ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/11/2021

Δ. Παπαδημούλης:Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ και παντού υπάρχει αύξηση των τιμών της ενέργειας -  Τι μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από αυτό το κύμα της ακρίβειας;

Δ. Παπαδημούλης:Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ και παντού υπάρχει αύξηση των τιμών της ενέργειας -  Τι μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από αυτό το κύμα της ακρίβειας;



· Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στον τ/σ KONTRA: «Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ και παντού υπάρχει αύξηση των τιμών της ενέργειας. Τι μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από αυτό το κύμα της ακρίβειας;»

· «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία - Η Ελλάδα πρέπει να περάσει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας - Δεν πρέπει να «καεί» η απλή αναλογική»

· «Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή οι αντιεμβολιαστές βρίσκονται κυρίως στα δεξιά της, μετράει περισσότερο το πολιτικό κόστος και τον φόβο να έχει διαρροές προς τα δεξιά της από την αξία της ανθρώπινης ζωής»

Σε συνέντευξή του στον τ/σ KONTRA και την εκπομπή KONTRA24 (Αν. Γιάμαλη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε για όσα συνέβησαν χθες, με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε την ανάγκη να παρθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι είναι η ώρα να φύγει από το τιμόνι η ΝΔ για το καλό της κοινωνίας και να περάσει η Ελλάδα οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αναλυτικά:

Θλιβερό για τη χώρα μας το γεγονός ότι γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια Κυβέρνηση που έχει Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για δημοκρατία, ελευθερία κι ανθρώπινη αξιοπρέπεια παραμένει επίκαιρο. Εκφράζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας, όχι μόνο ως ιστορική μνήμη, αλλά και ως διαρκώς επίκαιρο αίτημα.

Όταν έγινε το Πολυτεχνείο, και από τότε που έγινε, έχουμε κάποια ιστορικά γεγονότα που δείχνουν ότι κάποιοι απεχθάνονται το απελευθερωτικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γι’ αυτό τότε το αιματοκύλησε η Χούντα αυτό το κίνημα της νεολαίας και γι’ αυτό και τώρα μισούν και συκοφαντούν την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι Ακροδεξιοί και οι φιλοχουντικοί.

Είναι θλιβερό για τη χώρα μας ότι γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με μια Κυβέρνηση που έχει πρώτο στην τάξη Υπουργό, Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Κι έχουμε και Αντιπρόεδρο της ΝΔ τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μέχρι πριν λίγα χρόνια ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο κι ότι η Χούντα άφησε μια οικονομία «κούκλα», καλύτερη κι από της Δανίας.

Επομένως, για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν, η Ελλάδα φυσικά είναι μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία τώρα, αλλά χρειάζεται πολλές αλλαγές για να λέμε ότι υπάρχει σωστή Δημοκρατία, ότι το αίτημα για ψωμί είναι σωστό και εφαρμόζεται.

Αυτό που έγινε εναντίον του Νίκου Μανιού είναι ντροπή και φασισμός. Δεν μπορούν όμως λίγες μικροομάδες, που συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες του κινήματος, να αμαυρώσουν ένα τεράστιο κίνημα, το οποίο ωφέλησε την χώρα.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε κόμμα που θέλει να πάει στον χώρο του Πολυτεχνείου, και πολύ περισσότερο το Κοινοβούλιο, για να καταθέσει ένα στεφάνι, πρέπει να είναι ελεύθερο να το κάνει. Εγώ αυτό που καταδίκαζα είναι η στάση της ΝΔ και της νεολαίας της, όταν κι εγώ ήμουν σε εκείνη την εποχή και σε εκείνη την ηλικία, όπου αρνούνταν να καταθέσουν στεφάνι γιατί θεωρούσαν ότι το Πολυτεχνείο είναι ένα παραμύθι και υιοθετούσαν συμπεριφορές απέχθειας προς αυτό.

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή οι αντιεμβολιαστές βρίσκονται κυρίως στα δεξιά της, μετράει περισσότερο το πολιτικό κόστος και τον φόβο να έχει διαρροές προς τα δεξιά της από την αξία της ανθρώπινης ζωής

Η πανδημία έχει ξεφύγει στην Ελλάδα. Και ο ισχυρισμός του Κ. Μητσοτάκη τις προάλλες ότι δεν έχει ξεφύγει απλώς εξωραΐζει την πραγματικότητα, τη στιγμή που καθημερινά έχουμε μια εκατόμβη νεκρών. Αυτό λοιπόν βλάπτει τη χώρα και εξοργίζει τους πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, τα οποία παρακολουθώ καθημερινά και με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του ΕΚ, η Ελλάδα είναι 18η στους 27 της ΕΕ σε ρυθμό εμβολιασμού. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 60%, όταν στην Πορτογαλία έχει περάσει το 86%. Επίσης, η κατάσταση του ΕΣΥ έχει βρεθεί στα όριά της, γιατί όταν έπρεπε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, πριν φουντώσει η πανδημία, ο κ. Πέτσας έλεγε ότι θα είναι «πεταμένα λεφτά» να ενισχύσουμε τις ΜΕΘ πέρσι. Και φέτος, πριν λίγες ημέρες, ο κ. Κύρτσος, το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, έλεγε ότι είναι «περιττή πολυτέλεια» να ενισχύσουμε το ΕΣΥ.

