ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/11/2021

Π. Σκουρλέτης: Πρόταση προς την αριστερή, προοδευτική αντιπολίτευση, να δημιουργήσουμε τους κοινωνικούς όρους για την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής

Π. Σκουρλέτης: Πρόταση προς την αριστερή, προοδευτική αντιπολίτευση, να δημιουργήσουμε τους κοινωνικούς όρους για την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής



Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου: «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», επεσήμανε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση δεν γίνεται με παγωμένες τις εξελίξεις και γι’ αυτό επιτρέψτε μου να κάνω αναφορά σε μια πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δια μέσου του Τομεάρχη Υγείας, του κ. Ξανθού, ο οποίος απέστειλε σήμερα μια επιστολή προς τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη σύγκλισης διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερωθούμε πως πάνε τα πράγματα.

Νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια εξωραϊσμού. Δηλώσεις δε, κυβερνητικών στελεχών, ανθρώπων του δικού σας χώρου, που μιλούν για fake ΜΕΘ, για έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, αλλά και τα νούμερα, επιβάλλουν έναν νέο σχεδιασμό. Να συζητήσουμε ποια είναι τα ενδεδειγμένα, αποτελεσματικά μέτρα εδώ που έχουμε φτάσει. Αλλά, σίγουρα δεν μπορεί να κοιμάστε ήσυχοι. Δεν μπορεί να πορεύεστε με το ίδιο μη σχέδιο, διότι αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν έχετε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις κρίσιμες συνθήκες που επιβάλει η πανδημία, η υγειονομική κρίση.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τις αναφορές του ECDC, που κατέταξε την Ελλάδα στην πιο επικίνδυνη κατηγορία σε σχέση με τη νόσο covid. Δεν θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με το θέμα, αλλά θεώρησα αναγκαία αυτή την αναφορά.

Νομίζω, κα υπουργέ, με βάση και την παρέμβαση που κάνατε εισηγητικά, με τη μορφή της νομοτεχνικής αλλαγής, ότι επιβεβαιώσατε όλη την κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης, στο ξεκίνημα της συζήτησης στη αρμόδια Επιτροπή και παραδεχτήκατε έμμεσα ότι κάτι δεν έγινε με τον σωστό τρόπο. Διότι τελικά δεν έχουμε μια στεγνή κωδικοποίηση εδώ.

Η ίδια η Επιτροπή προβλέπει τη διαδικασία της αναμόρφωσης διατάξεων, άρα της τροποποίησης, πράγμα που επιβάλει την κατ’ άρθρο συζήτηση. Αυτό σας είπαμε. Και βγήκατε εδώ «έξω από τα ρούχα σας» και μας είπατε ότι σας στοχοποιούμε. Έχουμε πολλούς λόγους να σας στοχοποιήσουμε γι’ αυτά που έχετε κάνει, όχι για το συγκεκριμένο, όμως. Γιατί, λοιπόν, δεν δώσατε τον απαιτούμενο χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μελετήσουν, να έρθουν με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, αλλά θεωρήσατε ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός τόπου και χρόνου; Γιατί ο χρόνος είναι μόνο δικό σας δικαίωμα, οκτώ μήνες να έχετε τη συγκεκριμένη κωδικοποίηση στα συρτάρια του γραφείου σας;

Ενώ σας ζητήσαμε χρόνο, εσείς -σαν να διακατέχεστε από μία μανία καταδίωξης- μας λέτε ότι εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με την υπουργό και να έχουμε μια μονομανία απέναντί της. Αλλά, όμως, οι παρατηρήσεις του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, σας λένε κάτι πολύ απλό και κάτι πολύ σημαντικό: οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν συμμετείχαν στην όλη συζήτηση. Το θεωρείτε λίγο; Θεωρείτε λίγο αυτοί, οι οποίοι διαχειρίζονται την θεσμική μνήμη του Υπουργείου, να μένουν εκτός της συζήτησης; Αυτή την αντίληψη νομοθέτησης έχετε; Πολύ σωστά σας είπε πριν, η συνάδελφος από το ΜέΡΑ25, ότι διακατέχεστε από μια ιδιοκτησιακή αντίληψη και για τα θέματα του πολιτισμού και για τη σχέση που έχετε εσείς με το Υπουργείο. Δεν είστε, λοιπόν, υπουργός του καθήκοντος. Είστε μια ακραία περίπτωση, που δεν σέβεστε ούτε την ιεραρχία των συναδέλφων σας του υπουργείου, τους οποίους τους βάλατε στην άκρη.

