ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/11/2021

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών



Δήλωση της αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ε. Αγαθοπούλου, για την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Γυναικοκτονία, Ονόμασέ την, μέτρησέ την, τελείωσέ την!

Αυτό είναι το σύνθημα του EIGE, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, για την φετινή 25η Νοέμβρη, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ένα σύνθημα που αναδεικνύει τρεις βασικές παραμέτρους-προϋποθέσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της ακραίας έκφρασής της, τις γυναικοκτονίες: Ορατότητα όλων των μορφών της έμφυλης βίας και ιδιαίτερα των γυναικοκτονιών, μέτρησή τους και σύστημα ταξινόμησης και αντίστοιχες οριζόντιες πολιτικές ώστε να εκλείψει. Στην χώρα μας ήδη 13 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή  τους από χέρι συντρόφου, νυν και πρώην, από χέρι συζύγου. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το EIGE, 444 γυναίκες σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους το 2020. Η πανδημία ανέδειξε την ένταση, την έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, ως ζώσας καθημερινότητας των γυναικών. Λειτούργησε ωστόσο και ως θρυαλλίδα, ως το φυτίλι που πυροδότησε ένα ντόμινο καταιγιστικών καταγγελιών, από πλευράς γυναικών και θηλυκοτήτων και επιτάχυνε τον βαθμό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας που φαίνεται να ξυπνάει από ένα λήθαργο αιώνων, από μια σιωπή που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας. Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, το φεμινιστικό κίνημα, σκεπτόμενοι/ες πολίτες είναι ένα  βήμα μπροστά από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία και στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τους Ποινικούς Κώδικες φάνηκε άτολμη κι αρνήθηκε να εντάξει τον όρο γυναικοκτονία στο δικαιικό μας σύστημα, παρά το γεγονός ότι πληθώρα φορέων, εκπροσώπων και λειτουργών της Δικαιοσύνης τάχθηκαν υπέρ και παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρούμε την νομική αναγνώριση του όρου δίκαιο αίτημα και  συμπορευόμαστε με τις φεμινιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών και με όλους και όλες που το υπερασπίζονται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί στην πράξη, το τρίπτυχο, ορατότητα, μέτρηση, εξάλειψη μέσω πολιτικών της έμφυλης βίας, για να μην ξαναφωνάξουμε ως απούσα καμιά γυναίκα. Την καλούμε να αναλάβει άμεσα δράση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το χέρι των οικείων τους, γιατί ήταν γυναίκες. Έμπρακτα!

Δήλωση της Χ. Καφαντάρη​, Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΠΣ: «25η Νοεμβρίου- Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχτηκε, με απόφαση της  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.  Η σημερινή μέρα είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ.

Το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Στην Ελλάδα, επικυρώθηκε με νόμο το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη χώρα μας το 2021 έχουν σημειωθεί 14 γυναικοκτονίες με κάποιες από αυτές να συγκλονίζουν το πανελλήνιο για την αγριότητα και τη βαρβαρότητα με την οποία διαπράχθηκαν ενώ την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία» υπογραμμίζοντας ότι για πολλές γυναίκες και παιδιά τα σπίτι δεν αποτελεί ένα ασφαλές μέρος ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους.

Οι γυναικοκτονίες, ωστόσο, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» εμφανίζεται ήδη από το 1976, προκειμένου να περιγράψει τα εγκλήματα αφαίρεσης ζωής γυναικών. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι γυναικοκτονίες αποτελούν «ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται συστράτευση όλων. Η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί και να  λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά τα τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία των οποίων ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται να στελεχωθούν με ειδικούς επιστήμονες  (Κοι. Λειτουργούς ,Ψυχολόγους κ.λ.π)

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) εκτιμά ότι τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα υπό το φως του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 οφείλουν να εστιάσουν, πρωτίστως, στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του Σχεδίου και η οποία, αν και έχει κυρωθεί από την Ελλάδα και έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Ν. 4531/2018, δεν εφαρμόζεται πλήρως, επίσης να εισαχθεί ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο Ποινικό Δίκαιο

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσεται και σε γυναικοκτονία, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, είναι ένα διαρκές μέτωπο αγώνα, το οποίο δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο επετειακά, κάθε 25η Νοέμβρη…

Σ. Βαρδάκης: Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους και όλες - Καμία γυναίκα μόνη της, καμία γυναίκα λιγότερη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Γυναικοκτονία, κακοποιητική συμπεριφορά, βιασμός, λεκτική και ψυχολογική βία κατά των γυναικών, είναι τα περιστατικά που αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, αποτελώντας μια θλιβερή πραγματικότητα.

Πρόκειται για  κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  που διακυβεύει την ψυχική και σωματική ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια των γυναικών  και την ποιότητα της ζωής τους, στο σύνολό της.

Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος έχει βγει στην επιφάνεια και τα στοιχεία πανελλαδικά είναι αποκαρδιωτικά. Η έξαρση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι αυτή η παθογένεια μας αφορά όλες και όλους.

