ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/11/2021

Γ. Ραγκούσης: Επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και το δημόσιο χρέος της χώρας με 1 δις € - βίντεο

Γ. Ραγκούσης: Επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό και το δημόσιο χρέος της χώρας με 1 δις € - βίντεο



Επέλεξαν μεσάζοντες για το κέντρο εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντί να προμηθευτούν ιταλικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη απευθείας από την Ιταλία, τα προμηθεύονται με μεσάζοντα ισραηλινή εταιρεία!

Προσβάλλουν βάναυσα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που θα μπορούσαν με ίδιες δυνάμεις να δημιουργήσουν το κέντρο αυτό.

Είναι μέγα σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Σημεία τοπoθέτησης του Γ. Ραγκούση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β΄ Πειραιά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρη Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Κύριε Παναγιωτόπουλε, με κάθε ειλικρίνεια, δυόμισι χρόνια σ’ αυτήν την Αίθουσα, τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω παρακολουθήσει ομιλία Υπουργού με τόσες αμέτρητες αντιφάσεις, που αν είχαμε χρόνο να τις αναλύσουμε μία-μία, θα απαιτείτο μία ολόκληρη συνεδρίαση.

Ο κύριος Υπουργός μίλησε για παραπάνω από σαράντα λεπτά, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Παναγιωτόπουλε, είπατε χιλιάδες λέξεις. Κανένα πρόβλημα.

3 λέξεις δεν είπατε, κύριε Παναγιωτόπουλε.

3 απλούστατες ελληνικές λέξεις. Ξέρετε ποιες είναι αυτές;

«Ιδού η σύμβαση».

Αυτές τις τρεις λέξεις, κύριε Παναγιωτόπουλε, όχι μόνο δεν τις είπατε –«ιδού η σύμβαση, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία»- αλλά όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι εν τη ρύμη του λόγου σας, είπατε «ενδεχομένως θα σας δώσουμε τη σύμβαση να τη δείτε στην Επιτροπή».

«Ενδεχομένως».

Υπογραμμίσατε τη λέξη.

Κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε δικαίωμα να υπερασπίζεστε τις πολιτικές σας αποφάσεις, όμως δεν έχετε δικαίωμα να μας κοροϊδεύετε κατάμουτρα και να υποτιμάτε και τη δική μας νοημοσύνη, αλλά και τη νοημοσύνη των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Τι διαψεύσατε απ’ αυτά που σας είπαν οι συνάδελφοι σήμερα;

Για ποιον απ’ όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, για ποια στοιχεία που αναφέρθηκαν τόσο αναλυτικά είπατε μία φορά τη φράση «λέτε ψέματα» ή χρησιμοποιήσατε μία φορά το ρήμα «διαψεύδω»;

Ούτε σε μία περίπτωση δεν το είπατε.

Άρα επιβεβαιώσατε όλους τους ισχυρισμούς, τα επιχειρήματα και τα στοιχεία τα οποία επικαλούμαστε και βάσει των οποίων καταλήγουμε σε κάτι που νομίζω ότι στοιχειώδη εντιμότητα απαιτεί από πλευράς σας, κύριε Παναγιωτόπουλε.

Απαιτεί να αναγνωρίσετε ότι δεν είναι πολιτική μας η σκανδαλολογία στον τομέα της άμυνας και για να φτάνουμε σε σημείο να χρησιμοποιούμε αυτά τα στοιχεία, αυτά τα επιχειρήματα, αυτούς τους ισχυρισμούς και να καταλήγουμε σε μια τέτοια ορολογία, το κάνουμε γιατί μας υποχρεώνετε, κύριε Παναγιωτόπουλε, και μας υποχρεώνει πρωτίστως η υποχρέωσή μας απέναντι στο δημόσιο συμφέρον.

