12/10/2021

Κ. Βέττα: Στόχος η συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού μετώπου που θα σταματήσει την διολίσθηση της χώρας και θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά, τους εργαζομένους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους

Συνέντευξη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα στο politic.gr

Μήπως, με αφορμή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την υπερπροβολή των ενστάσεών σας σε μια συμφωνία που εσείς ξεκινήσατε, κάνετε στη ΝΔ την αντιπολίτευση που σας έκανε το σημερινό κυβερνών κόμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Η μόνιμη αρχή που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και η προώθηση των πάγιων θέσεων της Ελλάδας στο διεθνές πολιτικό στερέωμα.

Το αποδείξαμε καθ΄όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης μας θωρακίζοντας την εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου προωθήθηκε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην περιοχή, ενάντια στις πατριδοκάπηλες και εθνικιστικές φωνές στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η ιστορία έχει αποδείξει, πλέον, ότι η ΝΔ έδρασε μικροκομματικά, υποκριτικά και ανεύθυνα όταν συμμετείχε και υποδαύλιζε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η ένοχη σιωπή της και η πλήρης αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για την συμφωνία με την Γαλλία, δε, ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή: θα την υπερψηφίζαμε αν δεν εμπεριείχε τα δύο κρίσιμα άρθρα για την κοινή υπεράσπιση σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως και το ανοικτό παράθυρο για αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.

Παράλληλα, δε, προκύπτουν ιδιαίτερα ερωτηματικά για το τίμημα της αγοράς, το γεγονός ότι δεν ενισχύει την αμυντική μας βιομηχανία, όπως και για το υπέρογκο κόστος της δημιουργίας υποδομών στην Καλαμάτα, το οποίο εμείς διαπραγματευόμασταν σε πολύ χαμηλότερη βάση.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην συνδιαλλαγεί, στην κοινή κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, και να ενσωματώσει τις βάσιμες ενστάσεις μας.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρέπει να τα απαντήσει.

Διακρίνω τις τελευταίες ημέρες μια πιο επιθετική στάση και του Αλέξη Τσίπρα ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την πανδημία. Συνιστά και μια έμμεση αυτοκριτική για την ήπια αντιπολίτευση που είχατε ασκήσει μέχρι πρόσφατα επί του ζητήματος;

Όλο το διάστημα της πανδημίας, ασκούμε υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και εφικτές προτάσεις.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζομένους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας – με αυξημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις-, γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 7% του ΑΕΠ και αναδιανομή των χρηματικών ροών ώστε να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και πρακτικές.

Το μέλημα μας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, όπως αποδείχθηκε από τα κυβερνητικά μας πεπραγμένα, είναι διαρκές και αταλάντευτο. Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί το ίδιο για τη ΝΔ που τόσο προεκλογικά, όσο και σήμερα ακόμη, δεν έχει διδαχθεί τίποτε για τη σημασία των δημόσιων παρεμβάσεων στην Υγεία. Η συνταγή είναι η ίδια: επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και καταργήσεις δομών, μονιμοποιήσεις με το σταγονόμετρο, υποβάθμιση πρωτοβάθμιας υγείας, χαριστικές διατάξεις για ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ. Η διαφορά είναι ευκρινής και αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Για να επανέλθω, όμως, στο ερώτημά σας: Η αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι πασίδηλη. Είμαστε εδώ και καιρό στις πρώτες θέσεις διεθνώς σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τα νοσοκομεία υπερφορτώνονται, η πρωτοβάθμια φροντίδα αποδυναμώνεται και από την άλλη η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική την ώρα που έχουμε 250-300 νεκρούς την εβδομάδα και περιμένουμε δύσκολο χειμώνα.

Οπότε, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς, ούτε να καλύπτουμε πρόσωπα και καταστάσεις, την ώρα που η κοινωνία θέτει αμείλικτα ερωτήματα και επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στην κυβέρνηση για την αποτυχία της.

Δεν το κάναμε ποτέ, ούτε θα το πράξουμε και τώρα.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στη νεοναζιστική ακροδεξιά, μήπως είναι βαθύτεροι οι λόγοι που αυτή αναγεννιέται από τις στάχτες της; Μήπως ευθύνεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ένα ποσοστό του πληθυσμού αισθάνεται αποκομμένο από τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου;

Προφανώς και έχετε δίκιο, υπάρχουν μόνιμες αιτίες που υποδαυλίζουν την παρουσία της ακροδεξιάς, του φασισμού και των νεοναζιστικών συμμοριών: η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια, η ξενοφοβία, η απέχθεια για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα δημιουργούν ένα αντιδραστικό σκηνικό όπου εμφιλοχωρεί ένας ακραίος αντιδημοκρατικός λόγος και αξιόμεμπτες παραβατικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, η ανοχή, η ενσωμάτωση ακόμα και η υπουργοποίηση προσώπων που έχουν μεγάλη διαδρομή σε κεντρικές πολιτικές θέσεις στον ακροδεξιό χώρο, συνέβαλλε στην κανονικοποίηση του αυταρχισμού στην δημόσια σφαίρα. Να το πω απλά :Το κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά γίνεται από την ΝΔ.

