01/11/2021

Αλ. Χαρίτσης: Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης συγκρούεται με την καταστροφική έξαρση της πανδημίας και τις εκρηκτικές αυξήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - βίντεο

Σημεία Ομιλίας του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας στην Ολομέλεια της Βουλής

Με αφορμή την νέα καταστροφική έξαρση της πανδημίας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία στην υγειονομική διαχείριση αλλά και παντελή αδυναμία καλλιέργειας κλίματος συναίνεσης στην κοινωνία. Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ για τις λαϊκές αγορές στην ολομέλεια τη Βουλής, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να ενισχύσει επιτέλους το Εθνικό Σύστημα Υγείας», «να αποσυμφορήσει τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» και «να προχωρήσει επιτέλους στην συγκρότηση επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, όπως ζήτησε μόλις προχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εντάσσεται στην κυβερνητική λογική της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και της αδιαφορίας για τις συνθήκες διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «διάλυση όχι μόνο των λαϊκών αγορών αλλά και ευρύτερα του παραγωγικού ιστού της χώρας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο εισόδημα και την ίδια την επιβίωση αγροτών και επαγγελματιών», την στιγμή μάλιστα που «η έκρηξη των ανατιμήσεων δημιουργεί σοβαρή ανεπάρκεια τροφής και η πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά και φθηνά προϊόντα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ».

«Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στην πραγματική οικονομία» υπογράμμισε παράλληλα ο βουλευτής. «Η έλλειψη ρευστότητας, η νέα βαριά υπερχρέωση των επιχειρήσεων μέσα στην πανδημία και βεβαίως οι εκρηκτικές ανατιμήσεις είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Αντί να θωρακίσετε την οικονομία απέναντι στους κινδύνους και να λάβετε επιτέλους μέτρα για τις ανατιμήσεις και την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, είτε παρουσιάζετε μια εικόνα εικονικής πραγματικότητας, είτε παραπέμπετε στην προσωρινότητα της κρίσης και στις διεθνείς της προεκτάσεις».

«Βλέπουμε ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει προτάσεις για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, για τη μείωση συγκεκριμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, υπενθυμίζοντας ότι «παρόμοιες κινήσεις έχει προτείνει και σε εθνικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις έχει αρνηθεί πεισματικά».