ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/10/2021

Δ. Παπαδημούλης: Ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έφερε και στηρίζει την ΝΔ στην διακυβέρνηση με μαύρη αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, είναι αδύνατον πλέον να κρύψει την πραγματικότητα

 Δ. Παπαδημούλης: Ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έφερε και στηρίζει την ΝΔ στην διακυβέρνηση με μαύρη αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, είναι αδύνατον πλέον να κρύψει την πραγματικότητα



Δ. Παπαδημούλης: Ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έφερε και στηρίζει την ΝΔ στην διακυβέρνηση με μαύρη αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, είναι αδύνατον πλέον να κρύψει την πραγματικότητα: Ουραγός εντός ΕΕ στην διαχείριση της πανδημίας η Ελλάδα, ανεπαρκής προετοιμασία του ΕΣΥ και των σχολείων, πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης - «Οι πρόσφατες δηλώσεις Οικονόμου & Πέτσα για τις πλημμύρες στην Β. Εύβοια αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου μιας ανεύθυνης και εξοργιστικά προκλητικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς των κυβερνώντων» - «Η συμφωνία ολόκληρης της αντιπολίτευσης να ερευνηθεί η λίστα Πέτσα και οι δημοσκοπικές πρακτικές ορισμένων εταιριών αλλάζει το πολιτικό τοπίο και δημιουργεί μια νέα δυναμική» - Άρθρο στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr

Άρθρο με τίτλο: «Η απλή αναλογική αποτελεί ιστορική ευκαιρία και πρόκληση για την χώρα, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» ( https://www.ieidiseis.gr/opinions/114181/dimitris-papadimoylis-i-apli-analogiki-apotelei-istoriki-efkairia-kai-proklisi?fbclid=IwAR3dzlgzlbn5PiKgrXnJqwj3mWPZD1UmVVcrVbK-WpdgxPGrdx2KC0IMed0 ) του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η ιστοσελίδα ieidiseis.gr.

«Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σημάδια ότι η ΝΔ δεν συμπεριφέρεται πλέον ως σοβαρό κόμμα που μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική, δίκαιη και επιτυχημένη υπέρ του δημοσίου συμφέροντος κυβερνητική διαχείριση» αναφέρει ο Δημ. Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο «για μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πριμοδότηση των ισχυρών, για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Λειτουργεί κυνικά με προστατευτικό μανδύα την χρηματοδότηση των ΜΜΕ για να παραπληροφορούν και να διαφημίζουν το ανύπαρκτο έργο της και κυρίως να κρύβουν την ανικανότητα και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες».

Ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το ότι «αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο με στόχο την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έναντι προκλητικών ωφελημάτων, και που ωφελεί τους εντολείς, τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά ανταποδοτικά και τους ίδιους τους κυβερνώντες, τους φίλους και τους κολλητούς».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά πως το πολιτικό τοπίο φαίνεται να αλλάζει και να δημιουργείται μια νέα δυνατότητα και δυναμική  με την συμφωνία ολόκληρης της αντιπολίτευσης να ερευνηθεί η λίστα Πέτσα και οι δημοσκοπικές πρακτικές ορισμένων εταιριών με στενούς δεσμούς με το Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά τέλος το σενάριο για διπλές εκλογές με τον πλειοψηφικό εκλογικό νόμο της ΝΔ και την απλή αναλογική επισημαίνει πως «αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την χώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και για τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνεργαστούν πολιτικά και να συγκλίνουν προγραμματικά και να βγάλουν επιτέλους τη χώρα από την περίοδο της οπισθοδρόμησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Η απλή αναλογική αποτελεί ιστορική ευκαιρία και πρόκληση για την χώρα, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης

*του Δημήτρη Παπαδημούλη

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σημάδια ότι η ΝΔ δεν συμπεριφέρεται πλέον ως σοβαρό κόμμα που μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική, δίκαιη και επιτυχημένη υπέρ του δημοσίου συμφέροντος κυβερνητική διαχείριση. Όλα έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο ενός κυνικού βαλκανικού νεοφιλελευθερισμού, με πήλινα ακροδεξιά πόδια. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πλέον επώδυνα φανερό ακόμη και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.

Πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της για τις πλημμύρες στην Β. Εύβοια, όπως αυτή του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου: ‘’Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς’’ ή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα: ‘’Οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα, μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα’’, αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου μιας ανεύθυνης και εξοργιστικά προκλητικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς των κυβερνώντων.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πριμοδότηση των ισχυρών, για την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Λειτουργεί κυνικά με προστατευτικό μανδύα την χρηματοδότηση των ΜΜΕ για να παραπληροφορούν και να διαφημίζουν το ανύπαρκτο έργο της και κυρίως να κρύβουν την ανικανότητα και την απροθυμία της να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Το πολιτικό τοπίο όμως φαίνεται να αλλάζει. Η συμφωνία ολόκληρης της αντιπολίτευσης να ερευνηθεί η λίστα Πέτσα και οι δημοσκοπικές πρακτικές ορισμένων εταιριών με στενούς δεσμούς με το Μαξίμου, δημιουργεί μια νέα δυνατότητα και δυναμική.

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός που έφερε και στηρίζει την ΝΔ στην διακυβέρνηση με μαύρη αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, εξωραϊσμό της πραγματικότητας και άκρατη φιλοκυβερνητική μονομέρεια, είναι αδύνατον πλέον, όσο και αν προσπαθεί, να κρύψει την πραγματικότητα.

Ούτε η θέση ουραγού εντός ΕΕ της Ελλάδας στην διαχείριση της πανδημίας μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί, ούτε η ανεπαρκής προετοιμασία του ΕΣΥ και των σχολείων να αποκρυφτεί, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί η πλήρης αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες και το κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Το κράτος, ως λάφυρο της ΝΔ, δουλεύει για τους ισχυρούς

Η ταύτιση κόμματος-κράτους επί κυβέρνησης ΝΔ έχει φτάσει στο απόγειο. Η κύρωση των μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία δεν έρχεται στην Βουλή για να μην διασπαστεί το κόμμα. Οι ακροδεξιοί λύνουν και δένουν μέσα στην ΝΔ, για να μην χαθεί η ψήφος των αντιεμβολιαστών και των Μακεδονομάχων.

Οι προαγωγές των υπευθύνων στελεχών της πολιτικής προστασίας για την φονική εξέλιξη στο Μάτι βγάζουν μάτι. Και η δικαιοσύνη πιέζεται και καρκινοβατεί στην εξιχνίαση και ποινική αντιμετώπιση μεγάλων σκανδάλων όπως της Novartis και ιδιαιτέρως ειδεχθών εγκλημάτων. Η κατακραυγή που υπέβοσκε, αυξάνεται γρήγορα και μπορεί να εξελιχθεί σε αφρισμένο ποτάμι. Το γνωρίζουν αυτό στην ΝΔ και στο Μαξίμου, και γι’ αυτόν τον λόγο βιάζονται... Να διορθώσουν την πολιτική τους; Όχι βέβαια. Να περάσουν όσους δεσμευτικούς για την επόμενη διακυβέρνηση, νόμους μπορούν. Να οδηγήσουν -μοιραία- την χώρα σε πορεία νέας χρεοκοπίας επικαλούμενοι το διεθνές περιβάλλον, την πανδημία και την ...κλιματική αλλαγή. Και να κλείσουν δουλειές και να κάνουν μπίζνες προς όφελος των ίδιων και των ισχυρών φίλων τους.

Δεν πρόκειται για κυβέρνηση εφαρμογής κάποιου ρεαλιστικού προγράμματος, αλλά για κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο με στόχο την λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, έναντι προκλητικών ωφελημάτων. Που ωφελεί τους εντολείς, τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά ανταποδοτικά και τους ίδιους τους κυβερνώντες, τους φίλους και τους κολλητούς.

