ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/10/2021

Χρ. Σπίρτζης: Δυστυχώς, ακροδεξιοί θύλακες εντός της ΕΛ.ΑΣ, δρουν με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας

Χρ. Σπίρτζης: Δυστυχώς, ακροδεξιοί θύλακες εντός της ΕΛ.ΑΣ, δρουν με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας



Συνέντευξη του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο iEidiseis.gr και τον δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουρή

Μιλάτε για «δολοφονία» του 18χρονου Ρομά. Πού το στηρίζετε;

Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ενός δεκαοκτάχρονου, που δεν οδηγούσε σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που δεν είχε όπλο, που δέχτηκε 38 σφαίρες μέσα σε αστική περιοχή και δύο από αυτές τον έπληξαν θανάσιμα; Ατύχημα;

Τα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δίνουν καθαρές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων και αναδεικνύουν σκοπιμότητες και ψέματα, είτε επισήμων δελτίων τύπου είτε διαρροών, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

Αρχικά μίλησαν για τραυματίες αστυνομικούς, σε επίσημο δελτίο τύπου. Από τους διαλόγους αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Από τους διαλόγους φαίνεται ότι μπόρεσαν να διακρίνουν ότι οι επιβαίνοντες ήταν Ρομά. Επομένως θα μπορούσαν να διακρίνουν ότι δεν οπλοφορούσαν, αφού δεν δέχτηκαν πυροβολισμούς.

Είπαν για νεκρό 21 ετών, ενώ ήταν 18 χρονών και δεν είπαν για τους δύο επιβαίνοντες ότι ήταν ανήλικοι.

Δεν είπαν ακόμη και σήμερα αν ο Νίκος Σαμπάνης δεν ήταν οδηγός, παραπέμποντας σε τεστ dna.

Ρωτήσαμε για τα ψέματα αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Έγινε προσπάθεια να μην γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη ότι 7 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, καταδίωκαν και πυροβόλησαν 38 φορές δύο ανήλικους και έναν δεκαοχτάχρονο.

Βλέπουμε όμως την αγωνιώδη προσπάθεια της ΝΔ, να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης σε άλλα ψέματα, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κόβοντας και ράβοντας δηλώσεις είτε δικές μου είτε άλλων στελεχών μας. Κορυφαίες γκεμπελίστικες μέθοδοι της ομάδας «ψέματος» της ΝΔ και του προπαγανδιστικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ότι δήθεν είπαμε ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι ακροδεξιοί, ότι δήθεν στηρίζουμε την παραβατικότητα, ότι δήθεν είμαστε υπέρ της παραβατικότητας των Ρομά και ενάντια στην ελληνική αστυνομία και άλλες κουταμάρες. Στόχος τους, να συνεχίσουν να κλείνουν το μάτι σε ακροδεξιούς θύλακες εντός και εκτός αστυνομίας, να συσπειρώσουν το δεξιό ακροατήριο εντός της ΕΛΑΣ, παρά τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, συνεχίζοντας την πολιτική του «Νόμου και της Τάξης», που έχει φέρει την απόλυτη ανασφάλεια σε κάθε πολίτη και την πλήρη αποδόμηση της ελληνικής αστυνομίας.

Για να είναι ξεκάθαρο για μία ακόμη φορά, σε κόντρα της προπαγάνδας του επιτελικού κράτους:

Εμείς θέλουμε μια αστυνομία με λυμένα χέρια στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, στην αξιόπιστη λειτουργία της δίπλα στους πολίτες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, στο κοινωνικό έργο της, στην ευλαβική τήρηση του Συντάγματος και στο βάθεμα της Δημοκρατίας

Και Θέλουμε δεμένα τα χέρια όσων θέλουν να μην υπηρετήσουν την δημοκρατία, το σύνταγμα, την κοινωνία και τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας.

Θέλουμε μια αστυνομία που με τη στάση της θα επικουρεί στην διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαφωνεί στις παραπάνω θέσεις μας, κατανοούμε γιατί δεν αλλάζουν οι πολιτικές «του Νόμου και της Τάξης» και το πώς χρησιμοποιεί την ΕΛΑΣ.

