18/10/2021

Σ. Βαρδάκης: Αμετανόητη η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που διαλύει τις λαϊκές αγορές

Με αφορμή την κατάθεση, εκ μέρους της Κυβέρνησης, του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Η κυβέρνηση επιμένει να κινείται μεθοδικά σε βάρος των παραγωγών αγροτών, τους οποίους έντεχνα «αποβάλλει» από τις λαϊκές αγορές με το σχέδιο νόμου, που φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αδιαφορώντας τόσο για την φιλοσοφία, όσο και για τον κοινωνικό χαρακτήρα ενός θεσμού που καθιερώθηκε από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, επανέρχεται στα αρχικά της σχέδια, αφήνοντας σκοτεινά σημεία τα οποία θα καθοριστούν με Υπουργικές αποφάσεις, για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως ο τρόπος λειτουργίας, ο τρόπος αδειοδότησης, οι προκηρύξεις, ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν κλπ, τα οποία καθορίζουν και τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Με διατάξεις όπως η αλλαγή των Παραγωγικών Αδειών σε Επαγγελματικές με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, διατάξεις τιμωρητικές με αυστηρές ποινές, προϋποθέσεις συγκεκριμένου ποσοστού πώλησης των προϊόντων (50%) για την εκ νέου χορήγηση θέσης στην λαϊκή αγορά, δείχνει την πόρτα της εξόδου από αυτές σε ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου.

Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, τον Φεβρουάριο του 2021 από την κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών των ομοσπονδιών των λαϊκών αγορών, αλλά και των συνεχών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το αρχικό νομοσχέδιο συμπαρασταθήκαμε στο δίκαιο αγώνα των Παραγωγών και Εμπόρων Λαϊκών αγορών, με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων:

1. 18/2/21 με την υπ. αρ. 4319 ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία ζητούσαμε απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου που έβαζε ταφόπλακα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

2. 21/4/21 με την υπ. αρ. 2488, κοινοβουλευτική αναφορά, βάσει της επιστολής των 3 μεγαλύτερων Ομοσπονδιών λαϊκών αγορών, με την οποία ζητούσαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για ενημέρωση σχετικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

3. 10/2/21 με την υπ. αρ. 1439 κοινοβουλευτική αναφορά, βάσει της ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων λαϊκών αγορών.

4. 31/3/21 με την υπ. αρ. 2223 κοινοβουλευτική αναφορά, βάσει των προτάσεων της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων λαϊκών αγορών για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας τους.

5. 14/4/21 με την υπ. αρ. 2326 κοινοβουλευτική αναφορά, βάσει της επιστολής του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας που εναντιώνεται στη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Στις 9 Απριλίου 2021 μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του κλάδου, με συμμετοχή των τομεαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο, από την αρχή έως το τέλος, “στην πραγματικότητα καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό.’’

Ο κ. Γεωργιάδης αντί να αθετεί τις δεσμεύσεις του, απέναντι στους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών, καλό θα ήταν να φροντίζει να τις τηρεί στο ακέραιο. Ο δικός μας ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως οι προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών.»