Θα κάνω 2 επισημάνσεις εισαγωγικά, γιατί όντως έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτον, ατυχέστατο να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα του χθεσινού ατυχήματος σε σχέση με τη σημερινή συζήτηση, κύριε Παναγιωτόπουλε, διότι πέραν της χαράς που μας δώσατε από την περιγραφή που κάνατε, γιατί πράγματι μας περιγράψατε έναν υπεράξιο χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας με βάση όλα όσα μας είπατε ότι προσπάθησε να κάνει για να σώσει το αεροσκάφος του και τελευταία στιγμή παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του το γεγονός ότι πάτησε τελευταία στιγμή το κουμπί της εκτόξευσης, χρησιμοποιήσατε ένα παράδειγμα ενός χειριστή, ενός πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για τον οποίο πρέπει να είμαστε πραγματικά υπερήφανοι, ο οποίος δεν έχει εκπαιδευτεί από τους Ισραηλινούς, κύριε Παναγιωτόπουλε.

Αυτό θα το συζητήσουμε μετά, το «ούτε», γιατί το είπατε στο τέλος της ομιλίας σας.

Αποδεικνύεται έτσι ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Πολεμικής Αεροπορίας σε καμία περίπτωση δεν είχε για να φτάσει σ’ αυτά τα επίπεδα τα τόσο σπουδαία -που μας κάνουν υπερήφανους- τέτοιου τύπου λύσεις.

Δεύτερη επισήμανση, κύριε Παναγιωτόπουλε, γιατί το κάνετε συστηματικά και το κάνετε ειδικά εσείς και είναι εντυπωσιακό που ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιλέγετε να κάνετε αυτό που θα σας πω τώρα.

Μιλάτε συνεχώς για καθυστερήσεις και αδράνειες των προηγούμενων ετών και μιλάτε σα να έχετε απέναντί σας τίποτα ηλίθιους, κύριε Παναγιωτόπουλε.

Σας το λέω ορθά-κοφτά: Αλήθεια, μας περνάτε για ηλίθιους;

Κύριε Παναγιωτόπουλε, ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας για έξι μήνες το 2012. Το 2012, κύριε Παναγιωτόπουλε, που εγώ δεν ξέρω τι κάνατε εσείς, ξέρω ότι η Πολεμική Αεροπορία είχε καύσιμα για να πετάνε τα αεροσκάφη της μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Τον Αύγουστο δεν υπήρχαν καύσιμα για να πετάξει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δεν υπήρχαν καύσιμα για να αναχαιτίσει τα τουρκικά.

Ξέρετε γιατί αυτό συνέβαινε, κύριε Παναγιωτόπουλε;

Και ξέρετε γιατί αυτή η κατά τη γνώμη σας αδράνεια -που είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεστε τέτοια επιχειρήματα- συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια;

Γιατί ΔΕΝ υπήρχαν λεφτά, κύριε Παναγιωτόπουλε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ούτε καν για τα λειτουργικά της έξοδα.

Και ξέρετε γιατί ΔΕΝ υπήρχαν λεφτά στη χώρα, κύριε Παναγιωτόπουλε;

Γιατί μια κυβέρνηση ενός συγκεκριμένου κόμματος, κύριε Παναγιωτόπουλε, το 2009 παρήγαγε μέσα από τη διασπάθιση και τη σπατάλη 24 δισεκατομμύρια ευρώ πρωτογενές έλλειμμα στη χώρα αυτή, ξοδεύοντας τα λεφτά της χώρας και οδηγώντας σε αυτό το δράμα που όλοι καλά γνωρίζουμε οδηγήθηκε ο ελληνικός λαός.

Προσβεβλημένη η Πολεμική Αεροπορία; «Όχι» λέτε εσείς.

Εμείς επιμένουμε ότι είναι προσβεβλημένη η Πολεμική Αεροπορία, κύριε Παναγιωτόπουλε. Γιατί προσβεβλημένη;

Γιατί αυτό το έργο που προχωράτε και αναθέτετε στους Ισραηλινούς εμείς ισχυριζόμαστε ότι μπορούν να το κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Γιατί δεν το κάνετε;

Από την ώρα που έχουν περάσει στα Πρακτικά αυτά που είπατε πριν και επειδή εγώ έχω και μια αδυναμία να προσέχω λέξη προς λέξη τον συνομιλητή μου, εμείς είμαστε αυτοί που εσείς είπατε ότι την απορρίψαμε αυτήν την πρόταση.