Μιλάτε επίσης για αυτονόμηση ακροδεξιών ομάδων σε ομάδες όπως η ΔΙΑΣ. Επίσης πού το στηρίζετε;

Όλες οι ομάδες αστυνομικών της ΔΙΑΣ είχαν ξεκάθαρη εντολή, να σταματήσουν την καταδίωξη, όπως αποκαλύφθηκε από τα ηχητικά ντοκουμέντα.

Το ότι δεν υπάκουσαν δείχνει πολλά και μάλλον απογοητευτικά για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ.

Ο τρόπος που αντιμετώπισαν το περιστατικό στη συνέχεια, όταν πυροβόλησαν 38 φορές, εντός του αστικού ιστού, αποδεικνύει ότι δεν τηρούνται οι βασικές αρχές εκπαίδευσης των σχολών και λειτουργίας της ΕΛΑΣ, που ορίζουν : «οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν και να μην σκοτώνουν», «Να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, δράστη ή αστυνομικού», «Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε την σωματική μας ακεραιότητα, των πολιτών και του ενδεχόμενου δράστη».

Υπάρχει όμως μια αντίθεση που είναι πραγματικά ανατριχιαστική και ενδεικτική της επικράτησης ακροδεξιών αντιλήψεων σε κάποιους εντός της ΕΛΑΣ.

Η εικόνα του πατέρα και της μητέρας, που μέσα στον πόνο τους για τον χαμό του 18χρονου γιού τους, χωρίς να έχουν το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική παιδεία, να κάνουν έκκληση «για να μην γίνουν ζημιές και φασαρίες» και η εικόνα πανηγυρισμών κάποιων αστυνομικών, να αποκαλούν «ήρωες» τους 7 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Και μόνο η σκέψη ότι αν επικρατήσουν σε κάποιους, έστω και λίγους, εντός της Αστυνομίας, τέτοιες αντιλήψεις, αύριο ένα άλλο παιδί επειδή δεν θα σταματήσει θα έχει την τύχη του Νίκου Σαμπάνη. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε παιδί, οποιασδήποτε οικογένειας.

Αυτή η ανησυχία, από τις δηλώσεις που έχουν γίνει ως σήμερα, προφανώς δεν προβληματίζει ούτε τους Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε τα στελέχη της ΝΔ.

Οι ακροδεξιοί θύλακες εντός της ΕΛΑΣ και οι ακροδεξιές αντιλήψεις και δράσεις δεν είναι κάτι που λέμε λόγω των όσων συνέβησαν στο Πέραμα. Το περιστατικό αυτό ήταν μία ακόμη απόδειξη αυτού που φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια.

Δυστυχώς, ακροδεξιοί θύλακες εντός της ΕΛΑΣ, δρουν με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΝΔ και έχουν κατορθώσει να κυριαρχούν ακροδεξιές αντιλήψεις, συμπεριφορές και δράσεις, σε συγκεκριμένα τμήματα της ΕΛΑΣ.

Αν δεν ισχύει αυτή η εκδοχή, τότε ισχύει μια ακόμη χειρότερη: η ύπαρξη εντολών για ακραίες, αντιδημοκρατικές δράσεις.

Ας απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει.

Η λίστα με τα περιστατικά αστυνομικής βίας από αστυνομικούς των ομάδων ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, που δρουν εκτός των δημοκρατικών πλαισίων είναι ατελείωτη.

Ενδεικτικές περιπτώσεις ο κ. Ινδαρές εντός της οικίας του, η οικογένεια του κ. Καττή στα Σεπόλια, ο ξυλοδαρμός του νέου ανθρώπου στη Νέα Σμύρνη, η διάλυση της ανθοδέσμης μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Και από την άλλη η ανοχή σε δράσεις ακροδεξιών ομάδων εντός σχολείου στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο, στη λειτουργία των γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Νόμος και Τάξη» κατάφερε, προχθές, αστυνομικός να σπάει βιτρίνες στα Εξάρχεια, φωνάζοντας είμαι τρελός και τραυματίζοντας μια γυναίκα. Είναι η απόδειξη της εσχατιάς που έφτασε η πολιτική της καταστολής, με την ανοχή της ύπαρξης ακροδεξιών ομάδων και ακροδεξιών αντιλήψεων μέσα στην αστυνομία. Αν ένας αστυνομικός λειτουργεί έτσι, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία; Αν αντιμετωπίζει την παραβατικότητα όπως αντιμετωπίστηκε η καταδίωξη στο Πέραμα, αν η ίδια η ΕΛΑΣ και το Υπουργείο διαρρέει ψέματα στις ανακοινώσεις του, περί δήθεν τραυματιών, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στον κάθε πολίτη;

