29/11/2021

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθυστέρηση στην αποζημίωση ιδιοκτητών για την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πάτρας

Έχουν περάσει 13 έτη και οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Διακοπτού της Π.Ε. Αχαΐας ακόμη δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης για αυτές

Ερώτηση για την αδικαιολόγητη και εξοργιστική καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Διακοπτού της Π.Ε. Αχαΐας, υπέβαλλαν ο βουλευτής Β3` Νότιου Τομέα Αθηνών και αρμόδιος τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς και οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με δέκα [10] βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα -Πύργος – Τσακώνα και συγκεκριμένα στο υποτμήμα που ανήκει σε Δημοτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Διακοπτού του Ν. Αχαΐας, κηρύχθηκε το έτος 2008. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών με την οποία καθορίστηκε ο οριστικός προσδιορισμός των τιμών μονάδας δημοσιεύθηκε το έτος 2020 και έχει κοινοποιηθεί, από τον Φεβρουάριο ήδη του 2021, στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Τοπογραφήσεων Δ-25 προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση, να συνταχθούν οι πίνακες παρακατάθεσης και να συνταχθούν τα γραμμάτια για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων. Παρότι όμως οι πίνακες συντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2021, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό, ούτε έχουν διαβιβαστεί οι πίνακες και η δέσμευση στην ΕΥΔΕ – ΚΣΥΠ για να εκδοθούν τα γραμμάτια πληρωμής από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η καθυστέρηση αυτή αφορά 226 οικογένειες ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή, των οποίων η περιουσία έχει δεσμευτεί επί 13 έτη, χωρίς οι οικογένειες αυτές να έχουν λάβει την πλήρη αποζημίωσή τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των 226 ιδιοκτητών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων του πρώην Δήμου Διακοπτού Αχαΐας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Καθυστέρηση στην αποζημίωση ιδιοκτητών για την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πάτρας»

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 1009502 /638/0010/11-02-08 κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα -Πύργος – Τσακώνα και συγκεκριμένα στο υποτμήμα που ανήκει σε Δημοτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Διακοπτού του Ν. Αχαΐας.
Με την υπ. αριθμ. 240/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών καθορίστηκε ο προσωρινός προσδιορισμός των τιμών μονάδος της αποζημίωσης για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν ως αποζημίωση περίπου το 60% της συνολικής δαπάνης. Εν συνεχεία το Τριμελές Εφετείο Πατρών με την υπ. αριθμ. 127/2020 απόφαση καθόρισε τον οριστικό προσδιορισμό των τιμών μονάδας όπου προέκυψαν διαφορές της τάξης του 15% περίπου. Υπολείπεται λοιπόν κατά μέσο όρο ένα 25% από τον προσωρινό προσδιορισμό το οποίο έχουν λαμβάνειν οι 226 ιδιοκτήτες ως διαφορά.
Η απόφαση του Εφετείου έχει κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Τοπογραφήσεων Δ-25 από τον Φεβρουάριο ήδη του 2021 προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση ,να συνταχθούν οι πίνακες παρακατάθεσης και να συνταχθούν τα γραμμάτια για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων.
Παρότι οι πίνακες συντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2021 έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό ,ούτε έχουν διαβιβαστεί οι πίνακες και η δέσμευση στην ΕΥΔΕ – ΚΣΥΠ για να εκδοθούν τα γραμμάτια πληρωμής από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επειδή μετά την πάροδο 13 ετών οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων ακόμη δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης για αυτές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των 226 ιδιοκτητών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων του πρώην Δήμου Διακοπτού της Περιφερειακής ενότητας Αχαΐας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Παππάς Νικόλαος