17/11/2021

Π. Σκουρλέτης στο OPEN TV: Όχι στην ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξέγερσης του Νοέμβρη, όχι στον ιδεολογικό «αποχρωματισμό» της και στην παραχάραξη της ιστορίας

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο OPEN TV

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη, όπου τόνισε ότι είναι αντίθετος με την ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξέγερση, αλλά και με τις προσπάθειες πολιτικού και ιδεολογικού «αποχρωματισμού» της.

Αναφερόμενος στην πανδημία και τη διαχείριση από την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «είμαστε σε μία τραγική κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας», ότι χρειάζεται νέο σχέδιο για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων και ότι μπορεί ο κορονοϊός να «έχει παντού τα ίδια χαρακτηριστικά, από την υγειονομική πλευρά, οι κυβερνήσεις, όμως, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία, δεν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί και είναι ζωντανό

• «Με βρίσκει αντίθετο μια ιδιοκτησιακή αντίληψη γι’ αυτή τη νεανική εξέγερση του ‘73 και το υπογραμμίζω το νεανική, διότι η νέα γενιά μπόρεσε και εξέφρασε ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».

• «Ωστόσο, διαφωνώ και με μια λογική πολιτικού και ιδεολογικού “αποχρωματισμού” της εξέγερσης του ‘73, διότι γνωρίζουμε ότι δεν είχαν την ίδια στάση όλες οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι σ’ εκείνα τα γεγονότα. Πολλοί δε, επιχειρούν σήμερα να ξαναγράψουν την Ιστορία, να την μετατρέψουν σε μια, περίπου, μουσειακή επέτειο, που τη γιορτάζουμε σαν οποιαδήποτε άλλη μακρινή γιορτή. Δεν είναι έτσι».

• «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί και είναι ζωντανό σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και εμπνέει ένα μεγάλο κομμάτι της νέας γενιάς».

Οι ιδεοληψίες της ΝΔ, που απεχθάνεται το οτιδήποτε Δημόσιο, μας οδηγούν σε μια διαχείριση που αυξάνει, τελικά, τις απώλειες

• «Είμαστε σε μία τραγική κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι καταγγελίες από φωνές που προέρχονται από τον χώρο της κυβέρνησης, από φίλα προσκείμενα πρόσωπα προς αυτή, είναι γνωστές, αναφερθήκατε πριν στον κ. Βασιλακόπουλο, είναι και η κα Γκάγκα. Και έχουμε και “παραφωνίες”, όπως του κ. Σκέρτσου, ο οποίος μας λέει, δύο χρόνια μετά, ότι είναι πολυτέλεια να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας».

• «Βεβαίως ο κορονοϊός έχει παντού τα ίδια χαρακτηριστικά, από την υγειονομική πλευρά, οι κυβερνήσεις, όμως, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκαν την πανδημία, δεν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία».

• «Δυστυχώς, η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχει σταθερά τις χειρότερες επιδόσεις. Γι’ αυτό και ο ECDC, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την πρόληψη των λοιμώξεων, κατέταξε την χώρα μας στην πιο επικίνδυνη κατηγορία σε σχέση με τα θέματα του covid. Αντί, λοιπόν, να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή, να διατυπώσουμε, έστω καθυστερημένα, ως Πολιτεία ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, βλέπετε αυτές τις επιθέσεις απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση».

• «Χθες ο κ. Ξανθός έστειλε μια επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη και του είπε να συγκαλέσει διακομματική επιτροπή για να υπάρξει, τουλάχιστον, μια ενημέρωση. Ο κ. Κικίλιας φώναζε από καιρού εις καιρόν τα κόμματα στο υπουργείο και τα ενημέρωνε, τώρα έχει σταματήσει και αυτό».

• «Δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, έτσι. Δεν μπορούμε να έχουμε λιγότερους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. Δεν μπορεί να κόβονται περίπου 900 εκατομμύρια για την υγεία από τον Προϋπολογισμό, που συζητείται αυτή τη στιγμή, για την επόμενη χρονιά. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Δεν μπορούν οι ιδεοληψίες της ΝΔ, που απεχθάνεται το οτιδήποτε Δημόσιο, να μας οδηγούν στο να έχουμε μια τέτοια διαχείριση που να αυξάνει, τελικά, τις απώλειες».

• «Πόσοι έχουν πεθάνει έξω από τις ΜΕΘ; Πόσες ΜΕΘ δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό; Μας είπαν ψέματα αυτό το διάστημα. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και, κυρίως, κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η πορεία των πραγμάτων».

.