Εσείς το είπατε πριν από λίγο. Και ήρθατε κατά τα άλλα εδώ να βασιστείτε στην πρόταση των Καναδών που εσείς είπατε. Δεν το είπε ούτε ο Βίτσας, ούτε ο Δρίτσας.

Εσείς το είπατε πριν από δέκα λεπτά, ότι απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτή η πρόταση των Καναδών και έρχεστε βάσει αυτής της πρότασης να οικοδομήσετε τους υπόλοιπους ισχυρισμούς σας;

Τουλάχιστον απαράδεκτο, κύριε Παναγιωτόπουλε, γιατί δεν αντέχει στην απλή λογική.

Να έχετε όποιες απόψεις θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να μας κοροϊδεύετε κατάμουτρα, περνώντας μας ως ηλίθιους.

Εδώ ήρθατε και είπατε: «Βάσει της απόφασής μας, η πρόταση των Καναδών». Την απορρίψατε την πρόταση των Καναδών.

Έρχεστε μετά λέτε: «Εμείς λύνουμε τα προβλήματα, γιατί έχουμε την αίσθηση του επείγοντος και του καθήκοντος. Εσείς δεν την είχατε και χρονοτριβούσατε».

Και λέτε πριν από λίγο ότι ο Βίτσας εδώ είχε γράψει πάνω στο σημείωμα του «τρέξτε το θέμα».

Δηλαδή την ίδια ώρα που έρχεστε και λέτε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός της Κυβέρνησης λέει «τρέξτε το θέμα», λέτε ότι δεν το τρέχατε το θέμα.

Την ίδια ώρα που λέτε ότι έχουμε απορρίψει την πρόταση των Καναδών, λέτε ότι η βάση σύγκρισης των ισχυρισμών σας είναι οι Καναδοί.

Και κάτι επόμενο, κύριε Παναγιωτόπουλε. Γιατί επαναλαμβάνω, είτε μας περνάτε για ηλίθιους, είτε πραγματικά δεν θέλω να οδηγηθώ στο άλλο συμπέρασμα που οδηγείται κανείς ακολουθώντας μια λογική σκέψη.

Τι είναι η χρηματοδοτική μίσθωση, κύριε Παναγιωτόπουλε; Ξέρετε τι είναι η χρηματοδοτική μίσθωση; Τι είναι η χρηματοδοτική μίσθωση που ήρθατε εδώ και λέγατε «η χρηματοδοτική μίσθωση»; Τι είναι η χρηματοδοτική μίσθωση;

Εγείραμε εμείς θέμα εάν η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να οργανώσει αυτό το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης με leasing, δηλαδή χρηματοδοτική μίσθωση ή με αγορά ή με δάνειο; Αυτό ήταν το θέμα μας;

Ή το θέμα μας είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που παίρνει την απόφαση για τη χρηματοδοτική μίσθωση, σε ποιον δηλαδή θα ανήκει; Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;

Εμείς δεν εγείραμε θέμα χρηματοδοτικής μίσθωσης ή δανείου ή απευθείας πληρωμής.

Εμείς εγείραμε ζήτημα -μείζον ζήτημα- ότι την ώρα που αυτήν τη δουλειά μπορεί να την κάνει το έργο αυτό και προς όφελος και της ΕΑΒ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τα άξια στελέχη που σας είπε και ο κ. Βίτσας, ότι εκπαιδεύουν Αμερικανούς χειριστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Τέξας αυτήν τη στιγμή, εσείς λέτε «όχι, εγώ θα το δώσω στους Ισραηλινούς».

Αυτή είναι η μείζονα διαφορά. Μη λέτε λοιπόν και ξαναλέτε, κύριε Παναγιωτόπουλε, για τη χρηματοδοτική μίσθωση σαν να είναι αυτό το θέμα.

