23/11/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Απλήρωτοι παραμένουν τέσσερις μήνες οι ασκούμενοι Δικηγόροι που εργάζονται στα δικαστήρια της χώρας μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε με πρωτοβουλία του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Δικαιοσύνης, βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου και άλλων 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις, εδώ και τέσσερις μήνες, στις πληρωμές των ασκούμενων Δικηγόρων που απασχολούνται σε υπηρεσίες Δικαστηρίων μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Αλ. Χαρίτσης στην ερώτησή του, ενώ το πρόγραμμα «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», που υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ εξελίσσεται κανονικά εδώ και 4 περίπου μήνες με την συμμετοχή δεκάδων ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι προσέρχονται στα Δικαστήρια καθημερινώς προκειμένου να προσφέρουν την εργασία τους, αναπληρώνοντας παράλληλα τα κενά των ήδη εκεί υποστελεχωμένων υπηρεσιών, παραμένουν από την αρχή του προγράμματος απλήρωτοι.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Για ποιους λόγους εδώ και τέσσερεις μήνες δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους ασκούμενους δικηγόρους η συμφωνηθείσα οικονομική αποζημίωση βάσει της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

2. Θα καταβληθούν στις 13/12/2021 τα οφειλόμενα όλων των προηγούμενων μηνών και θα καταβάλλονται πλέον μηνιαίως έως την λήξη του προγράμματος;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Δικαιοσύνης
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Απλήρωτοι παραμένουν οι ασκούμενοι δικηγόροι του προγράμματος ΕΣΠΑ «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», οι οποίοι εργάζονται σε υπηρεσίες των Δικαστηρίων της χώρας»

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ασκούμενων δικηγόρων, αποφοίτων Νομικών Σχολών «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνική χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου του 2021 και αφορά την πρακτική άσκηση και την απόκτηση εμπειρίας των τελειόφοιτων των Νομικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, σε υπηρεσίες Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας.
Ενώ όμως το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά εδώ και 4 περίπου μήνες, με την συμμετοχή  δεκάδων ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι προσέρχονται στα Δικαστήρια καθημερινώς προκειμένου να προσφέρουν την εργασία τους, αναπληρώνοντας επιπροσθέτως τα κενά των ήδη εκεί υπο-στελεχωμένων υπηρεσιών, παραμένουν από την αρχή του προγράμματος απλήρωτοι.
Επισημαίνεται ότι παρ’ ότι με βάση την σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ασκούμενων, οι καταβολές έπρεπε να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, οι ασκούμενοι δικαιούχοι του προγράμματος παραμένουν απλήρωτοι και μόλις πρόσφατα ενημερώθηκαν ότι τελικά οι πληρωμές τους θα γίνουν στις 13/12/2021, τέσσερις μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του προγράμματος.

Επειδή το έργο που προσφέρουν οι ασκούμενοι Δικηγόροι στις υπηρεσίες των Δικαστηρίων της χώρας δεν αφορά μόνο την απόκτηση εμπειρίας τους, αλλά παράλληλα υποβοηθά και τις αυξημένες ανάγκες των ήδη υπο-στελεχωμένων υπηρεσιών των Δικαστηρίων της χώρας.
Επειδή παρά το έργο που προσφέρουν, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βρίσκονται υπό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,
2.  Θα καταβληθούν στις 13/12/2021 τα οφειλόμενα όλων των προηγούμενων μηνών και θα καταβάλλονται πλέον μηνιαίως έως την λήξη του προγράμματος;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)