Η ΝΔ που έχει την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας το 2010, αντί να αξιοποιήσει την δυνατότητα που έδωσε η έξοδος από την μνημονιακή επιτήρηση για να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να υλοποιήσει μέτρα ανακούφισης που αφορούν την καθημερινότητα των ταλαιπωρημένων Ελλήνων μετά από μια δεκαετία πολεμικού τύπου πτώσης του ΑΕΠ, αποδυναμώνει τους ασθενέστερους και την μεσαία τάξη, χτυπάει τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν περισωθεί στα χρόνια των μνημονίων και ξεπουλά όσο-όσο πολύτιμη δημόσια περιουσία. Όπως έγινε πρόσφατα και με την δημόσια και στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΗ.

Απλή αναλογική: Η μεγάλη πρόκληση

Η απλή αναλογική αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την χώρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και για τις άλλες δυνάμεις της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Να συνεργαστούν πολιτικά και να συγκλίνουν προγραμματικά και να βγάλουν επιτέλους τη χώρα από την περίοδο της οπισθοδρόμησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Να αξιοποιήσουν όσο είναι ακόμη καιρός το περιθώριο που έδωσε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, να κινηθεί αυτόνομα χωρίς ασφυκτική μνημονιακή κηδεμονία.

Τα κοράκια της συντηρητικής Ευρώπης και οι ‘’φειδωλοί’’ του ευρωπαϊκού Βορρά αδημονούν να μας ξαναβάλουν σε επιτήρηση και η κυβερνητική διαχείριση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει δυστυχώς απλόχερα τον δρόμο για κάτι τέτοιο. Φορτώνει το χρέος, ξοδεύει το μαξιλάρι, μισθώνει σκανδαλωδώς με χρήματα των φορολογουμένων έναν πανάκριβο -όπως φαίνεται- προπαγανδιστικό μηχανισμό. Αφήνει επίσης, το ενεργειακό σύστημα της χώρας διαλυμένο, με σπασμωδικές ενέργειες το περιβάλλον βαριά πληγωμένο, την παιδεία προβληματική και τείνουσα στον αναχρονισμό και την δημόσια Υγεία υπονομευμένη.

Όσο πιο γρήγορα ηττηθούν και φύγουν, τόσο το καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία. Αλλά έχουν κάνει ήδη τεράστιο κακό. Η προοδευτική συμμαχική Κυβέρνηση που καλείται και πρέπει να τους αντικαταστήσει οφείλει να είναι σοβαρά προετοιμασμένη για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ανάκαμψης. Η προγραμματική της σύγκλιση και συμφωνία οφείλει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη επί πραγματικών δεδομένων και να συγκροτηθεί από πρόσωπα ικανά να την υλοποιήσουν.

Οι αναπτυξιακές και δημοκρατικές τομές στο κράτος, την δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την υγεία και προπαντός στην ενέργεια και το περιβάλλον οφείλουν να είναι αποφασιστικές και καινοτόμες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να αποτελέσει τον εγγυητή των προοδευτικών τομών, μεταρρυθμίσεων και του εκδημοκρατισμού ενός παρατημένου κράτους με την επαναφορά των διαβουλεύσεων και με την συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σήμερα απαιτείται στιβαρή και αποτελεσματική συνεργασία. Για να μην ‘’καεί’’ η απλή αναλογική που ισχύει στις περισσότερες και πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μην οδηγηθούμε στις διπλές εκλογές με τον πλειοψηφικό εκλογικό νόμο της ΝΔ. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την απλή αναλογική βάζοντας την χώρα στις ράγες μιας δημοκρατικής, αναπτυξιακής και δίκαιης κανονικότητας, ενός ευρωπαϊκού εταίρου κι όχι ενός μόνιμα χρεοκοπημένου κράτους παρία. Ξεδιπλώνοντας έτσι, την ελπίδα για μια χώρα που να αξίζει επιτέλους στους πολίτες της και στα ξενιτεμένα πολύτιμα νιάτα της.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