26/10/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπείες, λόγω έλλειψης φαρμάκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπείες, λόγω έλλειψης φαρμάκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας».

Το τελευταίο διάστημα δεχτήκαμε καταγγελίες από ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για τη  μεγάλη καθυστέρηση και τις αναβολές  των προγραμματισμένων θεραπειών τους. Χιλιάδες οι ασθενείς που επισκέπτονται κάθε μήνα την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου για τη λήψη θεραπειών από όλη τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα, ιδίως από την περιοχή της Καρδίτσας και άλλων όμορων νομών. Το τελευταίο  διάστημα έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των θεραπειών τους, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων για τις θεραπείες τους φαρμάκων.
Η φαρμακευτική αγωγή για τις ανοσοθεραπείες και τα φάρμακα αντισωμάτων υποδοχής καρκινικών κυττάρων νέας τεχνολογίας, αποτελούν φάρμακα και θεραπείας υψηλού  κόστους. Όμως, η πολιτεία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οφείλουν στους πολίτες να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος των φαρμάκων σε σχέση με το όφελος που προσφέρουν στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που εξαντλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εξαιτίας του προϋπολογισμού,  βάζοντας τους ασθενείς σε νέες περιπέτειες. Πρόκειται για φάρμακα, τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες έτσι ώστε να καθίστανται δυνατές οι προγραμματισμένες θεραπείες.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και οι ογκολογικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς προέρχονται από περιοχές πέραν της Θεσσαλίας, το επιλέγουν για την θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται σημαντική αύξηση ασθενών τα τελευταία χρόνια κατά 30%. Στο νοσοκομείο λειτουργεί φαρμακείο και εργαστήριο διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων τα οποία διαχειρίζονται φάρμακα πολλών εκατομμυρίων το μήνα,  όμως έχουν, δυστυχώς, σοβαρές ελλείψεις τόσο στη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, όσο και στην καταλληλότητα του χώρου, με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και τη ζωή των ασθενών.
Ο μειωμένος κάθε χρόνο προϋπολογισμός στην υγεία, η ελλιπής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι τεράστιες ελλείψεις στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό (σε μεγαλύτερο βαθμό τώρα με τις αναστολές των υγειονομικών), δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με αναπόφευκτες δυσμενείς συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

Επειδή μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και ασθενείς που εξαρτώνται από την ανοσοθεραπεία,  η οποία καθορίζει την ποιότητα αλλά και το χρόνο ζωή τους.
Επειδή υπάρχουν δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς που σταμάτησαν για δύο βδομάδες τη θεραπεία τους.
Επειδή πέρα από τους κίνδυνους της πανδημίας πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε και την άλλη «μεγάλη» ασθένεια, που πλήττει άτομα και οικογένειες.
Επειδή η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η ασφαλής φροντίδα των ασθενών είναι ευθύνη της πολιτείας.
Επειδή επανειλημμένα διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για ογκολογικούς ασθενείς στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Επειδή τα θέματα που προκύπτουν κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων είναι γνωστά, και δυστυχώς επαναλαμβανόμενα, συνεπώς θα πρέπει να προβλέπονται έγκαιρα οι φαρμακευτικές ανάγκες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην καθυστερήσουν ξανά οι ανοσοθεραπείες των ασθενών του Π.Ν.Λ. και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις ελλείψεις των φαρμάκων;
Θα προβεί η κυβέρνηση σε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό  ώστε να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο και να καλυφθούν οι φαρμακευτικές ανάγκες του Π.Ν.Λ.;
Προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνολογικός εξοπλισμός για την αναβάθμιση του εργαστηρίου διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και του φαρμακείου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που προσέρχεται στο νοσοκομείο;
Προβλέπεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στον προϋπολογισμό του 2022;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λάππας Σπυρίδων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)