11/11/2021

Α. Αυλωνίτης: Πιο απαράδεκτη νομοθέτηση, πιο ωμή παρέμβαση, πιο αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία στο σύνολο της θεσμοθέτησης της ποινικής νομοθεσίας, δεν έχει ξανασυμβεί - βίντεο

Ομιλία του βουλευτή Κέρκυρας και αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Πιο απαράδεκτη νομοθέτηση, πιο ωμή παρέμβαση, πιο αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία στο σύνολο της θεσμοθέτησης της ποινικής νομοθεσίας, δεν έχει ξανασυμβεί.
Η ποινή επιστρέφει στην πρωτόγονη μορφή της και η αυστηρότητα των ποινών δεν υπακούει σε κάποια ορθολογική αντεγκληματική στόχευση. Η κυβέρνηση δυστυχώς εργαλειοποιεί τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ η πληρωμένη κυβερνητική επικοινωνιακή μηχανή πουλάει τιμωρητισμό πολυτελείας και δημόσια ασφάλεια με το κιλό.
Σε ορισμένα κακουργήματα δεν δίνεται καν η ευχέρεια στο φυσικό δικαστή να έχει περισσότερες της μιας επιλογές. Ορισμένες θετικές διατάξεις με διορθωτικό χαρακτήρα πνίγονται -δυστυχώς- σε μια καταιγίδα τιμωρητικότητας που διαπνέει το νομοσχέδιο.
Υπάρχει νομική επιστήμη. Υπάρχει δικαστική εξουσία. Ογκόλιθοι της νομικής επιστήμης έχουν δουλέψει δεκαετίες τώρα για τους κώδικες. Δυστυχώς στο Νομοσχέδιο αυτό, ο ποινικός λαϊκισμός συναντά έναν πρωτόγονο αυταρχισμό. και έτσι ακυρώνεται όποια πρόοδος έχει σημειωθεί.

.