Και για να μην στρεβλώσει η προπαγανδιστική ομάδα της ΝΔ τα λεγόμενα μας να πούμε ότι δεν ανεχόμασταν, δεν ανεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε οποιονδήποτε σπάει βιτρίνες.
Στηρίζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που είναι δημοκρατικοί πολίτες και τους καλούμε να μην ανέχονται και να μην φοβούνται να καταγγείλουν, τέτοιες δράσεις και συμπεριφορές από ακροδεξιούς θύλακες και ακροδεξιές αντιλήψεις, που μεγαλώνουν την απόσταση μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας, τραυματίζοντας την δημοκρατία και ντροπιάζοντας την ελληνική αστυνομία.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης;

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έγιναν 4.500 κατ’ εξαίρεση προσλήψεις ειδικών φρουρών, συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ενώ στο προσεχές μέλλον θα γίνουν άλλες 600. Οι ειδικοί αυτοί φρουροί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία στις ομάδες καταστολής, εκπαιδεύτηκαν από 25 ως 45 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνονται οι επισκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΝΔ, μέσα στις σχολές και η υποχρεωτική εγγραφή των 4500 ειδικών φρουρών στα σωματεία της αρεσκείας της ΝΔ.

Η διαφανέστατη και αξιοκρατική πρόσληψη μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, που τυγχάνει καθολικής αποδοχής, καταστρατηγήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως και η επαρκής εκπαίδευση στις σχολές της αστυνομίας, των κατ’εξαίρεσηπροσληφθέντων.

Δεν ακούσαμε μία λέξη από τα κυβερνητικά χείλη, για προγράμματα δια βίου μάθησης, για συνεχή και τακτική εκπαίδευση των αστυνομικών, για εξειδίκευση και κίνητρα πρόσθετων σπουδών.

Τα αποτελέσματα γνωστά και πολύ οδυνηρά σε όλη την Ελλάδα.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ειπώθηκαν ουκ ολίγα ψέματα. Γιατί; Και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα;

Ειπώθηκαν ψέματα και μάλιστα όχι μόνο μέσω διαρροών αυτή τη φορά αλλά με επίσημο δελτίο Τύπου. Όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ τοποθετείται σε ένα τόσο σοβαρό γεγονός επιλέγοντας συνειδητά να πει ψέματα, δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα. Όπως δημιουργείται και μείζον θέμα γύρω από τη λειτουργία της Αστυνομίας και του Υπουργείου. Αντί να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών με βάση τα πραγματικά γεγονότα, υπήρξε μια ξεδιάντροπη προσπάθεια συγκάλυψης. Επομένως, το υπουργείο και η ΕΛΑΣ προσπάθησαν να καλύψουν τους αστυνομικούς που είχαν εμπλακεί σε καταδίωξη με νεκρό. Τα ηχητικά ντοκουμέντα, τα βίντεο και οι μαρτυρίες ξεσκέπασαν γρήγορα αυτήν την αντιδημοκρατική απόπειρα συγκάλυψης που επιχείρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατέστη για μια ακόμη φορά σαφές ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έχει λειτουργίες που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σε μια πολιτισμένη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα. Οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας έχουν γνώση, μνήμες, είναι σε εγρήγορση και δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί αυτός ο θλιβερός, αντιδημοκρατικός κατήφορος.

Μπορεί να έχουμε πόλεμο στο νέο υπουργό εκ των έσω, όπως επιμένουν κάποιες πληροφορίες;

Ποιοι δίνουν και ποιοι επιμένουν σε τέτοιες πληροφορίες;

Καταλαβαίνουμε την δεινή θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αποτελέσματα της πολιτικής της, στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη.

