURACTIV, που υπέβαλε ερώτηση στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών: Καλύπτει η Συμφωνία αυτή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; Απάντησε γραπτά -θα καταθέσω στα Πρακτικά την απάντηση- το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Αμυντική Συμφωνία με την Αθήνα δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.
Η Στρατιωτική Ανάλυση Κατάστασης (ΣΑΚ), το επίσημο θεσμικό κείμενο των Ενόπλων Δυνάμεων και η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΣΣ) που βασίζεται σε αυτό εντοπίζει τις βασικές απειλές της Τουρκίας την τελευταία περίοδο ακριβώς στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Αυτή η βασική ανάγκη καλύπτεται από τη Συμφωνία.
Και, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε ανάγκη αυτές τις θεσμικές αναλύσεις στρατού; Δεν ξέρουμε μόνοι μας πού εκφράστηκε κυρίως η τουρκική επιθετικότητα το 2020: Με την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα της από το Oruc Reis, με την ευθεία πρόσκληση που ουσιαστικά απεύθυνε η κυβέρνηση στην Τουρκία, λέγοντας ότι ο πυρήνας της κυριαρχίας μας είναι τα έξι μίλια, ότι εκεί είναι η κόκκινη γραμμή.
Άκουσα τον αγαπητό Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει εθνικά υπερήφανος. Εθνικά υπερήφανος αισθανθήκατε, κύριε συνάδελφε, όταν τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς το γαλλικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που μόλις είχαμε οριοθετήσει με την Αίγυπτο παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο και σε σχετική ερώτηση απάντησε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, η φωνή δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αυτό «δεν είναι δουλειά της Ελλάδας είναι δουλειά της Γαλλίας». Και πριν από λίγες μέρες δεν είχαμε νέα παρενόχληση πάλι εντός της ΑΟΖ του ίδιου γαλλικού πλοίου; Ορισμένοι είπαν ότι η παρενόχληση έγινε και κάτω από τα έξι μίλια.
Και σήμερα που μιλάμε, αγαπητέ Υπουργέ της Άμυνας, έχουμε νέα παράνομη NAVTEX εκ μέρους Τουρκία στην πορεία του Nautical Geo. Σας ρωτώ ευθέως. Θα ζητήσετε βάσει αυτής της Συμφωνίας Συνδρομής το δικό μας πολεμικό πλοίο που ελπίζω να συνοδεύει το Nautical Geo, να συνοδεύεται από μια γαλλική φρεγάτα; Ή θα τριτώσει το κακό και θα παρενοχλήσει πάλι η Τουρκία το πλοίο εντός της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής μας Οικονομικής Ζώνης ανενόχλητα;
Θα συνεχίζετε να μην λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό επικαλούμενοι τάχα «ιστορικές» συμφωνίες, μη όντας ικανοί να υπερασπίσετε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας;
Και θα συνεχίζετε να παραπλανείτε τον λαό και ως προς το δεύτερο μελανό σημείο που έχει αυτή η Συμφωνία, την αποστολή για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο της Κορέας ελληνικού μαχητικού εκστρατευτικού σώματος, με κίνδυνο να έχουμε νεκρούς Έλληνες στρατιώτες σε περιοχή που δεν είναι επικράτεια της Γαλλίας, αλλά είναι πρώην αποικία της.
Πού στοιχειοθετείται εδώ ο ισχυρισμός μου ότι δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Προσπαθείτε να δημιουργήσετε σύγχυση ανάμεσα στην ολοκληρωμένη στρατηγική Σαχέλ, που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που και εμείς την υποστηρίζουμε, γιατί θέλουμε η Ευρώπη να έχει στρατηγικά αυτόνομη εξωτερική πολιτική και αυτόνομη στρατηγική άμυνα από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία δεν προβλέπει αποστολή μάχιμων σωμάτων στην Υποσαχάρια Αφρική, με την ξεχωριστή επιχείρηση της Γαλλίας Μπαρκάν και Τακούμπα, που έχουν ξεκινήσει από το 2014, με ανάπτυξη πέντε χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη ζώνη, ήδη με δεκάδες νεκρούς.
Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων φαντάρων που θα πάνε εκεί, αλλά αποτελεί μείζονα αλλαγή του παραδείγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εφόσον μάλιστα συνδυαστεί με την εντελώς πέραν κάθε λογικής αποστολή πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συμμετέχουν για πρώτη φορά ελληνικές δυνάμεις σε μια ενδο-αραβική σύγκρουση, σε μια σύγκρουση σιιτών - σουνιτών, σε έναν άσχημο πόλεμο με θύματα μικρά παιδιά.
