ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/11/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χωρίς χρηματικό βοήθημα, χωρίς επαρκές φαγητό, με αποκλεισμό των προσφύγων ακόμα και παιδιών από τη σίτιση, παρά τα εκατομμύρια που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Χωρίς χρηματικό βοήθημα, χωρίς επαρκές φαγητό, με αποκλεισμό των προσφύγων ακόμα και παιδιών από τη σίτιση, παρά τα εκατομμύρια που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση



Τη συνολική πτώση του επιπέδου διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας με ευθύνη της Πολιτείας, που έχει δημιουργηθεί από την κακή ποιότητα που έχει παρατηρηθεί στο διανεμόμενο φαγητό, συνδυαστικά με τη μη υλοποίηση του προγράμματος χρηματικής βοήθειας, φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου της Κ.Ο, Γιώργου Ψυχογιού.

Στα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εστιάσει στην επικοινωνία και την αποτροπή στον τομέα του προσφυγικού, αφήνοντας την καθ’ αυτή πολιτική διαχείρισης να παραπαίει, αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ενημέρωση που υπάρχει από το πεδίο, αλλά και η επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα αλλά και της Κορίνθου, γεννούν πολλά ερωτήματα για τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή οι διαμένοντες στις δομές αντιμετωπίζουν μια σειρά ζητημάτων που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχαν, αποτέλεσμα απαράδεκτων παρεμβάσεων του Υπουργείου (οι υλικές συνθήκες υποδοχής έχουν επιδεινωθεί κατά μέσο όρο σημαντικά, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και απορριφθέντες, σε πρώτο βαθμό, αιτούντες).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ άλλων, αν προτίθεται να επαναφέρει το πλήρες χρηματικό επίδομα για τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, πότε θα αποκατασταθεί η παροχή χρηματικού βοηθήματος προς τους δικαιούχους, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας φαγητού από τους αναδόχους σίτισης.

 

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Χωρίς χρηματικό βοήθημα, χωρίς επαρκές φαγητό, με αποκλεισμό των προσφύγων ακόμα και παιδιών από τη σίτιση, παρά τα εκατομμύρια που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση»

Στα τελευταία δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εστιάσει στην επικοινωνία και την αποτροπή στον τομέα του προσφυγικού, αφήνοντας την καθ’ αυτή πολιτική διαχείρισης να παραπαίει.

Η ενημέρωση που έχουμε από το πεδίο αλλά και η επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα αλλά και της Κορίνθου, γεννούν πολλά ερωτήματα για τις επιλογές της Κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή οι διαμένοντες στις δομές αντιμετωπίζουν μια σειρά ζητημάτων που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπήρχαν, αποτέλεσμα απαράδεκτων παρεμβάσεων του Υπουργείου.

Θέμα 1ο: Οι υλικές συνθήκες υποδοχής έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά μέσο όρο

Η αρχή έγινε με το άνοιγμα δύο δομών με πολύ κακές συνθήκες υποδοχής, της Μαλακάσας ΙΙ και αυτής στο Κλειδί Σερρών. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας για μήνες, η μεν Μαλακάσα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οδεύει προς προσωρινό (;) κλείσιμο, αφού πρώτα δαπανήθηκαν εκατομμύρια χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες για την διαμόρφωση ενός βιώσιμου χώρου, ενώ η δομή στο Κλειδί παραμένει με κακές συνθήκες, σε ένα σημείο επικίνδυνο για φιλοξενούμενους και προσωπικό αν εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η συνέχεια δόθηκε με το τέλος του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται ότι όσοι βγαίνουν από το πρόγραμμα θα μεταβούν σε καλύτερες συνθήκες, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία μεταφέρθηκε σε ανοικτές δομές.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων, δια του Δημάρχου, που αν μη τι άλλο πρόσκειται στην κυβερνητική πλειοψηφία, ανακοίνωσε την διάθεση του να μην συνεχίσει τη σύμβαση παραχώρησης του χώρου όπου λειτουργεί η ανοικτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

Όπως έγινε και με την περίπτωση της δομής του Σκαραμαγκά, που ήταν αντίστοιχης δυναμικότητας, σε μικρό χρονικό διάστημα, το προσωπικό καλείται να κάνει έναν άθλο χωρίς ουσιαστικό όφελος στη συνολική διαχείριση. Ακόμα και ο Ελαιώνας που δεν είναι σε καμία περίπτωση στην κατάσταση που βρισκόταν, παραμένει μια δομή με σχετικά καλές συνθήκες, της οποίας το κλείσιμο αποδέχεται η Κυβέρνηση, όχι ως αναγκαστική, αλλά ως επιθυμητή πραγματικότητα στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος της κράτησης για όλους σε κλειστές δομές και των συμφερόντων που εποφθαλμιούν την αξιοποίηση της περιοχής, όπου βρίσκεται η ανοιχτή δομή.

