30/11/2021

Θ. Ξανθόπουλος για γυναικοκτονίες: Η οδυνηρή πραγματικότητα επιβάλλει να θεσπιστεί άμεσα νέα διάταξη για να καλυφθούν τα σεξιστικά κίνητρα των εγκλημάτων αυτών - Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στη κοινωνία αλλά σιωπά

Τους πολύ σοβαρούς λόγους που επιβάλλουν να θεσπισθεί διάταξη για την αντιμετώπιση του εγκληματικού, κοινωνικού και ανθρωπολογικού φαινομένου της γυναικοκτονίας, τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, αναπτύσσοντας στη Βουλή την σχετική τροπολογία την οποία επανακατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την πρόσφατη 14η γυναικοκοκτονία που σημειώθηκε στη χώρα, μέσα στο 2021.

«Τα γεγονότα είναι δύστροπα, η πραγματικότητα οδυνηρή και κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και αδιάφορος. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε: Στη δημόσια σφαίρα έχουν περάσει, ως εγκλήματα τιμής ή πάθους. Την σκότωσε επειδή την αγαπούσε, δεν άντεξε όταν τον εγκατέλειψε ενώ από κάτω ως κινούν αίτιο, υποβόσκει η πατριαρχική αντίληψη ότι η γυναίκα ανήκει στην σφαίρα εξουσίας του άνδρα ο οποίος την χειρίζεται κατά το δοκούν».

«Στη γυναικοκτονία συναιρούνται δύο άκρα. Η ακραία εγκληματική συμπεριφορά με την βίαιη αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου και η ακραία θανατογόνος μορφή βίας που αποκαλείται έμφυλη ή σεξιστική βία. Δηλ. δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες. Γι’ αυτό, υπάρχει αποχρών λόγος να θεσπισθεί νέα διάταξη προκειμένου να καλυφθούν τα σεξιστικά κίνητρα και χαρακτηριστικά των εγκλημάτων αυτών», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε επίσης και τα εξής:

Η γυναικοκτονία δεν ταυτίζεται με την ανθρωποκτονία του άρθρου 299 του ΠΚ, αλλά συνίσταται σε κάτι επιπλέον που πρέπει να αποκαλυφθεί και να οδηγήσει σε επιβάρυνση της ποινής. Απαιτείται μια νέα κατηγορία αδικήματος και νέα διάταξη στον Π.Κ.
Ο όρος «γυναικοκτονία» αναφέρεται στην αγγλική νομική ορολογία το 1801
Πολύ πρόσφατα το ευρωκοινοβούλιο, υιοθέτησε πρόταση της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Κουντουρά, σύμφωνα με την οποία, η Κομισιόν οφείλει να παραλάβει την έμφυλη βία στα ειδικά αδικήματα eurocrimes. Αποφάσισε επίσης να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή πρόσβαση των θυμάτων σε δομές και υπηρεσίες στήριξης, να υπάρχει εξειδικευμένη εκπαίδευση των αρχών που διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, να υπάρξει αντιμετώπιση της οικονομικής βίας κατά γυναικών, να συσταθεί μηχανισμός πρόληψης σε περιόδους κρίσης και σύστημα συλλογής στοιχείων για την εξάλειψη της βίας.
Όταν πρόκειται για αυστηροποίηση ποινών, η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τα πρωτοσέλιδα. Στις περιπτώσεις των γυναικοκτονιών όμως τηρεί σιωπή.

.