ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/12/2021

Ν. Γκαρά για στρατηγικές επενδύσεις: Απουσιάζει ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης για την Περιφέρεια - βίντεο

Ν. Γκαρά για στρατηγικές επενδύσεις: Απουσιάζει ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης για την Περιφέρεια - βίντεο



 

Αναφορά της Βουλευτή στις τροπολογίες για «Λίστες Πέτσα» και καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

Για συνειδητή απουσία κανόνων και στρατηγικής στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Η κα Γκαρά έκανε λόγο για αποσπασματικό νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις, διερωτώμενη πως είναι δυνατόν την εποχή της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Πράσινης Μετάβασης η κυβέρνηση να καταργεί τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, να απογυμνώνει τη χώρα από κρίσιμα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά εργαλεία, να κάνει κανόνα τις εξαιρέσεις και τις παρεκκλίσεις, αναλόγως των αιτημάτων του εκάστοτε ιδιώτη.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το παρόν νομοσχέδιο:

- μειώνει αδικαιολόγητα τις απαιτήσεις για ελάχιστες θέσεις εργασίας και προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθεί μία επένδυση στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων»
Καταργεί τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων στη βάση των οποίων υπολογίζονται τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

- διευρύνει τις περιφερειακές ανισότητες παρακάμπτοντας αποκεντρωμένες υπηρεσίες, επιμένοντας σε ένα αναποτελεσματικό «αθηνοκεντρικό» μοντέλο

- κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, ξεχειλώνοντας το πλαίσιο για τις «εμβληματικές επενδύσεις», αποκλείοντας ταυτόχρονα τη δημόσια διοίκηση από τη διαδικασία έγκρισής τους.

Υπενθύμισε πως και στο Πόρισμα της ΝΔ στη Διακομματική για την Ανάπτυξη στη Θράκη, απουσίαζε μια σαφής και συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική για την ανάπτυξη της περιφέρειας: «απουσίαζε και εκεί το πλαίσιο όπου θα κουμπώνουν οι πολιτικές, τα κίνητρα και τα έργα ώστε να καταστεί η Θράκη ελκυστική για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, κατοικία και εργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την τροπολογία για τις «Λίστες Πέτσα» που έφερε σήμερα η ΝΔ, έκανε λόγο για ομολογία ενοχής και προσπάθειας εκ των υστέρων νομιμοποίησης αδιαφανών διαδικασιών που είχαν ως στόχο τη χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω κρατικού χρήματος, ενώ υπενθύμισε πως η ΝΔ έσπευσε να κρύψει τον κ. Πέτσα από την εξεταστική επιτροπή όπου διερευνώνται τα πεπραγμένα του.

Σχετικά με την τροπολογία για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, η κα Γκαρά σημείωσε: «Φέρατε με καθυστέρηση ενός μήνα τροπολογία που ορίζει παράταση για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, αφήνοντας έκθετους όσους δραστηριοποιούνται εκεί. Η τραγική όμως καθυστέρηση και η ανάγκη νέας παράτασης δείχνει την ανικανότητά και το σχέδιο σας να τινάξετε στον αέρα το Προεδρικό Διάταγμα, την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής Natura. Για αυτό και παίζετε καθυστερήσεις με λύσεις μπαλώματα, προσωρινές λύσεις ουσιαστικά».

Τέλος η Βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε και στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, κατονομάζοντας τον κ. Μητσοτάκη ως «σαμποτέρ» του εμβολιασμού, που το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει ήταν η επιβολή νέων προστίμων στους ηλικιωμένους, αλλά δεν ανέφερε το παραμικρό για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, για άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία, για μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και μείωσης της μεταδοτικότητας στα σχολεία.

 

Ομιλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσας Γκαρά, κατά το σημερινό νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Ζούμε τραγικές στιγμές καθημερινά. Χθες ξεπεράσαμε τους 18.000 νεκρούς.