Αυτό προσπαθήσατε μέσα από αυτήν την τακτική, ουσιαστικά δηλαδή να θολώσετε -όπως κάνει η σουπιά- τα νερά, χρησιμοποιώντας τον όρο του ξαφνικού θανάτου.

Γιατί ξαφνικό θάνατο δεν είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια;

Γιατί δεν είχαμε ξαφνικό θάνατο και γιατί εν ονόματι ή ενόψει ενός ξαφνικού θανάτου έπρεπε σώνει και καλά να πάτε στη λύση των Ισραηλινών, επιβεβαιώνοντας αυτά για τα οποία σας κατηγορούμε;

Το κάνετε με αυτήν την υπερβάλλουσα κοστολόγηση που φτάνει στο 1.800.000.000 ευρώ και πλέον, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αποκλείετε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Το δημόσιο χρέος της χώρας, κύριε Παναγιωτόπουλε, ξέρετε πόσο το έχετε φτάσει;

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ δημόσιο χρέος που κατέγραψε το 2021, πάνω από το 200%.

Και έρχεστε εδώ ελαφρά τη καρδία και μιλάτε για εκατοντάδες εκατομμύρια σε μια χώρα υπερχρεωμένη που διαρκώς την υπερχρεώνετε όλο και περισσότερο.

Επιβεβαιώσατε ότι θα δώσετε στην εταιρεία τη συγκεκριμένη τα 600 εκατομμύρια και με αυτά τα χρήματα η εταιρία, όπως σας κατηγορήσαμε, θα αγοράσει τον εξοπλισμό.

Επιβεβαιώσατε ότι υπάρχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή 265%, όταν σας είπε ο κ. Τσίπρας ότι αυτό το επίπεδο δεν συναντάται πουθενά στις διεθνείς συναλλαγές με τράπεζες ή με ομόλογα κρατικού δανεισμού και οτιδήποτε άλλο.

Ειλικρινά δεν αφήσατε τίποτα που δεν επιβεβαιώσατε από όλα όσα έχουμε πει. Το μόνο που κάνατε είναι να μη δεσμευθείτε ότι θα φέρετε τη σύμβαση εδώ, αλλά να πείτε αυτό το «ενδεχομένως».

Κύριε Παναγιωτόπουλε, να είναι απολύτως σαφές και σε εσάς και στους Βουλευτές της Πλειοψηφίας, εμείς δεν συζητάμε ούτε θέτουμε ζήτημα για την ύπαρξη όχι προβλήματος. Εμείς συζητούμε, θέτουμε πολύ σοβαρές αντιρρήσεις για τη λύση που πήγατε και δώσατε.

Και η λύση που πήγατε και δώσατε, κύριε Παναγιωτόπουλε είναι μία και δεν είναι συγκριτικά με το αν υπήρχε πρόταση των Καναδών που είχε απορριφθεί ή δεν υπήρχε.

Είναι η λύση που δώσατε να πάτε σ’ αυτήν τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς με βάση μια σύμβαση την οποία δεν έχετε δώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εκτός εάν πιάσαμε και το άλλο υπονοούμενο, κύριε Παναγιωτόπουλε, ότι είναι υπόθεση του ΚΥΣΕΑ. Δεν ξέρω τι θέλατε να πείτε και σε ποιον θέλατε να το πείτε αυτό, ότι η σύμβαση αυτή είναι ευθύνη και υπόθεση του ΚΥΣΕΑ.

Γιατί ακούει και το Μαξίμου, ακούει και ο κ. Μητσοτάκης. Αν θέλατε να στείλετε εκεί κάποιο μήνυμα είναι βέβαιο ότι το στείλατε, κύριε Παναγιωτόπουλε.

Και θα τελειώσω αυτήν την πρωτολογία με 2 ερωτήματα.

Είπατε στο τέλος ότι δεν θα τους εκπαιδεύουν Ισραηλινοί, θα τους εκπαιδεύουν οι Έλληνες. Και είπατε ότι τελικά αυτή η συμφωνία είναι μόνο για την υποδομή.