Την πρώτη ευθύνη πολιτικά την έχει η Κυβέρνηση για την ολοφάνερη αποτυχία της στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 χειρότερες χώρες από τις 27 τις ΕΕ, η χειρότερη από όλον τον ευρωπαϊκό Νότο, η χειρότερη θέση για την Ελλάδα σε όλη τη δυτική Ευρώπη.

Φέτος η χαλάρωση υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρσι. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή οι αντιεμβολιαστές βρίσκονται κυρίως στα δεξιά της, μετράει περισσότερο το πολιτικό κόστος και τον φόβο να έχει διαρροές προς τα δεξιά της από την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί υπάρχει αυτή η άρνηση της Κυβέρνησης να πάρει αυστηρότερα μέτρα και να κάνει μια καμπάνια για να μειωθεί το ποσοστό;

Όσο αποτυγχάνει και βουλιάζει η Κυβέρνηση στην αποτυχία της, οξύνει την αντί-ΣΥΡΙΖΑ καμπάνια - Βράζει το καζάνι της διαμαρτυρίας και της οργής

Πρέπει να μπει στο τραπέζι για συζήτηση με τους ειδικούς, την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση η εξής ιδέα: Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και ελέγχουν το αν οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι, τηρούν τα μέτρα κλπ., πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία να εμβολιαστούν.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και αυτήν την πρόταση που διατύπωσαν από κοινού ο Νίκος Φίλης και η Ντόρα Μπακογιάννη, που λέει ότι δεν πρέπει να έχει αόριστη διάρκεια το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά να επανεξεταστεί η σύνδεσή του με την 3η δόση του εμβολίου, γιατί όταν παύει να παράγει αντισώματα το εμβόλιο, ο εμβολιασμένος εκτίθεται πάλι σε κίνδυνο.

Ακόμη, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και την πρόταση που εφαρμόζεται ήδη στην Γαλλία από τον Πρόεδρο Μακρόν, που παίρνει πρόσθετα μέτρα για τους άνω των 65 ετών.

Το τελευταίο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι θεωρώ εγκληματικό λάθος το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποίησε την επιτροπή των ειδικών. Διαβάζω και πληροφορούμαι από κυβερνητικές πηγές ότι στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, που είναι το 11ο, διαβεβαιώνει από τώρα ότι δεν θα ακούσει και δεν θα εφαρμόσει καμία από τις προτάσεις που ακούγονται από τους ειδικούς.

Την ευθύνη για το τι γίνεται και τι δεν γίνεται σε αυτά τα θέματα την έχει η Κυβέρνηση, δεν κυβερνά ο Τσίπρας, ούτε ο Πολάκης. Από εκεί και πέρα, εγώ εκτιμώ ότι αν αποφασίσει ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του να βάλει την ανθρώπινη ζωή πρώτη, να εισηγηθεί ή να βάλει για συζήτηση στο τραπέζι μια δέσμη από αυστηρότερα μέτρα, θα βρει από τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά αυτιά και διάθεση συνεννόησης.

Ο Τσίπρας έχει προτείνει επανειλημμένα μέτρα συναίνεσης γύρω από αυτό το θέμα για να ακούσουμε τους επιστήμονες, για να δούμε και αυστηρότερα μέτρα και έχει εισπράξει όχι μόνο άρνηση, αλλά τη βαρύτατη κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δημόσιος σαμποτέρ της δημόσιας υγείας.

Όσο αποτυγχάνει και βουλιάζει η Κυβέρνηση στην αποτυχία της, οξύνει την αντί-ΣΥΡΙΖΑ καμπάνια, ότι δήθεν για όλα φταίει ο Πολάκης. Για να αποφύγουμε το lockdown, που πρέπει να το αποφύγουμε, πρέπει να πάρουμε αποτελεσματικότερα μέτρα. Η πανδημία έχει ξεφύγει, αν το αφήσουμε έτσι το πράγμα θα χειροτερεύει. Και αυτό θα κάνει ζημιά στην ανθρώπινη ζωή με εκατόμβες νεκρών, στην κοινωνική οργάνωση και στην οικονομία. Θα αυξηθεί ο αριθμός των λουκέτων, καθώς επίσης και η φτώχεια, η απελπισία. Βράζει το καζάνι της διαμαρτυρίας και της οργής. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να αντιμετωπίζεται με την «καραμέλα» ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας.