Βλέπουμε, για παράδειγμα -παράδειγμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι εδώ είχαμε μια διάσταση αναμόρφωσης/τροποποίησης διατάξεων- το περίφημο άρθρο 15 που αφορά την υπόθεση των ναυαγίων, των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Εισαγάγεται για πρώτη φορά αυτή η διάταξη, όταν προηγουμένως, η δική σας κυβέρνηση, πρόσφατα, είχε ψηφίσει νόμο με αυτό το περιεχόμενο και δεν  τη συμπεριλάβατε. Είναι, λοιπόν, κάτι καινούργιο. Υπάρχει και η εξής προχειρότητα, όπως σας το ανέφεραν και προηγούμενα, συνάδελφοι, ότι στην περίπτωση του ναυαγίου της Περιστέρας, αυθαίρετα βάζετε ένα τίμημα 50 ευρώ, όταν η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και γνωρίζετε ότι το ύψος του τιμήματος προσδιορίζει την εθνική συμμετοχή και το τι θα πάρεις από την Ευρώπη. Αυτά τα έχετε προϋπολογίσει; Τα έχετε ενσωματώσει; Και ερχόσαστε εκ των υστέρων να μας πείτε, μέσω ΚΥΑ, ποιο θα είναι το τίμημα, ενώ έχετε ήδη υποβάλει στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Επιτροπές την πρότασή σας; Δεν είναι ένα δείγμα προχειρότητας;

Κυρία υπουργέ, νομίζω πως η παρουσία σας στο Υπουργείο  συμπυκνώνεται στη στάση σας και στα έργα σας γύρω από την υπόθεση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου. Δυστυχώς, δεν είμαι μια προσωπική σας υπόθεση. Εσείς αναλαμβάνετε το κόστος αυτής της άποψης, το θέμα είναι ότι διασύρεται μια ολόκληρη χώρα διεθνώς. Και επαναλαμβάνετε την ίδια λογική στην περίπτωση του Παρθενώνα. Είναι κάτι το οποίο θα σας χαρακτηρίζει και δεν πρέπει να είστε υπερήφανη, μόνο που, όπως σας είπα και πριν, δεν αφορά μια δική σας υπόθεση. Γι’ αυτό θα μας βρείτε απέναντι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου. Και αυτή η επέτειος, πέρα απ’ όλα τα άλλα μηνύματα που στέλνει διαχρονικά, ήταν μια νεανική εξέγερση, μια νεανική υπόθεση. Αλήθεια, εμείς, στη σημερινή Ελλάδα, τι μηνύματα στέλνουμε στη νέα γενιά; Τι μέλλον της επιφυλάσσουμε, όταν περίπου 850.000 εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο νέοι, αμείβονται με 470 ευρώ μηνιαίως;  Όταν  η νεολαία μας βλέπει ότι η σημερινή ΕΥΠ την παρακολουθεί ανάλογα με τη στάση της, τις προτιμήσεις της και τις αναρτήσεις της στο facebook  σε σχέση με τα ζητήματα των μεταναστών; Πόσο αυτά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα τα απελευθερωτικά, διαχρονικά μηνύματα του Πολυτεχνείου που εξακολουθούν και εμπνέουν τη νέα γενιά; Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι άνθρωποι δεν σας εμπιστεύονται ως κυβέρνηση και σας το δείχνουν με κάθε τρόπο. Κι εσείς τους απαντάτε με αυταρχισμό, παρακολουθήσεις, καταστολή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει μία τροπολογία. Αφορά την πρότασή του να συμπεριληφθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών οι courier και οι «ντελιβεράδες». Την προσυπογράφουμε 100%, άλλωστε ανάλογη πρωτοβουλία, την οποία δεν αποδεχτήκατε ως κυβέρνηση, έχουμε πάρει τουλάχιστον δύο φορές και όχι μόνο για τους «ντελιβεράδες», αλλά και για τους υγειονομικούς. Τους υγειονομικούς, τους οποίους εξακολουθείτε, μετά από σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας, να τους αφήνετε να εργάζονται στις χειρότερες των συνθηκών, ενώ βλέπετε ότι το ΕΣΥ καταρρέει. Δεν έχετε διανοηθεί καν να θέσετε το θέμα των αμοιβών των γιατρών, όταν νέα παιδιά τελειώνουν καλοί επιστήμονες τις σχολές στην Ελλάδα και φεύγουν κατευθείαν στο εξωτερικό. Γιατί δεν αντέχουν, δεν έχουν την προοπτική να απασχοληθούν εδώ με έναν παραγωγικό τρόπο.

