ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/11/2021

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας



Η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στις τιμές ενέργειας και η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας – Αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή.

Η πλήρης υποβάθμιση του κύματος ακρίβειας από τη ΝΔ και η μη λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπισή του θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών

Από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή προκύπτει η ανάγκη για ακόμα πιο φιλόδοξα μέτρα και πρωτοβουλίες – Και όχι να συζητιέται για το πόσο ‘’πράσινο’’ θεωρείται το φυσικό/ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr


Άρθρο στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr ( https://www.ieidiseis.gr/opinions/117635/dimitris-papadimoylis-i-kyvernisi-tis-nd-arkeitai-ston-rolo-tou-paratiriti-xoris-na-lamvanei-ousiastika-metra) υπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η ανάγκη για άμεση λήψη ακόμα πιο φιλόδοξων μέτρων και πρωτοβουλιών είναι μεταξύ των όσων αναδεικνύονται από τις έως τώρα εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γλασκώβη, σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης. «Παράλληλα, καθίσταται πλέον σαφές ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι ανεπαρκή. Ενδεικτική είναι η συζήτηση που λαμβάνει χώρα για το πόσο ‘’πράσινο’’ θεωρείται το φυσικό/ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να γίνει «καμία έκπτωση σε όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη να γίνουν έως το 2030». Και τονίζει πως πρέπει να προχωρήσει «με αλλαγή του ξεπερασμένου από τις σύγχρονες απαιτήσεις του 21ου αιώνα παραγωγικού μοντέλου και με κεντρικό άξονα δράσης την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία συνδέεται με την εργασιακή ανασφάλεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς».

Με αφορμή την ενεργειακή κρίση και σε σύγκριση με όσα έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο σε θεσμικό (Κομισιόν) όσο και επίπεδο κρατών-μελών, για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ασκεί κριτική στη ΝΔ για το ότι «αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή» χωρίς να λαμβάνει στοχευμένες δράσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας. Κι αυτό, όπως επισημαίνει, «παρόλο που η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και τα στοιχεία πριν ακόμα την έλευση του κύματος ακρίβειας ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά: Το 63,6% των νοικοκυριών και το 26,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δυσκολεύονταν να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος».

«Η πλήρης υποβάθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του κύματος ακριβείας και η μη λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπισή του αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, και ως εκ τούτου, στη διατήρηση της υψηλής ζήτησης και της ανάκαμψης» τονίζει, μεταξύ άλλων, κλείνοντας το άρθρο ο Δημ. Παπαδημούλης.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας

* Του Δημήτρη Παπαδημούλη

Στη Γλασκώβη, όπου διεξάγεται αυτές τις ημέρες η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Πέρα από τη συζήτηση για τις τρέχουσες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που αναδεικνύεται από τις έως τώρα εργασίες της Διάσκεψης είναι η ανάγκη για την άμεση λήψη ακόμα πιο φιλόδοξων μέτρων και πρωτοβουλιών. Παράλληλα, καθίσταται πλέον σαφές ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι ανεπαρκή.

Ενδεικτική είναι η συζήτηση που λαμβάνει χώρα για το πόσο ‘’πράσινο’’ θεωρείται το φυσικό/ορυκτό αέριο και η πυρηνική ενέργεια. Το παράδοξο, όπως έχει διατυπωθεί και από ελληνικές και ξένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, έγκειται στο ότι την περίοδο που έχει ονομαστεί ως ‘’παράθυρο ευκαιρίας’’ για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δίνονται επιδοτήσεις για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Κι αν αυτό δεν αρκεί, η παραδοξότητα συνεχίζεται με τη διατύπωση της άποψης περί καθαρής και φτηνής πυρηνικής ενέργειας, χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβολής αυτής στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

Χωρίς καμία έκπτωση σε όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη να γίνουν έως το 2030, πρέπει να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση. Με αλλαγή του ξεπερασμένου από τις σύγχρονες απαιτήσεις του 21ου αιώνα παραγωγικού μοντέλου και με κεντρικό άξονα δράσης την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία συνδέεται με την εργασιακή ανασφάλεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Για να μην προστεθούν ακόμα περισσότερα εμπόδια και η ενεργειακή μετάβαση να είναι πραγματικά δίκαιη, χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα παραπάνω, η ευρωπαϊκή κοινωνία, καθώς και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τίθενται σε κίνδυνο.