Καταλαβαίνουμε ότι προσπαθεί να μετακινήσει την ευθύνη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛΑΣ, που η ίδια τοποθέτησε, ενώ γνωρίζει ότι οι ευθύνες ανήκουν ολοκληρωτικά στις επιλογές του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη και στο δόγμα του «Νόμου και της Τάξης».

Αν όμως έχουμε στην Ελληνική Αστυνομία πόλεμο στο Νέο Υπουργό εκ των έσω, τι να πούμε για τους Υπουργούς που υπηρέτησαν στο συγκεκριμένο Υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ;

Τι να πούμε όταν ο τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ, που ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε την παραίτηση του, σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου;

Σε κάθε περίπτωση όποιος δίνει αυτές τις πληροφορίες, που περιλαμβάνουν βαρύτατες κατηγορίες, ας βγει να τις διατυπώσει δημόσια. Διαφορετικά το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει την προπαγανδιστική τακτική για όλα φταίνε οι άλλοι, εκτός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια παράκληση μόνο: όταν τελειώσουν με την προπαγάνδα ας ασχοληθούν και με την ασφάλεια του πολίτη, με τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα, με τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται οι αστυνομικοί, με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, με την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες.

Το ερώτημα που σας απευθύνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «τι είδους αστυνομία θέλετε», τι απαντάτε;

Το όραμα μας, το όραμα του προοδευτικού κόσμου, είναι το μέλλον μιας σύγχρονης δημοκρατικής Αστυνομίας, με αστυνομικούς πολίτες και εργαζόμενους, μακριά από την αντίληψη της στρατικοποιημένης αστυνομίας, με μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια του πολίτη, τη δημόσια τάξη και το δημόσιο αγαθό της αστυνόμευσης μακριά από το δόγμα «Νόμος και τάξη», με πραγματική ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών της αστυνομίας στην τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με διασφάλιση και εμβάθυνση των εργασιακών κεκτημένων και του εργασιακού πλαισίου των αστυνομικών, με σεβασμό στις ανάγκες των χιλιάδων αστυνομικών ως εργαζόμενους πολίτες με μεγάλη επικινδυνότητα, με επαρκείς υποδομές, με σύγχρονα συστήματα, με σεβασμό στους νόμους, στους κανόνες, στην δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διαφορετικότητα, με αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών με ένα σύγχρονο οργανισμό, με τις αναγκαίες πραγματικές οργανικές θέσεις, με κατάργηση των νέων υπηρεσιών καταστολής ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία και στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.

Μια αστυνομία με σύγχρονες δομές και αξιοκρατία, με σχέδιο και λειτουργία σε συνεργασία και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης, σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης.

Μια αστυνομία προσανατολισμένη στην καταπολέμηση του εγκλήματος, με επαρκώς εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με στελέχωση από ειδικούς επιστήμονες που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκλήματος και των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

Η βαριά αρνητική ιστορική μνήμη και το χάσμα που υπάρχει στις σχέσεις της ελληνικής αστυνομίας με την ελληνική κοινωνία πρέπει να ξεπεραστεί.

Αυτό προϋποθέτει μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, μια δημοκρατική αστυνομία, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των πολιτικών σκοπιμοτήτων, μια αστυνομία προσανατολισμένη στην κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια του πολίτη και όχι στην καταστολή.

Την απόφαση της δικαιοσύνης να αφεθούν ελεύθεροι οι εφτά αστυνομικοί και οι δυο ρομά πώς την κρίνετε;

Όπως με ενημέρωσαν νομικοί γιατί δεν κρίθηκαν ύποπτοι για φυγή και διάπραξη αντίστοιχων αδικημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική δικαιοσύνη και η τακτική ανάκριση πρέπει να διερευνήσει όλα τα στοιχεία, όλες τις λεπτομέρειες, να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, να ερευνήσει ποιοι και γιατί ανακοίνωσαν και διέρρεαν ψέματα, ποιοι και αν προσπάθησαν να συγκαλύψουν. Οφείλει να μείνει ανεπηρέαστη από όλους και να αγνοήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις Υπουργών και οποιουδήποτε άλλου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα σταθεί στο ύψος της.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