ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/11/2021

Κ. Ζαχαριάδης: Τηλεργασία στο Δημόσιο τώρα κ. Βορίδη, είναι ήδη αργά - βίντεο

Κ. Ζαχαριάδης: Τηλεργασία στο Δημόσιο τώρα κ. Βορίδη, είναι ήδη αργά - βίντεο



Βασικά σημεία ομιλίας του Βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Εσωτερικών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Κώστα Ζαχαριάδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών στη Συνεδρίαση ΛΕ΄ της Βουλής των Ελλήνων από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης με αριθμό 212/22-11-2021 με θέμα «Απραξία και μη αξιοποίηση του όπλου της τηλεργασίας από την Κυβέρνηση στο δημόσιο»


• Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα.

• Οι γείτονές μας η Ισπανία και η Πορτογαλία έφυγαν μπροστά. Δυστυχώς, μοιάζουμε με Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη και όχι με Δυτική Ευρώπη.

• Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα φθινόπωρο μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι.

• Να ληφθούν συνδυαστικά μέτρα. Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν τα αποτελεσματικά φάρμακα, να υπάρχουν λιγότερα παιδιά στην τάξη και τηλεργασία στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

• Στο θέμα της τηλεργασίας οι ειδικοί επιστήμονες μας λένε ότι η διασπορά γίνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ο κόσμος πάει στη δουλειά του και χαλαρώνει και βγάζει τη μάσκα την ώρα που εργάζεται.


• Βαφτίσατε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Λάθος, δεν είναι ελευθερία, είναι ασφάλεια. Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε ασφαλέστεροι.
• Επιμένετε και εσείς και ο Πρωθυπουργός ότι είναι πανδημία των ανεμβολίαστων. Λάθος, είναι πανδημία. Αφορά και ανεμβολίαστους, βεβαίως πολύ περισσότερο, που νοσούν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, διασωληνόνονται περισσότερο, πεθαίνουν περισσότερο, γι αυτό πρέπει να εμβολιάτρουμε το συντομότερο δυνατό.

• Στο Βέλγιο κάνουν τηλεργασία, στη Γαλλία το συζητούν, χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς. Στην Τσεχία υπάρχει ισχυρή σύσταση. Στις χώρες όπου υπάρχει τοπικό lock down αναγκαστικά γίνεται και τηλεργασία και εσείς χαρακτηρίσατε με δελτίο Τύπου την πρότασή μας ως φαιδρή.


• Θέλουμε να σωθούν άνθρωποι. Όταν έγραφα αυτήν την ερώτηση στη χώρα είχαμε δεκάξι χιλιάδες νεκρούς στις αρχές του Νοέμβρη και τώρα πάμε στις δεκαεπτάμισι. Η κυρία Λινού σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα» λέει ότι θα γλιτώναμε τρεις χιλιάδες θανάτους εάν παίρναμε μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

• Δυστυχώς, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι εμμονές σας μας οδηγούν σε ρεκόρ θανάτων, σε lock down και σε οικονομική περιδίνηση. Πάρτε μέτρα τώρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

• Προχωρήστε στην τηλεργασία, κάντε δωρεάν τεστ σε εμβολιασμούς και ανεμβολίαστους. Δείτε τι κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα πάνε καλύτερα. Μην απορρίπτετε συνθετικές και συναινετικές προτάσεις που μπορεί να μας βγάλουν από το τέλμα.

• Βγάλτε τον κόσμο σε τηλεργασία, να μην μπαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να είναι λιγότεροι.

• Έχουμε ψηφιακό κράτος; Έχουμε κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έχουνε γίνει σε όλο τον κόσμο; Θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά για να προφυλάξουμε τους πολίτες;

• Τα πράγματα είναι απλά. Πορτογαλία, κυβέρνηση Προοδευτική, πλήρως εμβολιασμοί 87%. Οι εμβολιασμένοι για να πηγαίνουν σε βραδινές εξόδους κ.λπ., πηγαίνουν με τεστ.

• Ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός είπε: «Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε φάση μεγάλου κινδύνου». Εσείς, με 55% εμβολιασμένους, λέγατε «φυσιολογικό καλοκαίρι, τελευταίο μίλι».

• Η τηλεργασία λέει ο κ. Κόστα θα είναι υποχρεωτική κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών, 2 με 9 Ιανουαρίου.


Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα, σήμερα που η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων έχει αναλογικά έξι φορές περισσότερους θανάτους από την Ιταλία των εξήντα εκατομμυρίων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε τον ίδιο απόλυτο αριθμό. Οι γείτονές μας η Ισπανία και η Πορτογαλία έφυγαν μπροστά. Δυστυχώς, μοιάζουμε με Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη και όχι με Δυτική Ευρώπη. Δεν μάθατε από τα λάθη σας και την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα φθινόπωρο μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Ζητήσατε προτάσεις. Εμείς απαντάμε να ληφθούν συνδυαστικά μέτρα. Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν τα αποτελεσματικά φάρμακα, να υπάρχουν λιγότερα παιδιά στην τάξη και τηλεργασία στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εμείς να μιλήσουμε για το Δημόσιο εδώ πέρα.

Πάμε στο θέμα μας, λοιπόν, το θέμα της τηλεργασίας. Τι μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες; Μας λένε ότι 20% της διασποράς γίνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν ο κόσμος πάει στη δουλειά του και 40% της διασποράς γίνεται στο χώρο εργασίας, επειδή κάθονται πολλές ώρες και χαλαρώνουν και βγάζουν τη μάσκα μέσα στην ώρα που εργάζονται.
Και δεν ακούτε, κύριε Βορίδη, τι λένε οι επιστήμονες, λέτε τα δικά σας. Βαφτίσατε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Λάθος, δεν είναι ελευθερία, είναι ασφάλεια. Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε ασφαλέστεροι. Επιμένετε και εσείς και ο Πρωθυπουργός ότι είναι πανδημία των ανεμβολίαστων. Λάθος, είναι πανδημία. Αφορά και ανεμβολίαστους βεβαίως πολύ περισσότερο που νοσούν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, διασωληνόνονται περισσότερο, πεθαίνουν περισσότερο και εμβολιασμένους, ιδίως τώρα με τη μετάλλαξη Ο. Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα λένε διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Βέλγιο κάνουν τηλεργασία, στη Γαλλία το συζητούν, χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς. Στην Τσεχία υπάρχει ισχυρή σύσταση. Στις χώρες όπου υπάρχει τοπικό lock down αναγκαστικά γίνεται και τηλεργασία και εσείς χαρακτηρίσατε με δελτίο Τύπου την πρότασή μας ως φαιδρή.

Δεν θέλω να ζητήσετε συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, θέλω να το κάνετε. Θέλουμε να σωθούν άνθρωποι. Όταν έγραφα αυτήν την ερώτηση στη χώρα είχαμε δεκάξι χιλιάδες νεκρούς στις αρχές του Νοέμβρη και τώρα πάμε στις δεκαεπτάμισι. Η κυρία Λινού σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα» λέει ότι θα γλιτώναμε τρεις χιλιάδες θανάτους εάν παίρναμε μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι εμμονές σας μας οδηγούν σε ρεκόρ θανάτων, σε lock down και σε οικονομική περιδίνηση. Πάρτε μέτρα τώρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Προχωρήστε στην τηλεργασία, κάντε τεστ σε εμβολιασμούς και ανεμβολίαστους. Δείτε τι κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα πάνε καλύτερα. Μην απορρίπτετε συνθετικές και συναινετικές προτάσεις που μπορεί να μας βγάλουν από το τέλμα.

Ολόκληρη η δευτερολογία:
Κύριε Υπουργέ, εγώ αναπτύσσω τη ρητορική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εσείς είπατε στον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ελευθερία, ενώ είναι ασφάλεια. Εσείς είπατε στον κόσμο ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Να δω τώρα τι θα κάνετε με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Και κάντε κάτι. Και ακούστε κι εμάς για τη μετάλλαξη «Όμικρον, γιατί υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες.

Μου λέτε ότι «υιοθετούμε το πλαίσιο το οποίο ίσχυε και την προηγούμενη περίοδο για την πανδημία». Για πείτε μου, κύριε Βορίδη, πότε στην Ελλάδα είχαμε οκτώ χιλιάδες κρούσματα, τέτοια διασπορά της νόσου, εξακόσιους διασωληνωμένους με 63% του κόσμου εμβολιασμένο; Πέρσι τον Νοέμβρη και τον Οκτώβρη φαίνεται ότι είχαμε λιγότερους θανάτους απ’ ό,τι φέτος. Δεν καταλαβαίνετε ότι τα πάμε χάλια; Δεν καταλαβαίνετε τη σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Εμμένετε να χαρακτηρίζετε «έωλη», «ανεφάρμοστη», «πρόχειρη», «φαιδρή» την προηγούμενη φορά. Φέρτε εσείς καλή πρόταση. Φέρτε τη.