Δυστυχώς, στο πλαίσιο των μικροκομματικών συμφερόντων, προωθείται η απαξίωση της πολιτικής, της δημοκρατίας και του σεβασμού σε απαράγραπτα  δικαιώματα και παγκόσμιες αξίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι αταλάντευτα αντίθετος στην ακροδεξιά, την απαξίωση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Το έχει αποδείξει διαχρονικά, το αποδεικνύει συνεχώς. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τη ΝΔ.

Η αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού αποτελεί καθημερινό καθήκον κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη, ώστε να μην αναβιώσει ποτέ ξανά το φάντασμα των χειρότερων στιγμών της σύγχρονης, ελληνικής και παγκόσμιας, ιστορίας.

Με δεδηλωμένη τη φιλοπεριβαλλοντική στάση του κόμματός σας, ποια είναι η δική σας εναλλακτική πρόταση στην απολιγνιτοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση και στη Δυτική Μακεδονία;

Η απολιγνιτοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση –και όχι η απανθρακοποίηση- γίνεται πρόχειρα, βίαια και χωρίς διαβούλευση, βυθίζοντας σε ανασφάλεια και απόγνωση την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Δημιουργούνται ακανθώδη ζητήματα και αναπάντητα ερωτήματα για την εργασία των κατοίκων, το παραγωγικό μοντέλο, την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις αποκαταστάσεις εδαφών και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την τηλεθέρμανση και μια σειρά άλλων θεμάτων που δυναμιτίζουν το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης.

Παράλληλα, η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ναρκοθετεί έτι περαιτέρω την προοπτική της περιοχής και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., από την άλλη, υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς που θα λαμβάνει υπόψη, όμως -με θεμελιωμένες και κοινωνικά αποδεκτές ρήτρες- την απασχόληση των κατοίκων, την αποκατάσταση των εδαφών, την περιβαλλοντική ισορροπία με ειδικά χωροταξικά σχέδια, τους έτερους παραγωγικούς τομείς, την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων (π.χ με την παραγωγή του 50% της συνολικής ενέργειας), την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την επάρκεια ρεύματος.

Η διαφορά στην προσέγγιση, τους στόχους και τα μέσα είναι ριζική. Μόνο αν υιοθετηθούν οι προτάσεις μας, μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση στην Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας δικαιώνουν καθημερινά, όπως διαπιστώνουν οι πολίτες της περιοχής.

Ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δυσφορούν με το ότι βλέπουν σε θέσεις ευθύνης του κόμματος πρόσωπα τα οποία πρωταγωνίστησαν και στην κυβερνητική του περίοδο. Μήπως ο υπεσχημένος μετασχηματισμός έχει αργήσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ιδίως αν την άνοιξη έχουμε εκλογές;

Η αγωνία του κόσμου αφορά την ακρίβεια, την οικονομική επισφάλεια, την υγειονομική προστασία, την ανασφάλεια για την Παιδεία, την αυξανόμενη ανεργία, την έλλειψη καλοπληρωμένων δουλειών.

Δεν θεωρώ ότι το πρώτιστο μέλημα της κοινωνίας είναι η κριτική ή η έμφαση στα πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, με όσες και όσους συνομιλώ, η θεματολογία αφορά την ατομική και συλλογική δυστοκία που προκαλείται από τις κυβερνητικές πολιτικές, το στένεμα των οριζόντων, την ασφυξία στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την συγκρότηση των κατάλληλων σχημάτων για την ποιοτική αναβάθμιση της αντιπολίτευσης, εάν και όπου κριθεί σκόπιμο.

Να είστε σίγουρος, όπως και οι πολίτες που μας διαβάζουν, ότι όλες οι ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αποσκοπούν στην συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού μετώπου που θα σταματήσει την διολίσθηση της χώρας και θα δώσει προοπτική στη νέα γενιά, τους εργαζομένους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Και, όσο κι αν κάποιοι ελπίζουν το αντίθετο, να είστε επίσης βέβαιος ότι αυτό το όραμα θα γίνει σύντομα πράξη.