Λέει σε ένα άρθρο ο Υπουργός Εξωτερικών στα «ΝΕΑ», ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δύναμη-γέφυρα της χώρας μας ανάμεσα στην Υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το ακριβώς αντίθετο: Κόβετε τις δυνατότητες η Ελλάδα να είναι πραγματική γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρώπη, και αυτές τις χώρες, όπου κάθε φορά που πηγαίναμε ως Υπουργοί Εξωτερικών τι λέγαμε; Ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αποικιακή δύναμη. Ποτέ η δική μας διασπορά δεν είχε σχέσεις κυριαρχίας στις χώρες στις οποίες ζούσε. Είχε σχέσεις ειρηνικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό τον λόγο μπορούσαμε να είμαστε αξιόπιστος συνομιλητής και στην Τεχεράνη και στο Ριάντ, μπορούσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς να είμαστε μέρος του προβλήματος.
Τα ανατρέπετε αυτά. Ανατρέπετε μια πάγια φιλειρηνική πολιτική της χώρας χωρίς να πάρετε τίποτα πίσω ως αντάλλαγμα. Πλειοδοτείτε σε πατριωτισμό. Αντί, όμως, να αξιοποιήσετε την κριτική που σας κάνουμε για να βελτιώσετε τη συμφωνία, που έχει τεράστια, τερατώδη κενά, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην αντίστοιχη κριτική του Ανδρέα Παπανδρέου με το «Βυθίσατε το Χόρα», έχετε επιλέξει να μη λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να εμπλέκετε τη χώρα σε αναδιαμόρφωση της πάγιας εξωτερικής της πολιτικής με τεράστιους κινδύνους, χωρίς να πάρετε τίποτα πίσω για αυτήν.
Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά θέλω να αναφερθώ και στις προμήθειες και στο πώς εξασφαλίζεται, πράγματι, το αξιόμαχο της χώρας, γιατί η κοινή μας προσπάθεια πρέπει πάντοτε να είναι πώς θα προστατεύσουμε, με τον καλύτερο τρόπο, τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και απέναντι στην Τουρκία και απέναντι στις μεγάλες ανάγκες που δημιούργησε η κρίση και η πανδημία.
Ας πω πρώτα-πρώτα, ότι εμείς είχαμε συμφωνήσει το χτίσιμο των φρεγατών στην Ελλάδα. Οι φρεγάτες είναι αναγκαίες για την εθνική άμυνα και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είχαν προγραμματιστεί από την κυβέρνησή μας. Θα επανέλθω στις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη σε αυτό το πεδίο. Εμείς είχαμε συμφωνήσει, λοιπόν, ότι οι φρεγάτες θα χτίζονταν στην Ελλάδα. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη συνεργασία στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας, στη συμφωνία, είναι σε επίπεδο απλού ευχολογίου. «Κατά το δυνατόν» λέει το άρθρο 25. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις φρεγάτες. Έχετε εγκαταλείψει την αμυντική βιομηχανία στην τύχη της. Μέχρι και χθες άκουσα -όχι με απορία, με φρίκη- ότι ακόμα και τα φυσίγγια του ελληνικού στρατού δεν θα τα παράγουν πια τα ΕΑΣ, αλλά ότι και αυτά θα περιλαμβάνονται σε νεά μεγάλη προμήθεια, την οποία προτείνατε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.
Ας πάμε τώρα στο ζήτημα των εξοπλισμών. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται επαρκή άμυνα η χώρα. Τι σημαίνει «επαρκής άμυνα»; Να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας την αποτρεπτική ισχύ για να μην διανοείται καν ο οποιοσδήποτε -και κυρίως η γνωστή χώρα- να προχωρήσει σε οποιοδήποτε τυχοδιωκτισμό. Ποιος μπορεί να μας πει τι είναι επαρκής άμυνα; Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και για να μην ξαναγυρίσουμε στις μίζες και στο πάρτι των επιτηδείων του παρελθόντος, έχουμε συμφωνήσει σε μία διαδικασία κατά την οποία σε τέσσερα στάδια -ξεκινώντας από τα ανώτατα συμβούλια των κλάδων, προχωρώντας στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τέλος στο Συμβούλιο Άμυνας- η ίδια η φυσική στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να μας ορίζει ποιες είναι οι ανάγκες της.
Εμείς αυτό κάναμε και για πρώτη φορά στη μνημονιακή περίοδο εξασφαλίσαμε και την αναβάθμιση των F-16 και προγραμματίσαμε την αγορά των τριών φρεγατών Belharra, που είναι αναγκαίες για να παράσχουν άμυνα περιοχής σε ανοιχτή θάλασσα -εκεί που κυρίως ασκείται η επιθετικότητα της Τουρκίας- και εξασφαλίσαμε την ενδιάμεση αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με συντήρηση της μέσης ζωής τους μέχρις ότου παραδοθούν οι φρεγάτες.
Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Στην αρχή εγκατέλειψε την αγορά των φρεγατών, λέγοντας ότι είναι ακριβές. Θύμισε ο κ. Λοβέρδος στην Επιτροπή στη Βουλή, ότι ο κύριος Υπουργός Άμυνας είχε πει πως δεν μπορούμε να τις αγοράσουμε πια γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας επέβαλε 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά για τους αντισυνταγματικούς ασφαλιστικούς νόμους της περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Σε αντάλλαγμα εξήγγειλε την αγορά των Rafale, που δεν είχε προγραμματιστεί και δεν είχε προταθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είχε περάσει από κανένα από τα θεσμικά στάδια που προανέφερα, ούτε έχει ενταχθεί σε προγραμματισμό και σε προτεραιοποίηση. Και τώρα τελευταία φορά ακούσαμε από το βήμα της Θεσσαλονίκης την αγορά έξι πρόσθετων Rafale, τα οποία πάλι ο κ. Μητσοτάκης, σαν να είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης της χώρας, ως πραγματικά «ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΕ» προανήγγειλε, χωρίς να έχει περάσει αυτό από οποιαδήποτε προεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διαβάζω στις εφημερίδες σας να επιχαίρετε για αυτές τις διαδοχικές αγορές. Χθες φιλική σας εφημερίδα, το «Πρώτο Θέμα», έλεγε: «Περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη γίνεται η Ελλάδα.» Έτσι εξασφαλίζεται η αναγκαία ισορροπία όμως;
Τι ανακοινώθηκε χθες από την Τουρκία; Η αγορά σαράντα F-16 block 70 και o εκσυγχρονισμός ογδόντα F-16 σε επίπεδο Viper. Είναι προφανές ότι η Τουρκία, με μεγαλύτερο οικονομικό βάθος από εμάς, εάν δεν έχουμε μια στρατηγικά προγραμματισμένη αμυντική πολιτική, αλλά απλώς αγοράζουμε ό,τι επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης για λόγους εντυπωσιασμού των Ελλήνων και όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, θα μπορεί να υπερθεματίζει σε αγορές, γιατί έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από εμάς, γιατί το δημόσιο χρέος της είναι 37% ενώ το δικό μας είναι 210% και το κυριότερο γιατί το 75% των στρατιωτικών της αναγκών το καλύπτει από την αμυντική της βιομηχανία, ενώ εσείς έχετε αφήσει τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ στο έλεος τους, να μην μπορούν καν να παράγουν τις σφαίρες που χρειάζεται ο ελληνικός Στρατός.
Δεν είναι από έναν αφηρημένο πασιφισμό, λοιπόν, που σας λέμε ότι εμπλέκετε τη χώρα σε μια επιβλαβή κούρσα εξοπλισμών, που αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 40%, ενώ μειώνει τον προϋπολογισμό της υγείας κατά 12%. Ναι, η ειρήνη είναι καταστατική αρχή για την Αριστερά, για τις προοδευτικές δυνάμεις και κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε Έλληνας, κάθε πατριώτης ειρήνη θέλει. Όμως, το λέμε και γιατί η κούρσα των εξοπλισμών υπονομεύει στην πραγματικότητα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Έτσι κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι.
Παληκαρισμοί χωρίς αντίκρισμα είναι η πολιτική σας και αναβλητική διπλωματία. Η διπλωματία δίνει λύσεις, κύριοι συνάδελφοι. Σας ζητήσαμε να προωθήσετε την προσφυγή στη Χάγη ζητώντας από την Τουρκία να δεσμευθεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να μην δώσετε δωρεάν την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης που την επιθυμούσε και αυτή και οι χώρες που έχουν συναλλαγές μαζί της. Αγνοήσατε τις εκκλήσεις μας να επιδιώξετε την ειρηνική επίλυση της διαφοράς μέσω της διπλωματίας, το μοναδικό τρόπο που υπάρχει για να λύνονται οι διαφορές, τον τρόπο που σας δείξαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε αυτή την ολοκληρωμένη πολιτική που προωθεί λύσεις μέσω της διπλωματίας, που προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα μέσω της αποτελεσματικής αποτροπής, αυτή την πολιτική που δεν έχετε εσείς, αυτή που ασκήσαμε εμείς και αυτή που θα εφαρμόσουμε ξανά, όταν κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