29/10/2021

Επίσκεψη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΚΕΑΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δράσει για να ακυρώσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΚΕΑΤ και να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του

Διαδοχικές συναντήσεις είχαν χθες οι βουλευτές του Νότιου τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, και Γιάννης Mουζάλας, συνοδευόμενοι από το συντονιστή του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αντώνη Ρέλλα, συνεργάτες των βουλευτών του Νότιου Τομέα Νίκου Παππά και Γιάννη Μπαλάφα και τον εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Δημήτρη Καψάλη, με τον Σύλλογο Εργαζομένων και τη Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ΝΠΔΔ που εδρεύει στην Καλλιθέα.

Κατά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους συζητήθηκαν αναλυτικά τα θέματα της προσπάθειας της νυν διοίκησης να μεταθέσει το σύνολο του έργου εκπαίδευσης και αποκατάστασης των ατόμων με βλάβες όρασης στο θυγατρικό της ΝΠΙΔ «Πρωτοπορία», που λειτουργεί με τη μορφή ΑΜΚΕ, ανοίγοντας το δρόμο για αντικατάσταση του δημόσιου φορέα από ιδιωτικούς, ενδεχομένως και τρίτες ιδιωτικές εταιρείες.

Συζητήθηκαν ακόμη οι απολύσεις προσωπικού της «Πρωτοπορίας» με εμπειρία είκοσι χρόνων και η αντικατάσταση τους με άτομα πολύ μικρότερης εμπειρίας. Επίσης η μείωση εργαζομένων στο ΚΔΑΠΑμεΑ του Κέντρου, υπό το πρόσχημα της μείωσης των εισπραττόμενων vouchers, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε σε παιδιά και ενήλικες με βλάβες όρασης που δεν έχουν εμβολιαστεί, να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του ΚΔΑΠΑμεΑ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι εξέθεσαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πώς η νυν διοικήτρια του ΚΕΑΤ, ενώ ήταν και η ίδια υποψήφια για θέση μόνιμου υπαλλήλου του φορέα στο πλαίσιο της προκήρυξης 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ, σε μια πρωτοφανή κίνηση, προκάλεσε απόφαση του Δ.Σ. που εστάλη στο ΑΣΕΠ αμφισβητώντας τον πίνακα κατάταξης το οποίο εκείνο εξέδωσε, όπου προηγούνται εκείνης δύο άλλες υποψήφιες. Το ΑΣΕΠ απέρριψε τον έλεγχο ως ανεπίτρεπτο, δεδομένου ότι, ως ανεξάρτητη αρχή δεν υπόκειται παρά στον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των βουλευτών συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του ΚΕΑΤ και έθεσε επί τάπητος τα παραπάνω ζητήματα. Κατά τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων και στοιχείων για τα ζητήματα του ΚΔΑΠΑμεΑ, του προσωπικού, των ισολογισμών και εν γένει της διαχείρισης του φορέα. Οι βουλευτές θα επανέλθουν με αναλυτικό αίτημά τους προς τη διοίκηση για σαφείς απαντήσεις επί των θεμάτων αυτών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσαν τη δέσμευσή τους να παρέμβουν με όλα τα δυνατά μέσα για την αναστολή κάθε προσπάθειας συρρίκνωσης του ΚΕΑΤ και ανάθεσης του έργου του σε ιδιωτικούς φορείς, όπως και για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του ως φορέα της Πολιτείας που υλοποιεί την υποχρέωσή της να εκπαιδεύει και να καταρτίζει τα άτομα με βλάβες όρασης έτσι ώστε να εντάσσονται πλήρως στην κοινωνία.