10/10/2021

Αλ. Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την παραίτηση του  Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς

Τον περασμένο Μάιο, ο (έως χθες) καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς βραβευόταν με το βραβείο «Ελευθερίας των ΜΜΕ». Ποιος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία; Ποιος άλλος από τον στενό πολιτικό του φίλο, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σήμερα, 5 μήνες μετά, ο Κουρτς βρίσκεται εκτός καγκελαρίας, αναγκασμένος σε παραίτηση ύστερα από τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο κατηγορείται για στημένες δημοσκοπήσεις και προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ, δίνοντας ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο για τον σκοπό αυτό.
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ομιλητής της βράβευσης Κουρτς, συνεχίζει να απολαμβάνει τον τίτλο του Μωυσή και του τσιτάχ από εγχώρια ΜΜΕ που έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη Λίστα Πέτσα. Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αρνείται να αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για έλεγχο δημοσκοπήσεων που εξόφθαλμα παραβιάζουν κάθε όριο αξιοπιστίας και κοινής λογικής.
Είναι η Ελλάδα μία «μικρή Αυστρία του Κουρτς;».
Το πιθανότερο είναι ότι η Αυστρία του Κουρτς είναι μία «μικρή Ελλάδα του Μητσοτάκη» και του πλέγματος διαφθοράς που έχει δημιουργήσει γύρω του.
Για περίπου 1 εκατ. ευρώ διώκεται και παραιτείται από καγκελάριος ο Κουρτς.
Περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος έχουν ήδη δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ, και εδώ δεν τρέχει τίποτα.

Στην Αυστρία, οι θεσμοί λειτούργησαν. Η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα, μόλις τα δημοσιεύματα περί διαφθοράς είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στην Ελλάδα, εκκωφαντική σιωπή.

Ένα είναι το βέβαιο. Το βραβείο «Ελευθερίας των ΜΜΕ» έπρεπε δικαιωματικά να είχε δοθεί στον κ. Μητσοτάκη και όχι στον κ. Κουρτς.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απλά προσπάθησε να τον αντιγράψει…