Ε, ακόμη χειρότερα. Ακόμη χειρότερα, κύριε Παναγιωτόπουλε! Δηλαδή τι ήρθατε εδώ και ομολογήσατε πριν από λίγο; Ότι δεν μπορεί το ελληνικό κράτος, που έχει τα χρήματα –απόδειξη ότι θα τα δώσει στους Ισραηλινούς- να προμηθευτεί μόνο του την υποδομή;

Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να βγει μόνο του στην αγορά, να αγοράσει τα αεροσκάφη, να αγοράσει τους προσομοιωτές, να αγοράσει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο υποδομής απαιτείται;

Η ομολογία σας, κύριε Παναγιωτόπουλε, ότι αυτή η συμφωνία αφορά αποκλειστικά υποδομή καθιστά την αιτίαση που σας απευθύνουμε περί σκανδάλου που υπάρχει σε αυτήν την υπόθεση μία αιτίαση που την υπογραμμίζουμε πια μετά από αυτό που είπατε, κύριε Παναγιωτόπουλε.

Πώς θα απαντήσετε στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άμα σας ρωτήσουν στον διάδρομο «Γιατί, κύριε Υπουργέ, μόνο υποδομή»; Τι θα τους πείτε; Ότι δεν μπορούσε η Πολεμική Αεροπορία να αγοράσει; Τι θα ισχυριστείτε;

Βεβαίως δεν μπορείτε να καταλάβετε, γιατί σας είπα ήσασταν γεμάτος αντιφάσεις, κύριε Παναγιωτόπουλε. Ειλικρινά σας το λέω -και σας το απεύχομαι και εγώ και όλοι οι συνάδελφοι-, να προστατεύσετε και τον εαυτό σας και να μας προστατεύσετε και εμάς και την ελληνική πολιτική ζωή του τόπου, γιατί το τελευταίο που σας χρωστάει, κύριε Παναγιωτόπουλε, η ελληνική πολιτική ζωή του τόπου είναι να την μπλέξετε ξανά με σκάνδαλα πάνω στα θέματα της εθνικής άμυνας.

Και υπ’ αυτήν την έννοια, κύριε Παναγιωτόπουλε, ναι, έχετε την υποχρέωση, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιληφθείτε αυτήν τη συζήτηση όχι ως μια συζήτηση και κριτική που σας κάνει η Αντιπολίτευση, αλλά σαν μια ευκαιρία να αυτοπροστατευτείτε, να μας προστατεύσετε και να προστατεύσετε την πολιτική ζωή του τόπου.

Δεν σας χρωστάει τίποτα ο ελληνικός λαός, κύριε Παναγιωτόπουλε, να ξαναμπλέξει σε τέτοια σκανδαλολογία και είσαστε ηθικά, πολιτικά και θεσμικά διάτρητος.

Και αν κάποιος είχε μία άποψη μέχρι σήμερα, μετά από αυτά που είπατε εδώ, έχετε βάλει υπογραφή, έχετε βάλει σφραγίδα σε αυτά τα οποία σας κατηγορούμε.

Αν λέγατε ότι την εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας τη δίνετε στους ισραηλινούς -αν το λέγατε αυτό, είπατε ότι δεν τη δίνετε- ξέρετε πολύ καλά, επίσης, πόσα σοβαρά ερωτήματα θα προέκυπταν σε αυτήν την περίπτωση.

Λοιπόν, εγώ κλείνω εδώ την πρωτομιλία μου, κύριε Παναγιωτόπουλε, κάνοντάς σας αυτήν την ύστατη αναφορά και θα ακούσετε και στη συνέχεια τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τι έχει να σας πει.

Η αναφορά είναι: Έστω και αυτήν τη στιγμή, αλλάξτε πορεία, ανακαλέστε τις αποφάσεις που έχετε πάρει ή τεκμηριώστε τις, αποδείξτε τις, φέρτε εδώ τη Σύμβαση να δούμε ότι κάτι απ’ όλα αυτά που εμείς έχουμε εντοπίσει δεν ισχύει, διαφορετικά, κύριε Παναγιωτόπουλε, θα είσαστε και εσείς, αλλά και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άξιοι της μοίρας σας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