11/10/2021

Επίκαρη ερώτηση Τριανταφυλλίδη: Επανεμφάνιση του φαινομένου διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Για ακόμη μια χρονιά ανοχύρωτη υγειονομικά η πόλη

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Επανεμφάνιση του φαινομένου διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Για ακόμη μια χρονιά ανοχύρωτη υγειονομικά η πόλη».

Πληθαίνουν οι καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα για διασωληνωμένους ασθενείς σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ελλείψει κενών κλινών.
Προσωπικά μάλιστα έγινα δέκτης καταγγελίας για δύο ασθενείς με covid19 που διασωληνώθηκαν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και παρέμειναν εκτός ΜΕΘ. Πρόκειται για το ίδιο Νοσοκομείο στο οποίο ο κος. Μητσοτάκης εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ covid στις 24 Απριλίου 2021 έπειτα από δωρεά του "Ελλάδα 2021". Μετά από 7 μήνες οι 18 νέες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν ανενεργές καθώς δεν υπάρχει μόνιμο υγειονομικό προσωπικό για να τις στελεχώσει.
Λίγες ώρες μετά τη δημόσια καταγγελία μου στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 για τα περιστατικά, ο Καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης, Διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» Βασίλης Κώτσης μιλώντας στο ρ/σ Real Fm 107,1, αποκάλυψε ότι το ίδιο φαινόμενο έλαβε χώρα και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: «Ισχυρή πίεση από περιστατικά covid19 δέχεται ήδη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι. Πέρυσι τέτοιες μέρες στο «Παπαγεωργίου» δεν υπήρχε κανένας -ή υπήρχε μόνο ένας-διασωληνωμένος, ενώ σήμερα η ΜΕΘ είναι γεμάτη».
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη υγειονομικά εικόνα που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο από την 1η Οκτωβρίου, αναδεικνύουν την κυβερνητική ανεπάρκεια και την έλλειψη σχεδίου ως προς την υγειονομική θωράκιση της πόλης. Δυστυχώς, όπως και πριν από ένα χρόνο, οι εκκλήσεις μας και οι προτάσεις μας για την αξιοποίηση χώρων υποδοχής και διαχωρισμού κρουσμάτων κορονοϊού (όπως το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» και το ιστορικό «424») δεν εισακούστηκαν, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξαναβιώσει η πόλη ένα νέο μαύρο Νοέμβριο, όπως και την περσινή χρονιά.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το μείζον ζήτημα ύπαρξης διασωληνωμένων ασθενών με covid19 εκτός ΜΕΘ, σε περίπτωση μάλιστα που επιβαρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονία;
2) Πόσες νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και πιο είναι συνολικά το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;
Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος