26/11/2021

Ερώτηση Μπουρνού: Ανάλγητη και απαράδεκτη δέσμευση χρηματικού ποσού από την Εθνική Τράπεζα που συγκεντρώθηκε από πολίτες για τη θεραπεία παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Υγείας

Θέμα: «Ανάλγητη και απαράδεκτη δέσμευση χρηματικού ποσού από την Εθνική Τράπεζα που συγκεντρώθηκε από πολίτες για τη θεραπεία παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια»

Στις αρχές Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε στο ευρύ κοινό η περίπτωση της 14χρονης Αθανασίας, μαθήτριας γυμνασίου, η οποία διαγνώσθηκε με μελανοκυτταρικό όγκο στο πίσω μέρος του ματιού της. Η σοβαρότητα της κατάστασης του μικρού κοριτσιού επέβαλε την, άνευ περαιτέρω καθυστέρησης, μετάβαση του σε νοσοκομείο του εξωτερικού προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση και θεραπεία.

Άμεσα, όπως επέβαλε η κατάσταση, στις 18 Οκτωβρίου η 14χρονη μετέβη με την οικογένεια της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Έσσεν της Γερμανίας και μια εβδομάδα μετά υποβλήθηκε επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση. Έκτοτε υποβάλλεται σε συνεχείς εξετάσεις ενώ η έναρξη των θεραπειών της με ακτινοβολίες έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, που περιλαμβάνει τη μετάβαση στο εξωτερικό, τη διαμονή, τις προ - εγχειρητικές εξειδικευμένες γενετικές αναλύσεις και βιοψίες, την επέμβαση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση  είναι εξαιρετικά μεγάλο και υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Για αυτό το λόγο, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, υπήρξε άμεση κινητοποίηση για την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας από απλούς ανθρώπους, φορείς και επιχειρήσεις. Η ως άνω πράξη αλληλεγγύης και η ενσυνείδητης προσφοράς απέδωσε καρπούς και είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση ενός ικανού χρηματικού ποσού για την αντιμετώπιση των εξόδων.

Δυστυχώς, όμως, πληροφορούμαστε, από δημοσιεύματα του τύπου αλλά και ανακοινώσεις φορέων που συμμετείχαν στην προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της οικογένειας για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας της μικρής Αθανασίας, ότι το συγκεντρωθέν ποσό έχει δεσμευτεί από την Εθνική Τράπεζα και δεν δύναται να εκταμιευτεί. Αναφέρεται, επίσης, ότι προϋπόθεση για να εκταμιευτούν τα χρήματα αποτελεί η προσκόμιση των αποδείξεων εξόδων, η έκδοση των οποίων όμως προϋποθέτει την ολοσχερή εξόφλησή τους.

Αυτή η δυστοπική εξέλιξη, επαναφέρει στη μνήμη όλων μας την τραγική περίπτωση του τετράχρονου Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Γέρα της Λέσβου, που έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο και που δεν πρόλαβε ποτέ να μεταβεί στο εξωτερικό για τη θεραπεία του και κατέληξε στις 5 Μαρτίου του 2001. Ήταν τότε, πάλι, που η Εθνική Τράπεζα, με πρόσχημα τον ν.5101/1931, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η άμεση αποδέσμευση χρημάτων που προέρχονται από ερανικό λογαριασμό και δεν έχει δηλωθεί ο σκοπός του, δέσμευσε το ποσό κι αρνήθηκε την εκταμίευσή του.

Κατόπιν του θανάτου του μικρού Παναγιώτη, τροποποιήθηκε ο σχετικός νόμος με την προσθήκη του άρθρου 19 Ν.2889/2001 προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που από το σύνολο των περιστάσεων κρίνονται δικαιολογημένες για την αποκατάσταση της υγείας οικονομικά αδυνάτων ατόμων, που πάσχουν από ανίατες ή δυσίατες ασθένειες ή έχουν υποστεί βαριές σωματικές κακώσεις, μπορεί, με αιτιολογημένες αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, να εγκρίνεται η συγκέντρωση χρημάτων με τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν ανοιχτεί στο όνομα των παραπάνω προσώπων ή αυτών που έχουν την επιμέλειά τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 5101/1931 "περί ενεργείας εράνων και λαχειοφόρων ή φιλανθρωπικών αγορών" (ΦΕΚ 238 Α`) και να αποδίδονται εν όλω ή εν μέρει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στα παραπάνω πρόσωπα».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται, κατά αρμοδιότητα, να προβούν ώστε να αρθεί η ως άνω απόφαση δέσμευσης του χρηματικού ποσού από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη νοσηλείας, θεραπείας και αποκατάστασης της νεαρής Αθανασίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Μπουρνούς Ιωάννης