08/11/2021

Θ. Φωτίου: Να προχωρήσει άμεσα η επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου σε όλη τη χώρα και όλους τους ανάπηρους, ανασφάλιστους και άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους

Δήλωση της Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Ο νέος κανονισμός των ΚΕΠΑ: Μία άτολμη και ανολοκλήρωτη κίνηση που δεν λύνει τα προβλήματα των αναπήρων. Αντίθετα, ενδέχεται να αποτελέσει το «Δούρειο Ίππο» για την εφαρμογή της λειτουργικότητας

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ Τσακλόγλου ανακοίνωσε πριν δυο ημέρες με υπερηφάνεια την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Εκτίμησης Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα ΚΕΠΑ αποδίδουν το ποσοστό αναπηρίας ώστε να λάβουν οι ανάπηροι τις δικαιούμενες παροχές (συντάξεις, επιδόματα φοροαπαλλαγές κ.λπ).

Η εκπόνηση Κανονισμού Λειτουργίας είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα, υπό την προϋπόθεση να μην αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για την εφαρμογή της εκτίμησης της λειτουργικότητας στην αξιολόγηση των αναπήρων. Ο κ. Τσακλόγλου έχει ήδη υλοποιήσει το Σχέδιο Πισσαρίδη στο ασφαλιστικό. Γι` αυτό ανησυχούμε μήπως η εκπόνηση του Κανονισμού εγκυμονεί τον κίνδυνο εφαρμογής της λειτουργικότητας που προτείνει το Σχέδιο Πισσαρίδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση το 2018 με το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για τις προνοιακές παροχές σε ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους, όπου όλη η διαδικασία, από την αίτηση μέχρι την κοινοποίηση, στον ΟΠΕΚΑ, της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ και την έκδοση του αναπηρικού επιδόματος, γίνεται απολύτως ηλεκτρονικά.

Η πρόβλεψη ήταν από το Σεπτέμβριο του 2019 το σύστημα αυτό να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και συγχρόνως να ξεκινήσει η εφαρμογή του και σε όλους τους άμεσα ασφαλισμένους. Παράλληλα, θα ολοκληρωνόταν η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για όλους τους πολίτες που είχε επεξεργαστεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (διαγνώσεις, εισηγητικοί φάκελοι, κωδικοποίηση ICD 10 κλπ) θα εισάγονταν ψηφιακά στον ηλεκτρονικό φάκελο-αίτηση του αναπήρου, εκμηδενίζοντας την ταλαιπωρία του.

Καλούμε τον κ. Υφυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου σε όλη τη χώρα και για όλους τους ανάπηρους, ανασφάλιστους και άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους. Μόνον έτσι θα επιτύχουμε την πλήρη ψηφιακή μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ για απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και δικαιοσύνη στην απονομή των παροχών που δικαιούνται οι ανάπηροι συμπολίτες μας.