Θέμα 2ο: Η κυβέρνηση απροετοίμαστη για τη σίτιση και τη διανομή του cash

Διαψευστήκατε πανηγυρικά για όσα δηλώνατε στις 18 Οκτωβρίου1, ότι από 1η Οκτωβρίου όλοι όσοι μένουν στις δομές σιτίζονται, ότι στο τέλος του μήνα θα λάβουν το χρηματικό βοήθημα και ότι η μόνη διαφορά είναι ότι η Ύπατη Αρμοστεία προπλήρωνε το χρηματικό βοήθημα ενώ το Υπουργείο θα το δίνει απολογιστικά, στο τέλος του μήνα.
Με την με ΑΔΑ: ΩΔΡΣ46ΜΔΨΟ-0ΙΜ επαναπροκηρύξατε την υλοποίηση του προγράμματος cash καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός σας δεν είχε ανάδοχο.

Παρά το γεγονός ότι ξέρατε πως το Υπουργείο θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, ως κύριος του έργου, δεν προκηρύξατε εγκαίρως ώστε να έχετε χρόνο να ανταπεξέλθετε σε μια τέτοια εξέλιξη και τα θύματα αυτής της προχειρότητας είναι οι ωφελούμενοι που εξακολουθούν να μένουν ακάλυπτοι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, τόσο από δικές μας επισκέψεις στις δομές φιλοξενίας, όσο και από μαρτυρίες διαμενόντων, προκύπτει ότι η διασφάλιση που δώσατε στην αρμόδια επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου, ότι το φαγητό θα είναι επαρκές και ποιοτικό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θέμα 3ο: Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για αναγνωρισμένους πρόσφυγες και απορριφθέντες, σε πρώτο βαθμό, αιτούντες


Η αδράνεια που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την ένταξη έχει γίνει αντικείμενο κριτικής σε μια σειρά από παρεμβάσεις μας. Η σημερινή Κυβέρνηση, επέλεξε από τις πρώτες κιόλας ημέρες να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την πρώτη ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που είχε καταρτιστεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιλάμβανε και την στήριξη των αναγνωρισμένων προσφύγων για έξι μήνες στην στέγαση, τη σίτιση και την διαβίωση τους. Η ΝΔ με αποφάσεις της στέρησε από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους αυτό το δικαίωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο το πρόγραμμα Helios που είχε επίσης θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, ο αποκλεισμός των σε πρώτο βαθμό απορριφθέντων από όλες την κάλυψη των υλικών συνθηκών υποδοχής, τους μετατρέπει σε παρίες, καθώς μένουν χωρίς καμία στήριξη μέχρις ότου ληφθεί η δευτεροβάθμια απόφαση. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν προσφέρει ουσιαστικά σε κάτι και συχνά δημιουργεί σημαντικά ζητήματα με τη διαβίωση και την κάλυψη βασικών αναγκών.

Στον Ελαιώνα και σε άλλες δομές της χώρας, ανήλικα παιδιά των παραπάνω κατηγοριών διαμενόντων που μένουν εκτός σίτισης δυσκολεύονται να πάνε ή και αποχωρούν από τις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια της ημέρας, λόγω ακριβώς της έλλειψης επαρκούς φαγητού, τη στιγμή που και η χορήγηση των σχολικών γευμάτων έχει ανασταλεί λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης.

Επειδή, η κακή ποιότητα που έχει παρατηρηθεί στο διανεμόμενο φαγητό, συνδυαστικά με την μη υλοποίηση του προγράμματος χρηματικής βοήθειας, έχει δημιουργήσει μια συνολική πτώση του επιπέδου διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας με ευθύνη της Πολιτείας.
Επειδή, η μετάβαση από το μοντέλο του full cash στην παροχή σίτισης μέσω διανομής φαγητού, μέχρι σήμερα δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στη συνολική διαχείριση και οι μόνοι που έχουν κερδίσει είναι οι ανάδοχοι της παροχής σίτισης.
Επειδή, το Υπουργείο εξακολουθεί να αδιαφορεί για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και τους απορριφθέντες, σε πρώτο βαθμό, αιτούντες, που βρίσκονται σε δομές αρμοδιότητάς του εξαθλιώνοντας τους όλο και περισσότερο και θέτοντας σοβαρά ζητήματα επιβίωσης για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να επαναφέρει το πλήρες χρηματικό επίδομα για τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας;

2. Πότε θα αποκατασταθεί η παροχή χρηματικού βοηθήματος προς τους δικαιούχους; Για ποιο λόγο δεν έγινε νωρίτερα η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας φαγητού από τους αναδόχους σίτισης; Θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή;

4. Υπάρχει κάποιο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα για την Ένταξη πέρα από τα ευχολόγια που κατά καιρούς αναφέρονται από την κα Υφυπουργό;

5. Σε τι αποσκοπεί πραγματικά το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα; Για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, μέχρι σήμερα, στο τελεσίγραφο του Δημάρχου Αθηναίων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ψυχογιός Γιώργος

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βίτσας Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