16/11/2021

Θ. Φωτίου: Ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ, πιθανό μέσο για την αξιολόγηση του αναπήρου βάσει της λειτουργικότητας

Ο νέος κανονισμός των ΚΕΠΑ είναι μια απλή κωδικοποίηση υφιστάμενων νομοθεσιών και πρακτικών, χαμένη ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης των ΚΕΠΑ σε όφελος των αναπήρων - Ανησυχούμε μήπως ο κανονισμός αυτός λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» για την επαναφορά της ιδέας της αξιολόγησης του αναπήρου μέσω της λειτουργικότητας, όπως προτείνει η Έκθεση Πισσαρίδη - Να προχωρήσει άμεσα η επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου σε όλη τη χώρα και όλους τους ανάπηρους, ανασφάλιστους και άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA TV1 της Αλεξανδρούπολης και την Κυριακή Μπασκάκη, και ερωτηθείσα για τον Κανονισμό του ΚΕΠΑ που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός κ. Τσκαλόγλου, η Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας, τόνισε:

Ο Κανονισμός Λειτουργίας των ΚΕΠΑ είναι μια απλή κωδικοποίηση υφιστάμενων διατάξεων για την αναπηρία, πολλές από τις οποίες, όπως τον πίνακα σπανίων παθήσεων και τον πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες δεν απαιτείται επανεξέταση.

Είναι ένα πρώτο βήμα, αρκεί να μην αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για την εφαρμογή της εκτίμησης της λειτουργικότητας στην αξιολόγηση των αναπήρων, όπως προτείνει η Έκθεση Πισσαρίδη, την οποία ο κ. Τσακλόγλου εφάρμοσε σε ό,τι αφορά στην επικουρική ασφάλιση.

Κυρίως όμως αποτελεί μια «χαμένη ευκαιρία» για μια πραγματική αλλαγή στο σύστημα των ΚΕΠΑ και γενικότερα της φροντίδας για τους αναπήρους, αφού δεν επεκτείνει στο ελάχιστο το σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΟΠΕΚΑ, αρχικά για τα προνοιακά επιδόματα σε ανασφάλιστους και άμεσα ασφαλισμένους σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), με πρόβλεψη από τον Σεπτέμβριο του 2019 να επεκτεινόταν σε όλη την επικράτεια και παράλληλα και για τις παροχές σε άμεσα ασφαλισμένους

Η διαδικασία του ηλεκτρονικού φακέλου, από την αίτηση μέχρι την κοινοποίηση, στον ΟΠΕΚΑ, της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ, την πιθανή υποβολή ένστασης και την έκδοση του αναπηρικού επιδόματος, γίνεται απολύτως ηλεκτρονικά. Ο ανάπηρος εμφανιζόταν την ημέρα της αίτησης στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής του και μια όταν εξεταζόταν από την υγειονομική επιτροπή.

Καλούμε τον κ. Υφυπουργό, έστω και τώρα, να προχωρήσει στην επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου σε όλη τη χώρα και για όλους τους ανάπηρους και ταυτόχρονα να αυξήσει τους γιατρούς των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ για να υπάρχει πλέον ταχύτητα, δικαιοσύνη, διαφάνεια και άνεση στην απονομή, στους αναπήρους, των παροχών που δικαιούνται.