Ο φόβος πρέπει να νικηθεί, τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται, απενοχοποιώντας τα θύματα και βάζοντας φραγμό σε κάθε μορφή κακοποίησης.

Καμία γυναίκα λιγότερη!»

Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Περιβάλλον της οι κλειστές πόρτες, δύναμή της η σιωπή

25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ημέρα επαγρύπνησης και δράσης όλες τις άλλες ημέρες του έτους. Στη χώρα μας μετρήσαμε τη χρονιά αυτή 13 γυναίκες δολοφονημένες από τα χέρια συζύγων, συντρόφων, ανδρών. Φέτος, μας βρίσκει μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, μιας πανδημίας που διόγκωσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλασίασε τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών που φτάνου​ν μερικές φορές ως και τη δολοφονία.

Η βία κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, έχει διάρκεια και αντοχή μέσα στο χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται επίμονα αλλάζοντας τρόπους και μορφές μέσα στην κοινωνία που προχωρά παραμένοντας σιωπηλή. Από τα «εγκλήματα τιμής» που ξεπλένονταν πανηγυρικά από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη στο παρελθόν, στα εγκλήματα πάθους, λάθους, στην κακιά στιγμή, στην κακοποίηση μέσω της τεχνολογίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικά ή ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα, συχνά και η ίδια η ζωή της γυναίκας, φυσικό της περιβάλλον οι κλειστές πόρτες και δύναμή της η σιωπή και η ανοχή.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα στερεότυπα και τα «κακά παραδείγματα» και να σταματήσει το στιγματισμός του θύματος. Χρειάζεται διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είναι κρίσιμο, επίσης, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, ενημερώθηκα για την ανάγκη να λειτουργήσει Συμβουλευτικό Κέντρο στον Βόλο για να παρέχεται άμεσα εξειδικευμένη βοήθεια στις κακοποιημένες γυναίκες.

Σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στη γυναικά που πέφτει θύμα της βίας. Καμία ανοχή, τέλος στη σιωπή...

Γ. Σαρακιώτης για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σήμερα περίπου 1 στις 3 γυναίκες γίνεται αποδέκτης μορφών βίας. Πρόσφατα, ανάμεσα στα μηνύματα που απέστειλε προς τη διεθνή κοινότητα ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους έκανε λόγο μια «τρομακτική εικόνα» ανεξέλεγκτων επιπέδων βίας κατά των γυναικών. Και στη χώρα μας δυστυχώς, έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη περιστατικά βίας, διότι πριν από τις δυσάρεστες διαπιστώσεις δεν επιδείχθηκε η δέουσα προσοχή και μέριμνα για τις κρυφές μικρές ιστορίες που προηγήθηκαν.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προκύπτει η αναγκαιότητα για μια συνεπή και ολιστική προσέγγιση, προκειμένου να μη θρηνήσουμε εκ νέου για μια μελλοντική απώλεια ή για μη χρειαστεί να καταδικάσουμε ένα ακόμη βίαιο περιστατικό. Οφείλουμε ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε για τη βέλτιστη δυνατή πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες στήριξης, με αύξηση των δομών, των ειδικών επιστημόνων και των μέτρων υποστήριξης και με χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό μέσα από εθνικούς πόρους και αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τέλος, υφίσταται η αναγκαιότητα για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και την οικοδόμηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορούν να διαφύγουν από μια βλαπτική ή κακοποιητική κατάσταση. Ο σεβασμός προς τη γυναικεία υπόσταση και το ρόλο, που αυτή διαδραματίζει, συνιστά πρωτίστως θέμα παιδείας. Είναι θέμα καλλιέργειας της κατάλληλης συλλογικής κουλτούρας, μέσα από την οικογένεια, μέσα από το σχολείο και άλλες κρίσιμες λειτουργίες και δομές της κοινωνικής ζωής.

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την καθιέρωση της 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγώνας για την εξάλειψη της σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών, είναι καθημερινός. Η 25η Νοεμβρίου, η καθιερωμένη Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί την αφορμή για να μην το ξεχνάμε. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη!

Δεν αρκεί όμως απλώς να καταδικάζουμε και να ευχόμαστε. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και η θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» είναι ένα από τα ελάχιστα που οφείλει να πράξει. Πρέπει να δράσουμε, έτσι ώστε να μην λείψει ποτέ ξανά καμία γυναίκα στο μέτρημα».

Γ. Πούλου: ΣΤΟΠ στην έμφυλη βία

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών βρίσκει την Ελλάδα του 2021 να μετρά 13 γυναικοκτονίες και περισσότερες από 120 την τελευταία εξαετία!
Τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι επίσης ανησυχητικά, αφού λόγω του εγκλεισμού από την πανδημία, το σπίτι δεν ήταν ένα ασφαλές μέρος για τα θύματα  και οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58%!
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η κοινωνία μας πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα φαινόμενα της σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας και απειλών κατά των γυναικών εξαιτίας του φύλου τους!
Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ηλικιωμένες, γυναίκες με αναπηρία, πρόσφυγες και μετανάστριες.
Η Πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να στηρίζει τα θύματα βίας αλλά και να καλλιεργεί την παιδεία που καταργεί τα στερεότυπα του φόβου, της ντροπής και της ενοχής μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία συνολικά!

Δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η βία κατά των γυναικών είναι κομμάτι μιας επικίνδυνης κοινωνικής κατασκευής όπου έχει στον πυρήνα της την έμφυλη ανισότητα. Παρά τη νομική αλλά περίπου ακρωτηριασμένη ισότητα που επικρατεί στη δημόσια σφαίρα, οι πιο ολέθριες ανισότητες, είναι αυτές που κρύβονται στην «ασφάλεια» και τη «θαλπωρή» του σπιτιού. Οι γυναίκες πριν θεωρήσουν τους εαυτούς τους γυναίκες / άτομα ,εξαναγκάζονται σε μια βίαιη κοινωνικοποίηση που τις θέτει στο παρασκήνιο, ετεροκαθοριζόμενες, ως μητέρες, σύζυγοι, κόρες, αδερφές κ.λπ. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα και η βαρβαρότητα.

Ο βιασμός, ο φόβος του βιασμού, η γυναικοκτονία, είναι αναπόσπαστο μέρος μιας βαθιάς συστημικής οπισθοδρόμησης, μιας ευθραυστότητας στην εφαρμογή της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, που έχει συσκοτιστεί από τη μονοδιάστατα ανδροκεντρική και πατριαρχική ανάγνωση του κόσμου. .

Οι ιστορίες βίας κατά των γυναικών είναι οι σιωπές της ιστορίας .Είναι μια βουβή πανδημία που εξελίσσεται στη μακρά διάρκεια του χρόνου, μέσα σε σκληρές νοοτροπίες και προκαταλήψεις. Στις ιστορίες της ζωής των αόρατων γυναικών-θυμάτων, (που επανοικειοποιούνται το ονοματεπώνυμό τους την στιγμή της δολοφονίας τους) τίποτα (αλλά και όλα) δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει για τη βαρβαρότητα της οποίας υπήρξαν θύματα. Στις γυναίκες/ κορίτσια /μάρτυρες δεν αρκεί λοιπόν μια μόνο μέρα επετειακής μνήμης . Ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει είναι παράγωγο μιας ολιστικής και θεσμικής προσέγγισης, τέτοιας που θα αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες, που θα αναθεωρεί τα νοσηρά κοινωνικά συμβόλαια, που θα παρέχει υπηρεσίες προστασίας στα θύματα και θα τερματίζει την ατιμωρησία.

Μα πάνω απ’ όλα, τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα των φύλων είναι ένας τεράστιος, διαρκής και ιερός αγώνας για όλους μας.

Δήλωση της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μ. Τζούφη, για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών: Η δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών προστάζει την έμφυλη διαπαιδαγώγηση

Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στη χώρα μας μετράμε το τελευταίο έτος 13 γυναικοκτονίες. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός και το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση κατά την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και το 75% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες.

Τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Είναι συγκλονιστικό να γνωρίζουμε ως κοινωνία πως 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ 1 στις 5 γυναίκες γίνεται θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού!

Στη χώρα μας, μέσα σε έναν χρόνο συνολικά 13 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των συντρόφων ή των συζύγων τους εξαιτίας του φύλου τους.
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μας αλλά και ενδυνάμωσης του νομικού μας πλαισίου προτείναμε προ ολίγων ημερών ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καθιερωθεί στην ελληνική νομοθεσία το έγκλημα με σεξιστικά χαρακτηριστικά, ιδίως η γυναικοκτονία. Στην πρωτοβουλία αυτή αντιτάχθηκε η ΝΔ.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση που λαμβάνει χαρακτήρα επιδημίας, η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι κοινωνικά επιτακτικό το αίτημα θέσπισης πλαισίου δραστικής αντιμετώπισης και επιβολής ποινών. Στην κακοποίηση των γυναικών, δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία μας να κωφεύει.

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Δεκατρείς γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2021. Η σημερινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας βρίσκει να αντικρύζουμε μια τόσο φριχτή πραγματικότητα στη χώρα μας. Μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως αντιμετωπίζει φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της ζωής της.

Η βία κατά των γυναικών, η πατριαρχία και ο σεξισμός που γεννούν και δικαιολογούν την κακοποίηση των γυναικών, έχουν ρίζες βαθιές σε κάθε κοινωνία. Έχουν και στη δική μας, που οι επιδόσεις της στην ισότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών είναι θλιβερές.

Κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα, έχουμε ευθύνη να εργαζόμαστε για να εγερθούν οι συνειδήσεις, για να μη γίνεται δεκτή καμία σωματική και λεκτική βία κατά γυναικών, για να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της στην πρόληψη και στην τιμωρία των κακοποιητών. Καμία λιγότερη!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