Η πρόσβαση στην ενέργεια αποτελεί δημόσιο αγαθό. Με πρόσφατη επιστολή μας προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητούσαμε από την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα και να απαιτήσει από τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα, ακόμα και μέσω της αύξησης της συμμετοχής του δημοσίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή από αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ιδιωτικοποίηση -με όρους ξεπουλήματος- της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας και τον κοινωνικό αντίκτυπο, η Κομισιόν παρουσίασε μια «εργαλειοθήκη» μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. Μεταξύ αυτών, η επείγουσα εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών, οι κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων. Σε επίπεδο κρατών-μελών, 19 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει ήδη σε βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ενδεικτικά, η Ισπανία μείωσε το ΦΠΑ από το 21% στο 10%, η Ολλανδία μείωσε τη φορολογία ενέργειας κατά 400 ευρώ το χρόνο/νοικοκυριό, η Κροατία μείωσε την τιμή των καυσίμων για 30 ημέρες, ενώ η Ιταλία μείωσε τη φορολογία με ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία και το Βέλγιο επεκτείνουν το κοινωνικό τιμολόγιο τους, η πρώτη για 800.000 νοικοκυριά και το δεύτερο με εκτιμώμενο κόστος 760 εκ. ευρώ. Άλλες χώρες παρέχουν επιδότηση όπως το Λουξεμβούργο (ύψους 200-300 ευρώ / νοικοκυριό), η Γαλλία (100 ευρώ έκτακτα), η Γερμανία (200 ευρώ /χρόνο). Τέλος, κάποιες άλλες επιλέγουν τη στήριξη μέσω επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις (Βουλγαρία 25 ευρώ / ΜWh) ή σε βιομηχανίες (Σλοβενία).

Από τον κατάλογο των χωρών που έχουν αναλάβει στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας απουσιάζει η Ελλάδα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή. Κι αυτό, παρόλο που τα στοιχεία πριν ακόμα την έλευση του κύματος ακρίβειας ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά: Το 63,6% των νοικοκυριών και το 26,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δυσκολεύονταν να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τον περασμένο Αύγουστο όταν και κατέθεσα σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν για το ζήτημα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο: Στις 4 Αυγούστου, αρνητική πρωτιά με την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 185,59 ευρώ / μεγαβατώρα. Στις 19 Οκτωβρίου, έφτασε μέχρι τα 253,33 ευρώ / μεγαβατώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι αυξήσεις που προκύπτουν στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού το τελευταίο τρίμηνο κυμαίνονται από 30% - 170%!

Δύο μήνες μετά την εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για στήριξη όλων των καταναλωτών για το 80% των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπ. Οικονομικών και Υπ. Περιβάλλοντος/Ενέργειας) που θα όριζε δικαιούχους, αλλά και θα θεσμοθετούσε τη διαδικασία. Εν μέσω εκρηκτικής αύξησης των τιμών και με τον χειμώνα προ των πυλών, κανείς δεν γνωρίζει για το εάν μιλάμε για 9, για 18 ή για 24 ευρώ / μήνα, για ποιους μήνες και για ποιους πολίτες. Αντίστοιχα, για το αγροτικό πετρέλαιο ανακοινώθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση η επιστροφή του ειδικού καθεστώτος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Όχι με άμεση ισχύ, αλλά από το 2022!

Η πλήρης υποβάθμιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του κύματος ακριβείας και η μη λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπισή του αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, και ως εκ τούτου, στη διατήρηση της υψηλής ζήτησης και της ανάκαμψης. Η ΝΔ όχι μόνο δεν υπερψήφισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣγια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στο φυσικό αέριο και στη βενζίνη, ως μέτρο αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές, αλλά όπως φαίνεται και από το προσχέδιο προϋπολογισμού 2022 αντιμετωπίζει τις ανατιμήσεις ως ευκαιρία για αύξηση φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