Εγώ το λέω απλά, λαϊκά, για να το καταλάβει κόσμος που μας παρακολουθεί. Βγάλτε τον κόσμο σε τηλεργασία, να μην μπαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να είναι λιγότεροι στο γραφείο και προφανώς θα το δούμε και με γενικούς κανόνες και προφανώς ανά υπηρεσία. Τι μου λέτε τώρα; Δεν καταλαβαίνω εγώ; Μόνο εσείς ξέρετε από δημόσιο; Αλλά όταν σε ένα γραφείο του ΕΦΚΑ ή σε ένα γραφείο μιας ΔΟΥ, που ας πούμε ότι δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, σε μία υπηρεσία αποφασίζουν να κάνει ο ένας στους τέσσερις τηλεργασία και στο διπλανό οι τρεις στους τέσσερις ποιο είναι το κριτήριο; Έχουμε ψηφιακό κράτος; Έχουμε κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια όπως έχουνε γίνει σε όλο τον κόσμο; Θα τα χρησιμοποιήσουμε αυτά για να προφυλάξουμε τους πολίτες ή θα καθόμαστε να τσακωνόμαστε στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου;
Τα πράγματα είναι απλά. Πορτογαλία, κυβέρνηση Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, πλήρως εμβολιασμοί 87%. Οι εμβολιασμένοι –γιατί μου λέτε ότι είναι επικίνδυνη η ρητορική μου- για να πηγαίνουν σε βραδινές εξόδους κ.λπ., πηγαίνουν με τεστ.

Ακούστε τι είπε ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός: «Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε φάση μεγάλου κινδύνου». Αυτά λέει ο κ. Κόστα με 87%. Εσείς με 55% λέγατε «φυσιολογικό καλοκαίρι, τελευταίο μίλι».

Η τηλεργασία λέει ο κ. Κόστα θα είναι υποχρεωτική κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού μετά την περίοδο των εορτών, 2 με 9 Ιανουαρίου. Βλέπετε τι κάνουν οι χώρες που είναι μπροστά, κύριε Βορίδη;

Δεν σας λέω εγώ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε της Δανίας, που κάνουν τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Κάντε του κ. Κόστα. Κάντε όποιο μοντέλο θέλετε. Κάντε κάτι. Σταματήστε να μην κάνετε τίποτα. Σταματήστε να αφήνετε την κοινωνία να εξοικειώνεται με το ότι κάθε μέρα θα φεύγουν εκατό άνθρωποι από τη ζωή και θα λέμε «έτσι είναι». Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν χώρες που δεν είναι έτσι.

Σταματήστε όταν ανακοινώνετε μέτρα να κοιτάτε κρούσματα, διασωληνωμένους, νεκρούς, δημοσκοπήσεις. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε εσείς, βάλτε κάποιον άλλον να τα κάνει. Πρέπει να εστιάσουμε στο πρόβλημα. Δεν έχουμε μπει ακόμα στον χειμώνα. Μας πάτε σε καταστροφή. Εμείς σας προειδοποιούμε. Αν με είχατε ακούσει είκοσι μέρες πριν και το είχατε εφαρμόσει το μέτρο, τώρα θα δούλευε. Τώρα θα είχαμε μπει στη φάση της αποκλιμάκωσης. Επιμένετε, όμως, και έρχεστε και σήμερα με ένταση, με ύφος. Δεν ακούτε.

Εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- ότι η χώρα χρειάζεται προτάσεις και συνεννόηση. Κάνουμε προτάσεις και συνεννόηση, μας βρίζετε. Δηλαδή, εσείς πώς την εννοείτε τη συνεννόηση; Πώς τις εννοείτε τις προτάσεις; Πώς την εννοείτε τη συναίνεση;

Βάλατε Υπουργό τον κ. Πλεύρη ως φυσιογνωμία και ως πολιτική στρατηγική για να δημιουργηθεί συναινετικό πλαίσιο; Μας υβρίζετε όταν κάνουμε προτάσεις και νομίζετε ότι αυτό στον ελληνικό λαό αντηχεί ως μια Κυβέρνηση που ακούει; Βγαίνετε και λέτε εσείς προσωπικά σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι «και lockdown να μας εισηγηθούν οι επιστήμονες δεν το κάνουμε». Μετά βγαίνετε σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή και λέτε ότι «ένα lockdown τύπου Αυστρίας θα μου άρεσε», αλλά ταυτόχρονα έχετε απορρίψει τη δική μου πρόταση για τηλεργασία. Πώς απορρίπτετε την πρότασή μου για τηλεργασία και προτείνετε εσείς προσωπικά lockdown τύπου Αυστρίας -που σας «άδειασε» ο κ. Οικονόμου- εάν δεν κάνουμε τηλεργασία; Δεν είναι λίγο περίεργο, κύριε Βορίδη; Για ξαναδείτε το. Για ακούστε καμιά πρόταση. Καλό θα κάνει και στη χώρα, καλό και σε σας.
Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