Η χώρα μας κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης. Και όμως, ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει σήμερα ήταν η επιβολή νέων προστίμων στους ηλικιωμένους, πρόστιμα δηλαδή, η οικονομική τους εξόντωση, κάνοντας τον καλύτερο σαμποτέρ του εμβολιασμού, διότι θετικά δεν θα λειτουργήσει μία τέτοια διαχείριση.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ για τη λήψη μέτρων, για μέτρα ενθάρρυνσης εμβολιασμού και περιορισμού της μεταδοτικότητας όπως αυτό στα σχολεία με το 50%+1, όπου έχουμε αύξηση της μεταδοτικότητας κατά την επαφή των παιδιών κυρίως με τους ηλικιωμένους, γιαγιάδες και παππούδες, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνεχίζουν την καταστροφική τους πολιτική, με μόνη έγνοια την εξυπηρέτηση κλινικαρχών και ιδιωτών.

Στην ίδια λογική εξυπηρέτησης συμφερόντων βρίσκεται και η τροπολογία που εισηγήθηκε ο κ. Οικονόμου. Μία τροπολογία - ομολογία ενοχής για τις λίστες Πέτσα. Κι αναφέρομαι στην τροπολογία που αφορά στις σχέσεις του Δημοσίου με τις διαφημιστικές εταιρείες και τις διαδικασίες που διέπουν την διανομή και κατανομή των ποσών της κρατικής διαφήμισης.

Πρόκειται για μια τροπολογία η οποία συνιστά ομολογία για το πως ο τρόπος με τον οποίο μοιράσατε τα χρήματα των φορολογουμένων, μέσω των Λιστών Πέτσα, ήταν αδιαφανής κι εκτός κανόνων και θεσμικού πλαισίου. Ακόμα και η απάντηση του κ. Οικονόμου που διανεμήθει γραπτώς στη δήλωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ομολογεί ακριβώς το ίδιο.

Το μόνο που σας ένοιαζε ήταν η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Να ανταμείψετε με κρατικό χρήμα Μέσα που έκαναν προπαγάνδα και σας στήριζαν και να στραγγαλίσετε οικονομικά εκείνα που σας ασκούν κριτική και κάνουν ουσιαστικά τη δουλειά που πρέπει να κάνουν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Κι επειδή πολύ συνειδητά ενεργήσατε με τις λίστες, σπεύσατε να κρύψετε άρον άρον τον κ. Πέτσα από την εξεταστική επιτροπή όπου ερευνάμε τα πεπραγμένα του. Χωρίς τον ίδιο.

Βέβαια, με τέτοιες τροπολογίες ουσιαστικά ομολογείτε πως είναι ο κύριος υπεύθυνος της αδιαφανούς λίστας χειραγώγησης που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα, η τροπολογία έχει και αναδρομική ισχύ, προκειμένου να καλύψετε εκκρεμείς καταβολές, όπως τη Λίστα Κικίλια για τον εμβολιασμό, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ εσείς ήδη ετοιμάζετε νέες λίστες, νέες αναθέσεις, νέες δαπάνες για φίλους και γνωστούς κι όχι δαπάνες για μέρισμα, ενίσχυση της κοινωνία, ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.

Φαίνεται πως η εξεταστική τρόμαξε αρκετούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να γίνουν «Πέτσας στη θέση του κ. Πέτσα».

Η ίδια λογική εξυπηρέτησης συμφερόντων και φωτογραφικών διατάξεων, διαπερνά ολόκληρη την πολιτική σας, ολόκληρη τη λογική σας όπως και στο σημερινό νομοσχέδιο.
Επιλέγετε ωραίους ευφάνταστους τίτλους για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, που δεν έχουν, όμως, καμία σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Πώς μπορούμε να συζητάμε για στρατηγικές επενδύσεις, όταν αυτές δεν εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο; Όταν αυτός ο νόμος δεν συμβαδίζει με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας; Όταν προβλέπετε οι επενδύσεις να μην υπακούουν σε ενιαίους κανόνες και προτεραιότητες. Όταν απουσιάζουν ειδικές ρυθμίσεις για μειονεκτικές περιοχές ή για την ενίσχυση της περιφέρειας;

Είναι δυνατόν την εποχή της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Πράσινης Μετάβασης να απογυμνώνετε τη χώρα από κρίσιμα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά εργαλεία και κριτήρια; Να καταργείτε ουσιαστικά τον ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό;

Νομοθετείτε για μία ακόμη φορά φωτογραφικά, αποσπασματικά και πολύ βραχυπρόθεσμα. Οι παρεκκλίσεις, οι εξαιρέσεις, οι παρακάμψεις, έχουν γίνει ο κανόνας για σας. Νομοθετείτε κατά περίπτωση, ανάλογα με το αίτημα του εκάστοτε ιδιώτη. Αυτό, βέβαια, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δημιουργία αναπτυξιακού πλαισίου και ενίσχυσης της οικονομίας μας, δεν συνιστά καν υπόβαθρο ανάπτυξης.

