05/11/2021

Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Σε αναβρασμό ο ΕΦΚΑ Βόλου μετά τις νέες αποφάσεις της Διοίκησης

Ερώτηση Μεϊκόπουλου: Σε αναβρασμό ο ΕΦΚΑ Βόλου μετά τις νέες αποφάσεις της  Διοίκησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Σε αναβρασμό ο ΕΦΚΑ Βόλου μετά τις νέες αποφάσεις της  Διοίκησης»

Τις τελευταίες μέρες,  έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επιλογές της Διοίκησης του ΕΦΚΑ για τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων (Α’ και Β’) στο ΕΦΚΑ Βόλου, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε δικαιολογημένη αναστάτωση.
Το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας που ψηφίστηκε το 2017 και ήταν σχεδιασμένο από το 2015, προέβλεπε τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων στον ΕΦΚΑ Βόλου. Ωστόσο σήμερα, εξαιτίας της εκτεταμένης ψηφιοποίησης πολλών υπηρεσιών και παροχών του ΕΦΚΑ και τη σημαντική μείωση του υπάρχοντος προσωπικού, τα δεδομένα και οι ανάγκες της υπηρεσίας έχουν αλλάξει.
Το Σεπτέμβριο του 2021, ο Σύλλογος Εργαζομένων σε πλήρη συμφωνία με την ΠΥΣΥ Θεσσαλίας, απέστειλε πρόταση στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, ώστε σε περίπτωση δημιουργίας δύο Διευθύνσεων να υπάρξει συστέγαση στο υπάρχον κτήριο και όχι μετακίνηση της Β` Διεύθυνσης σε άλλο.
Αιφνιδίως και χωρίς πειστικές εξηγήσεις, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι τελικά η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων αλλά με μεταγκατάσταση της Β` Διεύθυνσης, κατά παρέκκλιση της πρότασης του Συλλόγου.
Η δημιουργία δύο Διευθύνσεων σε διαφορετικά κτήρια έχει προκαλέσει εκτεταμένη δυσφορία σε εργαζόμενους, κυρίως σε όσους εξωθούνται σε αναγκαστικές μετακινήσεις μεταξύ υπηρεσιών και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και διαβούλευση με το προσωπικό, ώστε να ακουστούν οι προτάσεις και οι ανάγκες των υπαλλήλων.
Προϊστάμενοι που υπηρετούν επί 36 συναπτά έτη στην υπηρεσία, με τη νέα απόφαση της Διοίκησης για τη δημιουργία δύο διευθύνσεων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε νέους τομείς αναλαμβάνοντας νέες αρμοδιότητες, σε αντικείμενα στα οποία θα πρέπει να εξοικειωθούν εκ νέου μετά από τόσα χρόνια.
Μάλιστα, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε ότι η δημιουργία της νέας Διεύθυνσης του υποκαταστήματος σε διαφορετικό κτήριο, παρά το γεγονός ότι ο Τεχνικός Υπεύθυνος πραγματογνώμονας διαφώνησε με τη μετακίνηση της Β’ Διεύθυνσης, καθώς το νέο κτήριο μέχρι στιγμής δεν πληροί ως υποδομή τα προαπαιτούμενα για τη βέλτιστη λειτουργία της υπηρεσίας.
Τη δικαιολογημένη δυσφορία των υπαλλήλων του υποκαταστήματος εντείνει το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για έλλειμμα αξιοκρατίας στις επιλογές των προϊσταμένων για τις δύο νέες διευθύνσεις, με τα επιλεγέντα πρόσωπα να τοποθετούνται στις θέσεις κατά παρέκκλιση κάθε ηθικού κανόνα που διέπει τη δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία.
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει σημαντικά και την κοινωνία του Βόλου, με τον τοπικό τύπο να καταγράφει έλλειμμα διαφάνειας στις αποφάσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ Βόλου να υφίστανται αναγκαστικές μετακινήσεις σε νέα πόστα, χωρίς να λαμβάνουν πειστικές εξηγήσεις για την αναγκαιότητα αυτής της αναστάτωσης.
Επειδή, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ έλαβε αιφνίδιες αποφάσεις για το υποκατάστημα του Βόλου κατά παρέκκλιση των υπηρεσιακών αναγκών σύμφωνα με τους εργαζόμενους.
Επειδή, η νέα απόφαση για τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων στον ΕΦΚΑ Βόλου δεν δικαιολογείται από τις υπηρεσιακές ανάγκες αλλά ούτε και από το υπάρχον προσωπικό της υπηρεσίας.
Επειδή, η δημιουργία δύο Διευθύνσεων εξωθεί τους υπαλλήλους σε αναγκαστικές μετακινήσεις και σε εκ νέου εκμάθηση νέων πόστων μετά από χρόνια υπηρεσίας.
Επειδή, τη δικαιολογημένη δυσφορία των υπαλλήλων του υποκαταστήματος εντείνει το γεγονός ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για έλλειμμα αξιοκρατίας στις επιλογές των προϊσταμένων για τις δύο νέες διευθύνσεις.
Επειδή, η αξιοκρατία και η αναγνώριση της προσφοράς των υπαλλήλων πρέπει να είναι γνώμονας για την τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Είναι ενήμερος για την απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ για τη δημιουργία δύο Διευθύνσεων σε δύο διαφορετικά κτήρια στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ Βόλου;
Εγκρίνει την απόφαση αυτή, με βάση τα δεδομένα της υπηρεσίας όπως τα παρουσίασαν στο Διοικητή του ΕΦΚΑ Σύλλογος Εργαζομένων και ΠΥΣΥ Θεσσαλίας;
Είναι ενήμερος για τις υπόνοιες μεροληψίας που υπάρχουν σε σχέση με την τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων στην υπηρεσία και οι οποίες έχουν προκαλέσει τη δικαιολογημένη δυσφορία των υπαλλήλων του υποκαταστήματος αλλά και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας;
Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον ΕΦΚΑ Βόλου;
Προτίθεται να υιοθετήσει τα όσα  προτείνει ο Σύλλογος Εργαζομένων σε  πλήρη συμφωνία με την ΠΥΣΥ Θεσσαλίας των εργαζομένων για την χρηστικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας;
Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην επιλογή θέσεων ευθύνης στην υπηρεσία;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος