22/10/2021

Ρ. Δούρου: Αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια οι πολίτες εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Ρένα Δούρου στην Κομοτηνή
Διήμερη περιοδεία της Ρ. Δούρου

“Οι πολίτες φέτος στην πατρίδα μας, από την Κομοτηνή ως τα Χανιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας, έχοντας απέναντί τους, και όχι στο πλευρό τους, την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως παρατηρητής. Αμέτοχη, χωρίς την πολιτική βούληση να παρέμβει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ”, αυτά παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στην Κομοτηνή. “Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο αναντικατάστατος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμίδων”, συνέχισε η ίδια προσθέτοντας ότι “στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, την πολύ δύσκολη περίοδο 2014 – 2019, δείξαμε πως μπορούν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς. Σε συνεργασία με την τότε Διοίκηση της ΔΕΗ και τους εργαζομένους της, η δική μας Διοίκηση εφάρμοσε το πρόγραμμα `Ρεύμα για Όλους`, προστατεύσαμε ευάλωτα νοικοκυριά, αποτρέψαμε να τους κοπεί το ρεύμα”. Δείξαμε πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαφυλάξει το δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, να διασφαλίσει το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό των πολιτών σε δύσκολες συνθήκες”.
Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο, Γ. Γκαράνη και τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Συντονισμού, Ευ. Τσακιρίδη, η Ρένα Δούρου συνοδευόταν από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τον Βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Χαρίτου, τη Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης, Α. Κουγιουμτζόγλου, τον αναπληρωτή Συντονιστή, Ο. Φερχάτ, τις συντονίστριες ΟΜ Κομοτηνής, Κ. Κιορόγλου και Κ. Πανέρη, τα μέλη της Ν.Ε. Τ. Μουμτζίδη, Κ. Παπαχρήστου, τον Συντονιστή της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Καρβούνη και την Ελ. Λαφτσή, Δημοτική Σύμβουλο, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή”. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Γ. Μουρτίδη και την Αρχ. Τσατσικου, προϊστάμενη κοινωνική λειτουργό.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στο “Σισμανόγλειο” νοσοκομείο: “επικίνδυνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη”
Ακολούθως η Ρένα Δούρου επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των εργαζομένων Γ. Τσουγκρανά, τον Αντιπρόεδρο, Αλ. Σπανό, τη Γραμματέα, Μ. Ντικούδη, τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Χρ. Διακάλης, νοσηλευτές καθώς και τη γιατρό Μ. Κουρτούμα, εκπρόσωπο των 37 ανεμβολίαστων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή. “Είμαστε εδώ για τη δημόσια υγεία, τη μόνη ασπίδα κατά της πανδημίας σήμερα, και κατά των απειλών του μέλλοντος”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, προσθέτοντας ότι “με κυβερνητική ευθύνη, η χώρα μας βρίσκεται μακράν τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη”.
“Η επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται, κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει λάθος σήματα, ότι δήθεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία ενώ αδυνατεί να πείσει για τους εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση στην Πορτογαλία, με 88% εμβολιαστική κάλυψη. Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να απορρίπτει τη στήριξη του ΕΣΥ”, συνέχισε η ίδια. “Δεν είναι τυχαίο ότι σε ό,τι αφορά το υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη νομοθετική ρύθμιση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει το νοσοκομείο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή”. “Ούτε είναι τυχαίο και το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης συζητά συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο άλλων και κόβει 900 εκατομμύρια από τη δημόσια υγεία σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022!”

Συνάντηση με τον Σύλλογο Ατόμων με αναπηρία “Περπατώ”

Νωρίτερα η Ρένα Δούρου και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία “Περπατώ”, στο Κέντρο Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία. Συγκεκριμένα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο, παραολυμπιονίκη Αλ. Ταξιλδάρη, το μέλος του ΔΣ, Σ. Νταντανίδη, την Project manager προγράμματος Στ. Αργυροπούλου. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου και γνώρισαν το προσωπικό, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, οδηγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές. “Η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το αναπηρικό κίνημα οφείλει να είναι προτεραιότητα γιατί αποτελεί θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ακροδεξιά, που σήμερα δυστυχώς ξανασηκώνει κεφάλι, ανέκαθεν στοχοποιούσε τα ανάπηρα άτομα, τη διαφορετικότητα. Και ακριβώς σε αυτό το πεδίο, του αγώνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των αναπήρων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα και μπορεί να κάνει πάρα πολλά για να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των αναπήρων συμπολιτών μας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Όπως άλλωστε απέδειξε και η εμπειρία της Δύναμης Ζωής στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο για Θέματα Αναπηρίας Βιβή Τσαβαλιά και τη στήριξη της λειτουργίας Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ως την εγκατάσταση 35 μηχανισμών seatrack για την απρόσκοπτη πρόσβαση των κινητικά αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων στις παραλίες μας”, σχολίασε η Ρ. Δούρου.
Αργότερα ακολούθησε περιοδεία της Ρένας Δούρου στον Δήμο Ιάσμου και συνάντησή της με τον Δήμαρχο, Όντερ Μουμίν καθώς και με τοπικές κοινότητες. Ακολούθως η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία προστέθηκαν ο Μπ. Φερχάτ και Ζ. Κουγιουμτζόγλου, μέλη της Ν.Ε., και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Γερασίμου και Μ. Τσιουμάκα, περιηγήθηκε στην πόλη και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, Η. Μπούκα που μαζί με την Α. Μαρκοπούλου και Χρ. Βίδουρα, τη ξενάγησαν στο Λαογραφικό Μουσείο. Η επίσκεψη στον Ίασμο ολοκληρώθηκε με συνομιλία με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου, Κ. Αμούτζα.

Συνάντηση στη ΔΕΗ: “Η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση υπονομεύει και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και την οικονομία του τόπου”

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τον Βουλευτή, Δ. Χαρίτου, τη Συντονίστρια Αγγ. Κουγιουμτζόγλου και το μέλος της ΝΕ, Τ. Μουμτζίδη, είχε συνάντηση με τον διευθυντή της ΔΕΗ ΑΗΣ Κομοτηνής, Περικλή Στρατηγόπουλο και τους εκπροσώπους του Σωματείου των Εργαζομένων, Αθ. Τσακμακίδη, Θ. Μπίκο. Η Ρένα Δούρου αφού θύμισε ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα, “δεν έγινε ούτε ένα ευρώ αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί”, σχολίασε ότι “ο αγώνας για να παραμείνει το Δ της ΔΕΗ, για να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της, συνεχίζεται, παρά την πρόσφατη απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων”. “Συνεχίζουμε, όλοι μαζί, γιατί αυτός δεν είναι ένας συντεχνιακός αγώνας. Η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και μάλιστα εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης, υπονομεύει όχι μόνο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών αλλά και την οικονομία του τόπου. Για αυτό και μας βρίσκει όλους και όλες απέναντι. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά ο αγώνας μας είναι μονόδρομος”.
Τέλος, το απόγευμα η Ρένα Δούρου αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Ν. Τσαλικίδη, εκπροσώπους παραγωγικών φορών (Επιμελητηρίων, επαγγελματικών ομοσπονδιών, κ.α.) καθώς και με τον Σύλλογο Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger.
Η περιοδεία της Ρ. Δούρου συνεχίζεται αύριο Σάββατο στο νομό και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.