Την έλλειψη στρατηγικής, την έλλειψη σχεδιασμού, αποσπασματικές πολιτικές και διατάξεις, προκρίνατε και στο Πόρισμα στη Διακομματική για την ανάπτυξη της Θράκης.
Και εκεί σας επισημάναμε πως δεν υπάρχει, δεν αποτυπώνεται μία σαφής, συνεκτική, αναπτυξιακή στρατηγική για την ανάταση της Περιφέρειας. Ένα πλαίσιο που θα «κουμπώνουν» οι πολιτικές, τα κίνητρα και τα έργα, ώστε η Θράκη να είναι ελκυστική για επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, κατοικία κι εργασία. Και ξέρετε πολύ καλά όλοι και όλες ότι η Θράκη, με υψηλή ανεργία, με υψηλά ποσοστά ερήμωσης και μετανάστευσης στο εξωτερικό, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό επενδυτικό πλαίσιο.

Αποδεικνύεται πως στρατηγική επιλογή για σας είναι η έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού πλαισίου και σχεδίου.
Παράλληλα, στο σημερινό νομοσχέδιο:
- Μειώνετε αδικαιολόγητα τις απαιτήσεις για ελάχιστες θέσεις εργασίας και ελάχιστο προϋπολογισμό, ώστε να ενταχθεί μία επένδυση στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.
Προφανώς και δεν σας ενδιαφέρουν οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρά τις «καλές δουλειές» που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης.
- Κλείνετε το μάτι σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πριμοδοτείτε συγκεκριμένους κλάδους. Ξεχειλώνετε το πλαίσιο για τις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις», προβλέποντας, τριμελή επιτροπή τεχνοκρατών για την έγκριση τους, αποκλείοντας τη δημόσια διοίκηση από τη διαδικασία.
Στους κανόνες και τη διαφάνεια, άλλωστε, έχετε αλλεργία και οι διαδικασίες που εισάγετε αφήνουν χώρο σε αυθαιρεσίες.
- Καταργείτε τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων στη βάση των οποίων υπολογίζονταν τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
- Παρακάμπτετε αποκεντρωμένες υπηρεσίες επιμένοντας στο ίδιο αναποτελεσματικό «αθηνοκεντρικό» μοντέλο, όπου τα πάντα αποφασίζονται στο Υπουργείο. Διευρύνετε τις περιφερειακές ανισότητες. Υπονομεύετε την περιφερειακή ανάπτυξη.Τέλος, φέρατε με καθυστέρηση ενός μήνα τροπολογία που ορίζει παράταση για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, αφήνοντας έκθετους όσους δραστηριοποιούνται εκεί. Η τραγική όμως καθυστέρηση και η ανάγκη νέας παράτασης δείχνει την ανικανότητά και το σχέδιο σας να τινάξετε στον αέρα το Προεδρικό Διάταγμα, την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής Natura. Για αυτό και παίζετε καθυστερήσεις, με λύσεις μπαλώματα, προσωρινές λύσεις ουσιαστικά.

Δυστυχώς, μας γυρίζετε πολλά χρόνια πίσω. Αντί να διαφυλάσσετε και να προστατεύετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αντί να αναβαθμίσετε το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ψηφιακή αναβάθμιση για ένα κράτος πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και «πράσινο», επιμένετε στην αποσπασματικότητα, τις φωτογραφικές διατάξεις, τις εξυπηρετήσεις ημετέρων, την έλλειψη σχεδιασμού, την απομάκρυνση από το Κράτος Δικαίου.
Αν θέλουμε η χώρα να γυρίσει σελίδα, η οικονομία και η κοινωνία να ανασάνει, πρέπει να απαλλαγούμε από βαρίδια και κακές πρακτικές του παρελθόντος. Να απαλλαγούμε από τη λογική της παρέκκλισης, του ρουσφετιού, και της απουσίας κανόνων, της απουσίας κράτους δικαίου. Κυρίως πρέπει να απαλλαγούμε από την Κυβέρνησή σας που εκπροσωπεί όλα τα παραπάνω.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