 

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ και παντού υπάρχει αύξηση των τιμών της ενέργειας. Τι μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από αυτό το κύμα της ακρίβειας;

Από την πλευρά μας υπάρχει ένταση της προσπάθειας να ανακοπεί η οπισθοδρόμηση με τεκμηριωμένη κριτική και με προτάσεις. Εμείς δεν κραυγάζουμε, αλλά καταθέτουμε στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε προς τα πίσω με την Κυβέρνηση της ΝΔ και προτάσεις για να ανακοπεί αυτή η οπισθοδρόμηση, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο στα θέματα της πανδημίας, αλλά και στα θέματα της οικονομίας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, έχει το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την ΕΕ. Παντού υπάρχει αύξηση των τιμών της ενέργειας, και του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Γιατί η Ελλάδα έχει το αρνητικό ρεκόρ ως 27η στους 27; Δεν έχει μερίδιο ευθύνης η Κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτό; Και τι μέτρα παίρνει έτσι ώστε να ανακουφίσει από αυτό το κύμα της ακρίβειας που επιβαρύνει τους πολίτες, τα νοικοκυριά, αλλά και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων;

Στην Ισπανία, η Κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών Αριστεράς μείωσε δραστικά τον φόρο στα καύσιμα. Στην Ελλάδα, όταν καταθέσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αυτήν την πρόταση, μας είπε η Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Όταν όμως ήταν να δώσουν τεράστια μπόνους στους πλούσιους και στους πολύ πλούσιους τότε υπήρχαν λεφτά.

Δεύτερο στοιχείο, από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάρουμε πάρα πολλά χρήματα, ξέρετε πόσα δίνουν τα άλλα κράτη της ΕΕ για να ενισχύσουν τη Δημόσια Υγεία τους; Ως μέσο ευρωπαϊκό όρο δίνουν 10%. Ξέρετε πόσα δίνει η ΝΔ; Δίνει 4,4%, λιγότερο από το μισό από ότι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Πάμε στον κοινωνικό τομέα. Η Πορτογαλία με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης από τα δάνεια που θα πάρει, θα φτιάξει χιλιάδες διαμερίσματα για νέα ζευγάρια, ένα πρόγραμμα κοινωνικής στέγης δηλαδή, και 15 χιλιάδες κλίνες για φοιτητικές εστίες, για τους σπουδαστές και φοιτητές χαμηλότερου εισοδήματος. Στην Ελλάδα, η ΝΔ ξέρετε πόσο θα δώσει για προγράμματα κοινωνικής κατοικίας και στέγασης της νεολαίας; Μηδέν ευρώ. Και επειδή ακούστηκε ότι η οικονομία «πετάει», έπεσε 9% το 2020 και θα ανέβει 6-7% το 2021, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ΑΕΠ πιο κάτω απ’ ό,τι όταν ανέλαβε η ΝΔ. Το χρέος έχει περάσει το 205%.

Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία - Η Ελλάδα πρέπει να περάσει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας - Δεν πρέπει να «καεί» η απλή αναλογική

Όσον αφορά το θέμα των εκλογών, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση της ΝΔ -που είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά με μπόλικο συντηρητισμό και ισχυρή την άκρα Δεξιά πτέρυγα μέσα στις γραμμές της, καθώς και με λίγη κεντροδεξιά χρυσόσκονη- τόσο καλύτερο για την χώρα και την κοινωνία.

Όταν έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα, δεν μπορείς να πας σε εκλογές. Η εκτίμησή μου είναι ότι όταν υπάρξει αυτό το «ξέφωτο» από πλευράς πανδημίας, τότε το αίτημα της πολιτικής αλλαγής θα τεθεί επί τάπητος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Νομίζω ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε φάση αποδρομής, έντονης και μη αναστρέψιμης φθοράς. Εύχομαι να αναζητήσουμε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης συγκλίσεις στο μέλλον, γιατί η Ελλάδα πρέπει να περάσει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας όπως ισχύει στη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Δεν πρέπει να «καεί» η απλή αναλογική, γιατί οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, με πρώτη την Κυβέρνηση της ΝΔ, οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία με διαφθορά, σκάνδαλα κι αλλοιωμένες στατιστικές. Την πρώτη ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010 την έχει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί να έσκασε η βόμβα στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά το φιτίλι το είχε ανάψει η Κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλαστές στατιστικές, που ενώ είχαμε έλλειμμα 15%, έδιναν ψεύτικα στοιχεία στην Κομισιόν, ότι δήθεν το έλλειμμα ήταν 6% και τους κάλυπτε ο Μπαρόζο, γιατί ήταν κι αυτός Δεξιός.

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