Θέλω, όμως, να πω, απευθυνόμενος στα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, ότι ναι, η συγκεκριμένη τροπολογία είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση, να αποδεχθεί την πρόταση να υπαχθούν οι «ντελιβεράδες» και οι courier στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Είναι όλοι αυτοί που, -απ’ ότι είδα πριν από λίγο οι εργαζόμενοι της e-food κατέθεσαν το στεφάνι τους στο Πολυτεχνείο- κατήγαγαν μια μεγάλη νίκη απέναντι στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Και είναι μια ευκαιρία και σ’ αυτό να συμφωνήσουμε, στην κατάργηση του νόμου του Χατζηδάκη. Έχουμε την υποχρέωση, απέναντι σε μια καταστροφική πολιτική, που φάνηκε πια ποιος είναι ο αντικοινωνικός της χαρακτήρας, να υψώσουμε τείχη, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς και πολιτικούς όρους ώστε να σταματήσει αυτή η κατρακύλα, να σταματήσει η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μπορούμε να απαιτήσουμε αύξηση του κατώτατου μισθού, ως ένα μικρό βήμα απέναντι στην ακρίβεια, η οποία όχι απλώς «δείχνει τα δόντια της», αλλά «δαγκώνει» κυριολεκτικά. Νοικοκυριά θα περάσουν ξανά στο καθεστώς της ενεργειακής φτώχειας. Το δείχνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων. Κι αυτή η κυβέρνηση πανηγυρίζει, περί άλλων τυρβάζει. Θα τους αφήσουμε, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ή θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, αργά αλλά σταθερά, για να πέσει αυτή η κυβέρνηση με τον τρόπο που προβλέπεται στις δημοκρατίες; Με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες;  Και οι κοινωνικοί αγώνες μπορούν να αρχίσουν από σήμερα. Αυτή η πρόκληση απευθύνεται σε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω λέγοντας ότι οι καιροί, πράγματι, δεν μας περιμένουν και η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει πλέον, ότι είναι μία κυβέρνηση η οποία ενδιαφέρεται να κλείνει δουλειές μέσα από αδιαφανείς αναθέσεις, λειτουργεί στο «σκοτάδι» των απευθείας, αδιαφανών αναθέσεων. Χθες ρώταγα τον κ. Χατζηδάκη γι’ αυτή την αμαρτωλή σύμβαση των 12 εκατομμυρίων, που ουσιαστικά υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Λειτουργεί για να υλοποιεί ένα πρόγραμμα πεπαλαιωμένο, ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργώντας ιδιωτικά μονοπώλια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Λειτουργεί έτσι ώστε να μην αξιοποιεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης -που είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο- αλλά να ικανοποιεί τους δικούς της συνομιλητές, εκείνες τις λίγες κοινωνικές δυνάμεις της ολιγαρχίας που θέλει να εκφράσει. Πρέπει, λοιπόν, ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτό τον κατήφορο.

Ευχαριστώ.  



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